Şimdi Ara

25 FPS ile 60 FPS Fark Anlaşılabilirmi ? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
88
Cevap
0
Favori
4.757
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: LcK

Arkadaşlar sabit 25fps ile sabit 60 fps arasında fark yoktur . Nasıl yoktur diyeceksiniz .Mesela bilen bilir çoğu film 23.976 fpsdir.Ama tamamen sabittir bu fps o yüzden hareketli sahnelerde bile hiç filmin takıldığını hissetmeyiz yada yavaş aktığını. Ancak oyunlar filmlerden farklıdır çoğu kullanılan fps gösteren programlar saniyede verilen ortalama fpsyigösterir . Bu nedemek mesela şöyleki crysis oynuyoruz örnek veriyorum hiç mouseyi hareket ettirmeden aynı yerimizde durarak 25fps alıyoruz daha sonra oyuna başladık mekanlar değişti yavaş yavaş yürüyoruz mouse çeviriyoruz canavarlar çıkıyor , ekran kartı habire farklı işlemler yapıyor o yüzden fps sabit kalmıyor çok ani o fps programlarının göstermediği micro shutteringler oluyor oyunda mesela bi anlık fps 10'a düşüyor .Bunu bazı insanlar anlamayabilir çünkü çok anlık birşeydir bu fraps gibi programlarda ortalama gösterdiğiinde göstermezler . Ancak aynı oyunu crysisi 60fpsde oynarken fps en fazla anlık olarak 40lara 50lere düşer buda hareketli bir görüntü için çok yeterli olduğundan hiçbirşey fark etmeyiz.Durum böyle oluncada 25fps ile 60fpsarasında fark var gibi gözükebilir. Bu arada monitörünüzün yenileme hızı(genellikle60 olur).Onun üzerinde bir fps alıyorsanız örneğin 100-200 bunun 60la arasında hiçbirfark yoktur . Sadece fark var diyenler psikolojik olarak söyler bunu zaten o monitör afedersiniz kıçınıda yırtsa 60dan fazla veremez saniyede

doğru yazmışsın ama benim ve herkesin olduğu gibi senin de bilmediğin yerler var. vertical sync. micro stutterring gibi kavramların tam olarak ne demek olduğunu bilmemiz gerekiyor bu fps olayında kesin karar vermek için.. ve evet oyun yapımcıları boşuna grafik motoru yapımına yıllarını vermiyor.. cryengine3 20fps de görüntüde takılma hissi vermez ve gayet akıcı oyun oynatır.. ama call of duty nin yıllanmış eski grafik motoru 47fps de takılma yapar.
    felsefede kesin bilgiye ulaşmanın imkansız olduğu gibi bu konu da her oyunun grafik motoruna, monitörün yenileme hızına, anakart-işlemci-ekran kartı-ram durumuna.. directx9-10-11 farklarına, ve enson da sistemde kurulu olan driver sürümüne kadar herşeyi kapsadığı için "Oyunlarda şu (atıyorum 30) fps yeterlidir" gibi bi cümle kurmak imkansızdır ve yerli yabancı bütün forumlarda bu konunun sonu ya tartışmadır.

ya da böyle nokta niteliğinde bi paragraftır :)

daha yorumu olan varsa lütfen yazmasın da olay tartışmaya dönmesin herzamanki gibi. cevap da veremiycem bu kadar açıklama üzerine zaten.

• ben su nda 24 ile 30 fps arasindki farki anliyorum.
    tabigoruntuyu izleyince konuyla ilgilenen biri olarak anlayabiliyorum, ama normal bii izlese frki anlamaz.
  • oyununa göre değişen bir durum olmakla birlikte, 24 ile 60 arası farkı özellikle mouse lag anlamında farketmemek imkansız....

FIFA ve PES oynarken 60fps aşağısında oyunlar kesinlikle oynanmıyor.O yuzden 60 şart.

FPS türü oyunlarda tam akıcılık için 60 fps şart...Ama bazı oyunlar (özellikle crysis serisi) 30fps ilede gayet tatmin edebiliyor.

Yarış oyunlarında ise durum tamamen yapımcıya bağlı...EA Sports çıkışlı oyunlarda 60fps altında kesinlikle rahatsız olurken ve oyundan

zevk alınamazken, codemasters çıkışlı oyunlarda 30fps bile yağ gibi akıcılık sağlıyor....

TPS,RPG tarzı oyunlarda ise 24-25 fps alt sınırı yeterli gelebiliyor.Hatta ağır ilerleyen oyunlarda 20 fps bile bize akıcı görünebiliyor.

