Şimdi Ara

3 yıldır Boğaziçi isteyip kazanamamak üzerine kısa bir yazı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
62
Cevap
12
Favori
4.445
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
17 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Öncelikle herkese merhaba. Başlıktan da anlaşılacağı üzere 3 yıldır Boğaziçi Üniversitesi'ni kazanıp orada okumak istiyorum ama ancak mezun yılımda bu naçizane (!) hedefime birazcık yaklaşabildim. Forumun sürekli okuyucusuydum ama hiç üye olmayı düşünmemiştim, bugün üye olmaya karar verdim belki sınava hazırlanan gençlere bir yardımım dokunabilir, biraz da bu hikayemi anlatıp kendimi rahatlatabilirim diye. Forumdaki ilk başlığım neyse ki başlık açmak için beklemek gerekmiyormuş, teşekkürler forum. Anlatmaya başlayayım öyleyse, eminim orayı isteyip kazanamayanlar kafilesinde tek değilimdir. Sınıf sınıf böleyim daha rahat olur.

Bu arada 2 yıl teknik lisede (motor bölümünde ov yea) okuyup 3. yılımda normal liseye geçip hayatımın bir kısmını bir nevi kurtardım. Buradan başlamak en iyisi olacak. Lisede sayısaldım doğal olarak. Hiçbir şey anlamayıp hiç istemiyor olmama rağmen. Ama alanım sayısal olduğu için ya mf bir bölüm seçecektim ya da ygs'den girecektim. Ve 11. sınıfta sınava ygs'den girmeye karar verdim.

11. Sınıf ve 11. Sınıfın Yazı

Nerede gördüğümü hatırlamıyorum ama bir yerde Boğaziçi'nde iyi para kazandırabilecek bir bölüm olan Uluslararası Ticaret bölümünün YGS ile aldığını gördüm. O zamanlar hayat görüşürüm genel hatları ile şimdikinden çok farklı değildi ama iyi bir şirkete girip çok para kazanmak istiyordum. Bunun için ya endüstri mühendisliğini kazanacaktım ya da o bölümde okuyacaktım. Ve ben o bölümü seçtim. ("gerçi endüstriyi de kazanırım ya ne var ki çalışıcam alt tarafı neyse belki sonradan orayı isterim" diyordum kendime) 11. sınıfın yazında salak salak YGS çalışmaya başladım. Matematiği türkçeyi sosyali feni hep şıklara bakarak çözen, sorunun yarısını çözünce doğru kabul eden, çözdüğüm denemelerde netimi hep 5-10 net arttıran bir tiptim. Komiktim yani. Kendimi kolayca kandırıyordum. 11. sınıfın son yarısı ve 11 ile 12 arasındaki yaz böyle salak bir kafayla geçti. Derken 12. sınıfa geçtim.

12. Sınıf ve Büyük Hüsran

Lisede Can diye bir arkadaşım vardı onunla sözde çok acayip ders çalışıyorduk, hep ders konuşup bu hafta şunu yapıcam şu hafta şunu yapıcam bak olm nasıl çözüyorum soruları diye takılıyorduk. Bu arada 12. sınıfta fem dershanesine gittim. En üstün iki alt sınıfından başladım, fena değildi sınıfım. Özel sebeplerden dolayı da ailemin evine ve okula uzak ama anneannemin evine yakın olan bir şubeyi seçtim. Tam bir hıyar gibi. Eh hıyardık yani, gerçekleri kabul etmek güzel oluyor. 12. sınıfın başında 155 156 netler yapan tipleri görüyordum sınav sonuçkarı listesinde. Ataroquai ise 85-90 net arası. Ama "olm bu hafta çok kasıp çıkarıcam o netleri rahat ol" kafasında olduğum için kafam gerçekten rahattı. Kendime inanıyordum. Sınava bir hafta kala bile kendime inanıyordum. Orayı kazanmak için 450-460 yapmak gerekiyordu ygsde, okul puanı da eklenince kazanabiliyordum.

