Şimdi Ara

ABD Hakkinda Bilinmeyenleri Anlatiyorum GUNCEL! (17. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
6 Misafir - 6 Masaüstü
5 sn
373
Cevap
53
Favori
9.883
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
34 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1516171819
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Amerika'da 7-8 ay kadar yaşamış birisi olarak insanların aklına takılanlar için tarafsız bir yazı yazmak isterim.

Eğer gerçekten konunun tamamını okuyan ve bana hangi konularla ilgili merak edilen veya tartışılan şeyler var, bunları mesaj atabilirseniz vakit ayırıp uzun uzadıya yazarım.

Özel mesajdan iletebilirsiniz konuda tartışılan ana şeyleri, ben de toparlayıp buraya yazarım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jovanovic -- 3 Haziran 2016; 20:06:37 >
  • Hacı Roswell'e falan giden var mı? Yada Area 51'e falan ? Uzaylılar var mı ? Aydınlatın qızlar

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • san andreaste gittim olurmu
  • work&travel imkani olan gitsin parasi olmayanda alaskaya gitsn benden tavsiye :)

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Yakuda

Bu arada Türkiye şöyle böyle diyen, arkadaşın yazdıklarına kendince laf sokan arkadaşlar, Kusra bakmayın ama çok boş yapıyorsunuz. Gene Kusra bakmayın ama tam 3. Dünya ülkesi eziklik psikolojisinin etkilerini gösteriyorsunuz. Yahu adam en başından beri nerede Türkiye daha iyi demiş? Ya da nerede gitmeyin buraya Türkiye'de yaşayın demiş? Sadece kendince gerçek olan şeyleri söylüyor. Ancak hemen hemen hiç karşılaştırma olmamasına rağmen ama Türkiye şöyle ama Türkiye böyle. Eziklik iki şekilde açığa çıkar, ya üstün olanı her şekilde kötüleyip kendinizi öne çıkarma çabasına girersiniz Ya da kendinizi her konuda aşağı görmeye çalışırsınız, üstün gördüğünüz medeniyetin en ufak kötü yanı söylendiğinde ama bizde de böyle dersiniz. Yani Kusra bakmayın ama zihniyet açısından ecdatçı, Avrupa bizi kıskanıyorcu tayfadan farkınız yok. Aynı şeyin farklı laciverdisiniz sadwce

Hocam bu forumda gördüğüm en mükemmel yorumu yapmışsınız.Elinize sağlık.

• tomorrow man T kullanıcısına yanıt
    oradaki konuyu da senin yazmış olman alıntı olduğunu, ve kısaltılmış linkleri kopyaladığın için linklerin çalışmadığı gerçeğini değiştirmiyor. beni okumadan yorum yapmakla suçluyorsun ama okumayan sensin. ben bunları sen yazmadın, inciden çaldın demedim. kaldı ki demiş olsam dahi hem konu içinde, hem de mesaj yoluyla bana hakaret edemezsin. edersen de böyle sonuçlarına katlanırsın. burası dingonun ahırı değil. ayrıca kendini kurufasülye gibi nimetten de sayma. ne amerikaya ayak basmış ilk türksün ne de yaşadıklarını ve bakış açısını internette paylaşan ilk kişisin. senin yazdıklarını ve daha fazlasını anlatan, ve bunu düzgün bir uslupla yapan bir sürü kişi var. ve bunlar kendisiyle aynı fikirde olmayan kişilere hakaret savurmuyorlar durduk yere.

ve hayallerini suya düşürmek gibi olmasın, amerikaya gidip, orada 3 sene yaşamış olmak seni bir şey yapmıyor. daha üstün olmuyorsun sırf amerikada yaşadığın için.

ve burada olan şey ise, narsisistliğinin ve ilgi budalalığının ters tepmesi.

sadece 15 gün banlandığın için üzgünüm.

• jovanovic kullanıcısına yanıt
    İnsan iliskileri tam bir muamma hocam. Komsuluk filan detay vererek yazarsaniz cok seviniriz.

• quote:

Orijinalden alıntı: jovanovic

Çok şey yazılmış çizilmiş.

Amerika'da 7-8 ay kadar yaşamış birisi olarak insanların aklına takılanlar için tarafsız bir yazı yazmak isterim.

Eğer gerçekten konunun tamamını okuyan ve bana hangi konularla ilgili merak edilen veya tartışılan şeyler var, bunları mesaj atabilirseniz vakit ayırıp uzun uzadıya yazarım.

Özel mesajdan iletebilirsiniz konuda tartışılan ana şeyleri, ben de toparlayıp buraya yazarım.

