Şimdi Ara

Akademisyen Olmak İstiyorum

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
1
Favori
5.336
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Selam beyler. Yıllardır gelecek hayallerim hep akademisyen olmak yönündeydi. Kendimi ileride hiç öyle mühendis, doktor filan olarak görmedim. Ama bu akademisyenlik örneğin yapay zeka çalışmak teknoloji üretmek vs şeklinde değil. Teorik fizikçi gibi bir şey olmak isterdim aslında. Şimdi benim ne okumam gerekiyor?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Bence o kadar riskli değil ben de bu düşünceyle mühendislik seçtim temel bilim isterken ama şimdi pişmanım. Üniversitede bazı şeylerin farkına varıyorsun. Mesela ilk 30k'daki kimse işsiz kalmaz, zaten ülke ortalaması çok düşük her türlü iş bulursun, o yüzden işsiz kalırım diye düşünerek tercih yapmak çok mantıksız. Bir de fizikçiler ya akademisyen ya öğretmen olmuyor çok daha fazla seçenek var hayatta. Fiziğin sana katacağı şeyleri layıkıyla alırsan zaten hayatta çok başarılı olursun ama mesela bizim okulda fizik okuyup ASELSAN'a veya başka şirketlere falan giren de çok var. Bence işsiz kalırım diye düşünme, kalmazsın, istediğin şeyi yaz. Akademisyen olmak o kadar da zor değil Türkiye'de kalmak istiyorsan, derslerine çalış (ki isteyerek yazarsan çalışırsın) zaten olursun akademisyen. En önemli kriter not ortalaması doktora için.
  • Fizik bölümü okuyup daha sonra yüksek lisans yapacaksınız hocam. Ondan sonra okulda çalısmaya baslayıp öğretim görevlisi olarak kademeli yükseleceksiniz. Üstüne doktora yaparsanız daha iyi olur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi İrisEymen -- 23 Haziran 2019; 14:35:11 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • İrisEymen kullanıcısına yanıt
    Peki diyelim ben fizik bölümü okudum. Sonrasında akademisyen olup olamayacağım kesin değil ki, yanılıyor muyum? Bu büyük bir risk değil mi?

• ksenophanes17 K kullanıcısına yanıt
    Tabi ki kesin değil ve riskli. Lisans süresince not ortalamanı yüksek tutman lazım ki fizik gibi bir bölümde bu oldukça zor. Sonra yüksek lisans yapıp ardından doktora yapıyorsun. Sonra akademisyen oluyorsun.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
    Yattığınız yerden olmayı beklemeyin tabi, sevdiğiniz bir bölümse ve çalışırsanız olursunuz bence.
  • Fizik okursan tüm müh ve matematik alanlarında akademisyenlik şansı var. En geniş yelpaze fizik

• Ne konuda çalışma yapmak istiyorsan o bölümü okursun. Akademisyenlik diye ayrı bölüm mü var?

