Şimdi Ara

Altyapım müsait değil miş?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
21
Cevap
0
Favori
788
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

bende telekomun geçirgen gereksiz internetinden bımış vaziyetteyim ve kablonet e başvurdum. Caddemden geçen kullanan kullanıcılar var ama sokağımın altyapısının müsait olmadıklarını söylüyorlar. Benle muhattap olan görevli muhtemelen bir arayüz personeli ne yapabilirim de bu hizmeti getirtebilirim?

Kullananların bilenlerin çözümlerini bekliyorum. Teşekkürler.

Biraz tartışıyoruz kendisiyle.
     Altyapım müsait değil miş?

• C.H.N kullanıcısına yanıt
    boşuna uğraşma bu konuda turksat o kadar ilgisizki inanamazsın.

eğer sokagında telekom fiberi gelmemiş ise superonline fibere başvur 100 kişi üstü taleplerde getiriyorlar ben getirtmiştim.

ancak ttnet hat çekdi ise anlaşma geregi onlar o sokağa giremiyor. 2017 de altyapı anlaşması olacak olursa isin daha kolay olur superonline alt yapısı bile olmasa ortak alt yapıdan yapar işinizi.

ama türksat işi yaş tanıdık veya dayın yoksa yan binadan öbür binaya 10 yılda gelmiyor :)

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: abuabuabu

boşuna uğraşma bu konuda turksat o kadar ilgisizki inanamazsın.

eğer sokagında telekom fiberi gelmemiş ise superonline fibere başvur 100 kişi üstü taleplerde getiriyorlar ben getirtmiştim.

ancak ttnet hat çekdi ise anlaşma geregi onlar o sokağa giremiyor. 2017 de altyapı anlaşması olacak olursa isin daha kolay olur superonline alt yapısı bile olmasa ortak alt yapıdan yapar işinizi.

ama türksat işi yaş tanıdık veya dayın yoksa yan binadan öbür binaya 10 yılda gelmiyor :)

Cevap için teşekkürler. İst/Avcılarda oturuyorum ama biraz kanırtmayı düşünüyorum, hala gelmezlerse kaldık yine telekoma.

• abuabuabu A kullanıcısına yanıt
    Oyle birsey mi varmis. Turk telekom fiber internet koydugu apartmana superonline fiber getiremez diye.
    Ya da superonline fiber alt yapi olan yerde turk telekom fiber getiremez diye bir kanun mu var

• mcrew kullanıcısına yanıt
    evet anlaşma geregi hangi mahalleye kim önce fiberi sokarsa diger firma sokamıyor.
    mecbur onun alt yapısını kullanmak zorunda kalıyor.
    örnegin ttnet fiber döşedi ama bina da bakır kablo var siz süper online alsanız bile yeni ekleme yapamaz aynı alt yapıdan size iletim sağlar.
    uydunet hariç uydunet tamamen bağımsız bir iss olarak calısıyor.

ben eski binada sokakta fiber yoktu 80 küsür kişinin internet başvurusu ile süperonline gittim firmaya talep olurturdum herkeste telefonla üye olmak için kayıt açtılar 6 ayda fiber döşeyip üyeliğimizi açmışlardı.

bir başka yerde ise süper online fiberi sokagun başına döşemiş ama devam etmemişti imza toplamaya çalıştım kimse kabul etmedi 5 ay sonra binaya birisi tasındı telekom müdür yardımcısıymış.
    10 gün sonra süperonline kutusunu sokaktan kaldırdı ve telekım binaya fiber cekti :)

ama 2017 de firmalar ortak alt yapı kullanımı ile ilgili anlaşma imzalayacaklar diye biliyorum ben.
    lakim bu anlaşmaya turksat girmiyor.

avcılarda ttnetin fiber altyapısı var ama bazı yerlerde binaya bazı yerlerde mahallenin başına kadar.

misal şuanda ben ttnet abonesiyim sokak başına kadar fiber var sonra bakır kablo 24mb hız bana en fazla 8 geliyor ve müdehale bile etmeye tenezzül etmiyor ttnet. ne imiş internet 24mbit değil "24mbite kadar" fiber internetmiş. bina eski dediler bizim yapacagımız bir şey yok dediler bende indim önce binadaki kutudan bağlantı kurdum yine 8mbit sonra site girişindeki kutunum kilidini kırıp :) dairemi buldum o noktadan test yaptım yine 8mbit.

yani fiberin adı var kendi yok.

