Şimdi Ara

AA ve Çözünürlük [1080p+AA vs 1440p+no AA]

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
2
Favori
827
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba arkadaşlar. Öncelikle kafama takılan ve sormak istediğim konu temel olarak oyunlarda performans ve görsel kaliteyle alakalı.
    Şöyle ki herhangi bir güncel oyunda mesela Far Cry 4 te iki durumu ele alalım.

1. Durum :
    Çözünürlük: 1920x1080
    Ayarlar : Ultra
    AA : Açık (TXAA4)

2. Durum :
    Çözünürlük : 2560x1440
    AA : Kapalı

Benim merak ettiğim bu iki senaryonun hangisinde alacağımız görsel kalite daha iyi olur? Ve hangisinde daha yüksek fps alırız?

Konu hakkındaki görüşlerinizi merakla bekliyorum arkadaşlar. Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: woldermourt

Merhaba arkadaşlar. Öncelikle kafama takılan ve sormak istediğim konu temel olarak oyunlarda performans ve görsel kaliteyle alakalı.
    Şöyle ki herhangi bir güncel oyunda mesela Far Cry 4 te iki durumu ele alalım.

1. Durum :
    Çözünürlük: 1920x1080
    AA : Açık (TXAA4)

2. Durum :
    Çözünürlük : 2560x1440
    AA : Kapalı

Benim merak ettiğim bu iki senaryonun hangisinde alacağımız görsel kalite daha iyi olur? Ve hangisinde daha yüksek fps alırız?

Konu hakkındaki görüşlerinizi merakla bekliyorum arkadaşlar. Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler

Bu durumda 1080p de görüntü daha güzel olur aa için diyorum ama 2 k değil de 4 k açarsanız aa açmanıza gerek yok zaten piyasada 4 k oynatacak kart yok ancak titan sli yaparsanız belki.

• darkdevil35 kullanıcısına yanıt
    1440p nin gereksiz olduğunu düşünüyorsunuz yani?

• Ekrana, pixelleri hissedecek kadar yakın duracaksan, 1440p fark yaratır.

Belli bir mesafeden sonra, monitördeki fiziksel noktacıklar(pixeller) öne çıkar. Onun etkisini AA ile gideremezsin.
    Mesela BF4'te, çok uzaktaki bir sniper'ı görmek için monitöre yaklaştığında, 1080p'de 1-2 pixelden ibaret gözükürken, 1440p'de daha detaylı görürsün. Yaprakların arasında duruyorsa, seçmen daha kolay olur.

------

Eğer orta mesafede duracağım, amacım çok büyük görüntü elde etmek değil dersen; o zaman 1440p'nin etkisi, genel AA uygulanması şeklinde olur. 1080p'de de birçok AA yöntemi kullanabileceğinden, 1440p'nin pek anlamı kalmaz.

FC4'teki sorunun cevabını bilmiyorum. TXAA görüntüyü bulandırabildiği için, kullanmamaya çalışıyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Castle Bravo -- 26 Mayıs 2015; 20:58:41 >
  • 1440p-AA Off oyunlarda 4xmsaa-8xmsaa 1080p civarında bir görüntü kalitesine tekabül ediyor. Performansı ise 2xmsaa ile 4xmsaa arasındaymış gibi düşüyor. Bu sebeple AA kapatıp 1440p oynamayı tercih ediyorum. Gözüme daha yumuşak ve 4xmsaa ile oynamaktan daha kaliteli geliyor. Txaa ise msaa'dan daha az keskindir ve performansı daha az etkiler. Biraz da bulanıklaştırır.

Far Cry 4'ü malesef sildim, o yüzden hatırlayamıyorum Txaax4 performansı ile 2k performansını. Galiba 4xTxaa daha performanslıydı ama 2k daha iyi görüntü sunuyordu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lamb0fGod -- 26 Mayıs 2015; 21:21:03 >
  • Cevabınız için teşekkür ederim. FC4 örneklendirme amaçlıydı genel olarak 1440p monitör almaya değer mi? Eğer 1440p alırsam AA açmadan ekran kartından 1080p de AA açıkmış gibi performans alabilir miyim ? Sorularının cevaplarını arıyorum

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Lamb0fGod kullanıcısına yanıt
    Hocam yani anladığım kadarıyla 1440p de AA kapalı oynamak 1080p de AA açık oynamaktan hem görsel olarak daha iyi hem de daha yüksek performans alıyoruz? Doğru mudur?

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    1080p de 30 fps 60 fps farkı
    15 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • woldermourt kullanıcısına yanıt
    Evet hocam, güncel oyunların neredeyse hepsini 1080p+AA Şeklinde oynamak yerine daha güzel bir görüntü ve daha akıcı oynamak için 1440p'de oynuyorum. MSAA malesef bir çok oyunda çimlik-ağaçlık alanlarda aşırı performans düşüşüne de sebebiyet veriyor (Her yaprağı-çimi düzeltiyor diye biliyorum). 1440p'de durum böyle değil, nispeten daha akıcı oynuyorsunuz çeşitli bölgelerde de.

