Şuan Seagate 1tb barracuda harddisk kullanıyorum. Bir tane daha Seagate 1tb barracuda alıp ikisini raid yapsam bir tane de ssd alıp sistem ve programları yüklesem nasıl bir performans alırım ? Ya da böyle birşey yapılabilir mi ? Mantıklı mıdır ?
sistem ve programlar için SSD mekanik disklerle software destekli raidden daha iyi performans sergileyecektir. sistemi ssd üzerinden kullanıp arşiv olarak mekanik diski raid yapmadan da kullanabilirsin.
Selamlar,
Öncelikle raide ihtiyacınız neden var? SSD varsa raid her halükarda hızlı bir sistem değildir. Örneğin bölümlediğiniz kb ne kadar küçükse karmaşa o kadar artacak ve normalden daha az performans verdiği durumlar bile olacaktır. SSD olmayan sistemler için kullanılan raid depolama için aynalama haricinde bir işinize yarayacak performansı size vermez güç sarfiyatı ve güvenliği riski artırır. Öncelikle buna ihtiyacınız var mı onu sorgulamalısınız. Daha sonra bu sistemi ne için kullanacaksanız örneğin sistem, depolama, oyunlar ne için kullanacağınıza karar vermelisiniz.
SSD elinizdeyse sistemi raid sürücüye yüklemek kötü bir fikirdir 4 yada 8 li raid yapsanız da SSD performansını alamazsınız çünkü sıkıntı dosya okuma ve yazma değil random dosya okuma ve bulmayla ilgilidir. Mekanik diskler disk yüzeyinde bunu ararken SSD bunu veri olarak saklar ve aramayla uğraşmaz bu nedenle tepki süreleri mili saniyeler ile ölçülür. Oyunlar için yapılacak bir sistemde yapılacak raid ise size çok ufak bir hız artışı sağlayacak ama güvenlik olarak tek hdd bozulduğunda yada veri kaybolduğunda dönülmez bir kayba neden olacaktır. Bu risk alınabilir ama kişisel tecrübem ve performans olarak değeceğini düşünmüyorum. Depolama ve güvenlik olarak aynalama yapabilirsiniz bu durumda okuma hızınız artar fakat yazma hızınız yavaşlar ama 1. hdd 2. hdd ye kopya olacağından max güvenlik sağlamış olursunuz tek hdd bozulsa da diğer hdd ile devam edilebilir. Önemli verilerin depolanması için çok iyi bir yöntemdir. Daha da ayrıntı için aşağıdaki makaleye göz ata bilirsiniz. Sunucular için yazılmış fakat aynı şey günlük hayat içinde geçerlidir.
Cok tesekkurler yaziniz icin. Biraz eksik bilgi vermisim kusura bakmayin. Oyun icin kullanacagim sistemi, veri kaybi onemli degil, degerli verileri tasinabilir disklere atiyorum sadece oyun icin kullanacagim bu sistemi.
Hdd ile raid yapmak gozle gorulur bir performans saglamiyorsa o zaman suan ki hard diskin yanina 2 tane 120 gb'lik ssd alip raid yapmak daha mi mantikli ? Veya iki tane 120 gb'lik almak yerine fiyat olarak daha uygun oldugu icin sadece 240 gb'lik ssd alip kullansam nasil olur ? Eger tekli kullanimda bir performans olmaz derseniz iki adet 240 gb'lik da alabilirim. Bu arada attiginiz yaziyi da okudum ticari bir yazi olmus, oyun icin kullanacaklarin nasil bir yol izlemesi gerektigi yazmiyor fakat genel bilgiler mevcut. Oyun icin kullanacagima gore siz strip boyutunu kac yapmami onerirsiniz ? Simdiden tesekkurler cevap icin.
Yukarı
Selamlar,
Aslında oyun içinde yazıyor. Oyunda hem küçük hem büyük dosyalar load eder dahasonra oyun başlar mantık aynıdır bütün programlar için. Şahsen ben bu değerleri aşan bir performans görmedim 550 /500 okuma yazma hızlarına sahip samsung m2sata kullanıyorum max oyunlarda aldığım 200mb/s yani raid yapsanız da bunu aşacak oyun ya çok azdır yada yoktur. SSD raid geneli itibariyle workstation larda kullanılır gelen verilerin akışın devamlı olduğu sunucularda örneğin. Kullanıcı için saçma olsa da verilen değerin fazla bir önemi yoktur bu bağlamda mekanik hdd den çok daha fazla verim alabilirsiniz.
Görüşüm sadece büyük 1 ssd alıp bunu kullanmanız yönünde 250 x 2 yapacağınıza 500 çok daha uygun alabilirsiniz ve performans olarak gözle görülecek bir fark yaratmayacaktır oyunlar için eğer cloud game server kurup 20 - 25 adet oyun pc buna bağlı değilse. Yeni oyunlarda görev yöneticisinden bakarsanız asıl olay loading den sonra rame aktarılır ve işlem ramde surer sadece oyunu yükleme ve loading ekranları için sabit sürücü hızına ihtiyaç vardır bunun içinde 500mb /s çok yeterli oyun 4gb ve tamamını load etse zaten 8sn sürecektir teorik olarak işlemci ve ram performansını saymassak. Diğer bileşenlerinde hızını göz önüne alırsak 1000mb/s çoğu yerde gene 500mb/s ile aynı performansı vermesi mümkün gibi görünüyor test edilmeli ama fazla fark olacağını sanmıyorum şahsen. İşlemci ve ramin hızları bu durumda dar boğaza düşecektir. Eğer sadece depolama kopyala yağıştır için ise tabi ki 2 katına yakın bir performans tartışılmaz bir gerçektir. Oyunlarda olayı bozan işlemci ve ram limitleridir.