Türkiye'de Faaliyet Gösteren 2.el alım satım yapılan sitelerde bir çok kişi düşük yüksek fiyatlı alım satım yapmakta Bu satımlarda iki tarafında hakları nelerdir.
satıcı sattığı ürüne garanti vermek zorunda mıdır. alıcı ürünü beğenmez ise geri göndermek gibi hakkı varmıdır.
sıfır yeni ürünlerde 6502 kanunda detaylı şekilde anlatılmakta ancak 2. el ürünlerde alım satım hakkında pek bilgi bulamadım gerek internette gerekse kanun maddelerinde bulabildiklerim
Zamanaşımı
İkinci el satışlarda satıcının ayıplı maldan sorumluluğu bir yıldan, konut veya tatil amaçlı taşınmaz mallarda ise üç yıldan az olamaz. 6502 sayılı Kanun’un 10 uncu maddesinin üçüncü fıkrası saklıdır. Ancak, ayıp, ağır kusur ya da hile ile gizlenmişse zamanaşımı hükümleri uygulanmaz.
6502 sayılı kanun 10. madde
İspat yükü MADDE 10 – (1) Teslim tarihinden itibaren altı ay içinde ortaya çıkan ayıpların, teslim tarihinde var olduğu kabul edilir. Bu durumda malın ayıplı olmadığının ispatı satıcıya aittir. Bu karine, malın veya ayıbın niteliği ile bağdaşmıyor ise uygulanmaz.
bu maddeler 2.el sitelerinde satan alıcı satıcıları kapsıyor mu bu kanun maddelerini yürüten THH mi oluyor ne denli uygulanıyor bunlar saygılar..
Seni hukuka bayağı ilgili gördüm hocam eğer sürekli satış amacı gütmeyen birinden aliyorsan o kanun uygulanmaz. Ayiptan sorumluluk ve garanti başka şeylerdir . Bu konu bir iki cümle ile açıklanamayacak kadar çeşit barındırıyor içerisinde. Yanlış bilgi vermemek için somut olaya göre açıklama yapmak daha doğru olur.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
quote:
Orijinalden alıntı: Lawyer066
Seni hukuka bayağı ilgili gördüm hocam eğer sürekli satış amacı gütmeyen birinden aliyorsan o kanun uygulanmaz. Ayiptan sorumluluk ve garanti başka şeylerdir . Bu konu bir iki cümle ile açıklanamayacak kadar çeşit barındırıyor içerisinde. Yanlış bilgi vermemek için somut olaya göre açıklama yapmak daha doğru olur.
özelikle mahkeme sonucunda verilen yargı kararlarını okumak heyecanlı oluyor sanki polisiye roman okuyormuş gibi oluyor