en iyi askerlik en kısa olanıdır. zaten o yüzden erken sevk alıyorum, asker öğretmenlik şansını deneyeceğim:)
asker öğretmen olursan çok iyi olur hacı
bu arada gene sayfa başı olmuşum:D tebrik eden yok mu:D
slmm millet bende acıköğretim son sınıftayım büte kalmassak 20 haziranda sonuclar acıklanır agustos a yetişebilirmiyiz......
Massachusetts Institute of Technology (MIT)/Ekonomi&Mekatronik Muh. Yaş:28 Kütük:Kayseri
Diploma denkliği vb. konularda sorun yaşayan arkadaşlar varsa yardımcı olabilirim, malum YÖK'ün MIT'in Türkiye'deki herhangi bir okulla denk olduğunu yazan bir kağıt vermesi 2 ay sürdü:) Şimdiden hayırlı olsun arkadaşlar
Yeri gelmişken, forumda gözüme çarpan birkaç şey hakkında düşüncelerimi sizinle paylaşmak istedim. Hiç şüphesiz, hakkında en fazla teori üretilen konuların başında bu sınav konusu geliyor; kimine göre tamamen formalite, kimine göre ne kadar net yaparsan okadar iyidir ve yedek subay olursun.Sanırım insanların bu şekilde düşünmesine çok küçük yaşlardan beri Türkiye'de içinde olduğumuz "multiple test qs" tarzı sınavlar yol açıyor.Artık dünyanın hemen hemen hiçbiyerinde sınıflandırma tekniği olarak kullanılmayan bu teknik bakış açısıyla bakıldığında, bütün soruları doğru yapmıştım ama yedek subay olamadım ya da hepsini salladim ama uzun dönem çıktı gibi yakınmalar kaçınılmaz oluyor.Amerika'nın birçok eyaletinde ve yine Amerikan ordusu sınıf seçimlerinde "analitical classification" denilen bir teknik uygulanıyor.TSK'nın uyguladığı bu sınavın da Nato envanteri olduğunu düşünüyorum, ve burdaki temel mantığı anlatmaya çalışayım:
Öncelikle "analitical classification" bir başarı testi değil, istek ve yetenekleri test eden ve aradaki kolerasyonu test eden bir tekniktir.Genel olarak iki kısımdan oluşur.Birinci kısım, herhangi bir doğru cevabı olmayan yani eğilim ölçen sorularında olduğu verbal kısımdır.Burada genel olarak kendini ifade etme becerniniz, sosyal davranış eylemleriniz vb. test edilir.Hepinize tanıdık geleceğini varsaydığım bir sorudan başlayayım, öncelikle cümleler verilir ve bundan mantıklı bir cümle oluşturmamız istenir, ÖSS sınavındaki sorulara benzer; ama burada önemli olan ve bu sınavı ÖSS'den ayıran nokta bu sorunun tek bir doğru cevabı olmamasıdır.Test sizin cümleleri hangi mantık silsilesinde yerleştirdiğinizi ölçer,genelden özelemei, özelden genelemi ya da kesin yargı başta mı verilmiş sonda mı, gibi. Verbal kısımdaki soruların büyük bölümü bu tarz sorulardan oluşur:doğrusu ya da yanlışı olmayan ucu acık sorulardan. Gelelim ikinci kısma:Analitik bölümde ise sınıflandırmaya esas olan teknik bilgiler sorgulanır.Mesela Topçu sınıfı için ayırt edici olacağı düşünülmüş bir serbest düşme ya da vektör sorusu gibi; ya da başka bir sınıf için başka bir soru çeşidi.Birinci bölümden farkı ise bu bölümdeki soruların kesin cevapları vardır.Gelelim seçimim nasıl yapıldığına, öncelikle bu sınavın bir başarı ölçeği değil