Arkadas iliskileri nasil? İnsanlar bizdeki gibi samimi mi? Kolay dost veya sevgili bulabiliyor musun? Kezban dedigimiz sinif orda da var mi? Komsuluk iliskileri var mi? İnsanlar gercekten su roportajcilarin gosterdigi gibi gulumsuyor mu? :)

Bir de yerde dusmus birini gorseler ellemezler felan yardim etmezler diyen cok dogru mu? Yani yarin olsek kalsak sokakta elimizden tutan olmaz mi?

• amerikanin sokakta yuruken insanlarin bana hello demesini. benim hello ma kimsenin cvp vermemesini ozledim

• forester34 F kullanıcısına yanıt
    Sert bi devlet olmalari hoşuma gitti,öyle olacak. Adam polise sıkıyosa poliste ona sıkacak. Caydiricilik böyle olur

• Ingiltereyi de detayli yazacak varmi nasil bir ülke suc durumlari,maddi durumlar,yaşam standartlari,insanlar memnunmu ulkelerinden falan. 7 sene önce 15 gunlugune gitmek nasip oldu tadi damagimda kaldi diyebilirim. Çok enteresan geldi londraya gitmek nasip oldu bikere ben sıcaktan inanilmaz nefret eden biri olarak yazin gidip üşümek hoşuma gitti,bisiklet araba yoluna girip arabanin önünden gidince araba bisiklet hizinda gitmeye basladi bisiklet onde araba arkada öyle gittiler :) ne korna ne küfür hicbisey yok. Bisiklet yolu diye bisey varmis bende cahilim bilmiyorum oraya girmisim bisikletli biri carpti adam benden ozur diledi devam etti. Insanlari soguk diyorlar bazilari öyle ama genel bi sogukluk sezemedim çok sicakkanli insanlara da rastladim,çokta iyi araba kullaniyorlar. Anlaticak cok şey var ama benim hoşuma gitti acikcasi,detayli sekilde yazabilecek varsa güzel olur

• alla alla

• Belçikayı anlatabilirim bende fakat klavy yıruyor beni

• Konu çok faydalı oldu, anlatan herkese teşekkürler, devam edin lütfen.

Farklı konular altında diğer ülkelerde anlatılabilir,
  • quote:

Orijinalden alıntı: blogisa

İnsan iliskileri tam bir muamma hocam. Komsuluk filan detay vererek yazarsaniz cok seviniriz.

Arkadas iliskileri nasil? İnsanlar bizdeki gibi samimi mi? Kolay dost veya sevgili bulabiliyor musun? Kezban dedigimiz sinif orda da var mi? Komsuluk iliskileri var mi? İnsanlar gercekten su roportajcilarin gosterdigi gibi gulumsuyor mu? :)

Bir de yerde dusmus birini gorseler ellemezler felan yardim etmezler diyen cok dogru mu? Yani yarin olsek kalsak sokakta elimizden tutan olmaz mi?

O zaman konuya ilk şöyle giriş yapayım. Amerika bildiğiniz gibi dünya üzerindeki farklı etnik kimliklere sahip insanların yaşadığı bir yer. Amerika içerisindeki eyaletlerin bazıları birbirinden o kadar farklı ki hakikaten farklı bir devletmiş havası yaratabiliyor gerek insanıyla gerek kanunlarıyla gerek mimarisiyle. Bu bağlamda bir eyalet içerisindeki şehirler arasında bile ciddi farklar olabiliyor. Bu yüzden yazacaklarımı benim kaldığım yaşadığım yerler, gördüğüm tanıdığım insanlar ekseninde yazacağım. Amerika diyerek genelleme yapmak ve lafa öyle başkamak çok mantıklı olmuyor diğer türlü çünkü.

Ben 2014 ve 2015 yıllarında yaklaşık olarak 8 ay kadar Amerika'da New Jersey'de yaşadım. Kaldığım yer okyanus kıyısında bir turistik şehirdi. Şehrin genel yapısında siyahiler ağırlıkta olmakla beraber, beyaz Amerikalılar ve diğer göçmen tipler de vardı. New Jersey dışında New York, Philedelphia, Washington D.C. ve Boston gibi yerlere de çokça gittim.

Çalıştığım alanda telsiz sahibi birisi olduğum için güvenliğinden gıdasına kadar yapılan her türlü anons kulağımıza gelirdi. Gözlemim o ki maalesef siyahilerin içinde çok ciddi oranda yüksek bir eğitimsiz kitle var. Bu adamlar aynı zamanda serserilik, hırsızlık yapıyorlar ve çocukluk yaşlarından itibaren yanlarında gerçek silah taşırlar. Şöyle doğru düzgün, aile görünümüde siyahi aileye denk gelebilmek kolay iş değil. Bu arada beyazlardan da bahsetmek gerekirse onlarda da böyle düşük, serseri veya hırsız tipler çok fazla.

