Şimdi Ara

Zyxel WSM20 (Multy M1) - OpenWrt (20. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
9 Misafir (1 Mobil) - 8 Masaüstü1 Mobil
5 sn
420
Cevap
21
Favori
14.908
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1718192021
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Bakayım hocam, sağolun

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • pilavüstü@ P kullanıcısına yanıt

yazılımla openwrt ile 160 mhz desteği geliyormuki donanımsal değilmiydi bu olay?

• kerimcem K kullanıcısına yanıt
    Bazı frekanslar her ülkede geçerli olmayabilir.wifi advanced settingde country code olarak au australia yaparsan çoğu frekansı görürsün.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Arkadaşlar cihaz gelebilir bir kaç gündede openwrt ile kablolu mesh yapıcam.

konuda iki farklı kaynak var bir pdf doyası birde tp linkle yapılan ap mesh videosu var hangisini baz alıyım yada önerdiğiniz başka yöntem varmı?

pdf deki daha mantıklı gibi onu deniyim öneriniz varsa açığım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kerimcem -- 6 Kasım 2024; 18:53:27 >

Şurada biraz kendi yöntemimi anlatmıştım. Umarım işine yarar.

https://forum.donanimhaber.com/mesaj/yonlen/158492080

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ABOOO -- 12 Kasım 2024; 4:23:6 >
  • ABOOO A kullanıcısına yanıt

anladım sağol, ben kablolu 2 li kullancam relayd -luci protoyu kurup ap yi 192.168.1.2 yapmamız yeterlimi yani?

edit: tamam altta görselleştirmişsin denerim gelince.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kerimcem -- 12 Kasım 2024; 13:37:5 >

benim anlamadığım konu şu benim şema şu .

ont cihazı- multym1 router- mult m1 ap kablolu şekilde.

routreda wpad ı kurup aynı ayarıda ap ye yapıcam şeklinde çözdüm hep, yoksa sadece ap de mi kurulu olucak wpad ve ayarları? çünkü hep ap lere girmişler ayarları videolarda kafam karıştı biraz :)

Ana routerına WPAD de kurabilirsin, hiç sorun yok ama ana routerında wireless kapalı, AP'ler WiFi dağıtacaksak kurmanın manası yok. WPAD amacı; kablosuz ağ güvenliği oluşturmak ve yönetmek, güvenlik protokollerini (WPA, WPA2, WPA3 gibi) ve doğrulama (authentication) mekanizmalarını sağlamaktır.

WSM20 niye ana routerın? Bellekte sıkıntı yok ama bu cihazın disk alanı 20MB. Bu amaca hizmet ettiğini düşünmüyorum. ONT kullanıyorsan çok yüksek hıza sahipsin demektir? 500 mbps ya da 1 gbps hızları olanların hele, OpenWRT kullanmak için artık mini pc alması lazım. Bu hızlarda SQM ve zapret kullanmak için başka imkan yok zaten.

WPAD farklarını ChatGPT'ye yazdırdım. WPA2/WPA3 karma kullanacaksanız, WPA3 destekleyenlerden birini tercih etmeniz lazım.

1. wpad (Tam Özellikli)

• Boyut: 695.10 KiB
    • Özellikler: IEEE 802.1x, WPA, EAP, RADIUS ve geniş güvenlik özellikleri içerir.
    • Kullanım Alanı: En kapsamlı wpad sürümüdür. Kurumsal ağlarda RADIUS tabanlı oturum açma, EAP kimlik doğrulama ve geniş güvenlik gereksinimleri olan ağlar için idealdir.
    • Tavsiye: Yüksek özellikli, geniş güvenlik ihtiyaçları olan kullanıcılar için uygundur.

2. wpad-basic

• Boyut: 425.60 KiB
    • Özellikler: WPA-PSK, 802.11r (hızlı dolaşım) ve 802.11w (korumalı yönetim çerçeveleri) destekler.
    • Kullanım Alanı: Temel güvenlik özellikleri arayan ev kullanıcıları için uygun, özellikle hızlı dolaşım ve WPA2 güvenliği isteyenler için yeterlidir.

