Şimdi Ara

2 yıllık bilgisayar programcılığı okumak zaman kaybı mıdır ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
4.808
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • bilgisayar programcılığı okuyorum, çeşitli yerlerde okumak gereksiz 4 yıllık okuyun deniyor ama ne durumum var ne imkanım var ne de zamanım var.2 yıllık bitirsem imkanı nasıl olur.ne önerirsiniz ? tavsiyeleriniz neler ?

• Yazılım geliştirme bilgi yoğun bir iş, sürekli okumak lazım. Üniversite eğitimi de bilgi yoğun bir iş, sürekli okumak sınavlara hazırlanmak lazım. "Birini yapamayan ötekini yapar" mantığını anlayamıyorum. Yani Bill Gates, Steve Jobs gibi okulu bırakıp patron olup hayt huyt etmiyorsun, yine eşek gibi okuyup öğreneceksin. Bu kadar entellektüel kapasitesi olan insan "eh bir de diplomam olsun" der.
    Diploman yok, geldin bana iş için başvurdun, şöyle iyiyim böyle iyiyim diyorsun,,, ben şimdi oturup senin 4 yılda alınan bilgiye haiz misin diye teknik mülakat mı yapacağım? ne 30 dakikada ne 30 saatte o 4 yılı ölçmenin yolu yok, o yüzden diplomaya bakarız kendimizi garantiye alırız, ilerde sorun olursa üst yönetime verecek bir cevabımız olsun isteriz. Yani işverenlerin bol zamanı var ve seni saatlerce mülakat etmek için hevesle bekliyor mu sanıyorsunuz? 30 sn'de çöpe atılan CV'ler var, bununla mı uğraşacam der, öte tarafta 4 yıl boyunca sınavları geçmiş ödevleri yapmış diploma almış adam varken. Bu sebeple diplomasız adamın ilk işe girişi çok çok zor, bulsa da dandik ve sefil maaşlı iş bulur, oradan ayrılsa da o yaptığı iş ona referans değil köstek olur. Yani bir işe Aselsan'da, Garanti Teknolojide çalışmış Boğaziçili başvuruyor, bir de Elazığ'da bir kebap salonuna web sitesi yapmış diplomasız birisi.. hangini işe alırsın? Belki kebap salonuna iş yapan eleman çok iyi, ama Boğaziçi'li kof çıkıp işi rezil etse bile üst yönetime hesap verirken "ama efendim, öteki de diplomasız küçük dükkanlara site yapan birisiydi, onu mu alsaydım?" dersin, kendini savunursun. Ama diplomasızı alıp işi batırırsan üst yönetim "boğaziçili varken niye bu herifi aldın?" der ve kabak senin başına patlar.
    Orta seviye yöneticiler hep kendilerini kurtarmaya bakar, herkesin hesap verdiği daha üst bir makam vardır, hiç bilmiyorsunuz bunları garip garip hayallere dalıyorsunuz internette okuduklarınızla.
    Yapay Zekanın Yanıtı

2 Yıllık Bilgisayar Programcılığı Okumak Zaman Kaybı mıdır?

Bilgisayar programcılığı günümüzün en popüler alanlarından biridir ve 2 yıllık bir bilgisayar programcılığı programı, bu sektöre hızlı bir giriş sağlamak için çekici bir seçenek olarak görünmektedir. Ancak, böyle bir programın zaman ve çabaya değip değmeyeceğini merak ediyor olabilirsiniz.

İşte 2 yıllık bir bilgisayar programcılığı okuyup okumama konusunda bilinçli bir karar vermene yardımcı olacak bazı faktörler:

• Kariyer Hedefleri: Bilgisayar programcılığına olan ilginin yanı sıra kariyer hedeflerinizi dikkate almalısın. 2 yıllık bir program, giriş seviyesi yazılım geliştirici pozisyonları için temel becerileri sağlayabilirken, daha üst düzey roller genellikle daha uzun vadeli eğitim gerektirir.
    • Mevcut Beceriler: Daha önce kodlama veya bilgisayar bilimi alanında deneyimin varsa, 2 yıllık bir program gereksinimlerinden fazla gelebilir. Öte yandan, bu alanda hiçbir tecrüben yoksa, bu program temelini güçlendirmek için faydalı olabilir.
    • Eğitim Maliyeti: 2 yıllık bir bilgisayar programcılığı programının maliyeti, kuruma ve konuma göre değişir. Eğitim ücretini ve yaşam masraflarını karşılayıp karşılayamayacağını dikkatlice değerlendirmelisin.
    • İş Piyasası: Bilgisayar programcılarına olan talep yüksek ancak rekabet de önemlidir. 2 yıllık bir programın seni iş piyasasında öne çıkarıp çıkarmayacağını araştırman önemlidir.