Yolda düşünce yardım etmeme konusu şöyle, genelde çoğu eyalette birine dokunmanız suç teşkil edebiliyor. Gerçekten bu yüzden polis çağırabiliyorlar. Ben mesela bir keresinde markette siyahi bir kadınla sıra yüzünden tartışmaya girmiştim. Yanımdaki adam sakın dokunma yanlışlıkla falan demişti, elbette dokunmazdım ama. Bir keresinde de alışverişten eve dönüyorum, şehrin ana caddesi üzerinde kaldırımlardan yürürken bankta oturan beyaz bir Amerikalı gördüm. Adamın bileklerinden kan akıyordu yer komple kan olmuştu. Aynı zamanda da adam kola içip, atıştırmalık bir şeyler yiyordu. Büyük ihtimalle weed çekmişti ve bileklerini kesip intihar etmek istemiş. İnanır mısınız ben hariç kimse ilgilenmemiş adamla. 911'i aradım ilk başta polis geldi arkasından da paramedic ambulans geldi. Adam jiletle bileklerini kesmiş ama ölmemiş acayip kanaması vardı. Polisler adamı ikna edemiyor bırakması için. Ambulansa falan zorla bindirdiler. Arkasından da itfaiye geldi kanların döküldüğü yere bir takım kimyasallar sıkıp orayı yıkadı. Bu olay ben gelmeden nerden baksanız 15-20 dakika öncesinde başlamıştır. Yanında otobüs durağı olan banktaki adamı kimse düşünüp de polisi aramamış. Polisi arasalar polisin oraya damlaması 1-2 dakika bile sürmez. Adamların sistemi bizdeki gibi değil müthiş hızlılar, polis araçlarında birer kişi oturuyorlar, yan koltuğun orda genellikle laptop gibi sistemleri falan var. Anında müthiş kordinasyon sağlıyorlar.

Yukarıdaki bir örnek, genelleme yapmak anlamsız ama bunun gibi başka şeyler de yaşadım. Genel olarak Amerika'daki belli kesin gerçekten çok duyarsız olabiliyor. Ama tam aksine acayip duyarlı ve sıcak kanlı Amerikalıların da sayısı az değil elbette. Adamların değişik huyları var, çok fazla hırsızlık yapıyorlar ve yakalandıklarında çok net bir şekilde yalan söyleyip şiddet kullanarak suçlarını bastırmaya çalışıyorlar. Çalıştığım yerde kaç tane hırsızlık vakası, gasp, sahtekarlık oldu bilemezsiniz.

Yan komşumuz 60-65 yaşlarında bir petrol şirketinden emekli olmuş bir Porto Riko kökenli aileydi. 2014 yılında amcamız bira bağımlısıydı, kasa kasa 24'lü bira falan koyardı evinin balkonuna. 2015 yılında içkiyi bırakmış komple, bu sefer de pepsi doldurmaya başladı balkona. Bunlar gerçek bir aile ve insan olduğundan iyi insanlardı. Yine karşımızda siyahi düzgün bir aile vardı. Çevremizde beyazların yaşadığı yerler vardı. Çok net bir komşuluk ilişkisi var diyemem açıkçası. Ancak belki orda 2-3 aile birbirlerini sürekli tanıyorlardır neticede bizim burası gibi kalabalık değil, 2 katlı müstakil evlerin olduğu bir yerdi. Gerçi hoş şimdiki İstanbul'da da komşuluk ilişkisi kaldığı söylenemez ki. İnsanlar zaten bütün gün işte çalışıyorlar falan.

Bunları neden yazıyorum, Amerika sadece New York City'den veya Los Angeles'tan ibaret değil. Bunları görmeniz için anlatıyorum. Her yerde mini şort giymiş sarışın amerikan kızları cirit atmıyor. Bizim kaldığımız yerde geceleri sürekli silahlar konuşurdu. Polis sireni olmadığı güb hatırlamıyorum. Bir keresinde polisler çevre yolunu falan barikatlarla kapatıp operasyon falan yapmıştı. Kaç saat silah sesleri kesilmemişti. Türkiye'ye de benzetilebilir. İstanbul'u düşünün, bir yerde atıyorum Beşiktaş gibi nezih bir yerdesiniz, 30 dk sonra ordan Bağcılar'a girip çok farklı bir ortamla karşılaşabilirsiniz. Orda da New York eyaletini ele alalaım. New York City gibi muhteşem bir şehiri düşünün bir de mesela Buffalo City gibi bir yer vardı uğradığımız, yolun ortasında adamı kesseler kimsenin ruhu duymaz.

