Birkaç toplulukta bahsi geçen şahsı dinleyenlere rast geldiğimden dolayı bu konuyu açma gereği duydum Benim cevabım kesinlikle terörist ve şarkılarının yasaklanması gerekiyor Ha birde terörist olduğunu bildiği halde şarkılarını dinleyenler varsa sebebini açıklayabilir mi ? Not: terörist olmadığını savunacak varsa aşağıdaki videoya bir göz atsın |
Ahmet Kaya Terörist Mi?
Ahmet Kaya, 1957 yılında Malatya'da doğmuş Türk bir şarkıcı ve söz yazarıdır. 1999 yılında "İnan ki" adlı şarkısı nedeniyle hakkında açılan davada "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan 3 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmıştır. Kaya, bu kararı temyiz etmiş ancak Yargıtay kararı onaylamıştır.
Kaya'nın terörist olarak nitelendirilmesine neden olan şarkı, Kürtçe sözcükler içermekteydi. Şarkının bazı bölümleri şöyledir:
"İnan ki barış şarkıları söyledim hep / Savaşı kötüledim, insanlığı övdüm" "Kürtçe şarkılar söyledim, Türkçe şarkılar söyledim"
Kaya'nın şarkısı, o dönemde Kürt sorununa ilişkin hassasiyetler nedeniyle tartışmalara neden olmuştur. Bazıları şarkının terör propagandası içerdiğini savunurken, bazıları ise şarkının yalnızca ifade özgürlüğü kapsamında bir sanat eseri olduğunu savunmuştur.
Kaya'nın terörist ilan edilmesi, ifade özgürlüğü ve sanatın sınırları konusunda Türkiye'de uzun süre tartışılan bir konu olmuştur. Bazıları Kaya'nın şarkısının terör propagandası niteliğinde olmadığını ve şarkı nedeniyle terörist olarak nitelendirilmesinin haksızlık olduğunu savunmaktadır. Bazıları ise Kaya'nın şarkısının gerçek anlamda terör örgütü propagandası içerdiğini ve bu nedenle terörist olarak nitelendirilmesinin haklı olduğunu savunmaktadır.
Ahmet Kaya, 2000 yılında hayatını kaybetmiştir. Ölümünden sonra şarkıları ve sanatı birçok kişi tarafından takdir edilmeye devam etmektedir.