Bazı durumlarda, 2 yıllık bir bilgisayar programcılığı programı, daha uzun vadeli bir eğitim taahhüdüne girmeden teknik becerilerini geliştirmek isteyenler için mantıklı olabilir. Bununla birlikte, kariyer hedeflerine ve bireysel durumuna bağlı olarak, bilgisayar programcılığını okuyup okumama kararı kişisel bir karardır.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • 20 sene önce olsaydı 2 senelik okul diploması ile kurumsal firmalarda iyi maaşlı (asgari x 5 düzeyinde) iş bulabilirdin fakat günümüzde asgari x 1,5 maaşlı iş bulman dahi kolay değil, başvuracağın yerlere zaten 100'lerce diplomalı başvurmuş oluyor, onlardan sadece biri olacaksın.
  • Böyle sorulara genel bir cevap var: iyi, prestijli üniversitede okuyun, gerisi boş. İlk 5 üniversite mesela.
    Boğaziçi programcılıktan mezun biriyle tanışmıştım, 90'larda adam benden daha kolay iş buluyordu, hiç işsiz kalmadı hatta kendi işini kurdu sonra.. şimdi öyle kolay iş bulamaz, diğer 2 yıllıkların ise şansı çok az.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam, diger opsiyonların neler? Eğer bunu okumayacaksan ne yapacaksın? Diğer opsiyonlarını bilmeden yorum yapmak zor. Benim tavsiyem seçeneklerini bir kagida yazıp, onlardan kendi istek sırana göre birinci geleni secmen.

Kendi istek sırana göre hangisinin daha iyi olduğunu bilemeyebilirsin.(mesela senin optimize etmek istediğin metrik para ise, değişik seçeneklerinin ne kadar para getirebileceğini bilemeyebilirsin.) Bu durumda, eğer burda o soruyu (a mi daha iyi para getirir, b mi sorusu) burada sorarsan daha elle tutulur cevaplar verebiliriz. Yoksa ne desek boş.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Myo mezunu olarak sölüyorum. Diplomanın hiç bir faydası yok. Hatta bilgisayar müh. diplomasının bile. Ben uzun bir süre iş bulamadığı için A101 de kasiyerlik yapan bilgisayar mühendisti tanıdım. Ancak çalıştığım her firmanında cok iyi maaşlara eleman aradığını ama bulamadığını gördüm.

Diploma önemsiz aama bu eğitimin önemsiz olduğu anlamına gelmiyor. Sadece insanlar okulu okuyup sınavları geçerek çok para kazanacaklarını sanıyor yanılgı burada. Diploma iş sağlamaz. (tip gibi nadir örnekler hariç)

Yazılım Geliştirici olman için bir diplmaya ihtiyacın yok lakin okulda öğretilen bilgilerinde faydası elbette var. Tabi ki aynı bilgileri internetten de öğrenebilirsin ama okulu bıkaktığın an odağın değişecek ve bence mesleki eğitime ağırlık veremeyeceksin.

Senin yerinde olsam yazılım geliştirme uzmanı olman için gece gündüz çabalardım. Udemy,pluralsight ,dr.com.tr envai çeşit kaynak üstelik türkçe heryerde ama odaklanıp çalışmak gerekiyor. Bunu yapabilirsen yazılım geliştirici olarak iş bulursun. diplomalı yahut diplmaasız.

Tavsiye mi istiyorsun. b1 seviyesi ingilzice edin. Bir teknolojiyi ingilizce kaynaktan kolayca öğrenebilecek kadar ingilzicen olsun. Gerisi gelir. Hatta şimdiki aklım olsa 2006-2007 de okurken hiç MYO ile uğraşmaz direk bulgaristan sofa veya varna üniversitesinde ingilizce bilgisayar tekn. ve programlama okurdum. Mezun olunca da diplomamı yırtar edindiğim bilgi ve dil ile sahada fırtınalar kopartırdım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mahoni_38 -- 26 Nisan 2019; 9:8:48 >

