Şimdi Ara

0w40 mı 5w40 mı 10w40 mı 15w40 mı? Cevabı burada

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
51
Cevap
4
Favori
19.986
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Yağ seçimi bazen çok kafa karıştırıcı olabiliyor.

Evet kullanım kılavuzunda kullanılması gereken yağ yazıyor ama çoğunlukla birden fazla yağın kullanılabileceğinden de bahsediyor.
    https://store.donanimhaber.com/42/a5/22/42a522be75055e8e26fb47be8549456e.png

Meseleyi hiç uzatmadan, çok kısa ve net bir şekilde açıklamaya çalışacağım.

Yağ seçimi tamamen bulunduğunuz yerdeki hava sıcaklığına bağlıdır.

1. Adım

Wikipedia'dan bulunduğumuz ilin aylara göre ortalama sıcaklık değerlerini buluyoruz. Örneğin Ankara için:

en.wikipedia.org
    400 Bad Request
    https://en.wikipedia.org/wiki/Ankara#Climate

2. Adım

Ortalama sıcaklığın 10C'nin altına düştüğü ayları tespit ediyoruz. Ankara için Ekim ila Nisan arası.

3. Adım

Yağ değişimini en geç hava sıcaklığının ortalama 10C'nin altına düştüğü aylar başlar başlamaz yapıyoruz.

Pekiyi hangi yağı kullanacağız?
    Kışa girerken aracınızın kataloğunda belirtilen en ince yağı. Tabii ki piyasadaki en kaliteli olanından.

Yani diyelim ki aracın kataloğunda 0w40 10w40 15w40 yağları tavsiye edilmiş. Öyleyse 0w40'ı seçiyoruz. Eğer bunu hiçbir şekilde bulamıyor isek 5w40

(Son rakam ısındığı zamanki akışkanlığı gösterir yani bu yağlarda yaklaşık SAE40. İlk rakam ise soğuk havadaki akışkanlığı gösterir SAE0, SAE10, SAE15)

Pekiyi niye en kaliteli ve en ince yağ?
    Kalitesiz yağ kullanmanın hiçbir anlamı yok, ucuza falan gelmiyor.

Soğuk havada yağın akışkanlığı azalır aynı tahin pekmez gibi olur. Motoru ilk çalıştırdığınızda 2-3dk kadar motorun üst kısmına yağ ulaşamaz.

Motor aşınmalarının %70'inden fazlası ilk çalıştırmada oluştuğundan özellikle kış aylarında ince ve kaliteli yağ kullanmak çok önemli. Yağ çalışma sıcaklığına gelince zaten hemen hepsi SAE40'a benzer performans gösteriyor.

Pekiyi yaz aylarında hangi yağı kullanalım?

Motorun kataloğunda belirtilen yağlardan birisi. Çünkü hava sıcaklığı 15-20 derece iken yukarıda verilen yağların akışkanlıkları hemen hemen aynı. Esas fark çok soğuk havalarda açığa çıkıyor.

İnanmayan akışkanlık değerlerine bakabilir:
    http://www.viscopedia.com/viscosity-tables/substances/engine-oil/

Benim motorun eski hangi yağı kullanalım?

Motorun kataloğunda belirtilen yağlar ama piyasadaki en kalitelilerden.

Motor eski olsun yeni olsun, ucuz yağ kullanmanın hiçbir anlamı yok. Motoru korumaz, motor kurumla yanık yağ tortusu ile dolar vs vs

Motorun ne kadar eski olursa olsun büyük ihtimalle taksi veya ticari araçların motoru kadar yıpranmış olamaz. Onlar bile o kadar zorlu şartlerda kullanılmalarına rağmen 300000km'den fazla gidiyor.

Yani 100küsür bindeki motorunun büyük ihtimalle daha çok ömrü var.

Edit:İmla

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi arda4 -- 18 Aralık 2016; 20:12:4 >

• Astra 1.6 cdti aracıma servis 5-30 yağ koyuyordu gm marka. Bu bakımda Mobil 1 0-40 yağımı kendim götürdüm ve koydurdum. Bakım sonrası aracı teslim aldığımda aracı çalıştırır çalıştırmaz aracın rolantide çok daha sessiz çalıştığını fark ettim. Öyle hassas birisi değilim ama araç %40 daha sessiz çalışıyordu rolantide. İlaveten çekişte hissedilir düzeyde iyileşme ve yakıt tüketiminde cüzi azalmalar oldu.

