Şimdi Ara

5.1, 7.1 olmayan kulaklıklarda çevresel ses nasıl oluyor?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
2.183
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    5.1, 7.1 olmayan özellikle oyuncu kulaklıklarının bize ayak seslerinin konumunu hissettirme olayı nasıl oluyor? Bu çevresel sesleri, iki sürücü ile işittirme vaadini bize nasıl verebiliyorlar?

• 5 kanallı sesi 2 kanala birleştirirken sağ ve sol kanala farklı miktarlarda aktarılıyor bu da sesin yönlü geldiği hissini veriyor. Hafif gecikme ile arkadan geldiği hissini sağlayabiliyorlar. Eşit karışınca önden gelir gibi olur. Bu tip püf noktaları var yoksa uzay teknolojisi değil.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Sozuak

5 kanallı sesi 2 kanala birleştirirken sağ ve sol kanala farklı miktarlarda aktarılıyor bu da sesin yönlü geldiği hissini veriyor. Hafif gecikme ile arkadan geldiği hissini sağlayabiliyorlar. Eşit karışınca önden gelir gibi olur. Bu tip püf noktaları var yoksa uzay teknolojisi değil.

Ben bildiğimi söyleyeyim hocam. Kulaklık içinde diyafram ve sabit olmak üzere iki mıknatıs var. Diyaframa gelen akıma bağlı olarak diyaframın titreşim sıklığı değişmekte, verilen elektriğin kutbuna bağlı olarak da ileri geri itme kuvveti oluşmakta ve ses çıkmaktadır. Yalnız iki sürücü ile ön ve arka sesleri nasıl duyabiliyoruz onu tam olarak oturtamamıştım kafamda. Şiddetli çıkan ses ön, kısık çıkan ses arka şeklinde basit bir prensibi mi var? Yoksa hareketli olan diyaframın üzerinde ki mıknatıs eğim kazanarak, sürücünün arka ve ön kısmına doğru açı kazanarak ses aktarımı mı yapmakta? 2. ihtimali ben uydurdum ama belki bilmediğim bir teknolojisi vardır demiştim.

• Bunun iki tipi var biri her kulak tarafında 3 hoparlör barındıran 5.1 ses verenleri bir de standart kulaklıkla 5.1 gibi ses vermeye çalışanları. Standart kulaklık içinde sağ ve sol için birer adet standart sürücü var ekstra birşey yok. 2 kanal ile çevresel ses efekti verebilen ses kartlarının yaptığı ilk başta açıkladığım gibi ha 2 hoparlör harici ha 2 hoparlör kulaklık içi fark etmez.
  • quote:

Bunun iki tipi var biri her kulak tarafında 3 hoparlör barındıran 5.1 ses verenleri bir de standart kulaklıkla 5.1 gibi ses vermeye çalışanları. Standart kulaklık içinde sağ ve sol için birer adet standart sürücü var ekstra birşey yok. 2 kanal ile çevresel ses efekti verebilen ses kartlarının yaptığı ilk başta açıkladığım gibi ha 2 hoparlör harici ha 2 hoparlör kulaklık içi fark etmez.

Anladım üstat. Dediğin gibidir. Farklı bir teknolojisi olsaydı zaten ürün açıklamalarında süsleye püsleye giydirirlerdi, öğrenmiş olurduk. 5.1 oyuncu kulaklığı stereo oyuncu kulaklıklarına nazaran büyük fark yaratıyor mudur acaba? Boşa mı aldık ki stereo oyuncu kulaklığı...
  • Paran bol değil ise stereo kullan deneyim kazandıkça daha iyilerine geçersin. Tek seferde en iyisi olsun dersen limit yok bu işlerde. Çok takılma elindeki imkanları değerlendir derim. Fark elbette yaratır zira yapısında işin olması gereken sayı ve pozisyonda sürücü içeriyor. Bende denemedim stereo dışında o işler benden geçti artık. Yaş uygunken de bu tip donanımlar mevcut değildi zaten. 8086 larla başladım pclere zira.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sozuak -- 1 Nisan 2017; 1:17:22 >
  • quote:

