Şimdi Ara

2 sorum var.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
234
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • 1-aynı diyafram açıklığında farklı nesnelere odaklanırken nasıl bir mekanizma kullanılıyor lenslerde.

2-Crosstype focus noktası nedir. 200d 80d aynı algılayıcıyı kullanıyormuş ama CT nokta sayısı farklı ve dahası odaklanma hassasiyeti birinde -3EV ye kadar düşebiliyorken diğeri buna yakın bile değil. Bunu yazılımsal olarak mı kısıtlıyorlar yoksa bu odaklanma işlemine etki eden farklı bir sistem mi var . mesela 77d de de aynı sensor var hatta daha iyi işlemcisi var ama o da -3EV hassasiyetine yaklaşamıyor. kasıtlı mı yapıyor bunu canon.

• AF sensörü diye birşey var ama her üreticide böyle haricen bir AF sensörü mü var yoksa kimisinin AF sensörü imaj sensörü içinde gömülü bir teknolojiye mi sahip bilmiyorum. Nikon kanadında bunu kanıtlayabiliyoruz, şöyle :
    http://imaging.nikon.com/lineup/dslr/d7000/features02.htm

2 sorum var.

Tabi üretici kasıtlı yapıyor AF noktası adedini çarpraz sayısını falan ki ürüne sadece gövde şekli ve 1-2 düğme vs. için 1.000 TL. fazla para istemesi çok abes görünmesin. Tüketici "Hmm benden 1.000 TL. fazla istiyor amma sensörde bilmem kaç AF noktası daha çok tabi" desin ve "E hak ediyor benim 1.000 TL. fazla ödememi" dedisn diye :)Bu arada 9 yeter. 3-5 yıl önce 9 tane de yoktu insanlar foto mu çekemiyorlardı ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jiddi -- 30 Kasım 2017; 8:6:25 >

• Ilk sorunu tam anlamadim. Eger sormak istedigin netlik yerini nasil degistirmekse viewfinder icindeki karecikleri ya da noktaciklari oraya kaydiriyosun.
    Ikinci sorunun ise basit bir cevabi yok. Hiz, dusuk isik, dogruluk vs.. gibi bir cok etkene bagli CT ve PD nokta farklari. Ayrica live view kullanip kullanmamanla da alakali. Su linkte gayet detayli ayni zamanda sade bir sekilde anlatilmis:https://digital-photography-school.com/understanding-normal-and-cross-type-focusing-points/
  • Cevap 1
    Diyafram ve Oto fokus birbiri ile hiç alakası olmayan 2 farklı olay, işlev.
    Oto fokus denen olayın işleyişi 3 boyutlu uzayda bir noktanın tespit edilmesi, o noktaya kitlenmektir.

2 sorum var.

Yani görselde herhangi bir yerdeki bir noktanın x,y,z koordinatları olarak değerlerinin tespit edilmesi işi "otomatik odaklama" işidir. Bu işlem neticesinde lensin içerisindeki optik mercekler elle(eski filmli makinalarda veya güncel lenslerde elle netlemeye ayarlandığında) veya otomatik netleme yazılımı tarafından hareket ettirilip hedefe kitlenir.

Diyafram ise bu iş ile hiç alakası olmayan optik elemandan sensöre ulaşacak ışığın az/çok ayarının yapılmasına yarayan fiziksel bir parçanın hareket ettirilmesi işidir.
    2 sorum var.

Şu diyafram yaprakları(bıçakları) açılıp/kapanarak ışığın az/çok geçmesini sağlar. Bunun otomatik odaklama ile hiçbir ilişkisi yoktur. Fakat diyaframın hareketinin optik sonuç olarak etkisi vardır.

Sanırım sizin böyle bir soru sormanızın nedeni şu olabilir...
    "Neden diyaframı çok açınca (F1.4 örneğin) odaklanan noktada netlik olup bunun 3 boyutlu koordinatta bakış açımızın doğrultusunda ileri ve geriye doğru artan bir fluluk oluyor ?"
    "Otomatik netleme de eğer doğru hedefe kitlenemediğinde buna benzer bir fluluk fotoğrafa yansıyor."

