Arkadaşlar türk telekom hız sever kampanyası kullanıyorum ama upload yapınca pingler çoşuyor. Şuan Keenetic Giga kullanıyorum ama memnun değilim. Forumda openwrt ile bufferbloating problemini geçenler olmuş. Eğer düzeletecekse bence openwrt destekleyen bir modem alıp yoluma bakayım. Ekmek kapımız Pc olduğu için bu yatırımı yapmam şart. Beni üzmicek ve hızı stabil alacağım openwrt destekli modem lazım. Önerilere açığım. bütçe 1k ile 2.5k |
1Gbps bağlantı için OpenWRT destekleyen modem önerisi
-
-
Bu problem cihaz kaynaklı değil, iss-ssg kaynaklı.
Dilinde tüy bitti milletin.
Bu sorunla baş etmek istiyorsan upload hızını 1 mbit kadar kıs.
-
1000 Mbps hızda Bufferbloat için OpenWrt+SQM kullanacaksanız güzel bi bütçe ayırmalısınız. Çok yüksek bir hız ve SQM bir arada diyorsunuz. Standart cihazlar bu kurulum için yetersiz olacaktır. Çünkü normal router'lar 1 Gbit hızı anca yazılımsal+donanımsal hızlandırma (irqbalance, packet steering vs) kullanıp bir nevi hile ile anca verebiliyor. Siz SQM kullanacaksanız bu hızlandırma özellikleri devre dışı kalır, saf işlemci gücü ile NAT yapılır. 1 Gbit SQM için ideal durumda Intel 4. nesil ve üzeri i5'li tek çekirdeği güçlü bir sistem güzel olur. Bunun için QOTOM cihazlara bakabilirsiniz. Tabii bütçenizin kat kat üzeri maliyetleri var...
Eğer bütçe bu seviyede kalacaksa da bir ihtimal ikinci elden mvebu tabanlı işlemcilere sahip cihazlara bakabilirsiniz. En azından bu fiyata işlemci bakımından daha performanslı bir consumer router bulamazsınız.
Linksys WRT1900AC - 1900 TL
https://www.sahibinden.com/ilan/ikinci-el-ve-sifir-alisveris-bilgisayar-cevre-birimleri-linksys-wrt1900ac-dual-band-wi-fi-router-1032589197/detay
Linksys WRT1900AC - 2200 TL
https://www.sahibinden.com/ilan/ikinci-el-ve-sifir-alisveris-bilgisayar-cevre-birimleri-linksys-wrt1900ac-ac1900-dual-band-wi-fi-router-966502507/detay
Linksys WRT3200ACM - 2750 TL
https://www.sahibinden.com/ilan/ikinci-el-ve-sifir-alisveris-bilgisayar-cevre-birimleri-linksys-wrt3200-acm-1034073927/detay
Linksys WRT3200ACM - 3000 TL
https://www.sahibinden.com/ilan/ikinci-el-ve-sifir-alisveris-bilgisayar-cevre-birimleri-linksys-wrt3200acm-600mbps-2600mbps-dual-bant-kablosuz-ac-router-1025171390/detay
Linksys WRT3200ACM - 5000 TL (sıfır)
https://www.sahibinden.com/ilan/ikinci-el-ve-sifir-alisveris-bilgisayar-cevre-birimleri-linksys-wrt3200acm-600mbps-2600mbps-dual-bant-kablosuz-ac-router-1003739488/detay
Alternatif olarak da Raspberry Pi 4 veya NanoPi R4S düşünebilirsiniz. Tabii onun için yan harcamalar da yapmanız gerekecek. Switch, access point(ler) vs... Gerçi bu zamanda (çip krizi) uygun fiyatlı Raspberry bile bulup almak ise tamamen ayrı bir mesele zaten...
-
cevabın için çok teşekkür ederim. çok detaylı açıklamışsınız. Peki arasından bunu al kafanın rahatına bak diyeceğiniz cihaz hangi ucuzdan pahalıya 3 tane sıralarsanız. almayı düşünüyorum. Home Office çalışanıyım ve illaki arada oyun vs film izliyoruz. Ben 1000 mbps tamamını hissedemediğim için dedim iyice bir araştırayım kafama göre xiaomi almim :D
-
EDITED//
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi turkeyxx -- 5 Temmuz 2022; 20:34:50 > -
EDIT: yorumu sonradan anladım. Bunuda denedim ama tam istediğim sonucu alamadım.
