Evet bendede asus rog x870f gaming wifi var 9800x3d islemci ile kullaniyorum. Gskill trident z neo 64gb 2x32 6000mhz cl 30 ram var. Cruocal gen5 2 tb lik m2 taktigimda ilk basta expo acinca biosa donuyordu m2 yi gormedi. Samsung 990pro vardi onu taktim hic sorun olmadi ama gen5bm2 lerde sanirim sorun oluyor. < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
9800X3D Ana Konu (76. sayfa)
![](/static/forum/img/close.png)
-
-
Aynen hocam zaman çok çabuk geçiyor
-
Orası öyle tabi hocam
-
Aynı termal macunu 7900X3D ile kullanıyorum. Boşta 42 Ortalama 65 yükte 75-77 derece sıcaklıklar alıyorum.
Sıvı soğutma pompa hızını maksimuma ayarlayın. Sıvı soğutma fanları için biostan fanları kalibre edip bir sıcaklık eğrisi belirleyin. Radyatör fanlarını 1000rpm olacak şekilde sıcaklık arttıkça yükselecek biçimde ayarlayın.
Kasanızın ön ya da alt tarafından (kasa tipiniz neyse ona göre) içeri temiz serin hava girişi sağlayın.
Boşta 40-50 derece arası normal artık. Yükte de 75-80 dereceye kadar olan sıcaklıklar olağan. Ryzen işlemciler dinamik sıcaklık eğrilerinde çalışacak şekilde tasarlanıyor. Voltajlar değişken olduğu için sıcaklıkların yükselmesi düşmesi veya ani şekilde yükselip (tek çekirdek veya bi kaç çekirdek turbolandığında) düşmesi normal. Eğer işlemciniz sürekli olarak belli bi sıcaklık üstünde olsaydı o zaman sorun olduğu düşünülebilirdi. Fakat değil.
-
-
ASUS 'un X870 ve X870E tüm anakartlarında (APEX dahil) M.2-2 ve M.2-3 ler ekran kartından çalıyor değil mi? Hatta ben o yüzden Tomahawk aldım.
-
APEX Yeni çıktığı için onu bilmiyorum ama diğer bütün X870E ve X870'ler yanlış hatırlamıyorsam 2.Gen5 M2 yuvası kullanılınca GPU X8'e iniyor. Çünkü USB 4.0 Thunderbolt hattını paylaştırdıkları için oradan bir bant daralması oluyor.
MSI'da bu yok sanırım onlar başka bi yerden kısmış olabilir. Asus GPU şeritlerinden kısmış.
-
Aynen
MSI X870 Tomahawk 'ta USB4.0 'dan kısıldığı için onu kapatıyorum ve M.2-2 tam 5.0-4X oluyor.
(USB4.0 açarsam M.2-2 bu sefer 5.0-2X oluyor.)
Böylece hiçbir şekilde Ekran Kartından kısma yok; ekran kartı hep 5.0-16X
-
-
Tam X870 modelini aldıktan sonra çıkmış, hayatta ki şansım..
-
Birbiri yerine geçen modeller değil hocam merak etmeyin.
Gigabyte ve diğer üreticilerin de hem X870 hem X870E serileri var. Misal Gigabyte Aorus X870 Aorus Elite de satışta X870E Aorus Elite de satışta. X870E iş istasyonu benzeri çok fazla depolama ve PCI slotunu kullananlar için daha çok. Yoksa düz gamer'a x870 bile çok.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GoldPunch -- 7 Ocak 2025; 21:19:19 > -
8000mhz Expo bir ram kiti henüz ülkemiz sınırlarında yok. Sizdeki kit Expo destekleyen ve DOCP olarak geçen XMP kitlerden, aksi halde sisteminiz boot etmez zaten. Aralarında da zerre bir performans farkı yoktur, sadece bazı anakartlarda (özellikle Asus) ilk montajdan sonraki boot biraz yavaş olur.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SAVIAR -- 7 Ocak 2025; 21:53:27 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
latency killer ve memory context restore ayarlarınız nedir ? latency kiiler cpu performansı dusurur mu ? ne sekilde kullanıyorsunuz ve neden ?
-
9800x3d alacağım, soğutma olarakta arctic 3 360mm düşünüyorum bu komboyu kullanan varmı aranızda? önerir misiniz tskler, renderla isim yok pbo yaparım, bir de bir sorum var 6000mhz cl30 ram kullanıyorum 7800x3d de, fclk kaçta kullanmalıyım? expodayım.
-
Bende de ilginçtir sizin M.2-2 ile M.2-4 sonuçlarınızın tam tersi şeklinde; yani M.2-4:6300MB/s M.2-2:7300MB/s.
-
Şekilli, ekranlı modellere bakmıyorsanız alacağınız en iyi AIO'lardan birisi. Arctic ürünleri hep f/p'dir.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GoldPunch -- 8 Ocak 2025; 13:1:8 > -
tesekkürler hocam, ramim 6000mhz 32x2 cl30 corsair rgb, fclk kaçta kullanmalıyım manuel oc yapılmış durumda? uclk=mclk vs yapılı hepsi. bir de ramlerin stabil oldugunu nasıl anlayabilirim?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cmozgn2761 -- 8 Ocak 2025; 17:6:13 > -
lolü açtığım zaman sistem donuyor 2saniyeliğine bu durum mesela sistemin stabil olmadığına işaret midir? başka bi yerde oyunda vs donma yaşamıyorum, 6000mhzde fclkyi 2000den fazla yaparsak problem oluyor mu
-
Merhaba, bende de 4070 Super ve x870 Tomahawk mevcut. GPU-Z'de PCIe 4.0 yazıyor. 4000x serisi PCIe 4.0 değil miydi
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X