sınıflandırma kıstası olduğunu belirtmiştim.Ve her sınıfın örnek Topçu sınıfı gibi belli prerequestleri var yani gereklilikleri.Bu da şöyle tarif edilir: Topçu sınıfı için:Analitik bölümdeki atıyorum 2,7,9,11 sorulardaki başarı oranı ile Verbal yan sizin isteklerinizi test eden Verbal bölümdeki atıyorum,5,9,22,27. sorulardaki yöneliminizin:Mesela bu soruların test ettiği anında karar verme yeteneği, inanlardan çok araçgereçlerle çalışmaktan mutluluk duyulması vb olsun. Bu sınav için önemli olan iki bölüm arasındaki yani yetenek ve istek arasında yüksek bir kolerasyon yalanmasırıdır.Bunu da açıklayalım varsayalım topcu sınıfı iligi sorularin analitik kısmından %80 başarı sağladınız ve verbal kısımdada cevapladığınız sorular, topcu sinifina yönelik özelliklerle ortusuyor:makinelerle çalışmanın zevk vermesi vb, iki alan arasındaki kolerasyonunda %95 çıktı.Tabi bütün bu kolerasyon hesapları her sınıf için ayrı ayrı hesaplanır, piyade sınıfı için gerekli sorular topcu sınıfından tamamen farklı vb. Bütün sınıflar için kolerasyon hesaplandi diyelim ve siz Topçı sinifina %95 kolerasyon piyade için ise %53 diğerl iniflar içinse daha düşük kolerasyonlar sağladınız, o halde sistem diyorki istekleri ve yetenekleriyle en iyi örtüşen sınıf topçı sınıfıdır.Ve sizi Topçu sınıfı olarak sınıflandırıyor. Özet olarak birçok yerde okuduğum TSK'nın saçma bir sınav yaptığı hepsinin full yaptim ama yedek subay olamadim vb gibi serzenişlere umarım bir açıklık getirebilmiştir.Bu sinav bilgimiz test etmiyor sadece istek ve yeteneklerimze en uygun bölümü seçmeye çalışıyor,Amerikada universite sınavlarıda genel olarak bu sistemle yapılır.Umarım yararlı olmuştur.
@ cavailere
açıklamış olduğunuz sınav sistemi çok güzel keşke öyle olsa ama nedense tsk nın öyle bir sistem uygulamaya çalışacağını düşünemiyorum.. hangi birimde kaç kişi lazımsa tombala çekip gönderdikleri ihtimali daha inandırıcı geliyor bana :)
şöylede birşey var ben sınavı arkadaşımla bire bir aynı yaptım o kıbrısta muhabere piyade ben vanda cezaevinde jandarmayım :)
25 haziran'a kadar ankara asala başvurmanız lazım. gerçekten ümit vermek istemem ama çok dar bir vakit kalıyor. bu yüzden siz ağustostan pek ümitli olmasanız daha iyi olur, aralık size daha yakın
quote:
Orjinalden alıntı: gece ve düşler
slmm millet bende acıköğretim son sınıftayım büte kalmassak 20 haziranda sonuclar acıklanır agustos a yetişebilirmiyiz......
slm beyler...askerlik demiş şafak 35 ama bugünlerde bi haber var ..mayıs 14 de tayyip annelere bi sürpriz yapacam demiş...haberin içeriği askerliği 10 ay yapacakmış..yani uzun yapan erler 15 aydan 10 aya kısa yapan bizler 6 aydan 10 aya çıkacak...malesef bu kanunu çıkarırsa 30 mayısa kadar askerr olduğumuz için bizimde askerlik uzayacak ...şafak 35 den olacak 145...bu haberi bi türlü bulamadım ama arkdaş ben kendi gözlerimle gördüm diyor..ve bir de tsk haberdeokumuş bunu bilgisi olan varsa bi yazsın..
