Arkadaşlar herkese selam. Yarın bir yere 2 adet yazıcıyı tamir etmeye gideceğim. Yazıcıların markası ve modeli creality ender 3 ve cr 5 olduğu söylendi bana ama onlar da tam bilmediği için net bişey söyleyemiyorum. Baskı sorunları ve tablaya yapışmama gibi sorunlarının olduğunu öğrendim. Neyse asıl mesele tamir için isteyeceğim ücreti bilemiyorum. Yazıcıların ne durumda olduğunu ve ne gibi gereksinimleri olduğunu da bilmediğim için bir fiyat teklifi yapmadım henüz. Daha önceden de tamir ettiğim yazıcılar oldu ama hiçbirini ücret karşılığı ile yapmadığım için ne kadarlık bir ücret isteyeceğimi bilemiyorum. Bu konuda tavsiyeleriniz nedir merak ediyorum. Dip not: tahminimce yazıcıları çok uzun süredir kullanamadıkları için makinelerin iyi bir temizliğe ve kalibrasyona ihtiyaçları var. Bu durumda da 2 makine için de yaklaşın 4 5 saat uğraşmam gerekebilir (Kalibrasyon baskıları dahil). |
|3D Printer| Hakkında Açık Paylaşım Konusu Güncelleme: 11.06.2021 (341. sayfa)
-
-
-
herkese merhaba, ufaktan ben de bir suredir arastirma yapiyorum, tum yorumlari okudum fakat tabi olayin yabancisi oldugum icin herseyi anlayamadim. alir almaz gerekenler ve/veya ileride muhtemel sorun olacak bazi durumlar icin sorularim olacak.
oncelikle sunu soyleyim, hersey dort dortluk olsun istemiyorum, sorun cikacak tabi ama az bir masraf ve ugrasmayla halledilecek sorunlar icin masraf yapmak istemem. (en azindan simdilik hobi amacli kullanilacak)
1-ilk sorun tablaya cok yapismasi veya yapismamasi. tabla malzemesi aluminyum,metal, cam hangisi idealdir veya ekstra ucuz onlemlerle (pritt gibi) halledilebilecek cok da gerekli olmayan bir konu mu?
2-tablanin hareketli mi hareketsiz mi olmasi iyidir?
3-baski boyutu cok mu onemli? soyle sorayim, buyuk bir parca uretilecekse yardimci programlar ile ayri uretilip birlestirildigini gordum. butun cikan ile 2 ayri parcanin birlesim yapilmasi arasinda goruntu, saglamlik vs arasinda cok fark var mi?
4-secim yaparken cift z ekseni secmemek ileride basimi agritir mi?
5-x-y eksen yapisi rayli, raysiz, kollu tercihi degistirmeli mi?
6-wood ve tpu filament olmasi benim icin onemli.
7-gereksiz bir soru olarak; filament icin pet siselerden uretim yapanlari gordum. deneyen ya da bilgisi olan var mi?
isteklerim ve yukaridaki sorularin cevabina gore onerebileceginiz marka modeller varsa cok sevinirim. 3d yazici ozelinde degil, ozellik olarak cok iyi gozuken herhangi bir makine, kullanimda cok sorunlu cikabiliyor, o yuzden kullanici deneyimi olursa tabi cok daha iyi olur.
-
ingilizce anliyorsan su videoyu izlemeni oneririm.
Thomas SanladereryoutubeThe Prusa MK3 is coming up on turning half a decade old - and it shows. So why do I keep using them? Thanks to Private Internet Access for sponsoring this video! ➡️ https://piavpn.com/Toms3D Relevant products: The MK3 (of course) http://go.toms3d.org/Prusa Read the article to this video here: https://toms3d.org/2022/11/28/this-printer-is-old-why-is-it-still-my-favorite/ Product links are affiliate links - I may earn a commission on qualifying purchases (at no extra cost to you) 🎥 All my video gear https://toms3d.org/my-gear I use Epidemic Sound, sign up for a 30-day free trial here http://share.epidemicsound.com/MadeWithLayers 🎧 Check out the Meltzone Podcast (with CNC Kitchen)! https://www.youtube.com/channel/UCzUgJrG-w_KQexroYkJR9XQ 👐 Enjoying the videos? Support my work on Patreon! https://www.patreon.com/toms3dphttps://www.youtube.com/watch?v=Y4Jm4LjsoHgsordugun sorulardan gozume carpanlari soyleyeyim. tablaya yapisma probleminin ben ne oldugunu unuttum arada forumda yada sagda solda yazilinca hatirliyorum. tablayi ayda bir temizlerim uzerine de hicbirsey surmem neyse o.