Lisans sonrası yüksek lisans ve doktora yaparsınız. Kadro bulabilirseniz bu aşamada araştırma görevlisi olarak üniversiteye girersiniz. Asistan kadrosu bulamazsanız doktora sonrası doktor öğretim üyesi kadrosu beklersiniz.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Asosyal olmak istiyorum
    10 yıl önce açıldı
    Komando Olmak İstiyorum
    9 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster
    akademisyen dediğin üniversitede öğretmenlik. onu istediğin zaman yaparsın. üniversite - doktora dönemlerinde araştırma üzerine yönel. ne bileyim cern nasa gibi kurumlarda çalışmaya çabala. ondan sonra yaşlılık da bastırınca bir yere yerleşirsin. hocalık yaparsın.
    hoca olunca öğrencilerinin başarılarını görüp keşke ben de yapsaymışım deme sonra
    Bence o kadar riskli değil ben de bu düşünceyle mühendislik seçtim temel bilim isterken ama şimdi pişmanım. Üniversitede bazı şeylerin farkına varıyorsun. Mesela ilk 30k'daki kimse işsiz kalmaz, zaten ülke ortalaması çok düşük her türlü iş bulursun, o yüzden işsiz kalırım diye düşünerek tercih yapmak çok mantıksız. Bir de fizikçiler ya akademisyen ya öğretmen olmuyor çok daha fazla seçenek var hayatta. Fiziğin sana katacağı şeyleri layıkıyla alırsan zaten hayatta çok başarılı olursun ama mesela bizim okulda fizik okuyup ASELSAN'a veya başka şirketlere falan giren de çok var. Bence işsiz kalırım diye düşünme, kalmazsın, istediğin şeyi yaz. Akademisyen olmak o kadar da zor değil Türkiye'de kalmak istiyorsan, derslerine çalış (ki isteyerek yazarsan çalışırsın) zaten olursun akademisyen. En önemli kriter not ortalaması doktora için.
    Evet. Çünkü ortalaman çok iyi olması gerek ve yabancı dilin iyi seviye olmalı. Yani gerçekten yapıp yapamayacağınızı iyi düsünün tartın öyle hareket edin.

• Peki fizikçi olmak için ilk şart sıkı bir çalışma mı yoksa 160+ iq puanı mıdır? Dahi değilsek de çok çalışarak başarılı olabilir miyiz fizik alanında?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ksenophanes17 -- 23 Haziran 2019; 22:49:53 >
  • Artik türkiye de devlette akademisyenlik istiyorsan not ortalaman kadar torpilin de önemli haberin olsun.

• Fizik yazarsan TÜBİTAK bursu alabilirsin (sıralamana bağlı)

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ilk 10k yapıp bilkent fizik yaz 2k burs ile rahat yaşarsın sonrası senin performansına bağlı

160+ çok yüksek bir kere, Einstein vs. o düzeyde. Fizikçilerin ortalaması 120 falandır max. Bir de bu işlere merak duyuyorsan zaten yüksektir IQ'n bence. Düşükse bile yine de bir şeyler yapabilirsin ve az da olsa bilime katkı sağlamak yine de çok güzel bir şey, herkes Einstein kadar katkı sağlayacak diye bir şey yok, çoğu kişi çok çok küçük katkılar yapıyor, doktora tezlerine vs. bak çok çok spesifik alanlarda yazılıyorlar ve bu da bence büyük bir başarı. Ve sıkı çalışma çok önemli, zeka varsa 1 dakikada anlayacağın bir şeyi zeki olmasan bile sıkı çalışırsan 1 saatte anlarsın belki ama sonuçta anlarsın. Çalışmayla anlaşılmayacak şeyler değil bence bunlar. Quora'da arada yanıt okuyorum ve 70 IQ ile kimya profu olan fln görmüştüm :D Biyofizik doktorası yapıp IQ'su bu düzeyde olan adamlar falan var. Tabii dikkat ettiysen bunlar deneysel fiziğe yakın konular biraz. Teorisyenler için IQ önkoşul olabilir ama deneyciler gördüğüm kadarıyla veriyi alıp pek yorum falan yapmadan makale basan kişiler :D Pek zeka gerektiren bir aktivite yok gördüğün gibi fiziğin deneysel kısmında, deney tasarımı falan belki çok az gerektirir diyebiliriz. Tabii ben fizik okumuyorum, EE öğrencisiyim ama şu ana kadar çalışıp yapılamayacak bir şey önüme çıkmadı. Modern fizik, kuantum mekanik dersi de aldım, onlar da yapılamayacak bir şey değildi :D Sonuç olarak, zeka varsa seni işin baya kolaylaşır ama yoksa bile fizik kendi potansiyelini gerçekleştirip insanlığın bilgi birikimine iğne ucu kadar da olsa katkı sunabileceğin müthiş bir alan. Fizik şu ana kadar insanoğlunun aklıyla gelebildiği en uç nokta ve bu alana katkı sağlamak, geçmiş fizikçilerin tartışmalarını okumak çok tatmin edici bir deneyim. En azından ben fizik hakkında bir şeyler okurken ya da bu konuda çalışırken çok çok zevk alıyorum. O yüzden zeki miyim falan diye düşünmeden yazın bence. Sevdiğin bir işi yaparsan başarısız olma ihtimalin yok gibi. (Tabii bu başarıdan ne anladığına da bağlı :D Mesela benim başarıdan anladığım iyi bir üniversitede doktora yapıp bir alanın tüm detaylarını öğrenip o konuda dünyada en iyi olmak ki bunu yapan bir ton kişi var, hepsi de 160+ IQ değildir tahmin edebileceğin gibi. Senin başarıdan anladığın Feynman, Dirac gibi efsane olmaksa o zaman evet, zeka da gerekiyor bence sıkı çalışmaya ek olarak.)