Yağ işinden pek anlamam ama bundan sonra alacağım aracın yağını direk mobil 1 0-40 ile değiştireceğim. Bence en iyi yağ 0-40.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yusuf24 -- 18 Aralık 2016; 20:38:25 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: yusuf24

Astra 1.6 cdti aracıma servis 5-30 yağ koyuyordu gm marka. Bu bakımda Mobil 1 0-40 yağımı kendim götürdüm ve koydurdum. Bakım sonrası aracı teslim aldığımda aracı çalıştırır çalıştırmaz aracın rolantide çok daha sessiz çalıştığını fark ettim. Öyle hassas birisi değilim ama araç %40 daha sessiz çalışıyordu rolantide. İlaveten çekişte hissedilir düzeyde iyileşme ve yakıt tüketiminde cüzi azalmalar oldu.

Yağ işinden pek anlamam ama bundan sonra alacağım aracın yağını direk mobil 1 0-40 ile değiştireceğim. Bence en iyi yağ 0-40.

doğru bir yağ seçimi yapmışsınız kışın ince yağ size ve aracınıza daha az maliyet olarak geri dönecektir
  • yusuf24 kullanıcısına yanıt
    Bende eski aracım Astra da GM 5w30 yerine Mobil 1 0w40 kullanıyordum.

GM den Mobil e ilk değişimde daha sessiz rölanti-orta devirler, iyileşen devirlenme isteği ve aşağı yukarı %5-10 arası düşen tüketimim olmuştu.

Şimdiki aracım Insignia da ise 5w30 GM yerine 5w30 Castrol Edge kullanıyorum, bunda da fark oldu ama benzer viskoziteler yüzünden Astra daki kadar bariz değişim olmadı, yine de özellikle ara hızlanmalarda iyileşme - genel olarak daha sükun bir çalışma sesi oldu diyebilirim.
    farkın sebebi yağ viskozitesinden değil yağın kalitesinden kaynaklı; ülkemizdeki "gm" yağlarını petrol ofisi üretiyor ve motorun sesli çalışmasına sebep oluyor.

ancak aracınızda yağ eksiltme, yağ yakma gibi problemler yoksa 0-40 yağ değil 0-30 veya 5-30 yağ kullanmanızı tavsiye ederim; gereksiz yere kalın yağ kullanıp motor içi ekstra stres oluşturacaksınız...

mobil1'in dexos2 sertifikalı 5-30 yağı mevcut misal...
  • bende de corsa 1.3 cdti mevcut.

castrol edge dexos 2 5w-40 kullanıyorum. Aslında genel olarak memnunum ama castrol edge dexos 2 0w-30 veya mobil 1 0w-40 dexos 2 ye geçmeme gerek var mı ? ankaradaym.

gm in 5w-30 yağını kullanmıyorum bende sevemedim
  • esmerce kullanıcısına yanıt
    Gm yağları zaten çok kaliteli değil. Ha araca zarar verir demiyorum ama sesli çalıştırdığı doğru. Aracınıza mobil 1 esp 5w-30 da alabilirsiniz. Mobil 1 esp ye bu sene dexos 2 onayı da geldi. 0w-40 soğukta daha iyi korur ama motor ısınınca 5w-30 daha iyi görev yapar en azından turbonuz için.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Mobil 5w40 mı? Shell 5w40 mı?
    6 yıl önce açıldı
    selenia mı castrol mü?
    16 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • mob411 kullanıcısına yanıt
    mobil 1 esp 5w30 deneyin hocam. 0w40 ankara için çok gerekli değil bence sıcaklık -20 -30 görmüyor. mobil 1 esp ye dexos 2 onayı geldi.
  • hocam fiorino 1.3 95bg trabzon için öneriniz ne olur.
  • quote:

Orijinalden alıntı: yusuf24

Astra 1.6 cdti aracıma servis 5-30 yağ koyuyordu gm marka. Bu bakımda Mobil 1 0-40 yağımı kendim götürdüm ve koydurdum. Bakım sonrası aracı teslim aldığımda aracı çalıştırır çalıştırmaz aracın rolantide çok daha sessiz çalıştığını fark ettim. Öyle hassas birisi değilim ama araç %40 daha sessiz çalışıyordu rolantide. İlaveten çekişte hissedilir düzeyde iyileşme ve yakıt tüketiminde cüzi azalmalar oldu.

siz birde 5-30 kullanın. dizel motorlarda pek 0-30 u önermezler ama olursa birde onu kullanın heleki castrol edge.
  • mortarxl kullanıcısına yanıt
    mevsimsiz_kar45 kullanıcısına yanıt
    0-40 5-30 dan ince değil mi? Herkez bişey söylüyor bende anlamadım. Benim bildiğim en incesi 0-40. Ayrıca gm dışında başka markanın (Mobil - Castrol vs.) 5-30 unu kullananlar araçta ciddi değişimin olmadığını söylüyorlar.

