|
Bildirim
Bu yasa tek başına yeterli olmaz. Üreticiler Piyasada uygun fiyatla yedek parça bulundurma zorunluluğu olmalı. Son 20 yılda tüm üretim kısa ömürlü olarak dizayn edilen bir hale geldi. O kadar çok çeşitli ürün çıkarıyorlar ki 2-3 sene sonra aldığınız ürün piyasadan siliniyor. Bir TV alıyorsunuz ekran kırıldı bitti. Bir süpürge aldım ufak bir yay kırıldı içinden ne servisten ne de bir başka yerden bulamadım. 3 binlik makine 30 liralık bir parça olmadığı için kullanılamaz hale geldi. Bir elektronik alet alıp en az 3-4 bin lira veriyorsunuz bazen çok daha fazla, anca bir ufak parçası bozuluyor yedek parça yok, veya servis ürünün yarı parasını istiyor.
Ben hobi olarak bozulan çok eşyayı tamir ederim, çoğu zaman yedek parça bulamıyorum, bazen bir şeyler uyduruyorum ama bazen o da olmuyor. Sırf pil değişimi mümkün olmasın diye aletlere çip koyan üreticiler var. Yasaların bu tip durumları engellemesi lazım. Çalışmıyor diye çöp olan çoğu cihaz ufak bir eforla Tamir olup yeni gibi olabilir. Ancak son dönemde bunu da engelleyen tasarımlar hayli arttı. Düşünün metal yerine bir plastik dişli koyarak aleti 3 sene içinde arıza verecek şekilde yapıyorlar ve siz o dişliyi bir yerde bulamıyorsunuz. Cihazın içini açmasınlar diye özel vida kullanan mı ararsınız her çeşit zorluğu önünüze koyuyorlar, 150 liralık pompa arızası var 6 bin liralık bulaşık makinesi çöp, aleti öyle bir dizaynı etmişler ki ne açabiliyor ne değiştirebiliyorsunuz, ancak işten anlayan bir servis yapabiliyor onlar da size ne kadar iteleyebiliyorsa iteliyor, abi ana kart yanmış 1200 lira diyor. Liste uzar gider çok gördüm benzer örnekleri. Sürekli yeni ürün aldırmaya zorlayan bir üretim anlayışı var. Telefon alıyorsunuz yazılım desteği bitiyor. Tüm sektör dünya ve tüketici aleyhine çalışıyor. Hem dünya için çok zararlı hem de bizim gibi dışarıdan ürün alan ülkeler için çok zararlı bir durum. Edit: bazı insanlar fiyatlar artar demişler, bence yanlış bir düşünce, evet fiyatlar başta biraz artabilir ancak uzun vadede hem tüketici hem de dünyamız kazanır, kullanım ömrü uzadıkça piyasadaki model sayısı azalır, destek, yedek parça ve tamir işleri yaygınlaşır ve ucuzlar. Daha uzun kullanım olur, daha bol yedek parça olur, daha kolay tamir olacağı için servislere daha az para ödersiniz, üstelik ikinci el gibi opsiyonlar da olur. Üreticilerin işine gelmediği için para tuzağı olan bu düzen kuruldu, o kadar alışmışız ki sisteme aksini düşünemiyoruz bile. Gerçi aramızda 2 paragraf yazıyı okumaya zorlanan, destan sanan insanlar var, bu tembellikle onlara ne desen boştur, elbette açıp da bir servis kılavuzunu da okumazlar. Varsın onlar yenisini alsın. Neyse eskiden sistem zaten böyleydi. Aldığınız bir beyaz eşya 20 yıl giderdi ta ki teknolojisi çok eskiyene kadar. Ancak şuan o sürede 2-3 makine alıyorsunuz. Aldığınız makine yeni ve uzay üssü gibi görünse de malzemesi bir öncekinden daha kalitesiz oluyor. Özellik itibariyle de size çok birşey katmıyor. |
bu konuda en iyi firma vestel...2 yili 1 gün gece tv ve ütü bozulmustu..boyle yazilim nasada yok :)
|
Beyaz eşya grubunda garanti 7-10 yıl olmalı. Zaten kim sürekli tv, buzdolabı, camasirmakinasi değiştirir ki. Dayim 1986 da Arçelik marka buzdolabı almıştı. 2010 yılına kadar kullandı. 2010 dan sonra da 2 kere buzdolabı aldı. Aldıkları bozuldu hep. 😂 eskiler kaliteliydi, yeniler kasıtlı olarak bozulmaya, kırılmaya meyilli yapılıyor.