Bu arada seni anlıyorum tercih döneminde aynı sorular benim kafamda da oluşmuştu. "Üniversitede derslerim kötü olur, yapamam" diye korkup özgüvensizlikten yazmadım, pişmanım. Ünide dersler o kadar zor değil, çalışınca yapılıyor yani. İyi bir ünide fizik okuyup bu işe kendini verirsen doktorada yurtdışında çok iyi bir üniversiteye gitme şansın çok yüksek.

• Kompensan K kullanıcısına yanıt
    Torpili olmayanın hiç şansı yok mu?

• Hocam elbette ufak çapta bir şeyler yapmak da yeterli tatmini verir fakat insan hayal kurarken nobel aldığını ve tarihe adını altın harflerle yazdırdığını kurguluyor. Ve bu düzeyde bir çalışma yaparsak bu olmasa da çok güzel şeyler başarabiliriz diye düşünüyorum. Çok küçük yaştan itibaren astronomi ve teorik fizik en çok ilgimi cezbeden konu olmuştur. Lisede de en çok sevdiğim ve çalıştığım ders hep fizikti. Ve en başarılı olduğum derslerden biri fizikti. Lise fiziğinde başarılı olmam bu alana yeteneğim olduğunun göstergesi midir? Onun dışında matematiğim de iyidir. Ders dışında da popüler bilim vs de takip etmeye çalıştık elimizden geldiğince. Fakat düşününce acaba bu o kadar göreceli bir şey mi, yani benim kişisel ilgim ve yeteneğimden dolayı böyle olduğunu düşünmem bir yanılgı olabilir mi? Neticede maddenin ve enerjinin doğasını incelemek, uzay ve gök cisimleri, evrenin oluşumu ve kökeni gibi konular kimin ilgisini çekmez ki? Bu alana ilgim olduğunu düşünmem bir yanılgı olabilir mi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ksenophanes17 -- 23 Haziran 2019; 23:30:19 >

quote:

Fakat düşününce acaba bu o kadar göreceli bir şey mi, yani benim kişisel ilgim ve yeteneğimden dolayı böyle olduğunu düşünmem bir yanılgı olabilir mi? Neticede maddenin ve enerjinin doğasını incelemek, uzay ve gök cisimleri, evrenin oluşumu ve kökeni gibi konular kimin ilgisini çekmez ki?

Bayağı bir kişinin çekmiyor dostum inan bana. Bizim ülkedeki insanlar veya bu forumdaki insanlar falan diye bir hedef gösterme yoluna da gitmeyeceğim. Onun yerine direkt “İnsanlığın en az %90’ı vasattır; gündelik yaşamın olağan akışında karşılaştığı olaylar haricinde hiçbir şeye ilgi duymadan, kafa yormadan günlerini geçirir, ömür tüketir ve vakti gelince hiç yaşamamış gibi toprağa karışıp giderler.” diyorum. Üstüne alınan alınır. :) Ama senin alınmana gerek yok bence. Fizik okumak, akademik kariyer yapmak gibi seçenekleri daha üniversiteye başlamadan düşünmek, olur mu olmaz mı diye sorgulamak bile yeterli bir göstergedir bence. Yukarıda bir arkadaşın dediği gibi bu işlerle uğraşmak, ilgi duymak için 160 IQ sahibi dahiler olmaya gerek yok. Ama sen yine de kendine fazla haksızlık etme. :)