Paran bol değil ise stereo kullan deneyim kazandıkça daha iyilerine geçersin. Tek seferde en iyisi olsun dersen limit yok bu işlerde. Çok takılma elindeki imkanları değerlendir derim. Fark elbette yaratır zira yapısında işin olması gereken sayı ve pozisyonda sürücü içeriyor. Bende denemedim stereo dışında o işler benden geçti artık. Yaş uygunken de bu tip donanımlar mevcut değildi zaten. 8086 larla başladım pclere zira.

Hak verdim hocam tavsiyenize. Giriş seviyesi bir 5.1 kulaklık alacağım parayla iyi bir stereo kulaklık aldım neticede. Vakti gelir daha iyisini alırız.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: JakX

quote:

Orijinalden alıntı: n3Xtg34r

quote:

Paran bol değil ise stereo kullan deneyim kazandıkça daha iyilerine geçersin. Tek seferde en iyisi olsun dersen limit yok bu işlerde. Çok takılma elindeki imkanları değerlendir derim. Fark elbette yaratır zira yapısında işin olması gereken sayı ve pozisyonda sürücü içeriyor. Bende denemedim stereo dışında o işler benden geçti artık. Yaş uygunken de bu tip donanımlar mevcut değildi zaten. 8086 larla başladım pclere zira.

Hak verdim hocam tavsiyenize. Giriş seviyesi bir 5.1 kulaklık alacağım parayla iyi bir stereo kulaklık aldım neticede. Vakti gelir daha iyisini alırız.

Kaliteli bir 5.1 kulaklik bulamazsin.

Bu konuda ciddi hicbir firma boyle bos islerle ugrasmaz.

Boş iş olur mu hocam? Yeni nesil özellikle çok düşkün bu gibi ekipmanlara. E-spordu, yayıncılıktı falan.
    Ben biraz daha eski sayılırım. Yaşım 30 fakat bende özeniyorum. Oyun oynamayı seviyorum. Çevresel ses algısında bir üst seviyeyi, stereo kulaklık kalitesinde verseler yeterli işte.
    Bak şimdi bunları yazarken şu aklıma geldi. Acaba kulaklığa, 5.1 veya 7.1 kulaklık sürücüleri yerleştiricem diye sürücülerin boyutu ufalıyor ya hani. Stereo kalitesinde olmuyor derken bu duruma mı dikkat çektiniz?

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

Kaliteli bir 5.1 kulaklik bulamazsin.

Bu konuda ciddi hicbir firma boyle bos islerle ugrasmaz.

Boş iş olur mu hocam? Yeni nesil özellikle çok düşkün bu gibi ekipmanlara. E-spordu, yayıncılıktı falan.
    Ben biraz daha eski sayılırım. Yaşım 30 fakat bende özeniyorum. Oyun oynamayı seviyorum. Çevresel ses algısında bir üst seviyeyi, stereo kulaklık kalitesinde verseler yeterli işte.
    Bak şimdi bunları yazarken şu aklıma geldi. Acaba kulaklığa, 5.1 veya 7.1 kulaklık sürücüleri yerleştiricem diye sürücülerin boyutu ufalıyor ya hani. Stereo kalitesinde olmuyor derken bu duruma mı dikkat çektiniz?

Yeni nesil bilmem ben, duskun olmalari normal cunku suslu puslu seyler cocuklarin hosuna gider tabii.

Bu tipki alli pullu mekanik klavyelerin 800 tl gibi komik rakamlarla satilmasi gibi ayni..

Buda bir sektor sonucta ve tuketiciyi kandirmak cok kolay.