52 haftanın 49 pazartesinde ben öyle ders çalışmaya başlayacaktım ki, günlerce hiç durmadan çalışıp o netleri yükseltip Boğaziçini kazanacaktım. Yani neredeyse her haftanın perşembe veya cuma günleri diyordum ki "şimdi çok yorgunum, iyice dinleneyim ve pazartesi öyle bir ders çalışmaya başlayayım ki rererööö..." istisnasız ayda 3 defa derdim bunu. pazartesi çok çalışır (biraz önce bahsettiğim gibi yarım yamalak ve cevaplara bakarak) salı biraz azalır çarşambadan sonra yine bumlardım. Günlerimi bildiğin boşa geçirirdim, salak salak şeyler yapardım. Neyse fazla uzatmayayım daha mezun yılım var. Sınavda kaç yaptım dersiniz? 450 yapmam gereken sınavdan tamı tamına 315 yaptım ahahaha. Türkçe en fazla bir iki yanlış gelir diyordum = 12 yanlış. Matematik 20 netin altında (denemelerde 35 yapıyordum alla alla) sosyal fen 20 net falan. Sonuç? Ahahaha komedi oldu. Bir de o zamanlar facebook falan kullanıyordum, teknoloji karşıtıyım diye takılırdım ama facebook ve tumblrım vardı tam hıyar işi anlayacağınız. Ve ben bir hıyardım. Tabi mezuna kaldım.

Mezun Yılım ve Yine Hüsran

Ama bu sefer kararlıydım. Kazanacaktım. Temmuz ortasında matematik ve edebiyat çalışmaya başladım. He bu arada eşit ağırlığa geçtim ve Boğaziçi Sosyoloji'yi istemeye başladım. Düşün dünyamda büyük değişiklikler olmuştu. Hayatımda ve hayatımın hedeflerinde. Sosyoloji olmazsa felsefeyi de yazabilirdim ama sosyoloji olacaktı felsefeye gerek kalmayacaktı. Büyük bir gaz ile çalışmaya başladım. Teknik ayrıntıları hatırlamıyorum, şu zamana kadar şu konuyu bitirdim tarzında kusuruma bakmayın. Evime yakın bir Uğur dershanesine kayıt oldum. Küçüktü baya, iki tane tm sınıfı vardı ben iyi olan sınıftaydım. Başta 7 kişiydik, sonra 9 kişi olduk. 7 kişilik sınıf, iyi öğretmenler (öğretmenlerimiz gerçekten iyiydi, bir iki tane istisna dışında ((hele bi matematikçi vardı, adam efsaneydi))). Ama yine yarım yamalaktı. Hiçbir şeyi tam öğrenmiyordum, bunu hissediyordum ama hissetmek istemiyordum. Çünkü yapabiliyordum. Türevi integrali trigonometriyi coğrafyayı geometriyi hepsini güzelce yapabiliyordum. Mat 2'de iyiydim baya, edebiyatta ise tam bir efsaneydim. Efsane ötesi efsaneydim hemde. Herkesi ağlatıyordum edebiyatta. En zor denemelerden bile en fazla 4 yanlış yapıyordum ki genelde türkçe oluyorlardı. Bu arada salak gibi türkçeyi süper öğrenmemeye devam ettim. Neyse çok uzatmayayım, YGS'de 85 bin falan oldum. Eh felsefe de iyi bölümdü yani, bana en uygun iki bölümden biriydi. Tm biri 80 binden 10bine girebileceğini bilir. SS'ler görüyordum dandik dandik lys netleri ile 10 bine girmiş kişileri. Yapacaktım yani, sosyoloji olmasa bile felsefeyi kazanacaktım.
    O da olmazsa galatasaray felsefeyi kazanacaktım lan. Garantiydi (!) gs felsefe. 20 bindi olm, küfür mü ediyorsun sen bana? edebiyat masterıyım ben. 20 bine girmek için acayip netler yapmaya gerek yoktu. Puanza olsun, yaşananlardan duyduklarım olsun, donanımdan okuduklarım olsun bana güven veriyordu. Lan o kadar da yaparım diyordum. Mat 2 ve edebiyat çalışmaya devam ettim. Sonuç ise,

24 bin oldum. Edebiyatta 10 yanlış yaptım. Ben ve 10 yanlış. İnsanlar inanamadı. Matematikte 8 boşum vardı, en fazla 8-10 yanlış çıkar diyordum. 10 yanlış çıksa bile 30 net fena değil yani, diyor idim, 15 yanlış çıktı. Tam 15 yanlış. 15. Coğrafya 7, geo 13 yanlış. 24 bin oldum. Yıkıldım da yıkıldım. Nasıl yıkıldığımı anlatamam.