• mahoni_38 kullanıcısına yanıt
    Yazılım geliştirme bilgi yoğun bir iş, sürekli okumak lazım. Üniversite eğitimi de bilgi yoğun bir iş, sürekli okumak sınavlara hazırlanmak lazım. "Birini yapamayan ötekini yapar" mantığını anlayamıyorum. Yani Bill Gates, Steve Jobs gibi okulu bırakıp patron olup hayt huyt etmiyorsun, yine eşek gibi okuyup öğreneceksin. Bu kadar entellektüel kapasitesi olan insan "eh bir de diplomam olsun" der.
    Diploman yok, geldin bana iş için başvurdun, şöyle iyiyim böyle iyiyim diyorsun,,, ben şimdi oturup senin 4 yılda alınan bilgiye haiz misin diye teknik mülakat mı yapacağım? ne 30 dakikada ne 30 saatte o 4 yılı ölçmenin yolu yok, o yüzden diplomaya bakarız kendimizi garantiye alırız, ilerde sorun olursa üst yönetime verecek bir cevabımız olsun isteriz. Yani işverenlerin bol zamanı var ve seni saatlerce mülakat etmek için hevesle bekliyor mu sanıyorsunuz? 30 sn'de çöpe atılan CV'ler var, bununla mı uğraşacam der, öte tarafta 4 yıl boyunca sınavları geçmiş ödevleri yapmış diploma almış adam varken. Bu sebeple diplomasız adamın ilk işe girişi çok çok zor, bulsa da dandik ve sefil maaşlı iş bulur, oradan ayrılsa da o yaptığı iş ona referans değil köstek olur. Yani bir işe Aselsan'da, Garanti Teknolojide çalışmış Boğaziçili başvuruyor, bir de Elazığ'da bir kebap salonuna web sitesi yapmış diplomasız birisi.. hangini işe alırsın? Belki kebap salonuna iş yapan eleman çok iyi, ama Boğaziçi'li kof çıkıp işi rezil etse bile üst yönetime hesap verirken "ama efendim, öteki de diplomasız küçük dükkanlara site yapan birisiydi, onu mu alsaydım?" dersin, kendini savunursun. Ama diplomasızı alıp işi batırırsan üst yönetim "boğaziçili varken niye bu herifi aldın?" der ve kabak senin başına patlar.
    Orta seviye yöneticiler hep kendilerini kurtarmaya bakar, herkesin hesap verdiği daha üst bir makam vardır, hiç bilmiyorsunuz bunları garip garip hayallere dalıyorsunuz internette okuduklarınızla.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: seyfi84

Yazılım geliştirme bilgi yoğun bir iş, sürekli okumak lazım. Üniversite eğitimi de bilgi yoğun bir iş, sürekli okumak sınavlara hazırlanmak lazım. "Birini yapamayan ötekini yapar" mantığını anlayamıyorum. Yani Bill Gates, Steve Jobs gibi okulu bırakıp patron olup hayt huyt etmiyorsun, yine eşek gibi okuyup öğreneceksin. Bu kadar entellektüel kapasitesi olan insan "eh bir de diplomam olsun" der.
    Yani bir işe Aselsan'da, Garanti Teknolojide çalışmış Boğaziçili başvuruyor, bir de Elazığ'da bir kebap salonuna web sitesi yapmış diplomasız birisi

Böyle bir durumda alaylının hiç sansı yok. Zaten Aselsanda calısmıs bir alaylı ile elaszıp da kebab salonuna bilkentli çalışsın. Alaylyı alırlar. Burada tabi ki diploman varsa da yoksa da bilgini gösterebilmen gerekli. Öyle biliyorum böyle bilyrum demekle olmaz. Çalıştığım takımların yarısı alaylı yazılım geliştiriciydi. Bir de söyle bir durum var. Arz talep dengesi bozuk o yüzden sektörün elaziğ da kebabcıya web site yapanabile ihtiyacı var. Yeter ki kod yazabilsin. Bir şey üretebilsin.

Hem diploması olup hem bilgisi iyi olan zaten kanatları varmış gibi uçar gider. benim eleştirim sadece diploması olanlara ki bunlar tek tük kişi değil.

Internette bir şey okuduğumla konusmuyorum. 2008 meslek yüksek okulu mezunu. 2009 MCPD sertifikalı yazılım geliştiriciyim. Kendi firmamı da kurdum, kamu için de kod yazdım. Çok uluslu firma da da çalıştım. Bu esnada edindiklerimle konusuyorum. tr ilk 5 üniversiteden değilsen cv okumayanları da gördüm. (Bu arada düz lise cıkıslıyım. Sırf programlama öğrenmek için myo gittim cünkü müh. puan ım yetmemişti o yıllarda kontenjanlar şimdi gibi 200 değil 30du.)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mahoni_38 -- 27 Nisan 2019; 11:38:23 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • 2 yıl dediğin epey uzun ve masraflı bir süre. Aynı süreyi ciddi bir şekilde evde bile çalışsan hatta üzerine bir kurumda çalışsan çok daha verimli olacaktır. Mesela sistem mühendisliği konusuna el at derim.
  • Tek avantajın DGS. Kullan.
  • Ben okudum aslında 4 yıllık daha iyi olur bir daha dgs ile uğraşmaz isen tabiki 2 yılda dgs çalışabilirsen 2 yıllık okumak güzel olabilir lakin ben eğlenecem dersen 2 yıldan sonra 4 yıllığa geçiş kolay olmuyor.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.