Ote yandan sunu soyleyeyim sana: oyuncu kulakliklari denen bu oyuncaklarin en zayif yonleri aslinda en iyi olmalari gereken 3 boyutlu goruntuleme olayidir. Surround dedigin olay yani. Kulakliklarda 3d image olarak gecer. Yada sound stage derler. Bu oyuncaklarin hepside kapali kulaklik olduklarindan hicbiride bu konuda basarili degildir.

Ben hd598 ve asus phoebus ikilisini kullaniyorum. Eger bu sacma aletler 5.1 ise hd598 in herhalde 100.1 olmasi gerek :D

Neyse uzun lafin kisasi , akg, shure yada sennheiser gibi bu konuda uzman firmalarin kulakliklarina bak, 5.1 7.1 gibi komik seyler goremezsin.

Soylede dusunebilirsin, 5.1 kulaklikta diyelimki 6 tane surucu var, o fiyata kimseye 6 tane kaliteli surucuyu satmazlar. Hepside ucuz dandirik unitelerdir.

Hocam mesele çocukların süslü püslü şeylerden hoşlanması değil. Mesele böyle bir arzın olması ve doğal olarak da üreticilerin bu pazarı boş olarak göremeyecek olması.
    Çok kaliteli bir kulaklığınız var fakat Sennheiser, Shura, Beats gibi markaların hitap ettiği kitle, vaadettikleri, sundukları şeyler farklı. Mesela profesyonel bir e-spor oyuncusu da bu kulaklıkları kullanmıyor. Burada kıstas yalnızca kristalize ses kalitesi değil aynı zamanda o çıtırtının konumunu sanki oradaymışsın gibi hissettirebilmesi. Bu pazara girmek bambaşka bir arge çalışması, politika, strateji gerektirir. Bir DJ kulaklığının teknolojisi ile oyuncu kulaklığının sürücü konumlandırmasından, teknolojisine kadar hepsi farklı. Atıyorum Sennheiser'ın kulaklıkta üst düzey bir seviyede olmasına karşın şuan bu pazara girmek istememesi, pazarı küçümsediğinden değil, pazara girmeye hazır olmaması, en iyiyi üretecek arge çalışmasını yapmadan girmek istememesi gibi mantıklı sebepler ile açıklanabilir. Oyun sektörünü de mi komik buluyorsunuz? Anlayamadım. :)

• Senheiser in hd598 ini kullanıp 5.1 7.1 gibi komik şeyler görmezsiniz bu markalarda derken ne kastettiniz anlamadım. Sennheiser de yapmış 5.1 sonuçta (Sennheiser GSP 350 Surround Sound PC Gaming Headset). Bu bir pazar. Türkiye'ye nasıl Sony nin üst seviye ev sinema-ses sistemleri satılmıyor diye gelmiyorsa fiyat nedeni ile, kaliteli markalarda gelmiyor çünkü tek bir markanın modelini ithal edip yeterli sayıda satamayacaksanız pazar yapısından dolayı ithal etmenin getirdiği ağır yükümlülükleri edeceğiniz kar karşılamadığından akıllıca değil. Test onaylarından belgelerine yedek parça stoğundan servis ağına bir sürü problem. Zamanında Koyuncu Elektronikle 21" lcd samsung monitör getirtmek için konuştum. 3 tane ithal ettiler 2 si benim siparişimdi. İthal edip onaylarını alıp bana kargolamaları 4-5 ayı geçti. En sonunda ortaklarından birisi idi görüştüğüm soyadı Koyuncu olan kişi adını hatırlamıyorum. Defalarca özür diledi gecikmeden dolayı da monitörde oldukça iyi bir indirim yapmıştı. Bir daha da getirmediler zaten.
    Bir de sürücü kalitesi demişsiniz. Ben 3 dolarlık kulakiçi kulaklıkların zamanında (tabi toptan fiyatına alabiliyordum perakende) pahalı kulakiçi kulaklıklarımdan aşağı kalır yanı kalmadığını yıllar önce deneyimledim. Şu çağda sürücü üretimi ve bunların kalitesi ile maliyeti inanın hiç birşey değil.
    MArkalarn hedefledikleri bir pazar vardır. O pazarın dışına çıkarlarsa profesyonel segmentte daha fazla kayıpları olur o nedenle göze almazlar ve başka markalar yaratıp onlarla pazara girerler eğer karlı ise. Vestel de Arçelik te bir sürü fason markalarla üretim yapıyor biliyorsunuz Vestelin Seg ürünü kötü derken hi-level diye ürettiler ürünlerini daha ne olsun.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sozuak -- 3 Nisan 2017; 21:34:48 >