İstanbul Üniversitesi siyaset bilimi ve uluslararası ilişkileri yazdım hazırlığı vardır diye. Ne oldu? Hazırlık çıkmadı. İstesem bile okuyamıyormuşum. Yani toplanmak gerekiyormuş dilekçe falan, kimseyi tanımıyorum nasıl toplanalım. İşin komik yani benim bölümden bir de siyasal bilgiler fakültesinde var, orada ise hazırlık var. Bende ise yok çünkü iktisat fakültesiyim ve salak salak dersler var. İktisat matematik işletme benle alakası olmayan şeyler. Siyasal bilgilerin dersleri ise direk siyaset bilimi, hukuk, uluslararası ilişkiler vs vs... Komedi yani, yazmayı düşünüyorsanız sakın yazmayın. Bu okuldan uzak durun başka bir şey diyemem. Bok gibi bir yerde zaten.

So what now? Ve amaç neydi bunu yazmamdaki ? Yazmamdaki en büyük amaç kendimi anlatıp bazı şeyleri tekrar tekrar görmek ve bir daha yapmamaktı. Tabi biraz öneride de bulunmak istiyorum. Özellikle yapmamanız gerekenler konusunda çünkü bu konuda uzmanım Bu yıl sınava tekrar gireceğim, umarım sonraki başlığımda sınavın nasıl kazanılacağı hakkında bir şeyler yazabilirim

-Hedefinizden şaşmayın ve günlerinizi salak şeylerle geçirmeyin.
    -İnsanların ne dediğini umursamayın. Hedefinizi söylediğinizde yani, orayı sadece Robert'ten veya fen lisesinden giden tipler kazanmıyor.
    -Oturup çalışın abiler ablalar, bacılar kardeşler. Başka bir yolu yok bunun.
    -Teknolojiden uzaklaşın. Bunun dersle pek alakası yok genel olarak söyledim, gerçekliğe dönün.
    -Tm'ciler türkçeyi çok önemseyin. YGS'de 36 üstü yapamazsanız unutun Boğaziçi'ni. (bkz: ben)

Şimdilik bu kadar, önerilerim az biliyorum ama belki bazı kişilerin de hislerine tercüman olmuşumdur. Aklıma geldikçe güncellerim önerileri, tatlı çalışmalar

*Her türlü pörsınıl masajlarınıza cevap verilir

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ataroquai -- 17 Ekim 2014; 19:44:30 >

mustafa ztrk bu mesajı paylaştı

• Durumumuz yoktu okuyamadık kardeş
  • Bende inşaat muh. kocaeli ege yada Akdeniz istiyorum dokuz eylülde olabilir bakalım bu dördüde kaliteli üniversite birisine kapağı atarım umarım

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Guest-5993D5750

Durumumuz yoktu okuyamadık kardeş
    Okudum güzel yazı olmuş. İnternetten iki üç başarı hikayesi okuyanlar gaza gelip kendini einstein sanıyor sonra üzülüyorlar. Bu sınav sbs gibi değil zekayla falan bir yere kadar. Çalışmak lazım. Umarım istediğin yeri kazanırsın.
  • Yav bu Boğaziçi'nde ne var acaba boğaziçi Kampüsü Bağcılar'da olsa yine puanları okdr yüksek olurmuydu acaba :)

• okdr ifadesini anlayamadım sanırım. Bazı özel sebeplerim vardı orayı istemek için, hala da var ama bir süreden sonra biraz metalaştırdım galiba kafamda. Sorun bu değil tabi. ama bir imkanı var ki, çoğu kişinin orayı tercih etme sebebi, öğrencisine yurtdışı imkanı vermesi. gerçekten İstanbuldaki bir üniversiteden yurtdışına güzel bir şekilde gitmek istiyorsan bu imkanı sana en iyi orası verir. Lokasyon meselesini hiç düşünmedim ama o kadar önemli olduğunu sanmıyorum. + Bağcılar'a yakın bir yerde oturuyorum.

• quote:

Orijinalden alıntı: Rockyin

Yav bu Boğaziçi'nde ne var acaba boğaziçi Kampüsü Bağcılar'da olsa yine puanları okdr yüksek olurmuydu acaba :)
    Bu semineri izlemenizi tavsiye ederim. Özellikle Dh'den okuyup gaza gelme hakkında.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Hepsini okudum guzel yazmissin eline sağlik. Bende kismen ayni durumdayim istanbulda iyi bir anadolu lisesinde okudum fakat cok caliskan biri degildim zaten tmden mfye 11. Sinifta gecmistim ve dersleri altyapim olmadigi icin bircok kismini anlamadim bununla birlikte ders calisma istegimde olmadi aslinda dogrusu isin ciddiyetinin farkinda degildim. Daha bilmem kac ay var hallederim havalarindaydim zamanda boyle gecip gitti son aylara geldik hersey ust uste bindi konular birikti felan bende bu isin altindan kalkamayacagimi dusunerek birakmistim ders calismayi. Sinav gunu geldi. Ygs bilgiye fazla bakmadigi icin birseyler yaptim ama lys de iyice batirdim.
    Elektrige ilgim vardi. Diger bir yandan biyolojiyide cok seviyordum tıp okumak isterdim ama puanimda dusuktu dolayisiyla tercihlerimi muhendislikleri yazarak yaptim, sonuclar aciklandi ve saü bilg.muh. kazanmistim. Kayit oldum suan okuyorum ama bolumumden hic memnun degilim.
    Ikinci donem kaydimi dondurup hayallerim icin tekrar ama bu kez daha ciddi sekilde hazirlanmayi dusunuyorum ama karasizim bu konuda cunki 2 yil kaybim olacak.

• quote:

Orijinalden alıntı: Ataroquai

okdr ifadesini anlayamadım sanırım. Bazı özel sebeplerim vardı orayı istemek için, hala da var ama bir süreden sonra biraz metalaştırdım galiba kafamda. Sorun bu değil tabi. ama bir imkanı var ki, çoğu kişinin orayı tercih etme sebebi, öğrencisine yurtdışı imkanı vermesi. gerçekten İstanbuldaki bir üniversiteden yurtdışına güzel bir şekilde gitmek istiyorsan bu imkanı sana en iyi orası verir. Lokasyon meselesini hiç düşünmedim ama o kadar önemli olduğunu sanmıyorum. + Bağcılar'a yakın bir yerde oturuyorum.

Yani hocam boğaziçinin puanların çok yüksek olmasının en büyük sebebi yurtdışı imkanı sağlaması mı?

• quote:

Orijinalden alıntı: Rockyin

quote:

okdr ifadesini anlayamadım sanırım. Bazı özel sebeplerim vardı orayı istemek için, hala da var ama bir süreden sonra biraz metalaştırdım galiba kafamda. Sorun bu değil tabi. ama bir imkanı var ki, çoğu kişinin orayı tercih etme sebebi, öğrencisine yurtdışı imkanı vermesi. gerçekten İstanbuldaki bir üniversiteden yurtdışına güzel bir şekilde gitmek istiyorsan bu imkanı sana en iyi orası verir. Lokasyon meselesini hiç düşünmedim ama o kadar önemli olduğunu sanmıyorum. + Bağcılar'a yakın bir yerde oturuyorum.

Yani hocam boğaziçinin puanların çok yüksek olmasının en büyük sebebi yurtdışı imkanı sağlaması mı?

Alıntıları Göster
    Hocam,yazını büyük bir zevk ile okudum.
    Ben de,düz lisede okudum,okuduğum lisede mühendislik,tıp,vs kazanan olmadı,hepsi işletme gibi yerlere gittiler.(Eşit ağırlık okudum)
    Sınıfımızın yarısı YGS barajını aşamadı,yarısı ise 200 küsür puanlık iktisat,işletme gibi bölümlere gittiler.
    Ben böyle bir okuldan,İTÜ gibi bir üniversiteyi tutturmaya uğraşıcağım,eğer kazanırsam,okul tarihine geçeceğim
    Lisedeyken hiç de çalışkan değildim,teşekkür bile alamamıştım
    Tabiki benim asıl amacım bilgisayar mühendisliği okumak,İTÜ ise kaliteli okul olduğu için istiyorum.
    1 günü bile boşlamamak lazım,ama eğlence ye de zaman ayırmak lazım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi oksygen -- 17 Ekim 2014; 21:56:42 >

• yurtdışı imkanı sağlaması demek yabancı dil(ler)i iyi öğretmesi, iyi okullarla anlaşması olması (bu çok önemli, düşün Uppsala'yla bile anlaşması var ve ileride oraya gitmek istiyorum), ulusararası eğitime uygun eğitim vermesi ve hocalarının çok çeşitli olması demek. eh bu yeterli bence. ve ben iü siyasetteyim, iflahım sikiliyor afedersin. bok gibi tramvay ve ulaşım, bok gibi yemekler, bok gibi sınıflar. boğaziçindekiler ama bu konularda çok daha rahatlar, arkadaşlarımdan biliyorum. yurt imkanı burs imkanı iyi. öyle yani raad oluyor adamlar

• Ataroquai A kullanıcısına yanıt
    Anladım hocam demek bu yüzden puanlar yüksek

