Merhaba, kendim mesh değil AP kullanıyorum 3 adet Unifi HD sebebine gelecek olursam evdeki NAS cihazından tam performans almak istiyorum ayrıca her bir cihaz kablo ile router'a bağlı olduğu için hız konusunda stabilite daha iyi oluyor. Ve POE cihazlar olması sebebiyle tercih ettim. Mesh sistemlere gelecek olursam tri-band sistemler alırsanız AP kullanıyormuşsunuz gibi daha stabil hızlar alırsınız, fakat fiyatları daha yüksek. Tri-band nedir diye soracak olursanız eğer, iki adet wifi 5ghz, bir adet wifi 2.4ghz chipsete sahip olurlar. Bu iki adet 5ghz chipsetlerin birisini kendi aralarında veri transferi yaparken kullanırlar. Böylelikle sizin kullandığınız diğer 5ghz chipset sadece size hizmet verir bağımsız olarak. Eğer tri-band olmayan mesh sistem alırsanız, tek 5ghz chipsetinden cihazlar birbirleriyle iletişim kurar ve sizede aynı chipsetten hizmet verir. Bu ne demek? 866 megabit 2x2 mimo olduğunu varsayarsak cihazı yarı yarıya hız düşümü demek. Eğer benim gibi evde NAS kullanmıyorsanız, veya Türknet GigaFiber kullanmıyorsanız zaten max internet hızınız 100 megabittir. Bu hızı sorunsuz kullanırsınız her odada. Sonuç olarak karar sizin, ben mantığını anlattım. Cihaz olarak piyasada bulunabilen mesh cihazlardan öneride bulunayım ucuz,orta,pahalı olarak. 1- Xiaomi Mi 4A = 279TL https://www.amazon.com.tr/dp/B085G5CDY7/ref=asc_df_B085G5CDY71636752780000/?th=1 2- Tplink Deco M5 = 1473TL https://www.amazon.com.tr/dp/B07BK96BL7/ref=asc_df_B07BK96BL71604923380000?th=1 3- Linksys Velop Tri-Band = 5777TL https://www.amazon.com.tr/dp/B01N2NLRSD/ref=asc_df_B01N2NLRSD1640770380000 Xiaomi Mi 4A ile uygun fiyata istediğiniz kadar alıp openwrt kurup Mesh sistem kurabilirsiniz. |
Zyxel P-2812HNUL-F1 Modeme Openwrt Kurma Rehberi (30. sayfa)
-
-
MESH olayina baktim iyiymis. Peki bir POE splitter ile ikinci openwrt router'i mesh yapmak icin kullanabilir miyiz?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 0tt0m@n -- 11 Ocak 2022; 15:30:18 > -
Herkese merhaba, openwrt ile birlikte kullanabileceğiniz üç ayrı eklentiyi sizlerle paylaşıyorum. Eminim birçok kişinin işine yarayacaktır.
1- CPU kullanım yüzdesi eklentisi
2- Sıcaklık değerleri eklentisi
3- Disk ile ilgili tüm detaylar eklentisi
İstediğiniz .ipk dosyasını WinSCP ile /tmp klasörüne atın. Putty ile gerekli komutu girin. (Paylaştığım dosyada gerekli herşey var)
https://cloud.mail.ru/public/qHzK/Jp5jiUEXg
-
Telekom'un verdiği Arcger C5V sanırım bozukdu, erişim problemlerş yaşıyorum. Kendi routerımda da VCI ayaru yapıalamafıpı için doprudan bağlanamıyorum. Elimdeki emektar P2812'yi bağlayayım dedim ama WAN arayüzünden sadece ADSL/VDSL seçilebiliyor. E-WAN yok. Global firmware atayım dedim kabul etmiyor.
Fikri olan var mı neler yapabileceğime dair?
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Geçmiş olsun.
Hocam olabilecek en doğru yere gelmişsiniz. Konu sahibi Sn. @altuntepe2 hocam daha iyi bilir aslında ama bu cihaza telnet ile fwidcheck off modelcheck off yapıp sonradan global yazılım kurulabiliyor diye biliyorum. Veya daha güzeli fırsat bu fırsat diyip OpenWrt firmware deneyebilirsiniz.
-
Sağolun hocam
Elimde uygun malzeme olsa openWRT de atarım ama elimde uygun ekipman yok, tedarik etsem desem zaten hafta içi Telekom'a haber verip bozuk router'ı değiştirtirim. Şu pazar gününü kurtarırım belki diye aklıma geldi P2812.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Merhaba, global firmware veya openwrt kurmanız lazım hocam, bunun içinde serial kablo şart, elinizde yoksa eğer yapabileceğiniz bir şey yok maalesef :( @Oldskool hocamın bahsettiği yöntemle bu cihaza global firmware kurulmuyor diye biliyorum. Yinede bir deneyin isterseniz sonuçta bir zararı yok.
Bu arada mutlaka bir serial kablosu tedarik edin hiç ummadığız anda işe yarıyorlar :)
-
Hocam siz diyorsanız doğrudur. Benim aklımda nerden kaldıysa öyle bir şey kalmış. fwidcheck modelcheck off yapıp kurulur diye ama deneyip tecrübe ettiğimden değil. Belki o başka bir modeldi ben karıştırdım.
-
Peki hocam, en iyisi alayım bir serial kablo, yeni router gelse de P2812 yedekte durur OpenWRT'li olarak. Teşekkür ederim.
Hocam nereden yapacağım bu işlemleri?
