Şimdi Ara

5700 XT İnce Ayar Rehberi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
1
Favori
962
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Herkese selamlar, ana konu biraz dağınık olduğu için ayrı bir konu olarak açmayı mantıklı buldum; XFX RAW II Ultra modelini kullanıyorum .
    Bilindiği üzere soğutması en başarısız modellerden biri olarak kabul ediliyor incelemelerde ve haklılar da;

Oyunlarda tam yükte fanların sesinin rahatsız edici seviyeye gelmesi sonucu biraz bu işin üzerine düşmeye karar verdim;
    Şu anda neredeyse fan sesi olmadan oyun oynuyorum ve performans kaybı yok denecek kadar az;
    Model farkı olabilir ancak yaptıklarım çoğu modelde uygulanabilir;

1.SILENT BIOS
    Çoğu üretici çift bios ile ürün sunduğu için kartın bir yüksek performans bir de sessiz bios u olur, sessiz bios genellikle güç limiti ve akım değerinin daha sınırlı tutulduğu fan eğrisinin daha pasif olduğu bios'lardır. Techpowerup sitesinden veya üreticinizin sitesinden güncel bioslarınızı alabilirsiniz ayrıca GPU-Z ile kullanmakta olduğunuz BIOS'un hangi sürüm olduğunu öğrenebilirsiniz submit özelliği ile. Bios güncellemeyi anlatmayacağım internette bolca kaynak mevcut. Çift biosunuz yoksa bile daha sessiz bir biosa geçebilirsiniz flashlayarak hatta bios editor ile kendi biosunuzu oluşturabilirsiniz 3.maddede değineceğim.

2.UNDERVOLT
    En can alıcı kısım burası aslında; Biraz silikon şansı olmakla beraber her ürün belli bir seviyede undervolt edilebilir kimisi daha fazla edilir ama hepsi belli bir seviyede edilir bunu deneme yanılma bulacaksınız ama üşenenler için ben kendi ayarlarımı paylaşacağım.
    Radeon software üzerinde performans sekmesine gelerek wattman ayarlarına girebilirsiniz.

Genellikle çoğu insan 1900mhz çekirdek hızı ve 1000mv da gözle görülür fark elde etmiş. (stock değer 2104mhz - 1200mv)

Biraz daha inebiliyor muyum diye baktım ve 1900mhz ye 950mv da kapanma veya donma gözlemlemedim.

Ama öncelikli tavsiyem 1900mhz ye 1000mv ayarı deneyin başarılı olmanız durumunda 10-20mv gibi azaltarak tekrar furmark veya oyun testi yapın.

Ayrıca 2000mhz ve 1010mv gibi bir profil daha yaptım bu da oldukça başarılı oldu ama dediğim gibi sizde değerler değişebilir kendiniz bulacaksınız.

VRAM için ise en stabil bulduğum 1820mhz değeri daha üstünde çeşitli görüntü bozulmaları ve grafik sürücü hatası yaşadım o yüzden hiç yapmayın veya 1820mhz de sorun yaşamazsanız 1820 tavsiye edebilirim.

3.BIOS EDIT
    (Bu kısım biraz daha kurcalamayı sevenler için aslında 1. ve 2. aşama standart bir kullanıcı mutlu edecektir;)
    Igor'slab isimli siteden ulaşabileceğiniz morepowertool ve red bios editor ile biosunuz üzerinde tam hakimiyet kurabilirsiniz, PCB'deki soket geriliminden gpu'nun gerilimine, yine gpu üzerindeki akım değerinden güç limitine fan eğrisine kadar her şeyi değiştirebilirsiniz biraz ingilizceniz ve merakınız varsa şu linke gidebilirsiniz.
    https://www.igorslab.de/en/red-bios-editor-and-morepowertool-adjust-and-optimize-your-vbios-and-even-more-stable-overclocking-navi-unlimited/1/

ben sessiz biosa geçmeme rağmen daha da serin sıcaklıklar elde edebilir miyim diye biosumda akım değerinin 176 olduğunu gördüm ve referans tasarımda akımın 170 olduğunu öğrendim bunun üzerine biosumdaki akım değerini 170e düşürdüm morepowertool ile ve red bios editor ile kendi custom biosumu oluşturdum bunu da komut penceresinden flash ettim çünkü amdvbflash custom bios'ları flash etmiyor. Yine bununla ilgili bir başlık
    https://www.igorslab.de/en/making-the-radeon-rx-5700-and-rx-5700-xt-more-energy-efficient-and-significantly-quieter-with-the-morepowertool-tutorial/

SONUÇ:

1.Performans biosundan sessiz biosa geçtim. Fan sesi azaldı. Ayrıca güç limiti de azaldı.