Oyunların bir çoğunda 4xMsaa 1080p'den daha iyi görüntü veriyor. Aynı zamanda bir çoğunda 4xMsaa'dan daha yüksek fps değerleriyle oynayabiliyoruz. Yani sorunuzun cevabı evet Elbette arada 1-2 istisna vardır ancak şu ana kadar tercihim hep 2k ile oynamak oldu.
    Önümde biri TN digeri PLS olam üzere 2 tane 27" monitör var ve PLS olan 2560x1440 cözünürlüge sahip. Panel farkinin etkisini renklerde görsemde, BF 4 gibi oyunlarda cözünürlük artisindan dolayi daha fazla bölgeyi görebilmek adina almistim monitörü. Acikcasi genelde AA acmiyorum ve 1920x1080 cözünürlükte AA acilmis durumdan daha yüksek kalitede oynadigimi düsünüyorum ama bu panel farkindan kaynaklaniyor olabilir yada psikolojik olarak monitöre verdigim paranin etkisiyle daha güzel görmeye kendimi sartlandiriyor olabilirim
    Sormak istediğin sanırım, AA/AF etkisi yerine çözünürlük yükselse senaryo nasıl olur ? gibi bir şey.

Monitör büyüklüğü konusunda, benim tercihim 27'' ve üzerinde 2K daha keyif verici oluyor 1080P ye göre lakin, bazı oyunlar var ki AA açmadan hiç bir anlamı olmuyor oynamanın. Ben AA açmadan herhangi bir oyun oynamıyorum ama 2K monitör geçerse elime, bir konu oluşturabilirim bununla ilgili.
  • @Lamb0fGod çok sağolun hocam aradığım cevap buydu :) 1440p ve 1080p monitör arasında kalmıştım seçimim yorumlarınız ışığında 1440p den yana olacak

@RapscallioN ben de monitör olarak 2560x1440 IPS bir model düşünüyorum oyun için daha cok TN tavsiye edilse de oyunun ortamını daha yansıtacağını düşündüğüm için İPS bir model var aklımda

• Hocam böyle bir başlık oluşturmanız benim gibi bu durumu merak edenler ve performans kaybı endişesiyle 1440p ye geçme konusunda tereddütte olanlar için oldukça faydalı olacaktır

• Şuanda alacağınız hiç bir monitör kalıcı olmaz. Oyun için 120Hz 2K 1Ms İps bir monitör beklersek minimum 3-4 sene bekleriz alalım diye. O sebeple 144Hz mi 2K mı derseniz ben 2K ips derim tereddütsüz, son 3 monitörü 144Hz olan birisi olarak. Monitör boyutu burada en önemli nokta oluyor doğal olarak. 24'' monitör kullanacaksanız zaten alternatif yok 144Hz alın keyfinize bakın 3-4 sene 1080P yeterli bir çözünürlük hatta şuan en ideali. Daya üzerinin uygulama anlamında ciddi sıkıntıları var. Çoğu proğramda sıkıntı çıkarıyor yüksek çözünürlük. Oyundan çok uygulamalarla içli dışlıysanız 2K biraz tehlikeli. Ha monitör boyutu 32'' filan olur, 2K mis gibi kullanılır
  • quote:

Orijinalden alıntı: woldermourt

1440p nin gereksiz olduğunu düşünüyorsunuz yani?

Gereksiz olduğunu düşünmüyorum siz iki seçenek sunmuşunuz ona istinaden yorum yaptım 27 inch monitörde 1080 p düşük piksel sayarsınız ama 24 inch monitörde 1080p yeterli 27 incte en az 2 k açmak zorundasınız.Bu

birazda sizin monitörünüze bağlı bence 24 inchte 2 k çokta gerekli değil onun yerine ayarları fullemek daha iyi ama 27 inch monitörde kesinlikle 2 k gerekli ultra değilde high açın ama 2 k çözünürlüğü kesin açmak gerek bence

ayrıca ekran kartınız çok güçlüyse 24 inch minumum 1080p den sonra ultaradan sonra açabildiğiniz kadar çözünürlük yükseltilir 27 de ise öncelik çözünürlük olmalı.Ayrıca kaliteye çok önem veriyorsanız bunların hepsinden

önemlisi gsync destekli monitör onun kalitesi bunların hepsinden çok daha yüksek vazgeçemessiniz o derece.Ayrıca 60 hz öerenlere kulak asmayın 144 hz ile 60 arasında çok fark var birde gsync ise tadından yenmez ve de o

yuncu monitörlerin kaliteli olanlarda 8 bit renk paneli var bu renk paneli çoğu ips monitörde bile yok ips monitör yanında soluk kalır o derece.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi darkdevil35 -- 26 Mayıs 2015; 23:38:15 >

• 27" 2K No AA ,, 23" 1080P 4X AA'dan daha iyi görüntü verir.

Merhaba,

Konunuza katkı amaçlı Far Cry 4 den almış olduğum ekran görüntüleri ile birlikte bahsettiğiniz kalite-fps durumu hakkında örnekler üzerinden gözlemlerimi aktarmaya çalışayım.