-
Çünkü yazılımsal olarak bunu engelleyen uyursun. Önüne gecemiyorsun. Zaten 1gbit içinde hwnatsiz zaten 1gbit te alamiyorsun. Yani Keenetiz nezdinde bahsetmek gerekirse intelliqos ile birlikte hwnat i bu hızlar için açık kullanıyorsun.
Keza memnun olmadigin noktada demek istediğim hangi cihazı alırsan al bu sorunu tekrar yazabilirsin. Bu soru. Cihaz bazlıdan ziyade ise profil bazlı.
Şayet benim superonline profilinde böyle bir sıkıntı yok. Ping 300 500 Ms lere fırlamıyor. -
ya normalde 200mbps bile işimi görüyor ama 1000mbps olunca insanın daha iyi hissediyor. Ne yapmım önerirsin? Tüm zamanım home officede geçiyor. Paramı israfta etmek istemiyorum?
-
mevcut modemden QoS açıp download hızını upload hızı kadar kıs. ping sorunun kaynağı internet simetrik olmadığı için. tüketici internetlerinde (metro olmayan) upload ve download hızı aynı bağlantıdan sağlanır ve mevcut bağlantı 1 gbit ise (1000 mpbs internet kullanıyorsan) aynı anda indirme ve upload yapmaya çalışırsan modem 1 gbit üzeri veri göndermeye çalışır ve gönderemediği için ping fırlar;
örnek : 1000 mbps download - 50 mpbs upload --> 1050 mbps veri transferi;
ama port 1 gbit --> 50 mbps aktarım açığı --> modem bilgisayardan gelen 50 mbit veri için download kısar ve bufferbloat oluşur.
metro internetlerde down ve up bağlantısı ayrı hatlardan geldiği için 1000 down ve 50 uploadı aynı anda kullanabilirsin.
-
Rica ederim. Amaç SQM performansı ise bunların kötüden iyiye sıralaması;
Linksys WRT1900AC (v1 mamba)
Linksys WRT1900AC (v2 cobra)
Linksys WRT1900ACS (v1, v2 shelby)
Linksys WRT3200ACM (v1 rango)
Linksys WRT32X (v1 venom)
şeklinde oluyor. Bir de bunlardan daha düşük WRT1200AC modeli var ama zayıf kalır. Bu cihazların ortalama fiyatları 100 dolar civarından başlar, 300+ dolara kadar (WRT32X) gider. Daha geçenlerde bir tane WRT32X ilanı vardı 6000 liraya ama şimdi bulamadım satılmış herhalde. Türkiye'de zaten bu seviyede cihaz bulmak epey zor...
WRT1900'lar SQM açıkken (traffic shaping için cake kullanırsanız) 500 Mbps civarında kalır, fq_codel kullanırsanız bunun biraz daha üstü hızlar alırsınız. WRT3200 ve WRT32X ise aynı koşullarda +100 veya +150 Mbps falan daha görebilir.
Sanıyorum bunlar OpenWrt destekleyen alıp alabileceğiniz en hızlı işlemcilere sahip consumer cihazlarıdır. Bunların artık ötesi bildiğimiz x86 intel amd işlemcili bilgisayarlar oluyor. Örn. Qotom, Protectli veya benim hali hazırda kullandığım pc engines apu system board'lar gibi. Bir noktadan sonra artık performans istiyorsanız sıradan ev cihazları seçenek olarak kalmıyor.
---
Ayrıca bir şey merak ettim. Sadece upload tarafında bufferbloat varsa; sizde sadece upload için SQM çalıştırsanız olmuyor mu? Download tarafına traffic shaping uygulamazsınız o taraf serbest takılır, sadece upload tarafına uygularsınız. O zaman işler çok daha kolay olur.
-
evet sadece upload da ping giriyor. Download 967 mbps kadar steamden indirme yaptım 1 ping bile girmedi ama ne zaman upload açılsa ping fırlıyor. Bunlar çok profesyonel cihazlar. Mi Router 4A Gigabit Edition bu cihazla openwrt+sqm ile en fazla kaç download ve upload alabilirim. Ya da dediğiniz gibi sadece upload için Sqm yapsam yeterli olur mu bu router ? Bütçem konusunda sıkıntım yok çok şükür ama ihtiyacım görürse neden olmasın? Yada yeni Wifi6 ve openwrt destekleyen bir cihazda alabilirim?
-
Sizin istediğiniz koşullardaki cihazlar sadece bu seviyede bulunuyor maalesef. Siz aslında farkında değilsiniz ama çok ütopik performans gerektiren bir şey istiyorsunuz. 1000 Mbps trafik öyle az buz bir şey değil.
