Şimdi Ara

Aft ve Ağız İçi Yaralardan Kurtulmak.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir (2 Mobil) - 3 Masaüstü2 Mobil
5 sn
1
Cevap
0
Favori
173
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Yıllarca bu dertten muzdarip biriydim. Bilirsiniz ağız içi ve aft yarası konuşmanızı engeller, acı verir ve sizin günlerinizi mahveder. Herşey denersiniz, vitaminler, spor, sağlıklı beslenme, bir sürü kocakarı ilacı. Geçer iki üç günde ama bir iki veya bir ay sonra yine başlar.

Sorun bu sağlık sorununu geçici kapatmak değil neden çıktığını bilmek ve engellemekte yatar.

Ben yıllarca çektim ve sonunda bunların bende neden çıktığını buldum. Çeşitli gıdaların buna sebep olduğunu farkettim. Özellikle anne yemekleri yerden olurken, bekarlık döneminde dışarıdan yemeye başlayınca nispeten yok olan bu aftların nedeni neydi diye düşünürken sonunda buldum.

Ev yemeklerinden en çok kullanılan ne ise buydu sebebi. Evet dışarıdaki lokanta veya benzeri yerlerde çok kullanılmayan ama evde sık kullanılan bir şey buna sebep oluyordu.

Soğan ve sarımsak. Evet.

Bu çok güçlü antioksidan sebzelerin bende aftın baş suçlusu olduğunun farkına vardım.

Bununla beraber, aşırı kola, aşırı asitli içecekler, meyveler, mesela portakal suyu filan, bunlarda da aft baş gösteriyordu. Ama en çok soğan ve sarımsak bulunan yiyeceklerin bende hızla aft çıkmasına neden olduğunun farkına vardım.
    Ve kendime aşağıdakilerden uzak bir yaşam kurduğumda neredeyse yılda bir iki kez o da nadiren aft çıkmasına kadar indirgedim sorunumu. Daha öncesinden iki haftada bir muhakkak çıkıyordu.

Şunu bilmemiz gerekiyor ki bizde ya bu bir ağız alerjisi veya bizlerin ağız ve dil yapısı çok hassas. Bağışıklık düşmesinden de olabilir ama sorunun kaynağı yine de bende aşağıdakiler.
    Çözümüm:

1- Yemeklerde soğan ve sarımsak olmasın. Mümkün ise istiyorsanız çiğnemeden yutabilir veya haplarını alabilirsiniz ama soğan ve sarımsaksız yemekler sizde aftı azaltıyor ise seçim size kalmış. Ya aft ile ağız yaraları ya da soğan sarımsaksız yemekler.

2- Kola benzeri asitli ürünlerden uzaklaşmak. Bazen çok fazla portakal suyu da neden oluyor. Asitli olduğu için.

3- Fazla tuzlu şeyler özellikle çekirdek ve benzeri kuruyemişlere dikkat. Çok tuzlu çekirdek veya direkt tuz, kara biber veya pulbiber gibi güçlü baharat veya gıdalar aftı tetikliyor.

Şimdilik bu kadar. Bu kadar basit.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.