Şimdi Ara

akü hesabı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
867
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    5V 6A de çalışan bir kurulu sistemim var ve bunu akü ile çalıştırmak istiyorum.
    48 saat hiç durmadan çalışacak. akü alırken nasıl bir hesap yapmalıyım.
    60w/24h bir akü mü almalıyım bu hesablar tam olarak nasıl yapılıyor.
    Çok acil yardımlarınızı bekliyorum.
    Teşekkür ederim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi i_erciyes -- 4 Nisan 2006; 23:45:23 >

• farz edelim akü 5VDC. bu durumda 48x6=288Amper akımı 48 saatte tüketeceksiniz. bu durumda size 5VDC/288Ah lik bir akü gerek.
    Bu hesap için verilmiş bir örnek idi.
    Pratikte ise : 12VDC akü kullanacaksınız sanırım. 12VDC den 5VDC/6A e inerken bir miktar kaybınız olacak. farzedelim ki bu durumda alacağınız voltaj ve akım 5VDC/7A olsun. 48 saatte tüketeceğiniz güç : 48x5x7=1680Watt olacaktır.
    Akümüz 12VDC idi. buradan 1680/12=140Amper/saat toplamında bir güç çekebilmeniz için 12VDC/150Ah lik bir akü gerekeceğine varabiliriz. 140 yerine niçin 150 dediğimize gelince , bu akünün tamamen resetlenir gibi full boşaltılmaması gerektiği içindir. Siz yine de 75Ah lik ya da 90Ah lik bir çift akü kullanırsanız iş bitecektir. Tabii ki bu kapasitedeki bir akü grubunun şarj işlemini de hesaba katmak gerekecek... gerek süre , gerek şarj akımı yönünden.
    Saygılar.

• çok teşekkür ederim untayk
  • Marin tip diye tanımlanan genelde denizcilerin kullandığı hücreler var.Malum her biri 2V istediğin kapasitede var.Keyfine göre grup (BATARYA) oluşturabilirsin.Untayk arkadaşımızın uyarıları yerinde kapasite kaybını atlama.
  • quote:

Orjinalden alıntı: untayk

farz edelim akü 5VDC. bu durumda 48x6=288Amper akımı 48 saatte tüketeceksiniz. bu durumda size 5VDC/288Ah lik bir akü gerek.
    Pratikte ise : 12VDC akü kullanacaksınız sanırım. 12VDC den 5VDC/6A e inerken bir miktar kaybınız olacak. farzedelim ki bu durumda alacağınız voltaj ve akım 5VDC/7A olsun. 48 saatte tüketeceğiniz güç : 48x5x7=1680Watt olacaktır.
    Akümüz 12VDC idi. buradan 1680/12=140Amper/saat toplamında bir güç çekebilmeniz için 12VDC/150Ah lik bir akü gerekeceğine varabiliriz. 140 yerine niçin 150 dediğimize gelince , bu akünün tamamen resetlenir gibi full boşaltılmaması gerektiği içindir. Siz yine de 75Ah lik ya da 90Ah lik bir çift akü kullanırsanız iş bitecektir. Tabii ki bu kapasitedeki bir akü grubunun şarj işlemini de hesaba katmak gerekecek... gerek süre , gerek şarj akımı yönünden.
    Saygılar.

upsss ya hesapta bana bir yanlışlık var gibi geldi ?

yanlışlıkmı hemen söyleyeyim ilk hesap doğru ama yapacagımız iş için alttaki hesap yanlış bu işin waat olarak çözülmesi hatalı olması lazım

birde biz hesaplayalım
    bizde 7 amper olarak ele alalım
    kullanacagımız akü 12 v ise
    7x48= 336 amper
    gelelim asıl mevzuya
    bence bu hesabın seri devre mantığına göre çözülmesi lazım yani 336 ~ amperlik 12 v luk bir aküye ihtiyacınız olacak
    nedeni ise biz 12 volt u 5 volta düşürdügümüzde , 5 voltan 1 amperlik bir akım çektigimiz zaman 12 v üzerinden 0.42 amper cekmiş olmayız
    (12voltx1amper=12 waat,5voltx1amper=5waat) waat olarak açıklayacak olursak 5 waatı yük çektiginde geriye kalan 7 waatı aradaki voltaj düşümündeki kullandığımız transistörümüzün üzerinde harcanacak diye biliyorum karar sizin

• quote:

Orjinalden alıntı: leeon

quote:

Orjinalden alıntı: untayk

farz edelim akü 5VDC. bu durumda 48x6=288Amper akımı 48 saatte tüketeceksiniz. bu durumda size 5VDC/288Ah lik bir akü gerek.
    Saygılar.

upsss ya hesapta bana bir yanlışlık var gibi geldi ?