tpu icin direct drive sistem alsan iyi olur, wood filament icinde hardened nozzle denen tiplerden almak gerekcek. nozzle lari sonradan alabilirsin ama direct drive sistemin makine ile gelse iyi olur.
Edit: secimleri eklemeyi unuttum...
Tecrubeli biri olarak kendi ihtiyaclarim dogrultusunda bugun bir printer alacak olsam sirasiyla su sekilde bir secim yapardim. Bambu lab X1, prusa mk3s, voron 2.4
Bu siralamayi vermeme ragmen yinede ilk iki secenek arasinda bayagi dusunurdum. Bambu lab yeni cikti ama cok ciddi guzel ozellikleri var sadece firma olarak ne kadar saglam ilerde ne olur yedek parca sorunu yasarmiyim gibi sorular dusundurur yoksa ferrari gibi alet. Bu sorular biraz daha saglam cevaplara oturabilirse siralamayi degistirmem. Voron 2.4 u sona koymamin sebebi kalitesi kit ten kite degisiyor yani kullanilan parcalar vs kaliteyi degistiriyor cok fazla ayari var vs bence digerlerine gore en buyuk avantaji cok buyuk bir basim hacmine sahip olmasi. Kullanim kolayligi, basim kalitesindeki istikrar, sorunsuzluk acisindan sanirim prusa mk3s aralarindaki en iyi secim olabilir.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi orhanyor -- 22 Aralık 2022; 17:8:52 >
-
hocam o fiyatlara cikmam mumkun degil. cok fazla sorun yasayacagimi bildigim icin komunitesi olan creality i sectim. klasik 3 v2 ye baktim ama alip da upgrade etmeyen yok.masrafi, kargosu, montaji, artacak fiyatlari vs pek mantikli gelmedi. en son ender 3 s1 pro yu inceledim. anlayabildigim kadariyla arti yonleri 32 bit sessiz anakart, filament sensoru, 300 derece noozle, metal extruder, cr touch.
senin fikrini de almak isterim. su an fiyati 9700 civari.
pro icin Sprite” Doğrudan Çift Dişli Ekstrüder yaziyor. bu mu?
bir de metal filament gordum, kullanan oldu mu merak ediyorum.ciddi pahali ama ev tipi yazicilirda kullanilabilir mi?
not: butun yorumlari okudum. basta sen ve diger birkac arkadasin peygamber sabriyla yardimlariniz icin gercekten tesekkur ederim.
-
anladim, creality lere artik bakmayi biraktim musterinin ilgisini cekmek icin 500 tane farkli model yaptilar :) creality sahipleri yorum yazarsa daha faydali olur ama genelde creality bahs ettigin gibidir. Printer ile ugrasmak isteyenler creality aliyor, upgrade olsun vs bunlar olmazsa olmazlar creality icin.
Ender 3 s1 pro ya simdi baktim, direct drive sisteminde calisiyor. Normal printler icin fark yaratmayan birsey hatta kafayi agirlastirdigi icin bir nevi dezavantaj ama flexible filamentlerde gerekli.
Metal filamentleri biliyorum incelemistim ama hic kullanmadim. Metalik goruntulu var onlarda gercek metal yok, metal dolgulu olanlar var metal tozlari koyuyolar icine ama printler daha kirilgan oluyor yaziyordu.
