Şimdi Ara

12v ile led yakmak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
9.653
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • arkadaşlar led ile far yapmak istiyorum.olur-olmaz yorumları yazmayın lütfen.
    kullanacağım led beyaz 3.7volt. 12 voltu gerilim için kaç ohm luk direnc kullanacağım.yaklaşık 10 led olacak hepsini tekeker teker paralel bağlayacağım.şimdiden teşekkür ederim.

edit:yanlış kelime kullanmışım anlam değişiyordu (paralel seri felan)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ramadan 89 -- 27 Temmuz 2007; 1:14:49 >

• Yapay Zekanın Yanıtı

12 Volt ile LED Yakmak

LED'ler, enerji tasarruflu ve uzun ömürlü özellikleri nedeniyle aydınlatma uygulamalarında sıklıkla kullanılırlar. Ancak LED'ler doğrudan 12 voltluk bir güç kaynağına bağlanamazlar, çünkü bu, LED'lerin dayanabileceğinden daha fazla voltaj sağlayarak yanmalarına neden olabilir.

12 volt ile LED yakmak için bir direnç kullanılması gerekir. Direnç, LED'e giden voltajı düşürerek LED'lerin güvenli bir şekilde çalışmasını sağlar. Direncin değeri, LED'in özelliklerine ve mevcut voltaj değerine bağlı olarak hesaplanmalıdır.

Direncin değeri, Ohm Kanunu kullanılarak hesaplanabilir:

Direnç = (Güç Kaynağı Voltajı - LED Voltajı) / LED Akımı

Örneğin, 12 voltluk bir güç kaynağı kullanıyorsanız ve LED'inizin voltajı 3 volt ve akımı 20 miliamper ise, direncin değeri şöyle hesaplanır:

Direnç = (12 - 3) / 0,02 = 450 ohm

Bu durumda, LED'inizi güvenli bir şekilde yakmak için 450 ohm'luk bir direnç kullanmalısınız. Direnç, LED'in pozitif terminali ile güç kaynağının pozitif terminali arasına bağlanmalıdır. LED'in negatif terminali, güç kaynağının negatif terminaline bağlanmalıdır.

LED'lerin doğru şekilde bağlanması ve çalıştırılması için yukarıdaki adımları dikkatlice takip etmek önemlidir.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Selamlar,
    Ben dirneç gibi düşünmek istedim . Eğer böyle olursa led başına 1.2 V düşer.Bu da yakmaz.Ama bu tip devrelerde böyle düşünmek ne kadar sağlıklı bilemem.
  • hepsini seri bağlarsan 3.7v*10=37 volt yapar ve senin 12 voltluk akün ledleri çalıştırmaz. seri-paralel karışık grup yapman lazım. mesela 3 lü seri 3 led grubunu (toplam 9 led) paralel bağlayabilirsin. 3.7v*3=11.1 volt. küçük bir direnç ile ledleri sürersin. hem fazla ısınma olmaz. ledler tam olarak kaç ma?
  • yani direncler ledlere seri ama ledlel direnclerle beraber paralel bağlancak .
  • ledler kaç ma bilmiyorum ama hiç bir ledi diğerine seri bağlamak istemiyorum cünkü biti az biri cok yanar gibi sorunlarla karşılaşıyom.onun için her paralel led e bir direnc halinde istiyorum sizden sadece led başına kaçlık drenc koyayım onu söyleyin.
  • Elindeki ledler muhtemelen 25-30 ma akım çeker.Kısaca formül şu; (verdiğin volt - ledin voltajı)/akım

senin devrene uygularsak(standart değerlerle)

(10-3,6)/0,025=256 ohm çıkar.Bu yazdığım 1 led için geçerli paralel bağlarsan bu formül geçerli,sadece güç kaynağından çekeceğin akım artar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi stromkreis -- 27 Temmuz 2007; 2:36:23 >
  • En iyi verim için 3 tane ledi seri bağla. 15 mA için gerekli direnç değeri (12-3,7*3)/0,015=60 Ohm eder.

Bütün 3'lük seri ledleri tek bir dirence bağlayacak şekilde hesaplara girişme o zaman o bahsettiğin eşit yanmayan led olayından en kötü şekilde etkilenirsin. Her seri direnç gurubuna 60 ohm direnç, bu kadar basit.

Kolay gelsin.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    led ışık ve akü
    2 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • asagıdaki gibi baglaman gerekli.. devre toplamda 150mA ceker güc kaynagından.. ledlerin 30mA cektigi kabul edildi..

12v ile led yakmak
  • stromkreis@ arkadaşımızn dediğini yapacağım baştan beri dedim hiç bir lesi seri bağlamayacağım diye.
    birde gelen güç kaynağı 35w akım gönderiyor.led ler için oldukca yüksek sanırım.acaba ledlerin ısnımasına yada bozulmasına neden olurmu?eğer olursa ne yapmama gerekiyor watt ı nasıl düşüreceğim ?
  • http://www.ledmar.com/sdh.xls

Bu dosyada hesaplama tablosu var,20mA çeker standart ledler bunu da belirteyim.
  • quote:

Orjinalden alıntı: tuninger_haa

12v ile led yakmak

Hocam ama senin verdiğin bilgiler bu arkadaş için uygun değil.Çünkü bu değerler mat yanan normal ledler için.Parlak ledler tamamen farklı...
  • Eski ledler 1.5-2.0 civarıydı ama şimdiki şeffaf ve güçlü olan ledler 3-3.5 arası çalışıyorlar.Bilginize.
  • quote:

Orjinalden alıntı: stromkreis

quote:

Orjinalden alıntı: tuninger_haa

12v ile led yakmak

Hocam ama senin verdiğin bilgiler bu arkadaş için uygun değil.Çünkü bu değerler mat yanan normal ledler için.Parlak ledler tamamen farklı...

NEDEN

BEN ORADA SADECE FORMUL İÇİN KOYDUM
    VE BENIM BILDIGIM KADARIYLA SADECE -V- DEGERLERI FARKLI YANİ MESELA BEYAZI HESAPLARKEN V YERINR 4V YAZIYORUM HATALIYSAM LUTFN DUZELTIN

• hocam formül yanlış olduğundan değil ordaki amper değeri parlak led için olmadığından böyle bir mesaj yazdım.Formülü zaten yukarda verdim.
  • quote:

Orjinalden alıntı: stromkreis

hocam formül yanlış olduğundan değil ordaki amper değeri parlak led için olmadığından böyle bir mesaj yazdım.Formülü zaten yukarda verdim.

pardon formulu gormemısım

kardesım sende bıraz belırgın yazsana buyuk falan
  • Sarı renk mantar led için kaç ohm direnç kullanmalı cevaplarsanız sevinirim arkadaşlar

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Elektronik taksi

Sarı renk mantar led için kaç ohm direnç kullanmalı cevaplarsanız sevinirim arkadaşlar
    https://320volt.com/led-calistirmak-icin-seri-direnc-hesaplari/

Besleme voltajı, ledlerin özellikleri, nasıl bağlandıkları...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.