Zırt pırt yağ de değiştirmeyin diyorlar ama.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yusuf24 -- 19 Aralık 2016; 14:44:0 >
  • AntiFANBOY A kullanıcısına yanıt
    Dexos2 onayı da olsaydı* muhtemelen Mobil 1 i tercih edecektim önceki tecrübelerime dayanarak.

Araç yoğunluklu olarak Akçay da kullanılıyor hava minimum -5 ila maksimum +40 arası değişiyor mevsimine göre.

*Düzenli aralıklarla erkenden değiştirilen doğru viskozitedeki yağın Dexos onayına sahip olmasa da motora ölçülebilir bir zarar vereceğini pek düşünmüyorum, biraz kuralcı yapım gereği Dexos onayı olmasına özen gösterdim sadece.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi esmerce -- 19 Aralık 2016; 15:7:24 >
    0-40 yağ 5-30'dan ince değildir.

motor yağlarında ilk hane yağın soğukken (motor çalışmadığında/motor ilk çalıştığı anda) karakterini belirtir; "0" ile başlayan yağların asıl görevi -25 dereceden soğuk hava şartlarında motorun ilk çalışmasının kolay olmasını ve aşınmanın az olmasını sağlar. Ancak bu "0 ile başlayan yağlar sadece çok soğuk iklimde kullanılmalıdır" anlamına gelmez, bazı firmalar "0" ile başlayan yağların içine daha iyi koruma katkı paketleri ekledikleri için "5" ile başlayan yağlara göre daha iyi performans verdikleri de olabiliyor yağ markasına göre.

bizi asıl ilgilendiren ikinci hane; motor yağı optimum çalışma sıcaklığına ulaştığında ikinci hanedeki viskozitede davranır ve bu rakam yükseldikçe sürtünme direnci artacağı için motor içi stres de artar...

aynı vizkositedeki (örneğin 5w30) farklı marka yağların performansları, motor sesine olan etkileri farklı olabilir. ayrıca önemli bir diğer nokta sadece vizkositeye değil; hangi şartnameye uygun olduğuna da dikkat edilmesidir. örneğin "GM" grubu "dexos 2" şartnamesi arar, bulunamadığı durumlarda A3/B3/B4 ve hatta C3 yağlar kullanılabilirken A1/B1 ve A5/B5 yağların kullanımına izin verilmez. Bu sebepten araç kitapçığındaki yönergelere de uymak önemlidir.

• yağ ile ilgili ana konu vardı.
    Orada da güzel biligler bulunabilir.

Şunu merak eden olursa soğukta 0 numara yağ varken neden 10-15-20 kullanılıyor hala diye.

1- maliyet
    2- özellikle eski araçların yağ kanalları büyük olduğundan ince yağ sızıp gidiyor.

kars gibi çok soğuk memleketler haricinde 0w gereksiz görüyorum.
    -10 ve +41 derece arası seyreden iklimlerde 5w40 yada yaz sıcaklığına göre 5w30 iyi bir marka alınabilir.

soğukta 5 numara yağ bu sıcaklık aralığında yeterli akışkanlığı sağlayacaktır.
  • Mobilin sitesinde 0-40 ile 5-30 arasındaki farkı sormuştum. Gelen cevabı aktarıyorum.

Sayın ....... Bey,

0W-40 ve 5W-30 viskozite sınıflarındaki yağlarda soldaki 0W ve 5W kontak anahtarını çevirdiğinizde yağın yataklara ve özellikle gömleklere kaç saniye içinde ne kadar çabuk gideceğini, ilk çalıştırmadaki aşınmaları ne kadar iyi önlediğini ve yakıtta ne kadar fazla tasarruf sağladığını belirler. 0W bu konuda daha avantajlıdır -35 C kadar iyi performansı gösterir, 5W ise -30 C kadar. Buna karşın sağ taraftaki 40 ve 30 motor normal çalışma sıcaklığına ulaştığında yağ filminin kalınlığını, motoru koruma durumunu ve yağ eksilmesine mukavemetini belirler. Bu konuda da 40 biraz daha kalın (13.2 cSt @ 100C), 30 ise daha incedir (12.1 cSt @ 100C). Mobil 1 ESP Formula 5W-30 Augustosda GM Dexos 2 onayı aldı,  ve gerçeğini dikkate alarak (araç yeni, yağ eksiltme yok, kışın en soğuk sıcaklık -25 C) teknik açısından bu ürün aracınız için daha iyidir.