• Anlama güçlüğü çektiğinizi görüyorum. 3 dolarlık kulaklığı tutupta stüdyo referans serisi ile karşılaştıracak değilim. Babamın işi nedeni ile çocukluğumdan bu yana ses sistemleri ile stüdyolarda bulundum, ekipmanları denedim, çalışırken gördüm yeri geldi onardım. Yaş yarışı yapacaksak 43 yaşındayım. Kendi kazandığım parayla zamanında 20.000 Alman markını pcye yatırabilmiş biriyim. Sanal yada değil Sennheiser gibi bir firma bile bugün üç-otuz paralık kulaklık yapabiliyor (3 dolarlık kulaklık tipinde) yada bir şekilde surround (virtual yada değil) kulaklık yapıp markasını utanmadan basabiliyor hatta siz bile belki 598 in sürücüsü bile olabilir içinde diyorsunuz demek ki daha ucuz fiyata daha üst düzey kulaklık sürücülerini takıp satabilme ihtimalleri var. Uzun süre imalat piyasasında çalıştım, elektronik ve bilgisayar malzemeleri ithal ettim. Yurtdışında kaça satıldığını burada perakende fiyatını biliyorum. Siz sanıyorsunuz ki 300 usd ye satılan kulaklık 200 usdye maloluyor firmasına onlar da 20 30 koyup veriyorlar. 300 usd lik kulaklık toptan bazda 100usd nin bayağı altına verilir. Maliyeti de toplasanız 20-30 usd dir. Sürücüsü-kasası-kablosu-kılavuzu-kutusu dahil bu fiyata. O sürücünün maliyeti en fazla 2-3 usd dir gerisi geliştirme tasarım payıdır. 950 usd ye satılan iphone 4s maliyeti 350 usd idi. 10 usd Foxconn montaj ücreti alırdı.50 dolar vergi deseniz apple bu işten en az 400 usd yi cebine koyuyor. Bu benim fikrim değil. Sayın Niyazi Saral'ın tespitidir. Elektronik dahil birçok piyasada işler böyledir. HP zamanında 50 usd ye yazıcı satıyordu. Sanıyormusunuz o fiyata bile zarar edip kartuştan kazanıyor. Yada Vestel fabrikasında çalışanlara ürettikleri ürünü %50 indirimle alma imkanı tanıyor. Geri kalan farkı cebinden mi ödüyor.

Ayrıca aynı ses kalitesini yaşattıktan sonra bana 30 dolarlık kulaklık ile neden daha fazla ödeyeyim. Bu üç dolar toptan fiyatı üreten-ithal eden-perakende satan var. Yani adamlar 1 usd civarına belki de altına mal edip satıyorlar. Önemli olan ne kadar yüksek ödediğin değil ödediğin fiyata ne aldığın. Senin işini görüyorsa, istediğin kaliteyi sağlıyorsa ve fiyatı ne kadar düşükse o kadar iyi. Yoksa yurtdışında tanıdık var bir sürü boşa para yatırmak istesem veririm sipariş yollarlar. Hava atmaksa amaç atarsın elbet ama amaç o değil amaç optimumu yakalamak.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sozuak -- 4 Nisan 2017; 10:14:22 >

• quote:

quote:

Senheiser in hd598 ini kullanıp 5.1 7.1 gibi komik şeyler görmezsiniz bu markalarda derken ne kastettiniz anlamadım.