Alıntı
metni:Mi Router 4A Gigabit Edition Maalesef.. O örnek verdiğiniz cihazı alırsanız olacak iki ihtimal var. Ya hem yazılım hem de donanım hızlandırmayı açıp tam hızlar alacaksınız ama bufferbloat konusunda pek bir değişiklik olmayacak ya da bütün hızlandırma özelliklerini kapalı bırakıp SQM kullanacaksınız +0 ms bufferbloat göreceksiniz ama hızlar maksimum 150 200 Mbps falan olacak. Çünkü hızlandırma olmadan bu cihazlar 1000 Mbps veremezler. Önceki mesajımda bunu açıkladım. Bu tür basit cihazlar (örn. mt7621 işlemcileri falan kastediyorum) sizin istediğinizi yapamazlar. Tasarlanma idealleri bile bunun için değil.
Siz hem PPPoE hem de SQM kullanacaksınız ki bunların iki de tek çekirdekte çalışan servisler. Dolayısıyla tek çekirdek performansı gerçekten güçlü bir cihaz almalınız. mt7621 ile falan bu iş olmaz. En azından bir Qualcomm ipq8064 işlemcili cihaz şart. Ki o cihazlar da bile NSS offloading kullanmadan tam hız göremeyebilirsiniz ama emin değilim.
Sizin esas kriteriniz şu olmalı; tamam bufferbloat için download tarafını ellemeyeyim ama upload için SQM+cake kullanayım. Ve bunu yaparken de hiçbir hızlandırmaya (offloading) ihtiyaç duymadan teoride 1000 Mbps hıza en yakın hızı (pratikte 940 Mbps falan) alabileyim. Böyle düşünürseniz cihaz bulmanız daha kolay olur. Bu filtre ile cihaz ararsanız da karşınıza sadece mvebu a9 tabanlı modeller kalıyor WRT3200 vs.
-
hocam o zaman dediğim hızlar (1000mbps) için LİNKSYS WRT3200 ACM bu routeri alıyorum ?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi turkeyxx -- 5 Temmuz 2022; 22:49:32 > -
Acaba alternatif cihaz var mı diye araştırırken karşılaştırmalı güzel bir tablo buldum. WRT3200 buradaki testlere göre offloading kullanmadan 1 Gbps alabiliyor görünüyor. No flow offload kısmına dikkat.
https://openwrt.org/toh/linksys/wrt3200acm
kaynak: https://forum.openwrt.org/t/comparative-throughput-testing-including-nat-sqm-wireguard-and-openvpn/44724
-
Ben forumda başkaları gibi kimseye al ya da alma şeklinde kesin bir şey diyemiyorum maalesef. Neticede bu cihazlar az para da değil. O yüzden kendi araştırmanızı yine yapın sonra kendiniz karar verin.
-
Üstad çok güzel bilgiler vermişsiniz elinize sağlık, adminlere bir mesaj atalım bu konuyu sabitlemeleri üzerine hayırlısı bakalım
-
üstadım senden bir ricam olucak bana dmden discord adresinizi yazar mısınız?
-
yabancılar artık openwrt için kart alıyor orange pi ,nano pi filan gibi tabi zaman biraz kötü türkiyde dolar kuru, çip krizi malum bir kaç sene beklenip alınabilir acelesi yoksa.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kerimcem -- 9 Temmuz 2022; 14:54:24 > -
Hocam MediaTek MT7986(Aslında cihazda bu işlemci mi var emin değilim) çipi bu gereksinimleri karşılayacak güçte midir? Asus tuf ax-4200 kullanıyorum, bu cihaz da gigabit hızlara donanım hızlandırmasıyla mı ulaşıyordur? Asus'un sitesinde 2.0 GHz quad core processor yazıyor sadece, chipset bilgisi verilmemiş.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Senseight -- 18 Ekim 2023; 18:19:57 > -
OpenWRT bilgi sayfasında : https://openwrt.org/toh/hwdata/asus/asus_ax4200
4 Çekirdek / 2Ghz / MT7986 işlemci olduğu görülüyor.
https://www.mediatek.com/products/home-networking/mediatek-filogic-830
Benzer içerikler
- zyxel dx3200
- zyxel dx3300-t1
- fiber modem tavsiye
- iptv izlemek için modem ayarları
- vodafone h300s modem arayüz şifresi
- jitter nedir
- modem resetleme
- firmware nedir
- en iyi modem
- wifi sinyal güçlendirici
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X