Şimdi Ara

24V DC yi 5V DC ye çevirme

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
7.346
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

* Endüstriyel bir makine üzerindeki +24V DC kaynaktan pic mikro işlemcili bir devre çalıştırmayı düşünüyorum. Devre max 200mA akım çekiyor. Bu 24V u direk olarak 7805 e versem uzun vadede (ısınma, kısa devre olma) gibi sorunlar yaşar mıyım?
    * 78 serisi entegreler gibi 3.3V çıkış veren regülatör entegresi de var mı? (5V u 3.3 V a düşüren devre sormuyorum, regüle entegresi var mı?) İstanbul karaköydeki elektronikçilere sordum ama bilen çıkmadı.
    * Bir de kısa devre koruması için sigorta takmak gerekir mi ya da 300 mA değerlerinde sigortalar var mı?

Fikirleriniz için şimdiden teşekkürler

• ben lm2575 öneriyorum,ısınma derdi yok.
  • quote:

Orjinalden alıntı: kenakord08

direk 7805 entegresini kullanıp 5 volt elde edersiniz ancak soğutucuyu sakın ihmal etmeyin 1 nolu ayağına yanı girişe bir tane 500 ma fast sigorta takmanız yeterli 3 nolu çıkış ayağınada eksi arasına 2200 uf 10 volr bir kondansatörde koyun ...
    *** 3.3 volt için LM 317 entegresini kullanabilirsiniz bunla ilgili google den aratırsanız birçok uygulama bulabilirsiniz...
    Kolay gelsin
    3v3 için ilave resim aşağıdadır...

arkadaşıma katılıyorum ben çok yapmıştım bundan güzel sonuçalr almıştım
  • bak arkadaşım en güzeli
    7818-7812-7805 yada
    7818-7812-7808-7805 olarak
    sırasıyla bagla
    aralarına 10yF 25volt kondansötöe salla
    en salıklısı budur ben her ürettiyim cihazda bu pirensiple hareket ederim
    fazla güç almak istersende bir adet 2n3055 yada bd135 tak işi gayet güzel bi şekilde görür
  • quote:

Orjinalden alıntı: power-elektronik

bak arkadaşım en güzeli
    7818-7812-7805 yada
    7818-7812-7808-7805 olarak
    sırasıyla bagla
    aralarına 10yF 25volt kondansötöe salla
    en salıklısı budur ben her ürettiyim cihazda bu pirensiple hareket ederim
    fazla güç almak istersende bir adet 2n3055 yada bd135 tak işi gayet güzel bi şekilde görür

Gerilim regülatörlerini seri bağlamak zamanla arıza riskini artırmaz mı?
  • zener diyot ile transistörü sür transistör ile regüle yap
  • aslında lınktekı gıbı DC-DC converterler de mevcut ama tr de bulunabılırmı bılmıyorum arastırmak lazım
    http://www.voltelectronics.co.nz/power/power-supplies/dc-to-dc-converters/converter-module-dc-dc-24v-to-5v-200ma-reg.html

24V DC yi 5V DC ye çevirme

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    usb den 12 volt güç almak
    17 yıl önce açıldı
    12v u 5v a düşürmek
    geçen ay açıldı
    Daha Fazla Göster
  • seri baglamak pek bi sprun ypmıyor hatta ben yüksek akımlarda kullanıyorum ürettiyim fm vericilerde mesela 30 amper kıma kadar akım çekiyorum ama çıkışına sürücü transistör takıyorum bi 7812 den 30 amperde 100-150ma akım çekiyorum ben zararını görmedim mantıkende yok gibi
  • Burada yapılacak en profesyonel iş dc-dc converter kullanmaktır. Dc-dc kullanarak 24 volt üzerinden gelebilecek tüm riskleri "0" indirecektir.

Son derece kaliteli bir 5volt verecektir ki bu işlemcinin belirsiz sebeplerle resetlenmesinide önler.
  • eğer çok akım çekmeyecekse 7805 kullanıp bir de aluminyum soğutucu plaka ile soğutursanız olur gibi bence

o kadar da kötü değil gibi . sanırım 35 volta kadar verebiliyorsunuz girişine yada o civarda

dalgalanmaları önlemek için de kapasitörleri unutmayın tabi.
  • lm2940c 5.0 entegresini aldım datasheet inde 26V a kadar verilen giriş gerilimine çıkışta 5V veriyor.

ayrıca 12v giriş ile 7805 ve lm2940c 5.0 ı denedim tablo aşağıdaki gibi:
    Entegre     Giriş (V)   Çekilen Akım (mA)   Sıcaklık (ºC) 
    lm7940 12 87 55
    7805 12 81 56

pek fark yok gibi, hatta 7805 ile daha az akım çekiyor görünüyor. 7805 i bu ısıda çalıştırmak problem çıkarır mı? ya da bu sıcaklık değerinde bozulur mu?
    24Vile ölçüm yapmadım, yapınca onu da eklerim.
    selamlar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi emrreeee -- 25 Şubat 2009; 21:28:20 >
  • Muhakkak devrede bir yanlışın var. Bu kadar verimsiz olmaması lazım. Bu 2940 buck convertor, değil mi?

Bir de bu konuda benim görüşüm hem lineer hemde darbeli tipte regülatörlerin bir arada kullanılması. Yani mikroişlemcili devreler için. Verimden biraz ödün vererek ripple oranını iyice azalt: Smps ile 5'e değil 8-9'a kadar düşür, gerisini lm317 ile 5'e düşür. Bence en iyisi böyle.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Liu Kang -- 25 Şubat 2009; 21:44:34 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: Liu Kang

Muhakkak devrede bir yanlışın var. Bu kadar verimsiz olmaması lazım. Bu 2940 buck convertor, değil mi?

Bir de bu konuda benim görüşüm hem lineer hemde darbeli tipte regülatörlerin bir arada kullanılması. Yani mikroişlemcili devreler için. Verimden biraz ödün vererek ripple oranını iyice azalt: Smps ile 5'e değil 8-9'a kadar düşür, gerisini lm317 ile 5'e düşür. Bence en iyisi böyle.

nasıl bir yanlış olabilir? lm2940 datasheet te girişe 0.22uF, çıkışa da 22 uF bağla demiş
    ölçüm yaptığım devrede girişte 100uF 50v, çıkışta da 100uF 16V kondansatör var, tek fark bu. bu problem olabilir mi? Devrenin başka yerinde de yanlışlık olamaz, olsa devre çalışmaz zaten, ne dersiniz?
  • lm2940'ı buck convertor sanmıştım, normal lineer regulatörmüş. Haliyle bir fark olmaz.
  • Bugün lm2575 datasheet in deki devreyi karaköy pasajından aldım (yaklaşık 4TL), bu devreye göre de yukarıdaki tabloyu güncelledim. Dediğiniz gibi entegrede herhangi bir ısınma yok yalnız bobin hafiften ısındı.
    Fakat ilginç çekilen akım 70 mA e düştü, bu da belki ısıda kaybolan akım farkı olabilir diye düşünüyorum.
    Hepinize teşekkür ederim.

Entegre Giriş (V) Çekilen Akım (mA) Sıcaklık (ºC) Ortam (ºC)
    lm7940 12 87 55 23.5
    7805 12 81 56
    lm2575 12 70 28
    330uH bobin 31.5

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi emrreeee -- 26 Şubat 2009; 14:46:29 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.