Anlamayacak birsey yok ortada. Sennheiserin 6 suruculu bir kulakligini gosterir misin bana?

Sanal 7.1 ifadesi ise daha once dedigim gibi tamamen bilincsiz kullaniciyi kandirmak. O gosterdigin gsp 350 kulaklikta emin ol ya hd558 yada hd598 in surucusu vardir.

Zaten acik ve sahnesi basarili bir kulaklikda surround iyidir kutuya sanal 7.1 ifadesi basmak sorun degil. Yeni birseyde degil.

3 dolarlik kulakliklarla devam o zaman ne diyebilirimki ben size. Madem farki yokmus.

quote:

Oyun sektörünü de mi komik buluyorsunuz?

Ben 12 yasimdan beri oyun oynuyorum hergun saatlerce ve yasim 36.

Neyse hocam tartışma uzamasın. Siz herhalde son dönemde teknolojik ürünlerin kaliteden çok cafcafa kaymasına tepkilisiniz. O yüzden böyle bir tepki verdiniz. Haklısınız.
    Ayrıca 15 sene önce bu zamanın en fazla 60-70 TL sine aldığım philips marka dj tasarım kulaklığımın ayarında bir kulaklığı 400-500'e bulamıyorum şuan. Sebebini hala tam olarak anlamlandırabilmiş değilim. Bilen varsa söylesin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CrystalChamp -- 4 Nisan 2017; 17:32:10 >

• quote:

Anlama güçlüğü çektiğinizi görüyorum.

Off off ben neden ugrasiyorsam.. Siz kendi aranizda konusmaya devam edin lutfen. Herseyin en iyisini siz bilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi JakX -- 4 Nisan 2017; 17:1:23 >
  • Siz anlatmiyorsunuz direkt su soyledir diyorsunuz. Ben konuyu acan arkadasa dahi marka model onermedim minimum masrafla isini gormesini pazarlama taktiklerine kanmamasini isstedim. Siz hemen onlar yaramaz diye isi bitirdiniz. Elbette bircok urun grubunda benim sizin digerlerini bile denemedigi deneyimleyemeyecegi marka model ve fiyatta urunler de var. Onlari deneyen de sizin begendiginize cop der bunun sonu uzun. Demek istedigim su ki buyuk ve unlu bir firma arastirma yapar buyuk masraflarla giderlerle iyi bir urun yapar. Bunu da 1000 dolara satabilir hakkidir. Siz o 1000 dolarlik urunu alamayabilirsiniz ama baska siradan bir firma aynisini kopyalar. Arastirma gelistirme masrafi olmadan ticari sinirlamalari asacak bir takim yasal yontemlerle yada patent suresinin dolmasini muteakip 100 dolara isi bitirir.
  • Adam kısaca Turtle Beach, Astro gibi markalara boş işlerle uğraşıyor, Sennheiser bu pazarın ve bu gibi teknolojilerin sunduklarını komik buluyor dedi, açıklamasını da yapmadan siz biliyorsunuz dedi ve karanlıkta izini kaybettirdi. Bir şey biliyorsanız sebepleriyle, mantık çerçevesinde Sozuak abimin yaptığı gibi yazmayacaksan, yorum yapmayacaksın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CrystalChamp -- 4 Nisan 2017; 17:43:30 >
  • Son mesajda dedigim gibi kendi aranizda konusun. Ben butun mesajlarimi sildim hala daha konusuyorsunuz arkamdan.
  • Son sözü söyler giderim diyorsun. Durum hakkında bizimde iki çift laf söylemeye hakkımız yok mu? Arkadan konuşma diyor birde hadi git işine bak. Can sıkma.
  • Kendi isine bak benim hakkimda konusma diyorum Turkce anlamiyor musun sen? Seninle muhattab olmak istemiyorum bu kadar basit. Bir mesaj daha atarsan benim hakkimda seni admine sikayet edecegim.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.