arkadaşlar ben bu devreyi aynen yapıyorum akımı 4A civarına çıkartmak istiyorum fakat transistör devreye girdiğinde voltajda düşme oluyor BD246 ile de denedim yine aynı sorun var..Lm317 yi tek başına çalıştırdığımda voltaj sabit kalıyor ne oluyorsa transistörü ekleyince oluyor sizce nedeni nedir bunun daha güçlü bir transistör kullansam dicem fakat Bd246 da pek zayıf sayılmaz yardımlarınızı bekliyorum.teşekkürler
2n3055 kullanın
bu bağlantıdan bahsediyosun sanırım..bu bağlantıda da yük ün çektiği akıma göre voltaj 0-0,7 V arasında değişiyo.yani VBE voltajı 0,7V fakat çıkışa düşük akım çeken bi yük bağladığında Vo-0,7V değilde 0,7V un altında örneğin 0,4V düşüyo...o yüzden PNP transistör kullanmak istiyorum..
verdiğiniz ilk bağlantıda giriş çıkış kapasitelerinide ekleyin eğer bağlatılarda bir hata yoksa sağlıklı çalışması gerek. ikinci şemada ise emetör çıkışlı katın bu şekilde davranmaması gerek. lakin emetör yükü akımı baz üzerinden değil kollektör üzerinden gelecektir. eğer yüke göre Vbe gerilimi değişiyorsa bu kollektörün doğru yere bağlanmadığını gösterir...
hocam doğru söylüyosun bencede böyle davranmaması gerekir..neden böyle olduğunu anlayamadım zaten bende bağlantılar doğru..emiter izleyici devrede collecter ü +Vcc ye bağlıyorum yanlışmı..ayrıca proteusta bile simülasyonunu yaptığında görünüyo yük akımına göre çıkış voltajı 0-0,8V arasında düşüyo.yani max. base-emiter voltajına kadar..sorun böyle...
0.6-0.9 arası gerilim düşümüne olabilir derim ama 0-0.8 olmasının hatta 0.4 ün altına inmesinin imkanı yok. bir yanlışınız var...
doğru söylüyosun hocam ben kaba taslak öyle demişim 0,4 veya 0,5 in altına düşmez..bu arada pnp transistörle yaptığım bağlantıdaki sorunu düzelttim..çıkışa 100nF kapasite koymuşum onu sökünce düzeldi sanırım girişe kapasite eklemeyip sadece çıkışa koymamdan kaynaklandı ne dersin..yardımların için çok teşekkürler..
evet çıkışa kapasite ekliyorsanız giriştede mutlaka olmalı bunun yanında giriş doğrultma devresi filtre kond lerinden uzaksa mutlaka girişe kond konulmalı. ayrıca adj girişine bağlanan ve transient leri önleyen bir başka kond de kullanabilirsiniz. aslında 317 düşündüğünüz kadar karalı çalışan bir yapı değil. ti nin LM317 datasheetini indirirseniz kond lerin ne maksatla eklendiğini ve ne demek istediğimi anlayacaksınız...
hocam haklı olmasına haklısında en ucuzuda bu..aslında hiç böyle uğraşmayıp 338K kullanmak en güzeli fakat o da çok pahalı 6$ civarında.. 317T de iş görüyo tüm akımı transistöre yükleyince ısınma sorunuda kalmıyo daha düzgün çalışıyo..