Her printerla basilir bunlar sorun degil, baz malzemesi onemli yani neyin icine katilmis. PLA icine katildiysa pla ozelliklerine basacaksin. Tek onemli nokta su, bunlar abrasive yani asindirici tipten olan filamentler wood filament yine bu kategoride. Bunlari eger standart nozzle ile bastirirsan cok kisa bir surede o 0.4mm nozzle un deligi buyumeye 0.5 0.6 0.7 diye artmaya baslar duzgun print alamazsin. asinmamasi icin extradan hardened steel nozzle tiplerden alman gerek. Onunda daha iyisi var nozzle x diye. surdan inceleyebilirsin
e3d onlineIntroducing E3D Nozzle Xhttps://e3d-online.com/blogs/news/nozzle-x-the-one-nozzle-to-rule-them-all
-
bu da epey pahaliymis :) belki daha sonra dusunebilirim. simdilik hardened bakarim.
eksikler bitmez tabi ama monoton hayatimiza en az sorunla renk katalim diye, sorun ustune sorun yasamamak adina soruyorum. 30 binlik aleti de inceledim onda da dunya kadar sorun yazan olmus. ama anladigim kadariyla sorunlarin cok buyuk kismi kullanici kaynakli.
incelemen sonucunda senden onay aldi mi pro? allahaskina evet de, ben de daha arastirmayim :)
bir kucuk sorum daha var. bana yaklasik 2mm capinda oring lazim. bu kadar kucuk bir parcayi yazicidan cikarmak 0.2 nozzle ile mumkun olur mu? ya da genel bir soru olarak en cok ne kadar kucuk bir parca yazdirmak mumkundur bu aletlerde?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi antisocial77 -- 23 Aralık 2022; 14:14:49 > -
2mm birsey degil, bende bazi dizaynlarimda 2mm yani M2 vida kullaniyorum onu rahatlikla aciyor. olculerdeki dogruluk yani dizayndaki olculeri dogru basmasi ayri bir konu ama artik guncel printerlarda sanirim bu sorun gorulmuyor. 0.1mm lik dogruluktan bahs ediyoruz burda asil soru 2.1 mi yoksa 2mm mi sana lazim olan vs.. genelde daire seklinde olan deliklere 0.15mm civarinda tolerans verilir cunku mesela atiyorum 2mm yi asla 2mm olarak acmaz ona 2.15mm vermen gerek vs bu printerdan cok dizaynla alakali bir konu. bu tolerans sadece daireler icin gecerli, kare seklindeki vs benzeri sekillere gerek yok.
hardened isini gorur bencede nozzle x e gerek olmayabilir.
Benim creality ile cok kotu anilarim var, en son illallah ettigimde problemli bir sekilde sattim ve dedimki ben bu is hep boyleyse bunla ben ugrasamam yani hep problem hep problem gercekten sabrimi tasirdi, sinir stres dayanilcak gibi degil. Sonra nerden esti bilmiyorum, o parayi alip biraz ustune koyup dedim su prusayi deneyelim olursa olursa olmazsada napalim mantigiyla aman allahim boyle bir fark olamaz. Yani gunduz gece gibi biseydi benim icin. Ilk 1-2 ay hep diyorum aha simdi problem cikacak, yok simdi cikacak vs artik kac sene oldu sadece 2 defa nozzle degistirdim 0 modifikasyon tablaya birsey surmem sokmesi kolay. Yani creality ye kiyasla sinirli alet gibi birsey.
O yuzden gonul rahatligiyla creality yi benim onermem imkansiz icimde cok kotu bir izlenim var. Gerci ustunden seneler gecti belki yeni makineleri daha saglamdir dayaniklidir bilemiyorum o yuzden o modelin 'uzun donem' aktif bir kullanicisi varsa onlarin yorumu daha dogru olur. Uzun donem dememin sebebide cunku bende ilk aldigimda 2-3 ay sorunsuz gitti yani fena degildi ama sonrasi cehennem, printer kevgire dondu neresini yamayacagimi sasirdim :)
-
arkadas almis, bir ses verse keske :)
bir de bugun ogrendim, lazer nodul de eklenebiliyormus.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Bambu Lab X1 e bakiyorum bir kac gunden beri gercekten super makine valla almamak icin kendimi tutuyorum. Ustteki 4lu otomatik filament degistirme sistemi cok guzel. Ister cok renkli print bastir ister depo gibi kullan lazim olanla printe basla vs. Tum yapi aluminyum/cam kapali sistem olmasi super. Octoprint gibi bir sistemi var, dahili kamera, isiklandirma, lidar sistemi, linear advance calibration, vibration compensation, ortam sicakligini ayarlama ve muthis hizli bir alet. Bizim klasik printerlar atriyorum 10 saatte basacagi birseyi bunla maximum 3 saatte aliyorsun. Bu kadar gelismis ozelliklere sahip bu printerin ederi nerden baksan 3-4bin dolar eder adamlar 1300 e satiyor inanilacak gibi degil.