3. wpad-basic-mbedtls, wpad-basic-openssl, wpad-basic-wolfssl

• Boyut: 441-442 KiB arasında değişir
    • Özellikler: WPA-PSK, WPA3-Personal (SAE), 802.11r ve 802.11w destekler. Her biri farklı bir şifreleme kütüphanesi (mbedTLS, OpenSSL veya WolfSSL) kullanır.
    • Kullanım Alanı: Ev ve küçük ofis kullanıcıları için WPA3 güvenliğiyle birlikte güvenli bir seçenek sunar. Hangisini seçeceğiniz, cihazınızda hangi şifreleme kütüphanesinin daha iyi çalıştığına veya zaten kurulu olduğuna bağlı olabilir.
    • Tavsiye:

mbedTLS: Genelde daha düşük kaynak kullanımı sağlar, gömülü sistemlerde tercih edilebilir.

OpenSSL: Güçlü ve güvenli; sistem kaynakları uygunsa güvenlik açısından tercih edilir.

WolfSSL: Daha hafif bir alternatiftir, bazı cihazlarda performans açısından avantaj sağlar.

4. wpad-mbedtls, wpad-openssl, wpad-wolfssl (Tam Özellikli)

• Boyut: 695-704 KiB arasında değişir
    • Özellikler: EAP, RADIUS, WPA, WPA3, SAE ve diğer ileri güvenlik özelliklerini destekler. Farklı şifreleme kütüphanelerine sahip tam özellikli paketlerdir.
    • Kullanım Alanı: Kurumsal ortamlar ve gelişmiş güvenlik gerektiren ağlar için uygun.
    • Tavsiye:

OpenSSL ve mbedTLS: Daha güçlü güvenlik protokollerine uyumludur, güvenlik ağırlıklı sistemler için önerilir.

WolfSSL: Hafif yapısıyla performans avantajı sağlar.

5. wpad-mesh-mbedtls, wpad-mesh-openssl, wpad-mesh-wolfssl

• Boyut: 691-698 KiB arasında değişir
    • Özellikler: 802.11s mesh ağı ve SAE desteği sunar.
    • Kullanım Alanı: Mesh ağlar kurmak isteyen ve WPA3 desteğine ihtiyaç duyan kullanıcılar için uygundur.
    • Tavsiye: Mesh ağ kurulumları yapıyorsanız ve WPA3 güvenliği istiyorsanız, uygun şifreleme kütüphanesine göre bir seçenek tercih edebilirsiniz.

6. wpad-mini

• Boyut: 387.23 KiB
    • Özellikler: Sadece WPA-PSK desteği sunan en minimal sürümdür.
    • Kullanım Alanı: Temel WPA güvenliği isteyenler veya düşük bellek ve işlemci kapasitesine sahip cihazlar için uygundur.

Özetle Tercihler

• Temel Güvenlik ve Düşük Sistem Kaynağı Gereksinimi: wpad-mini
    • Ev Kullanımı (WPA2/WPA3): wpad-basic, wpad-basic-mbedtls, wpad-basic-openssl, wpad-basic-wolfssl
    • Kurumsal Güvenlik veya Gelişmiş Güvenlik Gereksinimleri: wpad, wpad-openssl, wpad-mbedtls, wpad-wolfssl
    • Mesh Ağlar için: wpad-mesh sürümleri

çok tşk bilgi için,evde oyunluk pinglik bir kişi yok dizi haber film üstüne :) o kadar üst bir sınıf cihaza gerek görmedim mutfak tarafında epten 1000 mbs,20 mb filan düşüyor yazık diye aldım. :)

dot ve reklam engelleme olsun yeter artar bizim eve 6-7 cihaz bağlanıyor tane epi topu.