Film izlerken ise ağır sahnelerde 24-60 farkı anlaşılamazken aksiyon sahnelerinde 24fps lik bir film hemen kendini belli ediyor.

Heleki hd futbol maçlarında 24-60 arası fark inanılmaz derecede belli oluyor....

• quote:

Orijinalden alıntı: fatihburak95

İnsan gözü 60 fps yi fark edemez... Sen evindeki tasarruflu ampulun yanıp söndüğünü görüyor musun???????

Tasarruflu ampül 60 fps mi veriyorda biz onun yanıp söndüğünü fark edelim! Fps = Frame per second = Saniye başına Kare. Şimdi senin karşılaştırdığın ampül 60 fps değil 60hz verir. fps ile hz aynı şey değildir.

İnsan gözü şu kadar fpsdir diye bir şey olmaz. çünkü insan gözü görüntüyü oluştururken kare kare olayları oluşturmaz. Dijital bir işlem yoktur gözde.
    Oyunlardaki 25 fps ile 60 fps farkı oyundan oyuna değişir. Kimi oyun 30fps de gayet akıcıdır kimi oyun 60 fpsde.

Birde şöyle birşey var. Sen hayatın boyunca oyun oynarken şimdi kaç fps diye düşünmediysen genellikle oynadığın oyunlar 25 fpsnin altına düşmediği sürece sen o farkı anlayamazsın. Ama sen oyunları sürekli 60 fps ile oynamaya alıştıysan ve birde ekranda 60 fps yazısına alıştıysan o oyun 25 ila 30 arası olunca sana akıcı gelmez.(işin birazda psikolojik yönü var)

• quote:

Orijinalden alıntı: veto1214

İnsan Gözü saniyede 25 Kare gorur bu bilimsel bir gerçekdir ama
    şuda var Saniyede 25 kare gosteren bilgisayar toplasan bile bu çatişmaya girince10fpsye kadar düşücek ve tamamen akıcı olmıyacak

Şu ezbere, kaşarlanmış 25 kare olayını geçin, o sadece insanın beyninde hareket ediyormuş algısını oluşturan sınırdır. O düşünceyle oyun oynanmaz zaten.

40 ile 50, 50 ile 60 ı biraz dikkatle bakarsan zaten rahatlıkla farkedersin.
  • arkadaşlar yeter 24 fbs ya bu bi tuzak fbs 25 ten yukarı olmalı ya da öle gereken diyenler ekran kartı satmaya calışanlardır :d
  • Crysis'i 25 FPS ile oynayabilen "allah bin bereket versin" diyordu ve hiç kimse de görüntü şöyle kötü ve ya böyle kasıyor diye şikayet etmiyordu.
    şimdi birden bire 60-70 FPS yetmez oldu nedense kimseye, çok ilginç bir durum.

bir oyun 25-30 FPS'de gayet akıcı olup bir diğeri ise 60-70 FPS'de dahi akıcı olamıyorsa bunun nedeni oyun motorudur...
  • Açıkçası bugüne kadar Crysis bana 25 FPS'de de yeterince akıcılığı vermedi. Biraz göz hassasiyeti ile ilgili.

Mesela 24 FPS ile 30 FPS'lik videoların arasındaki farkı hissetmeyen kişileri görünce de şaşırıyorum. Bana göre arada çok net bir akıcılık farkı var.

Oyunlardaki FPS olayı yine de oyun motoruna direkt olarak bağlıdır. Zaten bu konuda çok yazıldı zamanında. Son açıklamalarımdan bir tanesi:

24 FPS lafı kağıt üzerinde doğrudur. 24 ayrı kareyi ayrı ayrı algılamak için maksimum sınırdır. Hep bahsedilen 25. kare olayı da bu yüzden vardır. Siz görmezsiniz ancak bilinç altınıza işler.

Ama iş teker teker frame yakalamanın ötesine gidildiğinde bu 24 kare bilgisi çöker. Akıcı bir harekette siz teker teker kare saymazsınız. Ardışık kareler birbirleri ile bağlantılı şekilde sürerler ve akıcılık kavramı burada devreye girer.

Bu akıcılık kavramının kişiden kişiye göre gayet değiştiğinin de canlı şahidiyimdir. Aynı evde birader oyun oynarken bazı oyunlarda kesiklik hissederdim ve "bu kadar kesik bir görüntüde nasıl oynayabiliyorsun" diye sorardım. Ama o "yooo, oyun gayet akıcı" şeklinde cevap verirdi birçoğunda. Fraps açtırırım, mesela 30-35 FPS arasında değişiyor. Ama oyununa göre 40-45'in üstüne çıktığında nispeten oynanabilir seviye gelirdi benim için.