2.Radeon Software üzerinden stock değerleri 1900mhz-950mv a getirdim. Sıcaklık ve oyundaki elektrik tüketimi ciddi oranda azaldı.

3.Bios editleyerek 176 olan akımı 170e getirdim. Sıcaklığa olumlu etkisi oldu.

PERFORMANS DEĞİŞİMİ:
    İlk hali- ortalama güç tüketimi 210w, sıcaklık 77derece, hotspot 106derece, fan hızı 2400rpm,Game clock 1850civarı ;
    Son hali- ortalama güç tüketimi 150w, sıcaklık 75derece, hotspot 93derece, fan hızı 1600rpm,Game clock 1850civarı ;

Biraz hızlı yazdım ve çok detaylı bahsetmedim çünkü türkiyede pek fazla kaynak bulamadığım için bunlarla ilgilenen az kişi var veya ilgilenenlerin çoğu yabancı sitelerde işini hallediyor diye düşündüm. Sorusu olan veya görsel isteyen ya da ayrıca şunu da yapabilirsin diyen olursa cevap yazmanızı beklerim. Ayrıca kendi undervolt değerlerinizi paylaşabilirsiniz. Buraya kadar okuduğunuz için teşekkür ederim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi behcetkral -- 20 Ağustos 2020; 20:15:39 >

• Elinize sağlık Undervolt 5700xt kullanıp psudan kaynaklı sorun yaşayanlara da çözüm olabilecek bir işlem Sorun yaşamasa bile watt/sıcaklık düşürmeye birebir

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CasperPişmanlıktır -- 20 Ağustos 2020; 22:2:13 >
  • Çok güzel bir rehber olmuş, emeğinize sağlık
  • BU BİOSLAR kartınızı garanti dışı bırakır bunuda unutmayınız
  • xcaka28 kullanıcısına yanıt
    3. maddede bahsettiğiniz custom bios olayı ise birincisi bunu zaten meraklısı olmayan kişi yapmaz/yapamaz. Onun dışında 1 ve 2. maddede bahsettiğim silent bios tarzı bioslar zaten üreticinin sunduğu bioslar olduğu için bunları amd nin kendi flash yazılımı ile flashlamak garanti bozacağını düşünmüyorum keza undervolt/overclock olayı da amd'nin arayüzünden belli aralıklar içinde yapılıyor. Ama siz atıyorum gpu'ya sınır olan 1.2v üst sınırı 1.4 volta getirip 300w a kadar güç limitini yükseltirseniz burda yaptığınız şey garanti dışı bırakır ama kim bunu niye yapsın zaten, meraklı insanların böyle yorumlar ile gözünü korkutmayın.
  • behcetkral B kullanıcısına yanıt
    hayır demek istediğim kartın gönderildiği bios bellıdır yazılımını okuyunca fabrika cıkıs degerlerinden farklı oldugu için garanti dışı kalır orjinal bios atıyorum 1.2 veriyor öyle kalması lazım siz düşürürseniz veya artırırsanız fan devirleriyle oynarsanız zaten garanti dısı kalıyor biosu neyle yazdıgınızın önemi yok garantisi bittikten sonra bios modlamayı tavsiye ederim cunkü bu kart 5700xt patlamaya hazır bomba gibi kendimde kullandıgım için amd control centerdan ayar yapabilirsiniz 1000 1050v cıkabildigi hızları bulup fan devirlerini ayarlayabilirsiniz bu garanti dısı bırakmaz ancak yazılımında sıkıntısı mevcut arada sıfırlama yapıyor yine kendi bios ayarlarına döndügü için sıkıntılı yazılımı duzenlı kontrol etmeniz gerekiyor.
  • Zaten ben kendi bios'um için edit yapmadan önce hem performans hem de silent bios'un (kutudan çıktığı) yedeğini aldım, birine satacak olursam veya bir garanti durumu olursa kutudan çıktığı bioslara tekrar döndürebilirim, burda yapmaya çalıştığım şey zaten kartın performansını yükseltmek değil benzer performansı daha düşük elektrik-sıcaklık-gürültü ile sağlama idi. Rehberde bios'un voltaj sınırlarıyla ilgili bir şey yazmadım voltaj sınırlarını değiştirmedim bunu yapacak biri olursa da mesuliyet kendinedir, zaten bana göre 5700xt'leri overclock etmeye çalışmak hiç mantıklı değil çünkü her 100mhz arttırmaya çalışmak ortalama 70mv voltaj istiyor ve 20watt kadar fazla elektrik tüketiyor yani 1900mhz den 2100e çıkmak için ortalama 50watt daha fazla tüketiyorsun ve oyunlardaki fps değişimi %3 civarında. Çzel ilgi alanındır , yurtdışından sıvı soğutma getirirsin yaparsın o ayrı ama normal şartlarda bi mantığı yok.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.