turknetin verdiğini paketine koyup kilere atıcam çok dandik kısıtlı bir cihaz..zte,yani ana routerda wireless açık olucak o zaman onada kurmam gerekiyor anladığım kadarı ile.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kerimcem -- 13 Kasım 2024; 0:19:3 >

ZTE cihaza OpenWRT mi kurdun, anlamadım.

hayır zte yi komple kapatıp kilere atıcam boşuna elektirik harcamasına gerek yok,m1 lerden birini ana router,diğerini mesh ap yapıcam kablolu umarım anlatabildim :) ikisindede wireless açık olucak.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kerimcem -- 13 Kasım 2024; 0:52:37 >
  • cihazlar geldi openwrt kurdum turknet kabloluda hız düşük bir şikayet vardı biraz tırsarak almıştım firewall daki ayarlarını açıınca 935 mbs civarı aldı sıkıntı yok hatta turknetin zte cihazından 10 mb filan daha fazla.

hatta ipv6 bile oto aldı bir ayar yapmadım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kerimcem -- 14 Kasım 2024; 2:25:4 >
  •  adblock-lean güncel kurulumunu nereden bulabilirim acaba bir arkadaş vermiş ama hep listeler hata verdi çalışmadı filan normal adblock çalışıyor.

stubby filanda halletim iyi oldu .

adblock-lean bozuldu mu?

Hagezi listeleri ulaşılabilir durumda ve güncel görünüyror:
    github
    dns-blocklists/wildcard at main · hagezi/dns-blocklists
    https://github.com/hagezi/dns-blocklists/tree/main/wildcard

github
    GitHub - lynxthecat/adblock-lean: Lean and powerful adblocking solution for OpenWrt
    https://github.com/lynxthecat/adblock-lean?tab=readme-ov-file

Linkleri forumdan kopyalamayın, DH sonuna ref ekliyor, github'dan direk alın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hicks -- 13 Kasım 2024; 21:26:28 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• mesh i halledeyimde ilk once çözerim bakarım ona mesh konusunda biraz cahilim,router işi bittide,mesh yapamadım 2. cihazın ara yüzünde bağlanan cihazlar gözükücek dimi şu an hiç cihaz gözükmüyor yakın olsam bile, hepsi ilk cihazda her iki cihazada aynı bilgiler girilecek dimi wlan romainge?

pdf ye göre yaptım birde youtubede var onumu denesem.

wpad-mbedtls kurulu.

DHCP de kapalı 2. sinde o yüzden gözükmüycekmi? hangi cihazın hangisinde olduğunu nasıl çözücem onu pek anlamadım:)

2.mesh cihazda Associated Stations kısmında gözüküyor herhalde onlar ama ad yok sadece mac adresler gözüküyor herhalde olmuş.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kerimcem -- 14 Kasım 2024; 0:26:45 >
  • Hicks kullanıcısına yanıt

Kod

Yığını:
    sh /etc/init.d/adblock-lean setup

otomatik modda kuruyorum herşeyi onylayıp bitiriyorum o haliylede hiç birşey enegellmiyor sonra winscp le config dosyasını pro.txt linkini giriyorum reboot yapıyorum cihazı yine olmuyor anlamadım.

Warning: Invalid URLs detected:

Warning: Rogue element: '<!doctype html>' identified originating in blocklist file from: https://github.com/hagezi/dns-blocklists/blob/main/wildcard/pro.txt.

Skipping file and continuing.

pro txt dosyasını alırken böyle bir hata veriyor.

tmm hata versede düzeldi oldu gibi.

block list winscp le güncelldikten sonra listeleri güncellemek için hangi komut giriliyor?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kerimcem -- 14 Kasım 2024; 1:13:16 >

• quote:

Orijinalden alıntı: kerimcem

Kod

Yığını:
    sh /etc/init.d/adblock-lean setup

otomatik modda kuruyorum herşeyi onylayıp bitiriyorum o haliylede hiç birşey enegellmiyor sonra winscp le config dosyasını pro.txt linkini giriyorum reboot yapıyorum cihazı yine olmuyor anlamadım.