yanlışlıkmı hemen söyleyeyim ilk hesap doğru ama yapacagımız iş için alttaki hesap yanlış bu işin waat olarak çözülmesi hatalı olması lazım

birde biz hesaplayalım
    bizde 7 amper olarak ele alalım
    kullanacagımız akü 12 v ise
    7x48= 336 amper
    gelelim asıl mevzuya
    bence bu hesabın seri devre mantığına göre çözülmesi lazım yani 336 ~ amperlik 12 v luk bir aküye ihtiyacınız olacak
    nedeni ise biz 12 volt u 5 volta düşürdügümüzde , 5 voltan 1 amperlik bir akım çektigimiz zaman 12 v üzerinden 0.42 amper cekmiş olmayız
    (12voltx1amper=12 waat,5voltx1amper=5waat) waat olarak açıklayacak olursak 5 waatı yük çektiginde geriye kalan 7 waatı aradaki voltaj düşümündeki kullandığımız transistörümüzün üzerinde harcanacak diye biliyorum karar sizin

Leonn'un uyarısı yerinde bir uyarıdır. Sanırım untayk'ın gözünden kaçmış bu detay. Burada toplam wataj üzerinden hareket etmek bir yanılgıya neden olmuş. 6 voltluk bir akü de kullanılabilir, eğer tam regüleli bir 5 volt istenmiyorsa iki adet 10 amper diyot seri bağlanarak yaklaşık olarak 5 volt elde edilir. Hem kayıp güç de çok daha düşük olur 12 voltluk akü kullanmaktan. İlla 12 voltluk akü kullanılacaksa 330 amper/saatlik bir akü grubu gerekmektedir.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • kusura bakmayın. tamamen haklısınız. ben regülatör üzerinde kaybedilecek olan 7Vx7A=49W lık gücü gerçekten hesaba katmayı unutmuşum. kullandığımız enerjiden fazlasını regüle devresi üzerinde kaybediyoruz...
    leeon ve elitel arkadaşlarımız hatamı farketmişler sağolsunlar. Bu durumda 6Voltluk aküler kullanmak çok daha mantıklı olacaktır. o durumda da low-dropout denen ve regülasyon işemini çıkışa yakın bir voltaj girildiğinde de yapabilen bir 5 Volt luk regüle devresi kullanlması gerekecektir. Gerçi kaynağımız DC olduğundan regüle sorunu olmayacaktır ancak voltaj düşümünün engellenebilmesi için switching/anahtarlamalı bir regüle devresi mantıklı olacaktır.
    Teşekkürler.
  • bak hocam bilmiyorum sen nasıl bir üniveristede okuyosun ama sana bunu dahi öğretmediklerine göre muhtemelen erciyesdesin sen daha bir akü nün motor gücüne göre şarj ve kapasite hesabına yabancısın
    eğer ciddi isen ilerleyen haftalarda bana mailini at sana ayrıntılı bilgi vereyim
  • quote:

Orjinalden alıntı: meltemin78

bak hocam bilmiyorum sen nasıl bir üniveristede okuyosun ama sana bunu dahi öğretmediklerine göre muhtemelen erciyesdesin sen daha bir akü nün motor gücüne göre şarj ve kapasite hesabına yabancısın
    eğer ciddi isen ilerleyen haftalarda bana mailini at sana ayrıntılı bilgi vereyim

ya hala kompleksinden kurtulamamış ya o kadar laf ettim aynı tas aynı hamam
  • quote:

bak hocam bilmiyorum sen nasıl bir üniveristede okuyosun ama sana bunu dahi öğretmediklerine göre muhtemelen erciyesdesin sen daha bir akü nün motor gücüne göre şarj ve kapasite hesabına yabancısın

Evet Erciyesliyim ve okulumla gurur duyuyorum. Bu hesabı bilmememin nedeni Erciyes degil benim alanım farklı oldugu için akü hesabı hakkında bir bilgim yok. Ama bize öyle bir egitim ve altyapı veriyorlar ki istedigimiz konuyu sadece biraz göz gezdirmekle ögrenebiliriz, yani bize balık vermiyorlar balık tutmasını ögretiyorlar diyebilirim. Erciyes'le alıp veremedigin nedir anlayamadım?
  • quote:

Orjinalden alıntı: i_erciyes

quote:

Evet Erciyesliyim ve okulumla gurur duyuyorum. Bu hesabı bilmememin nedeni Erciyes degil benim alanım farklı oldugu için akü hesabı hakkında bir bilgim yok. Ama bize öyle bir egitim ve altyapı veriyorlar ki istedigimiz konuyu sadece biraz göz gezdirmekle ögrenebiliriz, yani bize balık vermiyorlar balık tutmasını ögretiyorlar diyebilirim. Erciyes'le alıp veremedigin nedir anlayamadım?

hocam bırak şunu ya onun herkesle sorunu var galiba

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ivy -- 23 Nisan 2006; 12:45:41 >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.