Lafi acilmisken benimde lazere ihtiyacim var ama bu diode lazerler cok amator yani verilen paraya degmez. Yapacagi tek is gravur, kullanimi kisitli yani o yuzden makineye laser takiliyor diye sevinmeden once lazer niye lazim olabilir diye bir soru sorman gerek kendine cunku ihtiyaclarini karsilamayabilir. Ben lazerlere ayarlardir bakiyorum her fiyat bandinda tum urunlere baktim. Sonuc olarak bu diode tipi lazerlerin cok yetersiz olduguna kanaat getirdim bunlar oyuncak gibi birsey bosuna masraf bence.
Alet aliyorum is gorsun, kessin dograsin, ozellikle plexiglas kesebilsin, gerekiyosa gravur yapsin diyorsan CO2 tipi lazer lazim gerisi hikaye.
Malesef onlarinda fiyati biraz yuksek hani DIY gibi baslangic modelleri var 500-600 dolar gibi ama onlarda upgrade gerektiriyor. Omtech K40 gibi
Upgrade gerektirmeyen calisma alani buyuk bayagi is gorebilecek tarza olanlar var gweike cloud yada omtech polar gibi ama onlarin fiyati 3k dolar civarinda. Gozumu diktim bu ikisinden birini alacagim sanirim.
www.gweikecnc.comGweikecloud Home Laser Cutter & Engraverhttps://www.gweikecnc.com/product/1040.html
-
aslinda benim ihtiyac degil, haberim bile yoktu takilabildiginden. ama fiyatlar duserse, hediyelik vs icin belki sonradan dusunulur.
sen de citayi cok yuksege tasidin hocam. biz ender diyoruz sen neler diyorsun :)
bunlar aslinda hepsi amator/kucuk is yeri/hobi amacli urunler, fiyatlarida yuksek degil aslinda ama ulkemiz sartlarinda tabi durum degisiyor. Bu arada bu printerlar arasinda bu isten hic birsey anlamayip, kalibrasyona sifir ihtiyaci olan tek makine bambu lab x1. Cogu makinenin artik yatak ayarlama sistemi olmasina ragmen yinede ilk katman kalibrasyonunu kendin yapman gerekiyor, bambu lab lidar tarama sistemiyle o iside otomatik yapmis. Print dugmesine basip a dan z ye full otomatik manadaki bu fiyat araliklarinda gordugum tek makine.
-
soyle de bisey var. mesela sen her soruya cevap verebiliyorsun cunku enderle uzun sure kavga etmissin. sorunsuz bir aletle baslasaydin bunlarin cogunu bilmezdin.
Bambulab gerçekten çok güzel ama Türkiye'de alamayız maalesef. 150€ geçtiği için.
Alınabilir belki ama 2 tane bambulab parası verip 1 tane alınabilir vergiden dolayı
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
S1 den itibaren yeni yazıcılarında upgrade edilecek pek bir şey kalmadı artık.
Sprite Extruder direct drive olmasına rağmen hafif sayılabilecek bir sistem. Y ekseni tablası çok daha ağırken X ekseninde kafanın ağırlığına takılmak yersiz. Core XY yazıcılarda kafa hem X hem Y eksenini etkiliyor. Bu yazıcılarda yüksek hıza çıkmak için kafayı hafifletmek önemli. Bu yüzden Core XY ler çok daha yüksek hızlara çıkabiliyor. Ancak kartezyen yazıcılarda kafa hafifletmeye o kadar da gerek yok.