1.Durum için görseller(Ayarlar belirttiğiniz şekilde uygulanmıştır)

AA ve Çözünürlük  [1080p+AA vs 1440p+no AA] AA ve Çözünürlük  [1080p+AA vs 1440p+no AA] AA ve Çözünürlük  [1080p+AA vs 1440p+no AA]

2.Durum için görseller(2560X1440 Ultra,DSR Düzgünlük %20, AA Off)

AA ve Çözünürlük  [1080p+AA vs 1440p+no AA] AA ve Çözünürlük  [1080p+AA vs 1440p+no AA] AA ve Çözünürlük  [1080p+AA vs 1440p+no AA]

Her ne kadar görseller bir yere kadar fikir versede 2K AA off iken bile özellikle taşlara dikkat ettiğimizde daha net ve kaliteli olduğunu görebiliyoruz sadece aa nın kapalı olması uzak bölümlerdeki nesnelerde eksikliğini hissettiyor ama ama onuda performansdan ödün vermeden "SMAA" olarak değiştirdiğimizde 1-2 fpslik bir kayıpla daha temiz bir görüntü alabiliyoruz.TXAA ayarını ise görüntüyü bulanıklaştırmasından ötürü kullanmıyorum ve bu oyunda kalite-performans arasındaki en iyi dengeyi destekleyen pek çok oyunda olduğu gibi SMAA sağlıyor hem nesnelerdeki tırtıklar büyük ölçüde gideriliyor hemde TXAA kadar fps kaybı oluşturmuyor.

Performans farkına gelirsem her ne kadar sahnesine göre değişen farklar oluşsada temel aldığım bu görüntüler üzerinden yorumlarsam 2K AA Off/SMAA aktif iken alınan fpslerle 1080p TXAA4 iken alınan fps değerleri arasında fazla bir fark yokken görüntü kalitesi 2K AA Off/SMAA da daha iyi olduğunu söyleyebilirim. Ek olarakta oyunu en başından beri 2K Ultra/SMAA da oynadığım için oyun geneli boyunca benzer durumun devam ettiğini ve 2K daki doku netliğinin 1080p ye göre daha belirgin şekilde kaliteli olduğunu belirtmek istiyorum.

• Hocam emekleriniz için çok teşekkür ederim Siz de 2k yı destekler taraftasınız. Acaba sistem özelliklerinizi ve FC4ü 2k da ultra+SMAA ile ortalama kaç fps de oynadığınızı da paylaşabilir misiniz ?

• Grafik kalitesindeki en önemli şey ilk olarak çözünürlüktür, tabi oyunun textureleri de bu çözünürlüğe uygun olması lazım. AA ve benzerlerinin olmasının sebebi zaten çözünürlüğün kullandığımız monitörlere az gelmesinden oluyor. Çözünürlük arttıkça keskinlik de artacak ve kenarlardaki tırtık sorunu kendiliğinden ortadan kalkacak.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Lamb0fGod

Evet hocam, güncel oyunların neredeyse hepsini 1080p+AA Şeklinde oynamak yerine daha güzel bir görüntü ve daha akıcı oynamak için 1440p'de oynuyorum. MSAA malesef bir çok oyunda çimlik-ağaçlık alanlarda aşırı performans düşüşüne de sebebiyet veriyor (Her yaprağı-çimi düzeltiyor diye biliyorum). 1440p'de durum böyle değil, nispeten daha akıcı oynuyorsunuz çeşitli bölgelerde de.

Oyunların bir çoğunda 4xMsaa 1080p'den daha iyi görüntü veriyor. Aynı zamanda bir çoğunda 4xMsaa'dan daha yüksek fps değerleriyle oynayabiliyoruz. Yani sorunuzun cevabı evet Elbette arada 1-2 istisna vardır ancak şu ana kadar tercihim hep 2k ile oynamak oldu.

MSAA çim-ağaçları etkilemiyor. Çim ve ağacı da etkileyen yöntemler, TXAA, DSR/SSAA ve Transparency AA.
    8x MSAA seçmedikçe , performans düşüşü 2K'dan fazla olmamalı. Tabii dediğiniz gibi, oyunun motoruna da bağlı.

Büyük görüntü istemeyenler*, 1440p yerine 1080p+DSR tercih edebilir. Tabii DSR'de de, "smoothness" mevzuu var. Tam 1440p netliği sunuyor mu bilemiyorum.
    MSAA + transparency AA gibi geleneksel yöntemler de denenebilir; fakat bazı yeni oyunlar MSAA'yı desteklemiyor.

------

* 1080p ekranınıza, pixel-çizgileri hissedecek kadar yaklaşın. Eğer o büyüklükte bir görüntüye ihtiyaç duyuyorsanız, 1440p size getiri sağlayacak demektir.
    Tabii görüntü o kadar büyüdüğü zaman, kırılmaları gene göreceksiniz. Yani 1440p'de de AA açmak isteyebilirsiniz. Ancak, bitki örtüsündeki kırılmaları kafaya takmıyorsanız, SMAA gibi az FPS yiyen bir yöntem işinizi görecektir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Castle Bravo -- 27 Mayıs 2015; 18:01:03 >

• Bariz bir sekilde 2k da daha iyi görüntüler
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.