Şimdi Ara

21 volt'luk pil-akü 12 volt ile şarz olurmu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
12
Cevap
0
Favori
5.395
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba, 21 volt şarzlı matkabımın adaptorü bozuldu, amperi yeterli 12 voltluk adaptorle şarz edebilirmiyim. (güç kaynağı ile şarz etmeyi düşünüyorum)
    Amper veya volt, ikisinden biri düşük olursa şarz edilebilir ama uzun zaman alır diye düşünüyorum fakat hangisi bilmiyorum.

• Şarj edeceğiniz akülerin enaz 3-4 volt üstünde olmalı ki adaptör şarj edebilsin. Şarj edilecek pilleri kendi şarj adaptörü dışında şarj edecekseniz kontrollü olmanız gerekir. Isınıp ısınmadıklarını sık sık kontrol edin uygun olmayan cihazlarla şarj pillerin patlamalarına, yangın çıkartmasına ve zehirli gaz salmasına yol açabilir. Örneğin şarja bırakıp yatıp uyumayın gece bırakacaksanız fişi çekin. Şarja koyup evi/işyerini terketmeyin.
  • Bence araya bir diyot koyup deneyebilirsin.Etmezse başka çözüm ara.
  • quote:

Orijinalden alıntı: KonuDışı:]

Bence araya bir diyot koyup deneyebilirsin.Etmezse başka çözüm ara.

Denenecek birşey yok, bilmediğiniz konularda yazmayın. 12 volt değil 21 voltluk aküyü 12 voltluk aküyü bile şarj edemez. Şarj voltajının şarj edilecek akünün voltajından en az 3 volt fazla olması gereklidir.
  • Adaptör trafosunun sargısı üzerindeki naylon bantın altında dandik bir termik sigorta var onu iptal edersen büyük ihtimal çalışacaktır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: kenakord08

Hayır Şarj edilebilir .. yukarıda anlattığım yöntem ile şarj edilebilir STEP - UP devresiyle....LM2577 -ADJ entegresiyle bu iş oluyor internetten araştırırsanız onlarca şema bulabilirsiniz hatta 5 volt ile 24 voltluk akü gurubunu bile şarj edersiniz... ancak şarj akımı azalacaktır doğal olarak.... Saygılar....

quote:

Orijinalden alıntı: Sozuak

quote:

Orijinalden alıntı: KonuDışı:]

Bence araya bir diyot koyup deneyebilirsin.Etmezse başka çözüm ara.

Denenecek birşey yok, bilmediğiniz konularda yazmayın. 12 volt değil 21 voltluk aküyü 12 voltluk aküyü bile şarj edemez. Şarj voltajının şarj edilecek akünün voltajından en az 3 volt fazla olması gereklidir.

12v şarj edebilir demek yanlış, 12V'tan elde edilen 21'tan daha yüksek bir gerilim şarj edebilir demek lazım.

• quote:

Öyle veya böyle sonuçta şarj edilebiliyor ya

o zaman hiç sormaya gerek yok ki her gerilim her gerilimi şarj eder
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    -5 Volt sorunu !!!
    19 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Hayır, eğer piller çok bitikse pil gerilimi 12volt olana kadar şarj eder ondan sonrasına yükselmez. Yani ancak yarısını doldurabilir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: samed.yıldırım

Hayır, eğer piller çok bitikse pil gerilimi 12volt olana kadar şarj eder ondan sonrasına yükselmez. Yani ancak yarısını doldurabilir.

öyle şey olur mu hocam ya, akü datasheetlerine bakmadan bu konular çok yorumlanamaz ancak şu var ki akü tam bittiği zaman uç gerilimi sıfırlanmıyor. atıyorum 24V akü için tam doluluk gerilimi 28V ise, tam boşalma gerilimi de 20V oluyor (sayılar tamamen tahminidir). zaten bu aküyü 20V aşağısına indirirseniz o akü zarar görüyor, zarar görüp bozulduktan sonra şarj olsa ne olmasa ne...

yani 21V pil tam boş olsa uç gerilimi tahminimce 17-18V civarında olur, oranın altına inmişse pil zaten zarar görmüştür. o pili şarj etmenin tek yolu, 12V adaptörü boost devresiyle 24-26V civarına yükseltip kontrollü olarak pile uygulamaktır.

• quote:

o pili şarj etmenin tek yolu, 12V adaptörü boost devresiyle 24-26V civarına yükseltip kontrollü olarak pile uygulamaktır. DEMİŞSİNİZ.....

Biz yukarıda ne dedik. Aynı şeyden bahsetmedikmi... önce olmaz .. sonra böyle olur...
    Bu ne perhiz .. Bu ne lahana turşusu...

hocam ortam gerilsin istemiyorum da, 12V ile 21V'luk akü şarj edilebilir demek başka, 12V'tan elde edilen 24V ile 21V akü şarj edilebilir demek başka şeyler. ilk cümlenizde öyle bi anlam çıkıyor ki sanki 12V'u direk aküye verince şarj olacakmış gibi anlaşılıyor, ben onu düzeltmek istedim, sadece Türkçe'ye uygunluk açısından yorum yaptım. yoksa dediğinizin yanlışlığına vurgu yapmadım, mühendisim ve kişilik yapım gereği bu ayrıntılara da çok takılıyorum. farkettiyseniz önceki mesajımda da 12Vtan elde edilen diye kurmuşum cümleyi. ben sizin dediğinizi hemen anlayabiliyorum ancak 12V ile şarj edilebilir demek farklı anlama yol açabilir

• Adam 12 voltluk adaptörle 21 voltluk aküyü şarj edebilirmiyim demiş Cevap net : HAYIR

Oturup devre yapmasını bekleyemezsiniz bu soruyu soran kişiden. Gider 24 volt adaptör alır takar şarj eder eğer isterse. Burada soru soran herkesi elektronikten anlayan hatta olur deyince tamam ben bir step-up konvertör yapıp hemen şarj edeyim diyecek konumda sanmayın daha genel cevap verin.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Nipp10

Adaptör trafosunun sargısı üzerindeki naylon bantın altında dandik bir termik sigorta var onu iptal edersen büyük ihtimal çalışacaktır.

İlgilerinizden dolayı hepinize minnettarım.....
    Evet Nipp10 Hocam o dediğiniz sigortayı bulmuştum fakat onu sökerken bobine zarar verdim ve kablo ucunu kaybettim. Tamda dediğiniz gibiydi aslında, o sigortayı by-pass edince bobin çalışıyordu. Herneyse ben bu başlıktan oldukça yararlandım, uyarılarınızada teşekkür ediyorum.
    Öğrendiğim şu: Voltaj düşük bile olsa yeterli amperi sağlıyorsa convertor tarzı bişeylerle uygun voltaja yükseltilip şarz edilebilir.
    Yanlış anladığımı düşünüyorsanız beyin jimnastiği yapmaya devam etmeyi öneriyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KaraCahill -- 20 Temmuz 2010; 5:06:52 >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.