Saygılarımla,

ILIA ALI-OGLY

Technical Help Desk Engineer

Buradan anladığım kadarı ile 0-30 hepsinden iyi ozaman

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yusuf24 -- 19 Aralık 2016; 16:0:48 >

• quote:

Orijinalden alıntı: MIKROP DOGAN

yağ ile ilgili ana konu vardı.
    Orada da güzel biligler bulunabilir.

Şunu merak eden olursa soğukta 0 numara yağ varken neden 10-15-20 kullanılıyor hala diye.

1- maliyet
    2- özellikle eski araçların yağ kanalları büyük olduğundan ince yağ sızıp gidiyor.

kars gibi çok soğuk memleketler haricinde 0w gereksiz görüyorum.
    -10 ve +41 derece arası seyreden iklimlerde 5w40 yada yaz sıcaklığına göre 5w30 iyi bir marka alınabilir.

soğukta 5 numara yağ bu sıcaklık aralığında yeterli akışkanlığı sağlayacaktır.

Zaten esas mesele de bu ya, maliyet. Diğer taraftan aşırı kar hırsı.

0w40 özellikle de iç anadoluda karasal iklimin hüküm sürdüğü yerlerde gereklidir.

5w40 ile motor çalışır. 10w40 ile de çalışır. Hatta 15w40 ile de çalışır ammaaa...

Hava sıcaklıkları 10C'nin altına düştü mü özellikle de 0C'nin altına düşştü mü yağın akışkanlığı acayip derecede azalıyor.

Buyurun:
    15w40

10w40

0w30

OC'ye karşılık gelen değerlere bakın. Yağ ısındıktan sonra arada zaten pek bir fark yok.

Motoru ilk çalıştırdığınızda motorun üst kısımlarına 2-3dk boyunca neredeyse hiç yağ gitmiyor. Şahsen ben ilk çalıştırmada o takır tukur valf seslerini duyunca içim acıyor.

0w40'ın da litresi 25TL 5w40'ın da... 10w40'ın litresi de 15-20TL. Bence aradaki farka değmez.

• ankarada geçen senelerde -22 oldu gece, sabahına mazotum dondu çalıştıramamıştık. Çalıştırmak içinde bastık bastık aküyü yedik.

dün akşamda -15 filan civarı olmuş, sabah aracı bir çalıştırdım traktör motoru gibi sesi vardı .

castrol ünde var 5w-30 u dexos 2 li sanırım .

kullanım klavuzunda 0w-30 , 0w-40 kullanılabileceği yazıyordu ama karar veremedim işte. Şuan 5w-40 edge kullanıyorum, ilk bakım gm di sonrasında hep bu yağ koydurdum. Aslında çok yağ ile oynamakta iyi değil ama bilemedim .
  • Hocam dediğim gibi olay gayet basit.

Hava soğuk ise tavsiye edilen en ince yağ.

Bu -40 vs meselesine gelince bunlar yağın akışkan kalabildiği en düşük sıcaklıklar. Misal 0w40 kullanmak için ille de -30 -40 olması gerekmiyor. -5 de bile akışkanlık epeyce düşüyor.

Aradaki farkı kendin gör:

ImStricken06youtube
    Cold Engine Noise = OIL WEIGHT
    https://www.youtube.com/watch?v=VdZ9vCXh_50

• Fotoğraflar niye görünmüyor acaba?
  • Son 2 3 gündür kafamı çok kurcalıyor bu yağ seçimi çünkü arabayı ilk çalıştırdığımda yağ ışığı 2 3 saniye yanıyor sıcaklıklar düştü bu durum başladı sıcak havada böyle bir şey yoktu.Yağ değişmini babam yeni yaptırmıştı ne koydular bilmiyorum fakat galiba yeniden değiştireceğim.

http://i.hizliresim.com/bkkvmn.png

Kitapçıkta bizim kullanımımıza göre (Dondurucu sıcaklıklarda 16kmden az sürüşlerde her 6 ayda veya 7500 kmde 1 yağ değişimi diyor) bu da şuna denk geliyor bizim için yazın ayrı bir yağ kışın ayrı bir yağ seçimi yapmak gerekiyor.Sabahları -5/-10 derece bile akışkan olması gerekmekte seçeceğim yağın çünkü genelde sabahın 7sinde yol çıkıyoruz akşam 5te eve dönüyoruz.

Kış için 0w30 yaz için 15w40 doğru bir seçim olacaktır diye tahmin ediyorum.

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.