Bir başka örnek de forumda yaşandı. Oyunu mevcut kartıyla full ayarlarda çok akıcı oynadığını iddia eden bir arkadaştan Fraps açıkken ScreenShot almasını istedik ve bize 17 FPS ortalamaya sahip kareler yolladı. Zaten sözün bittiği yerdir. Ona akıcı geliyorsa hiç hevesini kırmamak, onun gözünü belki de açmamak, "Evet gerçekten akıcı oynuyormuşsun" deyip huzurundan çekilmek lazım. Burada 24 FPS'lik video ile 60 FPS'lik videonun akıcılık farkının olmadığını söyleyen arkadaşlar için de aynı durum söz konusu.

20 seneyi aşkın süredir binlerce oyun oynadım. Edindiğim tecrübelere göre söyleyeceğim şudur ki: 24 FPS lafı söz konusu akıcı görüntü olduğunda işlevini yitirir çünkü bu sadece farklı bir kare algılama sınırıdır. Şu an gelip bana Call of Duty oyununda 40 - 60 - 100 FPS'leri sabitleyip (ki konsol komut satırından rahatça ayarlanabilir) akıcılık farkını tespit etmemi isteseniz çok rahat söylerim. Bu benim sahip olduğum yüce bir özellik değil. Ancak özellikle yıllarını bu oyunlara vermiş kişilerin birçoğunun rahatlıkla algılayabildiği birşeydir.

Akıcılık oyun motoru ile de ilgilidir. Bazı oyunlarda 30 frame bile kabul edilebilirken bazılarında 50 frame ile oyun oynanmayacak hale gelir, birçoğumuz bunu biliyoruz.

Yıllar boyu PSP el konsolunda 30 FPS sabit oyunlar oynadık durduk. Ama gün oldu ve Gran Turismo PSP'ye çıktı, bunca yıllık PSP oyun deneyimimiz birden bire yerlebir oldu. Akla hayale sığmayacak bir akıcılıkta bu el konsolu ile oyun oynamanın zevkine vardık ve sebebini de gördük. Oyun PSP'ye 60 FPS ile çıkarak resmen devrim yarattı.

Söz konusu dediğiniz gibi sadece psikolojik olsaydı frame göstergesi kapalıyken bu farkı anlayamazdık. Ya da hepsinden öte, benim o kadar para verip aldığım donanımlara karşılık bir oyunda akıcılık elde edebilmek için grafik ayarlarını düşürmek zorunda kalıyorsam, bu sizin "psikoloji" dayanağınıza ters gelir. Çünkü aksine benim o kadar para verip yüksek kalite görüntü elde etmem lazım, psikoloji böyle işler. Bu yüzden grafikleri sona dayardım ve çok akıcı oynadığımı zannederdim ama böyle olmuyor ne yazık ki.

• milyonununcu konu oldu ama yinede yazalım , çöz. ve oyun motoruna göre değişiyor bazı oyunlarda 60 fps nin altına düştüğü anda anlarsın bazılarında 50-60 fps arası ideal olabiliyor ... ama 30 fps ile 60 fps arasında herzaman dağlar kadar fark vardır ( yalnız stuttering olayı var birde , saçama salak port yapıyolar yada hatalı yazılımlar ve oyun 60 fps de olsa bile takılıyor izlenimi verebiliyor bunlarda karşılşatırma yapmaınında bir manası yok )

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi evohan -- 21 Ekim 2011; 11:36:27 >
  • Onu bunu bilmem de cs 1.6 da 60 fps ile 100 fps farkını çok ama çok rahat anlıyorum. Ama bunu gözle değil de mouse hareketleriyle...
  • quote:

Orijinalden alıntı: Sajuuk

İnsan gözü saniyede 62~63 kare alıyor diye biliyorum ve ayrıca hissediyorum, yani kısaca 63 ile 120 arasındaki farkı anlayamazsın ancak 25 ile 60 çok bariz bi şekilde farkediliyor

Sajuuk arkadaş!
    insan gözü saniyede 24 kare algılar (62-63 kare algılamaz).
    25. kareyi ise beyin algılar ve bu yüzden bazı reklamverenler bu şekilde ürün reklamı yaparlar... daha detaylı bilgi için "25. kare ile ilgili bilgilere arkadaşlarımız bakabilirler.