olur mu dostum öyle şey. bu olsa bile (ki imkansız) sizin askerliğiniz gene aynı tarihte son bulur, bu arada askerlik uzamaz ama kısalabilir! genelkurmay kısalmasını doğal olarak istemiyor, hükümette bunu yapamaz, kısa dönem erlik kaldırılamaz, rahat ol
quote:
Orjinalden alıntı: aetiusflavius
slm beyler...askerlik demiş şafak 35 ama bugünlerde bi haber var ..mayıs 14 de tayyip annelere bi sürpriz yapacam demiş...haberin içeriği askerliği 10 ay yapacakmış..yani uzun yapan erler 15 aydan 10 aya kısa yapan bizler 6 aydan 10 aya çıkacak...malesef bu kanunu çıkarırsa 30 mayısa kadar askerr olduğumuz için bizimde askerlik uzayacak ...şafak 35 den olacak 145...bu haberi bi türlü bulamadım ama arkdaş ben kendi gözlerimle gördüm diyor..ve bir de tsk haberdeokumuş bunu bilgisi olan varsa bi yazsın..
Orjinalden alıntı: ramcofb
25 haziran'a kadar ankara asala başvurmanız lazım. gerçekten ümit vermek istemem ama çok dar bir vakit kalıyor. bu yüzden siz ağustostan pek ümitli olmasanız daha iyi olur, aralık size daha yakın Orjinalden alıntı: gece ve düşler
[/quote haklısın tşkleerrr kardeşim ....
şimdi benim elimde daha iki hafta önce aldığım durum belgem var.askerlik şubem giresun görele.şimdi ben erken sevk dilekçem için yakınımdaki(ümraniye) askerlik şubesiyle bir işlem yapmalıyım yoksa doğrudan dilekçeyi,durum belgesini,nüfus cüzdan fotokopisini paketleyip trabzona mı yollamalıyım?
kendi askerlik şubenizi bir arayın, ama siz zaten muayene olmuşsunuz, o yüzden ümraniye ile işiniz yok, yinede kendi şubenizi arayın öğrenin, bende haftaya şubeyi arayıp işin doğrusunu öğrenecem
quote:
Orjinalden alıntı: tj2master
şimdi benim elimde daha iki hafta önce aldığım durum belgem var.askerlik şubem giresun görele.şimdi ben erken sevk dilekçem için yakınımdaki(ümraniye) askerlik şubesiyle bir işlem yapmalıyım yoksa doğrudan dilekçeyi,durum belgesini,nüfus cüzdan fotokopisini paketleyip trabzona mı yollamalıyım?
arkadaşlar.bi sitede şöyle birşey yazmışlar. askerıyenın kendı kullandıgıbı internet ağ sistemınde konusulanlara göre askerlik 2010 dan sonra yedek subaylık kalkacak ve fakülte mezunları kısa uzun ayrımı olmaksızıın 8 ay er olarak yapacaklarmışşş. bu konuda bılgısı yada duyumu olan var mı ?
off.şu sınav bıtese de.agustos gelse de askere gıtsem.bı an önce gıtsem de gelsem.sıkıldım beklemekten.
Açıköğretim son sınıf benimde arkadaşlar, 20 haziran gibi sonuçlar açıklanır, çıkış belgesini hemen alabiliyor muyuz acaba? Ağustosa yetiştirmeye çalışacam, şubeden yetişir dedi 25 hazirana kadar dilekçeyi yollarsan.
quote:
Orjinalden alıntı: ramcofb
kendi askerlik şubenizi bir arayın, ama siz zaten muayene olmuşsunuz, o yüzden ümraniye ile işiniz yok, yinede kendi şubenizi arayın öğrenin, bende haftaya şubeyi arayıp işin doğrusunu öğrenecem
quote:
Orjinalden alıntı: tj2master
en iyisi hazır yakınken şubeye uğramak
s.a arkadaşlar bi şey danışcaktım benim tecirim temmuz 31 de bitiyor acaba agustos dönemine alırlarmı beni yoksa diğer döneme sarkarmı..
gün itibariyle işten ayrılmam nedeniyle ben de aranıza katıldım
gerçi 325 i dönemi de teğet geçip son anda yırtmıştım
şimdiden tüm tertiplerime hayırlı teskereler
Meraba arkadaşlar Ağustos 2009 da askere gitmek için başvuru dilekçesini en son ne zamana kadar vermeliyim.Birde bu dilekçe örneği formatı olan varsa ekleyebilir mi?Teşekkürler.