Sn. hocam,
Sn. @altuntepe2 hocam öyle kurulmaz dedi, ki dediği de doğrudur ben bu cihazı kullanmadım ama o kullandı. Ben başka bir modelle karıştırdım herhalde. Tabii denemek isterseniz tarif edeyim yine de. Ve uyarı mahiyetinde şunları da ekleyeyim. Normalde bu girdiğimiz komutlar Zyxel cihaza yüklemek istediğiniz firmware dosyasının cihaza uygun olup olmadığını denetleyen mekanizmasını kapatmaya yarıyor. Bu sayede uyumsuz firmware yüklenebiliyor. Tabii bu cihazı bir anlamda korumasız bıraktığı için tehlikeli de bir durum aslında. Yanlız yazılım dolayısıyla cihazın susma ihtimali oluyor.
Bilgisayara önce putty isminde ufak bir program var onu kurunuz.
https://www.chiark.greenend.org.uk/~sgtatham/putty/latest.html
Daha sonra programı çalıştırıp arayüzden connection type kısmında telnet seçeneğini işaretlerip, hemen onun üstündeki kutucuğa da modemin IP adresini yazıp, alttaki open butonuna basınız.
Bağlantı ekranı gelince kullanıcı adı olarak admin, şifre olarak da ttnet, 1234, admin, password veya kendi koyduğunuz modem şifreniz ile giriş yapmayı deneyiniz. telnet bağlantısı kurulduktan sonra da;
zycli fwidcheck off
zycli modelcheck off
komutlarını sırasıyla girip enter'layın. Bundan sonra arayüzden firmware kurabilirsiniz.
-
Teşekkürler hocam.
Hocam denedim ancak maalesef olmadı. Neyse artık kablo ayarlayınca tekrar rahatsız ederim konuyu :D
-
P2812, Zyxel command line komutunu tanımamış. Hocam tamamen benim hatam hafızam beni yanılttı kusura bakmayın. Sn. altuntepe2'nin diğer modemle ilgili konusuyla karıştırmışım. https://forum.donanimhaber.com/mesaj/yonlen/142650232
Bu zycli (Zyxel command line) fwidcheck modelcheck komutları çoğu yeni nesil Zyxel cihazlarda (VMG8623, VMG8924, VMG8825, VMG3925, XMG3927 vs gibi) çalışıyor. Belki P2812 için muadil komutlar da vardır ama bulmak lazım. Sadece ? işareti yazıp enter'larsanız girebileceğiniz komutları görebilirsiniz sanıyorum.
-
Estağfurullah hocam, ne kusuru.
Peki, deneyeceğim.
Merhaba
Letgo'dan bir tane Zyxel P-2812HNUL-F1 cihazı bularak openwrt yükledim. Openwrt+AP kullanarak yaptığım testlerde dsl bağlantım stabil kalmayıp sürekli kopmalar yaşadım.
Sonrasında @altuntepe2 ilk sayfada belirttiği modellerden TP-link TD-W8970 modeli bulup openwrt kurulumunu gerçekleştirdim. Kurulum aşamaları Zyxel P-2812HNUL-F1 göre serial kablo bağlantısı dışında çok daha kolay. Serial kablo bağlantısı ince işçilik gerektiriyor.
TP-link TD-W8970 modeli dsl bağlantı konusunda oldukça stabil şekilde çalışmakta 6 gün boyunca bağlantım kesilmedi. Daha uzun süreli test yapmadım. Ayrıca flash hafızasının 8mb olması nedeniyle eklenti yüklemesi yapılamıyor. 19.07 sürümünü yükleyip external usb disk ile tanımlaması yaparak çözebildim. 21.02 sürünü yüklediğim zaman usb disk ile tanımlaması yapmak için yüklemem gereken eklentiler için yer kalmıyor.
Kendi image'yımı yapmayı deneyeceğim daha sonra.
Zyxel P-2812HNUL-F1 cihazında yaşadım DSL bağlantı sorununu yaşayan oldumu aramızda ? Bu konuda bilgisi olan varsa paylaşabilir mi ?
DSL bağlantı süreniz nedir bu cihazda ayrıca ?
-
İhtiyacı olan varsa şu şekilde bir ilan gördüm.
https://www.sahibinden.com/ilan/ikinci-el-ve-sifir-alisveris-bilgisayar-cevre-birimleri-zeyxel-p2812-multimodem-1000521949/detay/
-
Hocam genelde 7-10 gün arası bağlantı sürem oluyor. Bazen kontrol ediyorum bağlantı kopmuş oluyor. Bu kopmaları evdeyken yaşamadım. Sanırım elektrik süpürgesini kullanmak için evdekiler fişi çekiyor. :)
-
p2812 modelini önerir misiniz şu anki modemde (td-w8961nd) bufferbloat çok yüksek çıkıyor. ya da buna benzer başka model var mı tavsiye edebileceğiniz @altuntepe2
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AdRenaLime -- 23 Şubat 2022; 23:45:48 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Tabiki öneririm, openwrt kurup sqm eklentisi ile birlikte bufferbloat sorununuz çözülecektir. Fakat şunu unutmayın hiçbir modem işlemci gücü olarak routerların gücünde değil. Eğer çok eklenti kurayım istiyorsanız modemi köprü moduna alıp çok daha güçlü bir openwrt router kullanabilirsiniz. Sadece internet ve bufferbloat çözülsün derseniz p2812 modem tek başına yeterlidir. Yinede wifi için access point bağlamanız gerekli.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X