Şu an vaktim olmadığı için daha uzun yazamayacağım ama kısaca şunu söyleyeyim: Gücün, puanın yetiyorsa ve canın istiyorsa hiç düşünme, git Bilkent’te oku. Bilkent-Fizik harika bir bölüm. Okulun bursu+tübitak bursu+bedava yurt falan derken maddi açıdan aşırı rahat yaşarsın zaten. Bursları biriktirirsen lisans sonrası doktora sürecinde de yurt dışına çıkarken elin ve kafan rahat olur.

Doktora çok zorlu bir süreç gerçekten ama bunun üstesinden gelip gelemeyeceğini lisansta okurken anlarsın zaten az çok. Alana, bilime dair o tutkuya kapıldığın an zaten ne yapsam ne etsem diye düşünmeden o yola girmiş bulursun kendini.

Ayrıca başarısız olma ihtimalini faşan düşünmeye de gerek yok. Başarısız mı oldun, akademik kariyerden vaz mı geçtin? Dön Türkiye’ye; hem akıcı yabancı dilin sayesinde İngilizce özel dersi ver hem de fizik dersi ver. Bulursun bir şekilde yolunu, zengin olmazsın belki ama aç kalmanın da mümkünatı yok. Akışına bırak, yolunu bulur her şey. :)

Bugünkü aklım olsa fizik okuyabilirdim. Ama liseden TM çıkışlı olduğum için o tren kaçtı. Üni’yi bırakıp yeniden hazırlandım. Umuyorum ki 2-3 ay sonra Bilkent-Psikoloji’deyim. Sonrasında ise Cognitive Science veya Neuroscience... Bu alanlar için de bir miktar fizik, kimya, biyoloji ve ayrıca programlama vb almam gerekecek elbette. Bilkent’e gelirsen derslerde görüşürüz belki. :’) Gelmezsen de yolun açık olsun. Çok düşünme, içinden geleni yap. Ucunda ölüm yok ve aç da kalmazsın nasıl olsa. Tabii illa fizik oku diye de demiyorum; canın ne istiyorsa... :)

• attalos_b A kullanıcısına yanıt
    Hocam şu anki tahminlerim bilkent fiziği tutturabileceğim yönünde. Hatta ilk 5k içinde bir sıralama yapma şansım bile var. Şu anki hesaplarıma göre en kötü 12k yaparım diye düşünüyorum beklenmedik bir şey olmazsa. Bilkent'i ben de düşünüyorum ama şehir konusunda tereddütlerim var. Ben hayatım boyunca Marmara Bölgesi'nin dışına çıkmadım. Mümkünse üniversite eğitimimi de İstanbul'da yapmayı istiyorum. Koç fiziğin gelmeyeceği kesin. Boğaziçi ve Bilkent'i karşılaştırırsak hangisi daha iyidir? Ve hangisinden akademisyen olmak daha 'kolay'dır?

• akademisyenmi olmak istiyorsun? fizik alanında istiyorsan; temel bilim olan fizik, makine mühendisliği, mekatronik mühendisliği, inşaat mühendisliği, elektrik elektronik mühendisliği vs vs. gibi fiziğin direk kendisi veya farklı dalları üzerine oturmuş herhangi bir mühendislik okuyup olabilirsin. o yolda herhangi bir bölüm sınırlaması yok. tek gereken şey merak. öğrenme isteği. aldığın dersleri tamamen özümseyip, devamında o bilgilerden yeni bir sentez yapabilme. akademisyenlik dediğin şeyin gerekleri bunlar, sadece gerçekten isteyen adam yapar
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.