Dost ve sevgili edinme konuları da aynen burda olduğu gibi çok boyutlu şeyler. Burda da ne kadar zor bir şey değil mi gerçek bir dost veya sevgili bulabilmek. Orada da aynısı işte. Erkekler ve kızlar genel olarak yeni arkadaş veya sevgili edinmek için açık durumdalar eğer karşılarında normal bir insan varsa. Bundan kastım tabiki de bir kıza "Sex yapalım mı" derseniz evet der anlamında demiyorum. Öyle saçma düşüncelere kapılmaya gerek yok. Bazı Amerikalılarda yabancılara karşı bir ön yargı kesinlikle var. Mesela Türkiye'yi veya İstanbul'u bilmeyen birisi siz "Türk'üm" dedikten sonra acayip soğuk davranabiliyor size veya tam tersi İstanbul'a uğramışsa muhabbet koyulaşabiliyor.

Bir de tartışılan başka konuya değinmek istiyorum. Sürekli bir aylık maaş tartışması var. Bu yazan arkadaşlar neye göre yazıyorlar bilmiyorum da Amerika'da aylık maaş diye bir kavram yoktur bizdeki gibi. Saatlik maaş kavramı vardır, işe başlarken duvarda takılı bir cihaza parmağınızı okutursunuz. Sonra işten çıkarken yine okutursunuz o cihaz çalışma sürenizi hesaplar ve paranız dakikasına kadar en ince ayrıntısıyla ödenir. Amerika'da minimum yasa maaş zaten 7.5-8$ civarıydı yanılmıyorsam. Bunun daha altında maaş olması yasal olarak mümkün değil. Kalifiye olmayan vasıfsız işlerin saatlik maaş ücreti genellikle 8-11$ aralığındadır. Saatlik 10$ kazanan bir pizza kuryesi haftada 80 saat mesai yaparsa aylık 3.200$ para kazanır. Bir başka örnekte saatlik 8$ kazanan birisi, haftalık 50 saat çalışırsa ayda 1.600$ kazanır sadece. Bir de bunun dışında bahşişle yani tip'le yürüyen işler vardır genelde gıda işletmelerinde. İşyeri size saatlik sadece 2-3$ öder ama o kadar çok bahşiş alırsınız ki günde elinize 100$ sadece bahşiş geçer. Bu arada maaşlardan eyalete ve kazancınıza göre değişmekle birlikte federal ve eyalet vergisi kesilir. Bu dediğim şeyler elbette mühendislik veya diğer profesyonel işler değil. Onlar çok ayrı bir dünya çünkü.

Amerika'da barınma konusu ciddi bir problem ve en pahalı şeylerden birisidir. O yüzden düz mantık kurarak "Adam ayda 3.000$ kazanıyormuş, yani 9.000TL kazanıyor paraya bak yahu" diye düşünmeyin belki adamın kazandığı paranın 1.500$'ı barınma masraflarına gidiyordur, bilemeyiz.

Yazacaklarım şimdilik bunlar. Aslında forumda sıfırdan bir konu açıp merak edilenleri cevaplasam mı diye düşünmüyor da değilim insanları doğru bilgiyle aydınlatmak amacıyla. Siz ne düşünüyorsunuz ?

• Bu konu hakkinda bir blog bile acilabilir. İnternette o kadar cok cop bilgi var ki... İnsanlar yalan yanlis bilgilerle veya filmde gordukleriyle amerikaya gitmeye hevesleniyor.

Ornegin ben paramedigim. Oradaki is imkanlarini, maaslari ve diger tum gelir giderleri cok merak ediyorum.

Bence bu konuda acacaginiz bir site size para bile kazandirabilir. Hem insanimiz dogruyu ogrenir hem de gelir elde edersiniz.

• Amerika yaşamak için değil gezmek için uğranılması gereken bir ülke

Gezilecek yerlerde belli zaten

• quote:

Orijinalden alıntı: tomorrow man

Zorla küfür ettireceksiniz lan. Yüz kez yazdık incideki benim diye. Bende diyorum bu millet neden anlamıyor bu konuyu, okuduğunu anlamıyorlar ki daha...

Yazmıyorum lanö konu kilit. Daha yüz kere yazdığım şeyi okuyamayan bebeler gelmiş, 2 hollywood filminden öğrendikleriyle tafra yapıyor.

Adamlar seni 100 defa trolleyip her seferinde kızdırmayı başarmışlar :D

• jovanovic kullanıcısına yanıt
    Hocam 2 gündür bu konuyu takip ediyorum Amerika hakkında gerçekten çok şaşırdığım bilgiler öğrendim çok ilgimi çekti bu konu. Siz de kendiniz bir konu açıp yine güzel bilgiler verirseniz takip etmek isterim ilgimi çekiyor böyle şeyler. Bu arada Detroit şehri ile ilgili bir bilginiz var mı acaba söylenenler kadar gerçekten suç oranı çok yüksek bir yer mi?

• Hala inciden alıntı diyorlar ulan adam yazmış resimler koymuş ne kadar okuma özürlüsünüz anlamıyorum.
  • 
Sayfa: önceki 1516171819
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.