Merhaba arkadaşlar. ADSL günümüzde yeterli mi? Yoksa artık VDSL veya fiber gibi daha yeni teknolojiler mi kullanılmalı? |
ADSL günümüzde yeterli mi?
-
-
ADSL diye bir kelimeyi kullanmıyor olmamız lazım ama gel gör ki firmalarımız çok büyük olduğundan hala ADSL veriyorlar.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Bırak adsl'i vdsl bile konuşmamamız lazım
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
O nasıl sorudur? 56k fax modem ile çevirmeli bağlantı kullandığımız günlere kıyasla ADSL nimet. Ancak günümüz gereksinimlerine ayak uydurmak adına fiber ihtiyaç.
-
ADSL'in download kısmında 16mbit yeterli gelebilir, ama asıl sıkıntı upload kısmı
0,7 mbit upload hızı ile whatsapptan fotoğraf bile atamakta zorlanıyoruz.
Gece telefon drive'a yedekleme yapıyor ama bu yedekleme uyandığımda bitmemiş oluyor. Sokakta 2-3 tane fotoğraf video çekiyorum çok kısa videolar, ama boyutları 100MB bile olsa google fotoğraflara yedeklenmesi aşırı uzun sürüyor.
Bir diğer kısım da ping kısmı, ADSL ile oyun oynarken evdeki birisi sadece whatsapp'tan fotoğraf bile atsa ping 500 oluyor. Oyun oynarken Wi-Fi'ı devredışı bırakıyorum, sadece bilgisayarımı kablo ile bağlıyorum ve hiçbir indirme yükleme işlemi yapmıyorum, ancak bu şekilde stabil ping ile oyun oynayabiliyorum. Bir tane bile telefon bağlı kalsa ping 500den aşağı inmiyor.
Yani anlayacağınız bu devirde ADSL kimsenin ihtiyaçlarını karşılayamaz.
Evimdeki 60 yaş üzeri bireyler bile ADSL kullanırken internetin yavaşlığından şikayet ediyorlar, neden çok yavaş hiçbir şey yüklenmiyor diyorlar. Onlar bile fark ettiyse artık siz düşünün
-
Gerçekten de yükleme hızı sorunu olmasa 16-20 Mbps indirme hızı daha küçük aileler veya yalnız bireyler için yeterli olurdu. Ancak dediğiniz gibi ADSL'de yükleme hızları berbat.
Aslında ADSL'de yükleme hızını iyileştiren Annex M modülasyonu var. Fakat Türkiye'de bunun uygulandığını göremedim. Bulunduğumuz yere Tip 7 dolap geldikten sonra amcamın evindeki modemden hat değerlerine bakıyorum, ADSL2+ Annex M gözüküyor. Fakat ulaşılabilir yükleme hızında hiçbir değişiklik yok. Yani Türkiye'de doğru düzgün bir Annex M uygulaması görmedim.
Keşke en azından bölgesel altyapının izin verdiği yerlere düzgün Annex M sinyal verselerdi de en azından 2 Mbps yükleme hızı alınabilseydi.
Beni soruyorsanız bana 2 Mbps yükleme hızı da yetmiyor. Hatta açık konuşayım, bana 8 Mbps yükleme hızı bile yetmiyor. Artık altyapı ne destekliyorsa o verilmeli. Mesela 30 Mbps destekliyorsa 30 Mbps verilmeli. 40 destekliyorsa 40 verilmeli. Veya fiber kullanılıyorsa internet simetrik olmalı. Mesela ne kadar kendisini sevmesem de TurkNet bu konuda örnek oldu. Kendi altyapısında 1000 Mbps simetrik fiber interneti 140 TL'ye verdi. Yani TurkNet yapabiliyorsa neden diğer sağlayıcılar yapmıyor? Çünkü işlerine gelmiyor.
Neyse, konuya dönelim. Aslında dediğim gibi Annex M modülasyonu ile 20/2 ADSL internet verilebilir. Veya en azından 16/2 verilebilir. Ancak Türkiye'de Annex M'e sıcak bakılmıyor.
Diğer sorunları ben de çok yaşadım. ADSL kullanırken ağdaki birisi yükleme yapınca bırakın oyun oynamayı, Google bile açılmıyordu. En azından Keenetic Extra DSL'e geçince bu sorun büyük ölçüde azalmıştı. Ancak yine de birisi tam hızda indirme yapınca yine ping oluyordu. O yüzden ben de sık sık Wi-Fi'ı kapatmak zorunda kaldım.
VDSL'e geçince ise tüm çile bitti. Özellikle de şu anda 100 Mbps VDSL kullanıyorum ve kafam rahat. Sadece 8 Mbps yükleme hızı günümüzde çok düşük. Onun dışında artık kafam rahat. Hiç ping ming uğraşmıyorum. Direkt oyunumu açıyorum, keyfime bakıyorum. O yüzden de VDSL'e geçtiğimden beri Troubleshooting haricinde hiç Wi-Fi'ı kapatmadım.
Yani ADSL aslında doğru şekilde verilse bazı kesimlere hala yetebilecek bir teknoloji. Fakat Türkiye'de yanlış şekilde verildiği için çoğu insan yavaşlık, ping gibi sorunlardan şikayetçi. Ben de iyi ki de ADSL'den kurtulmuşum diyorum.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
ADSL kullanılan çoğu yerde mesafeler yüksek olduğu için ANNEX M bile kullansanız upload 2mbit olamaz. 1-1,5 gelir. Ama bunlar da gerçekten çok düşük hızlar.