Warning: Invalid URLs detected:

Warning: Rogue element: '<!doctype html>' identified originating in blocklist file from: https://github.com/hagezi/dns-blocklists/blob/main/wildcard/pro.txt.

Skipping file and continuing.

pro txt dosyasını alırken böyle bir hata veriyor.

tmm hata versede düzeldi oldu gibi.

block list winscp le güncelldikten sonra listeleri güncellemek için hangi komut giriliyor?

Şu an net hatırlamasam da daha önce yaparken hem kendime not olsun hem de sizin gibi soran olursa diye aşağıdaki post'ta adım adım yazmıştım ona bakabilirsiniz:

https://forum.donanimhaber.com/mesaj/yonlen/158283060

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• cihaz beklentimin üstünde iyi, duvar aparatı olmasıda iyi hemen kablo bağı ile doğalgaz borusuna bağladım.

pdf deki biraz bağlantı problemi yaptı,youtubede olanları yaptım sıkıntı yok ,openwrt teknik bilgi istiyor mesleğim bilişim olmasına rağmen ben zorlandım herhalde bana bir şey olsa cihaz atıl duruma gelir anlamayan imkansız yapamaz. 

tek - biraz 6ghz de kayıp var gibi yakın mesafeden 850 gelen yer şimdilik 670 geliyor ondada sıkıntı yok benim için, hiç biri down yapan cihaz değil sonuçta 0-5 mb gelen noktalarım 150 mb çıktı yeter artar:)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kerimcem -- 15 Kasım 2024; 0:45:16 >

Benim yaptığım gibi yaparsan, kablolu ethernet ile bağlandığında yani, OpenWRT üzerinde bir nevi dump-AP oluyor, DHPC dağıtımını ana router yapar. O yüzden AP router üzerinde gözükmez, evet. Ana routerda gözükür sadece.

Bu sistemde ana router DHPC atadığı için farklı bir IP aralığı olmuyor tüm ağda. Her AP üzerinde farklı bir IP aralığı olması saçmalık bence çünkü.

802.11r Fast Transition için de video paylaşılmıştı daha önce. Şu olması lazım.

Van Tech Corneryoutube
    In this video, we are going to configure fast roaming on OpenWRT. Fast roaming, also known as IEEE 802.11r or Fast BSS Transition (FT), allows a client device to roam quickly in environments implementing WPA2 Enterprise security, by ensuring that the client device does not need to re-authenticate to the RADIUS server every time it roams from one access point to another. We can easily configure fast roaming with LuCi. The required package is wpad (the full package, not wpad-mini nor wpad-basic). ESSID, encryption, key (password) and the Mobility Domain should be the same between each of the AP (node) while the operating frequency is advised to be different. Video timeframe: 00:00 - OpenWRT IEEE 802.11r Fast Transition - Fast Roaming Introduction 00:44 - Required package for fast roaming support 01:39 - Network topology and connection overview 03:25 - Configure Fast Roaming on the DIR-842 C2 (1st AP) 05:08 - Configure Fast Roaming on the Intel D525 x86 Router (2nd AP) 06:40 - Test on an Android phone 09:30 - Test on an iPhone OpenWRT - Configure router as a switch: https://www.youtube.com/watch?v=OGIJpqfHwkw You can learn more about different Fast Roaming protocols such as 802.11k, 802.11v and 802.11r at: https://www.tp-link.com/vn/support/faq/2097/ https://www.networkcomputing.com/wireless-infrastructure/wifi-fast-roaming-simplified Fast Roaming is different from Mesh, please don't be confused. Feel free to check out other unbox videos & tutorials on my channel. If there is anything not clear or there is any question, please leave it in the comment section and we will discuss. Besides this, there is also a group on FB, join if you want to say hi: https://www.facebook.com/groups/786305722225040 As always, please like, share and subscribe to the channel! Thank you!
    https://www.youtube.com/watch?v=1yaodn1BpSw
  • 
Sayfa: önceki 1718192021
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.