Bu iki cümlede anlatılan durumlarda sonuçlar, yani fotoğraflar kısmen benzer görünse de sebepleri ve sonuçları aynı unsurlar değildir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jiddi -- 30 Kasım 2017; 15:33:31 >

• quote:

Orijinalden alıntı: kaaann

Ilk sorunu tam anlamadim. Eger sormak istedigin netlik yerini nasil degistirmekse viewfinder icindeki karecikleri ya da noktaciklari oraya kaydiriyosun.
    Ikinci sorunun ise basit bir cevabi yok. Hiz, dusuk isik, dogruluk vs.. gibi bir cok etkene bagli CT ve PD nokta farklari. Ayrica live view kullanip kullanmamanla da alakali. Su linkte gayet detayli ayni zamanda sade bir sekilde anlatilmis:https://digital-photography-school.com/understanding-normal-and-cross-type-focusing-points/

yok hocam. odaklama nasıl yapılır diye sormuyorum. diyafran nasıl açılır dediğimi düşün. cevap bıçakların arasındaki dairesel boşluk veya çokgen boşluk genişler veya daralır. diyorum ki odaklanırken ne oluyor. mercekler mi hareket ediyor yoksa yazılımsal bir olay mı olusuyor.

• olağan_şüpheli kullanıcısına yanıt
    Mercekler hareket ediyor. Makina odaklanırken ön mercek grubunun ileri geri hareket ettiğini görebilirsin.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ARroWCoLT

Mercekler hareket ediyor. Makina odaklanırken ön mercek grubunun ileri geri hareket ettiğini görebilirsin.

lensde bir zum halkası var bir de diyafram. peki elle manuel odaklama yaparken neden diyafram halkasıyla oynuyoruz. odaklama için ayrı bir halka olması lazım değil mi ?

bir de arkadaşlar. bende 700d var . onda c1 c2 yok. bunlar ne işe yarar. burada belli ayarlar giriyoruz ki çabuk hallosun işimiz. zırt benzeri ortamlara girince ayar yapmayalım diye. lakin bu tarz ortamlara veya ayarlara neler örnek verilebilir.
    Güncel AF lenslerde diyafram halkası olmaz. Tek tük bir iki tane varsa onu da ben bilmiyorum. O çevirdiğin en öndeki halka tek başına odak halkası. C1 ve C2 yi anlamadım. Gireceğin ortam hep aynı yer olmayacağından farklı ışık ve ortama göre her seferinde farklı ayar yapman gerekir, zamamla pratiklik kazanırsın.
  • quote:

Güncel AF lenslerde diyafram halkası olmaz. Tek tük bir iki tane varsa onu da ben bilmiyorum. O çevirdiğin en öndeki halka tek başına odak halkası. C1 ve C2 yi anlamadım. Gireceğin ortam hep aynı yer olmayacağından farklı ışık ve ortama göre her seferinde farklı ayar yapman gerekir, zamamla pratiklik kazanırsın.

aklımda sanki o halkayla diyafram ayarladığım gibi bir şeyler kalmış da şimdi baktım harbiden de odaklanma içinmiş. sanırım diyafram halkası sinema lenslerinde falan olur

c1c2c3 modlar hocam.
    2 sorum var.

Kullanıcı 1 2 ayarları menü içinde var, onun yerine P modunu kullanabiirsin. Kullanma kılavavuzun varsa orda bütün bu bilgiler var.
  • bir ara 80d canon 6d den daha iyi dinamik aralık falan diye okumuştum. 80d resmen yüksek iso da dökülmüş. iso 1600 oldukça temiz EV sonuçları çıkmış. 80d ise hem kumlanma hemde renklerde mora çalmaya başlamış. FF almak istiyorum ama işte hem parası hemde kısılmış özellikleri falan ...https://www.dpreview.com/forums/thread/4016732

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi olağan_şüpheli -- 3 Aralık 2017; 23:38:44 >
  • quote:

Kullanıcı 1 2 ayarları menü içinde var, onun yerine P modunu kullanabiirsin. Kullanma kılavavuzun varsa orda bütün bu bilgiler var.

bende canon 700d var. onda c1c2 zaten yok. ben sadece kim ne amaçla kullanıyor onu merak ettim. gerçekten kayda değer bir kolaylık sunuyor mu ? ki sunduğunu varsayıyorum adamlar 3 tane koymuşlar
    Sabit bir yerde hep benzeri fotoğraflar çekiyorsan işe yarayabilir, örneğin aynı stüdyoda aynı ışık şartlarında vesikalık çekiyorsan. Bence olmasada olur.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.