Elimde 12 V , Nominal akımı 0.7 Amper (boşta) olan bi motor var... 16f877'den aldığım 25 mA 5v(SANIRIM) Luk PWM çıkışı ile motoru sürmek istiyorum , yön kontrolü yapmayacağım o yüzden H bridge içeren entegreler kullanmamam gerekiyor... Güç Transistörü ile motoru sürmem lazım ama Hfe kazanç hesaplarının nasıl yapıldığını unutmuş bulunuyorum (elektrik elektronik mühendisliği 4. sınıf öğrencisiyim , UTAN KENDİNDEN diyebilirsiniz , haklısınız =) )
BC237 + BD140 bağlantı denemem başarısız olmuş durumda (tahminimce motordan çıkabilecek Zıt emk için diyot bağlamadığımdan dolayı transistörler perte çıktılar biraz , ama aynı transistörlerden alıp diyot ile bağlantı yaptığımda çalışıp çalışmayacağı konusunda şüphelerim var , pwm deki ölü zamanda motora voltaj gitmediği için motor Jeneratör olarak çalışıyor ve Zıt emk üretip transistörleri yakıyor gibi bi düşüncem var...).
MOTOR SÜRME tasarımını nasıl yapacağım konusunda somut yardımda bulunabilcek arkadaşlardan yardım bekliyorum...
NOT DC motor Japan Servo CO.'nun ürettiği DME34BE50G-108 , redüktörsüz kullanıyorum motoru şu anda , PIC'e potansiyometre girişi ile referans PWM doluluk oranının değişmesini sağlıyorum. (yazdığım programda bi hata olmadığını düşünüyorum , çünkü yazdığım programın doğruluğunu test etmek için L293D ile 12V luk radyo motoru sürmüş bulunmaktayım... Ama bu elimdeki motor baya güçlü kuvvetli vurduğunu deviren bişey sanırım. L293D ile de deneyip sonuç alamamış bulunmaktayım , [sorun Zıt emk için paralel olarak ters yönlü diyot bağlamamamdan dolayı da olabilir] ).
Diyodu kesinlikle bağlamalısın aksi taktide transistörler çabucak yanacaktır. Hfe hesabınıda darlington bağlantı için şöyle yapacaksın.
(1. transistörün hfe değeri) x (2. transistörün hfe değeri)
çıkıştan alacağın akımda: (bu hesapladığın hfe değeri) x (ilk transistörün base sine uyguladığın akım)
pwm için hızlı anahtarlama yapan transistörler kullanmalısın.
Kullandığın transistörlerden birisi PNP birisi NPN transistörmüş. Darlingston bağlaman için ikisininde aynı olması gerekiyor. Ben ikisinide NPN kullanmanı tavsiye ederim.
Sadece tahmini bir yorum yapıyorum, 2. transistörün sızıntı akımı vermemesi için 2. transistörün basesini 10k ile şaseye bağlasan iyi olur hatta daha büyükte olabilir maksat 1. transistör kapalı olduğunda 2. transistörde tam kapalı duruma geçsin.
kullandığım bağlantı şekli böyleydi samet arkadaşım... Geribesleme yapmamıştım henüz açık çevrim olarak deniyodum devreyi..
Akım Kapasitesi hariç yanlış olan birşey var mı acaba bağlantıda ?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi forumaniaDo -- 3 Mayıs 2010; 14:41:58 >
680 ohm direnci kaldır çalışır.
10k'yı 4.7k ile değiştirsen daha iyi olur.
bölücüler yüksek kullanılmış.
motor zıt emkyı bastırmak için konulması gereken ters diyot konulmamış...pwm frekansına göre hızlı diyot olarak bilinen tipte bir diyot kullanmanız uyğun olur...bd140 bu akımı taşıyamaz denmesine gerek yok sanırım...
PC'yi kontrol ettim ama bulamadım.Siliconchip'in arşivinde IRFZ ile motor hız kontrolü vardı.Nette iyi araştırırsan bulabilirsin.