Cep telefon gibi yazılım+ donanım ağırlıklı cihazlar ise 3-4 yıldan az olmamalı garantisi. |
En az 10 yıl garantisi olmalı bir ürünün.
Zaten tüm ürünlerde planlı eskitme yapıyorlar 10 yıl sonra hiç kullanılamaz hale geliyor. Gidip yenisini alıyoruz. En azından kullanım süresinde garanti sağlasınlar. Özellikle beyaz eşyada bu olmalı. Türkiye’deki ünlü bir markanın buzdolabını aldım, alırken garanti uzatma istermisiniz dediler olur dedim ekstra para ile 7 yıla uzattım. 7 yıl bitti motoru yandı. Ücretli değişim yaptılar. Yine aynı markanın çamaşır makinesi 2 yılın sonunda tamir gördü. Ne hikmetse hep garanti bitince bozuluyorlar. Adamlar zaten garanti süresinin sonuna kadar bozulmayacak şekilde ayarlıyor. Garanti bitince bozuluyor. Ferroli marka yoğuşmalı kombi aldım, (o zamanlar Ferroli Türkiye’den çekilmemişti.) 10 seneyi geçti bir defa ısıtma sensörü arıza gördü o kadar onun haricinde bana mısın demedi. (Tabi bunu yazdım ya yarın o da bozulur.) 😂 |
Halihazırdaki garantiyi uygulqsınlar da sonra uzatmayı düşünürler, özellikle birkaç uluslararası firma başta olmak üzere garantide çok büyük problemler çıkarıp ürünleri garanti dışı gösterip insanları mağdur ediyorlar.
|
Çok güzel yorumlamışsınız,elinize,dilinize sağlık.Az çok elim tornavida tutar,evdeki eşyalardan tutunda,arabaya kadar elimden geldiğince tamir etmeye çalışırım.Geçenlerde benim telefonun pil ömrü bitmiş,kullanılamaz hala gelmişti artık telefon.Bir açıp bakayım,değiştireyim dedim,dediğiniz gibi aman Allahım küçücük,çeşit çeşit vida.Boyutları kendi arasında bile fark ediyor,dikkatli olmasak gitti telefon.
Tüketim toplumuna son sürat hizmet ediyor firmalar ve kimse bu durumdan şikayetçi değil,çok üzücü. |
Almanya'daki adam 10 günlük asgari maaşı ile İphoıne 13 pro alıyor. Sen 4-5 belki 6 aylık asgari ücret maaşınla alıyorsun. Türkiye haricindeki ülkeler için Telefon değerli bir şey değil. Adam 10 gün fazla çalışır yenisini alır. |
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi maximus01982 -- 8 Nisan 2022; 22:33:29 > < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > |
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > |
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > |
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dedeefendi_ -- 8 Nisan 2022; 23:48:9 > < Bu ileti Android uygulamasından atıldı > |
|
|
|
Eski yerli ürünler çok kaliteliydi, çoğu ülkemizde üretiliyordu. Şimdi Arçelik ürünlerinin çoğunda Made in P.R.C(Çin) yazıyor. Bizde halen 25 senelik Arçelik bulaşık makinesi var, bozulsa diğer eşyalara uysun diye inox alacağız bir türlü bozulmuyor :) Eski modelleri harbiden Alman malından bile daha kaliteli belki. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Vain -- 9 Nisan 2022; 3:16:23 > |
Çok haklısın. Mesela Apple ürünleri için orijinal batarya bulmak imkansız. İlla Apple Store'a götüreceksin. Ürün retro olduysa yandın zaten. |