not: gözümüz bildiğimiz manada görmez. çünkü görüntüyü alan reseptörler yok. bunun yerine "görüntü" elektriksel akımlarla beyne iletilir ve "görme" olayı gerçekleşir (bilimadamları hala bu mucizeyi çözemedikleride ayrıca belirteyim)

www.ekremustun.com

• Insanlar 120Hz ve 60Hz arasındaki farkı anlıyabiliyor beyler!
    https://www.youtube.com/watch?v=a2IF9ZPwgDM
  • Crysis'ta farkı hissetmezsin fakat bf3'te 25fps ile 60fps arasında dağlar kadar fark var
  • beyler lutfen surayi bi inceleyin

http://boallen.com/fps-compare.html

15 fps 30 fps ve 60 fps arasinda ki farki anlarsiniz. Tabi bu test icin monitorunuzun en az 60 fps olmasi lazim

60 fps ve 120 fps arasinda ki farki da hissettim ben. 120hz Acer Monitorum vardi. Fark gercekten var.

Bu fark her oyunda olur. Fakat bazi goz algilamaz, basizi algilar.
  • bf3 de 45-60 arasında ilk crysis de de 24 ile 30 fps arasındaki farkı çok rahat görebiliyordum.
  • en basitinden sabit 23.976 fps film izliyoruz ve onu splash pro player 60 fps calıstırın bakalım nasıl fark oluyor barız anlasılıyor.+ oyunlardada 24 ve 60 arasındakı fark anlaşılıyor fakat 60 yukarsını ben farkedemedim
  • Ben 70 ile 75 arasını algılayabiliyorum ama 10 ve üzeri akıcı geliyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: sangreal_1905

en basitinden sabit 23.976 fps film izliyoruz ve onu splash pro player 60 fps calıstırın bakalım nasıl fark oluyor barız anlasılıyor.+ oyunlardada 24 ve 60 arasındakı fark anlaşılıyor fakat 60 yukarsını ben farkedemedim

60 fps uzerını farketmek ıcın zaten 120 hz ve uzerı monıtor gereklı..60 hz lık monıtorden su an kullandıgım 120 hz monıtore ılk gectıgımdekı saskınlıgımı ıfade edemem..60 hz monıtorlerın ne kadar yavas kaldıgını bızzat hıssettım..bu dedıgım olay tamamıyle alıskanlık meselesı..15'' crt monıtorde oyun oynamaya baslamıstım..o zamanlar sorsanız halımden gayet memnundum..fps nın ne oldugunu bıle bılmezdım..bu konu tamamıyle bılgı ve bırıkım uzerıne daha net sekılde anlasılmakta..15-20 fps ıle oynayıp oyun yag gıbı akıyor dıyenlerıde cok gorduk..su ayarlarda oyun gayet akıcı dıyenlere ss uzerınde fps degerını gormedıkce gulup gecıyorum..bundan once sıstemlerıne bakarak ımkansız oldugunu anladıgım ıcın..

• quote:

en basitinden sabit 23.976 fps film izliyoruz ve onu splash pro player 60 fps calıstırın bakalım nasıl fark oluyor barız anlasılıyor.+ oyunlardada 24 ve 60 arasındakı fark anlaşılıyor fakat 60 yukarsını ben farkedemedim

Filmi nasıl 60fps'de çalıştırabiliriz hocam ? merak ettim nasıl bir fark olucak
  • quote:

Orijinalden alıntı: bonser24

quote:

60 fps uzerını farketmek ıcın zaten 120 hz ve uzerı monıtor gereklı..60 hz lık monıtorden su an kullandıgım 120 hz monıtore ılk gectıgımdekı saskınlıgımı ıfade edemem..60 hz monıtorlerın ne kadar yavas kaldıgını bızzat hıssettım..bu dedıgım olay tamamıyle alıskanlık meselesı..15'' crt monıtorde oyun oynamaya baslamıstım..o zamanlar sorsanız halımden gayet memnundum..fps nın ne oldugunu bıle bılmezdım..bu konu tamamıyle bılgı ve bırıkım uzerıne daha net sekılde anlasılmakta..15-20 fps ıle oynayıp oyun yag gıbı akıyor dıyenlerıde cok gorduk..su ayarlarda oyun gayet akıcı dıyenlere ss uzerınde fps degerını gormedıkce gulup gecıyorum..bundan once sıstemlerıne bakarak ımkansız oldugunu anladıgım ıcın..

Kesinlikle katiliyorum

120hz de oyun oynamak ayri bir durum. Bence cok daha guzel bir his veriyor.

Su an 1440p bir monitor kullanmasaydim, kesin 1080pde 120hz monitor kullanirdim.

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.