benim seri porttan ac motorun hızını bilgisayarla konntrol etmem gerekiyor. mümkünse bunun için gerekli devre ve yazılıma ihtiyacım var
peki arkadaşlar seri porttan motorun hızını kontrol etmemizi sağlayabilecek bir program yokmu kimsenin elinde
Ben boyle bi programa rastlamadım..
Kontrol etmeye düşündüğünüz ac motor 3 fazlımı yoksa tek fazlımı. Motor kontrol devresini ve pc yazılımını hazırmı istiyorsunuz yoksa kendinizmi yapacaksınız. Yapmak istediğiniz uygulamayı biraz daha detaylı anlatırsanız farklı çözümler önerilebilir.
3 fazlı motor ve hazır bir sistem düşünürseniz, endüstriyel motor hız kontrol cihazları var. Bu cihazların pc ara bağlantı kabloları pc yazılımları hazır olarak bulunuyor. Bazı üreticiler pc yazılım ve ara bağlantı kablosunu belli bir ücret karşılığında satarken bazılarıda ücretsiz olarak temin edilebiliyor. Motor hız kontol markası olarak Omron, Siemens, Telemecanique, Delta.... gibi piyasada pek çok marka bulunmaktadır.
Ama 3 fazlı bir motorun kontrol kartını ben yapacağım diye düşünüyorsan, elektronik bilgi seviyeni bilmiyorum ama uzmanlık isteyen bir konu.
motor iki uçlu bir motot tek fazlı bizim sorunumuz elimizde triyaklı bir devre var. triyakla lamba karatma devresi görmüşsünüzdür. pot ile değişen dirence göre lambanın parlaklığı değişiyor. aynı devre ile motorun hız kontrolü yapılacak. ama bunu bilgisyardan seri porttan gelecek bilgiile kontrol edeceğiz. elimizdeki tek devre o . programımızda yok. daha fazla biligerekirse yazarım.