-
Bambu lab in gelistiricilerinin cogu DJI drone firmasinin eski calisanlariymis. Ucuz printer pazari pek degismeyecek ve onlara herzaman talep olacak. Fakat fiyat 1K ya yaklastiginda o segmentte artik bambu lab citayi cok yukseklere cikardi diyebiliriz. Makinede yarim yamalak yapilmis birsey yok tank gibi bisey ve fise taktigin gibi cok fazla ayar mayar yapmadan muazzam hizlarda printe baslayabiliyorsun. Hiz birde tabiki onemli ama print kaliteli olmadiktan sonra hizinda bir degeri kalmiyor. Hem hizli hem kaliteli basabilmek onemli buda tabiki hardware ve software in el ele guzel calismasiyla olabilir.
Software cok onemli, prusa o yonden one cikiyor slicer her zaman makinelerine gore ayarli hicbirsey degistirmene gerek yok profiller var vs devamli update aliyor hep bir gelistirme surecinde. gordugum kadariyla bambu lab ayni sistemi yapmis tumuyle entegre bir sistem hatta daha iyisi direk wifi uzerinden gonderiyorsun yetmedi telefon app i var ordan kontrol vs. Sikayetler ve eksikleri gidermede suanda iyiler, kullanicilar dinlenip eksiklikler cabuk bir sekilde software update ile giderilmis ve giderilmeye devam ediyor.
Elestirebilecegim bir kac yonu var, videolardaki insanlarin yataklarina baktigimda cogu hasarli cizik icinde izler var vs benim prusa nin yatagi sayisiz kullanima ragmen hala ilk gunku gibi ve yuzu yataga bakan printlerde yatagin kusursuz olmasi cok onemli. Sonradan farkettim ki cold bed denen bir cesit yatak ve yuzeyi PEI degil, PEI ve textured seklinde ayri yataklar satiyorlar sanirim onlar prusaninkilere denk gelen urunler.
Ikincisi, nozzle standart degil. Degistirmek istesen baska hicbir urun uymuyor, adamlar olurda uretimi falan durdursalar bu alet elinde patlar herseyi custom uretim. Gerci oyle bir talep var ki suan, hic uretimi durduracaklar gibi durmuyor. Almak icin siraya girmen gerekiyor yetmedi birde hafifletimis daha ucuz bir model cikardilar, bana oyle geliyorki prusa nin imparatorlugunu hedef aliyorlar cunku fiyatlar direkt olarak onlarin printerlarina rekabet edebilecek duzeyde ve hardware olarak bir iki nesil onde prusanin cag atlamis hali. Rekabet cok onemli, bu firma cogu mevcut firma icin soguk dus etkisi yaratir.
-
Evet dediğiniz gibi gerçekten çok güzel ama getirtmek ciddi problem. Bir şekilde birisi TR piyasasında satmaya kalkarsa da 30kdan aşağı satmazlar.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Aynen 30k rahat ederi var kargosu falanda varsa. Bir ekran karti olmus 50k, iphone olmus 40k artik bu rakamlarin bir degeri kalmadi.
-
evet ekleniyor ama çok bilgim yok o konuda ilk makinam baya donanımlı bir tarafdan upgrade ediyorum sadece şuan tek sorunum yapışma onuda ma bant ile çözdüm
ender 3 s1 pro aldim nihayet. henuz cok fazla deneme sansim olmadi ama ayarini bilmedigim birkac parca var. extruderin gezdigi seritte sikma gevsetme nedir ne olmali? ayni sekilde tabla icin de var onu da anlamadim. cok sikinin biraz gevsegi seklinde su anda.
bir digeri curada yazici listesinde pro gozukmuyor. herhangi bir sorun yasatir mi?
filamentlerde 1.75, 2.85 gibi cap cesitleri var. 0.4 luk nozzle ikisine de uyar mi?
bir de aklima soyle bir sey geldi. 1 den fazla renkli cikti icin basimi belli bir yerde durdurup farkli bir filament takip devam etme gibi bir ihtimal var mi?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi antisocial77 -- 10 Ocak 2023; 15:40:23 >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X