Benim iki hattım var biri ADSL biri VDSL. VDSL olan evde 8 mbit gerçekten yetiyor, telefonda Google Fotoğraflar upload yaparken oyun oynuyorum ve hiç sorun yaşamıyorum.
Sonra evimdeki modemi alıp ADSL olan yere gidiyorum, aynı bilgisayar aynı telefon aynı modem ile oyun oynuyorum ve pingim havalarda uçuşuyor.(modem keenetic extra DSL)
1 tane çektiğim fotoğrafın Google Fotoğraflara yedeklenmesi interneti 10 dakika felç ediyor. Bazen akşamları manzara fotoğrafları çekiyorum ve o fotoğrafların yedeklenmesi 12-16 saat sürüyor, bu süre boyunca oyun oynamak imkansız.
ADSL ile bağlantı kurulan yerlere acilen Fiber hat çekilmesi lazım ama köy kırsal bölgelerde çalışma yok.
Türk Telekom yatırımını amorti edemeyeceği yere Fiber çekmiyor.
Bakın benim bulunduğum ilçenin tamamına VDSL geldi, ben o ilçeden sadece 1 kilometre uzakta olduğum için bana VDSL ulaşamadı, Fiber de gelmeyecekmiş. Ben ADSL ile hayatıma devam edeceğim.
Oyun oynarken Wi-Fi'ı devre dışı bırakınca hayat güzel
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi miskindvd -- 19 Ağustos 2022; 10:44:18 >
-
Zaten genellikle ADSL ile 20 Mbps hızı stabil alabilecek yerlerde Tip 7 dolap olduğu ve mesafe oldukça az olduğu için VDSL altyapı da mevcut oluyor. Yani aslında 100 Mbps kullanılabilecek durumda oluyor. Mesela ben kendi evimde 100 Mbps VDSL kullanıyorum. Amcamın evinde hala 16 Mbps ADSL var. Hat değerlerinde 26 Mbps'e kadar ADSL hızı ulaşılabilir görünüyor. Bizim evde ise ADSL modda iken 22 Mbps ulaşılabilir hız vardı. Yani amcamın evinde de rahatlıkla 100 Mbps VDSL alınabileceğini düşünüyorum. Ancak modem değişimi gerekiyor çünkü oradaki modem VDSL desteklemiyor. Yeni modem de 500-600 TL'den başlıyor. Ayrıca 100 Mbps paket de epey pahalı (225 TL). O yüzden de ADSL ile devam ediyorlar (sanırım 80-90 TL para ödüyorlar).
Bu arada Keenetic modemde ADSL'de de yükleme yaparken internetin felç olmaması lazım. Yani en azından ben yükleme yaparken ping değerinde pek bir değişim olmuyordu. Arkada video yüklerken rahatlıkla Hypixel'de Minecraft oynayabiliyordum. Sizde neden felç oluyor bilmiyorum.
Konuya dönelim, gerçekten 4-5 kişilik ailelere en az 100 Mbps hız şart. Amerika ve Avrupa ülkeleri artık 100 Mbps hızı standart hız olarak kabul etmeye başlamışken ve genellikle 1 Gbps hız verirken Türkiye'de hala 16 Mbps gibi hızların konuşulması gerçekten üzücü. Yani üstteki arkadaşlardan birinin de dediği gibi artık ADSL diye bir kelimeyi kullanmıyor olmalıyız. Yani utanmasak iyice eskiye gidip 56K dial-up modem kullanacağız. Artık ADSL konuşmamamız lazım. Ama TT maalesef daha kırsal olan bölgelerde abone sayısı çok az olduğu için fiber çekmiyor. Çünkü abone sayısının nispeten fazla olduğu yerlere çekince maliyetini çıkarmaları daha kısa sürüyor. O yüzden de kırsal bölgeler ADSL ile devam etmek zorunda kalıyor. Bir de utanmadan fiber oranı %92 yazmışlar Fiber dolaba bağlı ADSL kullanıcılarını da fiber oranına sayıp fiber oranı %92 gibi saçma bir oran çıkarmak kolay. Halbuki fiber dolaba bağlı olmak bir şey değiştirmiyor. Birçok insan VDSL'e bile geçemiyor, ADSL kullanmaya devam ediyor.
Bu arada fiber planında olmayan yerlere özel proje ile ücretli olarak fiber çekilebiliyor. VDSL olan yere fiber getirmek için çok uğraşmışsınız fakat getirmemişler. Özel proje neden denemediniz?
-
Fiber interneti her iki evimde de isterdim ama bunun için para ödemem. Altyapı devletin yapması gereken bir şeydir.
Evimizde 1950li yıllardan beri ev telefonu var, 70 senedir 1 kere faturamızı aksatmadan ödedik, ben 15 senedir internet kullanıyorum ve bir abone olarak tüm sorumluğumu yerine getirdim. Devlet, PTT veya yeni adıyla Türk Telekom da görevini yerine getirmeli ve bu ödediğim faturaların ve vergilerin karşılığı olan altyapıyı bana sunmakla yükümlüdür.
Hiçbir zaman altyapı için para harcamayı düşünmüyorum, bu saatten sonra binama Fiber altyapıyı getiren ilk firmaya geçer ve Türk Telekom ile olan 70 senelik aboneliği sonlandırırım. Onlar bunu çoktan hak etti.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X