• quote:

Orijinalden alıntı: oksygen

Ben de,düz lisede okudum,okuduğum lisede mühendislik,tıp,vs kazanan olmadı,hepsi işletme gibi yerlere gittiler.(Eşit ağırlık okudum)
    Sınıfımızın yarısı YGS barajını aşamadı,yarısı ise 200 küsür puanlık iktisat,işletme gibi bölümlere gittiler.
    Ben böyle bir okuldan,İTÜ gibi bir üniversiteyi tutturmaya uğraşıcağım,eğer kazanırsam,okul tarihine geçeceğim
    Tabiki benim asıl amacım bilgisayar mühendisliği okumak,İTÜ ise kaliteli okul olduğu için istiyorum.

mezun olduğun lisenin hiçbir önemi yok inan bana. düzenli bir kasmayla neden olmasın ?
    E tabi paso derse nalet olsun, kafa dağıtmak lazım arada.
    Ama bazı şeylerden feragat etmelisin

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: oksygen

mezun olduğun lisenin hiçbir önemi yok inan bana. düzenli bir kasmayla neden olmasın ?
    E tabi paso derse nalet olsun, kafa dağıtmak lazım arada.
    Ama bazı şeylerden feragat etmelisin

Alıntıları Göster
    Çok yararlı bir konu. 12. sınıfım. Zamanımı salakça geçirmeyeceğim. Konu takip.

• quote:

Orijinalden alıntı: burak12133

Çok yararlı bir konu. 12. sınıfım. Zamanımı salakça geçirmeyeceğim. Konu takip.

Alıntıları Göster
    beni anlattın kardeşim :)
  • quote:

Orijinalden alıntı: Good0revil

Hepsini okudum guzel yazmissin eline sağlik. Bende kismen ayni durumdayim istanbulda iyi bir anadolu lisesinde okudum fakat cok caliskan biri degildim zaten tmden mfye 11. Sinifta gecmistim ve dersleri altyapim olmadigi icin bircok kismini anlamadim bununla birlikte ders calisma istegimde olmadi aslinda dogrusu isin ciddiyetinin farkinda degildim. Daha bilmem kac ay var hallederim havalarindaydim zamanda boyle gecip gitti son aylara geldik hersey ust uste bindi konular birikti felan bende bu isin altindan kalkamayacagimi dusunerek birakmistim ders calismayi. Sinav gunu geldi. Ygs bilgiye fazla bakmadigi icin birseyler yaptim ama lys de iyice batirdim.
    Elektrige ilgim vardi. Diger bir yandan biyolojiyide cok seviyordum tıp okumak isterdim ama puanimda dusuktu dolayisiyla tercihlerimi muhendislikleri yazarak yaptim, sonuclar aciklandi ve saü bilg.muh. kazanmistim. Kayit oldum suan okuyorum ama bolumumden hic memnun degilim.
    Ikinci donem kaydimi dondurup hayallerim icin tekrar ama bu kez daha ciddi sekilde hazirlanmayi dusunuyorum ama karasizim bu konuda cunki 2 yil kaybim olacak.

zararın neresinden dönersen kârdır bence. şimdi yapmazsan içinde ukte olarak kalacak ve ilerleyen yıllarda bu isteğin daha da büyüyecek.
    ama okulunu bırakamayacaksın çünkü o kadar yıl okumuş olacaksın.
    eh 2 yıl geniş çerçeveden bakınca çok uzun bir zaman değil, ama yine de senin kararına kalmış bir şey Bart Simpson

• quote:

Orijinalden alıntı: amttgy

yazının amaçlarından biri de buydu, umarım bir şeyler katabilmişimdir
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: amttgy

yazının amaçlarından biri de buydu, umarım bir şeyler katabilmişimdir

ben şuan 11.sınıfım ygs ye çalışmaya başladım bana ne öneririsiniz
  • Güzel yazı hocam sıkılmadan okudum en azından yılmadan devam edebilmişsiniz tebrikler.

11. Sınıfın her türlü önerinizi alırım :)

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: FunkedUp

Güzel yazı hocam sıkılmadan okudum en azından yılmadan devam edebilmişsiniz tebrikler.

11. Sınıfın her türlü önerinizi alırım :)
    Gerçekten çok yararlı bir konu olmuş.Bazen insan istemeye istemeye de olsa kendinde o azmi görmediği için okuduğu bölümü bitiriyor maalesef.Ben de o yolda ilerliyorum.
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.