Şimdi Ara

16f628a mı 16f84a mı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
15
Cevap
0
Favori
2.619
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • microchipin sitesine baktığımda 628 in özelliklerinin neredeyse 84 e göre 2 katı olduğunu gördüm ama 84 , 2 kat pahalı ve bacak sayıları aynı benim 84a var ve 9. bacağı kırıldı 84 ümü 628 imi alıyım sizce ve farkları nedir

birde internette baktığım kadarıyla sanırım 2 sininde aynı numaralı bacaklarının görevleri aynı bunun için 84a dakı projeyi 628 için kullanabilirmiyiz .

• Pin sayısı daha fazla OSC uçlarını da pin olarak kullanabiliyorsun.
    628 kullanabilirsin ama bazı ayarlar yapman lazım.analog uçları
    picbasic de cmcon=7 komutu ile digitale çevirmen gerekir.
  • @eloko onlar analog uçları değilde analog karşılaştırıcı uçları. 16F628de analog yok karşılaştırıcı var. soruya gelecek olursak evet kullanabilisin ama elekonun dediğini yapmak zorundasın. onun harici problem çıkmaz. birde 628de pwm özelliği vardır o da çok iyi bi özelliktir. program etkilenmeden istediğin şekilde pwm üretebilirsin.
  • pwm özelliği ne demek peki
  • Evet benim kastettiğim de bu.Eksik ifade etmişim.
  • Program içinde bir kayıt alanına belli bir değer yazıyorsun,o değere göre pic in içindeki devre pic in bir bacağından pwm çıkışı veriyor.Ayrı bir devre var pic in içinde.
    Bu arada senin programın çalışmaya devam ediyor.PWM devresi olmayan piclerde program ile yapabilirisn ama programın bu işle gereksiz yere meşgul olmuş olur.
    quote:

Orijinalden alıntı: hulugu

pwm özelliği ne demek peki
  • 16f628a'nı birçok özelliği var, hafızası daha fazla, dahili osilatörü var.......
    Böyle uzayıp giden bir liste ama aynı şekilde bunu programlamak için registerlere daha ilk anlardan giriyorsunuz. 16f84a programlarken bir acemi için daha basit, 16f628 de çok yetenekli. 16f628 ile işe başlarsanız bana göre çok iyi olur. Özellikle kendi içerisindeki ADC çeviriciyi çok önemli olarak görüyorum.

Bence elinizdeki 16f84 ile biraz alıştırma yapın. 9 nlu bacak hayati bir bacak değil şimdilik. Biraz alıştıktan sonra temeli biraz kavradıktan sonra 16f628 i alın hem elinizde 2 farklı pic olur.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    florasan lı vumetre Yardım
    17 yıl önce açıldı
    kondansatör yardım??
    20 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • bir yardım edermisiniz devreyi kuruyorum ama olmuyor

http://images.google.com.tr/imgres?imgurl=http://files.winpicprog.co.uk/Images/16F628.PNG&imgrefurl=http://files.winpicprog.co.uk/&usg=__hZo0ccotQtSceZoy_TFtZqkTXsM=&h=321&w=372&sz=9&hl=tr&start=2&um=1&tbnid=TLuLolivi3UVwM:&tbnh=105&tbnw=122&prev=/images%3Fq%3D16f628%26hl%3Dtr%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:tr:official%26sa%3DN%26um%3D1

bu adresteki 16f84a daki projeyi deniyorum deniyorum ledi yakamıyorum. osilatörü bağlıyorum bide çok küçük 22pf aldım acaba onlarmı bozuk nasıl anlarım

ama tahminim bozuk değil yeni yazıcıoğlundan aldım

multimetreyle kontrol edince picin hiçbir çıkışında elektrik yok

ilk projem olduğu içinde acemiyim acaba verdiğim linkteki hex kodu mu arızalı bilmiyorum

yardımlarınızı bekliyorum

• Belemeyi kontrol et PIC e enerji gidiyormu bir bak, osilatörü kontrol et, birde MCLR ucunu. Bunlar hayati önem taşır. Bunlarda sorun yoksa programla ilgili sıkıntı olabilir.
  • beslemeyi kontrol ettim pice giden kablolarda hiç bir problem yok ama picin çıkışlarını hiç birinde herhangi tepki yok

yalnız osilatörü nasıl kontrol edicem

programda hata varmı bilmiyorum verdiğim linkte herşey var.
  • Elindeki kristal 4MHz değil mi?
  • evet kristalim 4mhz ve acaba pic bozulduysa nasıl anlarız bence bozuk değil ama
  • PIC e programı yazdırdıktan sonra programı doğruladın mı? Yani program doğru yazılmışmı diye kontrol ettin mi? Benim ilk yaptığım hatalardan biride buydu:)

icprog'u Türkçe'leştirmek için Settings->Options dan Language'yi seçip oradan Türkçe'yi seçmen gerek.
     16f628a mı 16f84a mı

PIC'e yazılmış programı icprog otomatik olarak doğruluyor. Sen kendin doğrulamak istersen kırmızı yuvarlak içindeki düğmeye basman gerekir.

Önemli noktalardan biride icprog'un sağ tarafında yer alan konfigürasyon bölümü. Bu bölümde osilatörün XT, diğer işaretlenecek kutucukların hepsinin işaretsiz olaması gerekiyor. Yoksa sorun çıkıyor. Öyle değilse programlamadan önce bu değişiklikleri yap ondan sonra programla.

Birşey daha belirtmek istiyorum. LED artı ve eksi uçları olan yani yönlü bir parçadır. Bu parçanın ayaklarını yanlış bağladıysan LED hiç ışık vermez.

+

Bilmeyebilirsin diye söylüyorum. PIC ayaklarını kontrol ederken ölçü aletinin ölçüm seviyesi 5V yi ölçmeye uygun olmalı. Genellikle ölçü aletlerinde 2,20,200 gibi seçilir bu. Buradan 20V yi seçmen gerekiyor. Ayrıca ölçümün DC de yapılıyor olduğunada bakmalısın aksi hâlde yine ölçümü doğru yapamassın. Ölçü aletinin bir probunu PIC'in ledin bağlı olduğu ayağına, diğer probuda şaseye (-, eksi) değdirmelisin. Eğer PIC in o portu lojik 1 değerindeyse orada 5V görürsün. Eğer lojik 0 değerindeyse 0V görürsün. Aynı şekilde şaseye değdirdiğin probu birde sistemdeki +5V beslemeye değdirdiğinde 5V görüyorsan o zaman lojik 0 olduğu kesindir. Yoksa bir sorun var demektir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tsz -- 31 Ağustos 2009; 16:25:45 >

• Merhabalar;

PIC'i test etmek için çok basit bir program hazırladım. Bu programı yükleyip çalıştırdığınızda PORTB'nin herhangi bir pinine led taktığınızda yanıp sönmesi gerekiyor.

http://s2.dosya.tc/16F84A_TEST_3245.rar.html

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi alper.y -- 31 Ağustos 2009; 19:15:19 >
  • çok teşekkür ederim led yakıyorum artık
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.