şimdi uydunete abone oldum 25mbit.

uydunetin kendi modemi ile 22mbit alıyorum. kablolu olarak test etmedim wifi ile test edince 20-24mbit arası çogunlukla 22mbit oluyor.
    daha ttnet aboneligimin bitmesine 1 ay var ama dayanamadım berbat bir alt yapısı var.

uydunetten önce süperonlineda tanıdığı olan bir arkadaşımla gittik o alt yapıya baktı sokagın başında fiber var 2012 de gelmiş biz giremeyiz dedi. olsaydı süperonline dönecektim olmadı uydunete abone oldum.
    sende bir bak fiber alt yapı en yakın nerede var diye. sokaktamı, binadamı?

• Kardeşim aslında ve esasen hızının benim için çok önemi yok şöyle ki. Sanırım ttnet ile olan kampanyam bitmiş artık 8mb 50 akk 55 liralık internetim oldu 80 lira! Birde telefon var 32 lira, oldumu sana 110 küsür lira! Bir yandan uydunet e bakıyorum 30 liraya hem internet hem az da olsa(lazım değil aslında) 100 dakika telefon veriyor. E haliyle eneyimiyiz diyorum.

Ttnet bu paraları kesinlikle hak etmiyor (eskisi de hak etmiyordu ya) zaten telefonu kapatmak niyetindeyim yalın tarifeleride normale göre +15 lira koyuyorlar. Hiçbir şekilde ttnet benim için çekici değil itici ve kurtulmaya çalışıyorum. Hız konusunda nerede bakılıyor bilmiyorum ama modeme 17mb gelişi var diyor ne kadar doğru bilmiyorum.

İlgin için teşekkürler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi C.H.N -- 12 Kasım 2016; 21:40:36 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    hızda senin açından sorun yoksa diğer iss lere bak onlarda hem taahhüt yok hemde kota yüksek.

turksat f/p olarak bayagı iyi ancak her yarde yok ve yapmıyorlar zaten yapsalar ttnet bu kadar at koşturmaz piyasada 8 gb 110 tl ne demek ya resmen soygun.

sana tavsiyem turksatı bekleme boşuna.
    türknete bak hem taahhüt olmadan telekom alt yapısı ile daha iyi tarife sunuyorlar.

• quote:

evet anlaşma geregi hangi mahalleye kim önce fiberi sokarsa diger firma sokamıyor.
    mecbur onun alt yapısını kullanmak zorunda kalıyor.
    örnegin ttnet fiber döşedi ama bina da bakır kablo var siz süper online alsanız bile yeni ekleme yapamaz aynı alt yapıdan size iletim sağlar.
    uydunet hariç uydunet tamamen bağımsız bir iss olarak calısıyor.

ben eski binada sokakta fiber yoktu 80 küsür kişinin internet başvurusu ile süperonline gittim firmaya talep olurturdum herkeste telefonla üye olmak için kayıt açtılar 6 ayda fiber döşeyip üyeliğimizi açmışlardı.

bir başka yerde ise süper online fiberi sokagun başına döşemiş ama devam etmemişti imza toplamaya çalıştım kimse kabul etmedi 5 ay sonra binaya birisi tasındı telekom müdür yardımcısıymış.
    10 gün sonra süperonline kutusunu sokaktan kaldırdı ve telekım binaya fiber cekti :)

ama 2017 de firmalar ortak alt yapı kullanımı ile ilgili anlaşma imzalayacaklar diye biliyorum ben.
    lakim bu anlaşmaya turksat girmiyor.

Öyle bir anlaşma yok. Halkalı bahçeşehir beylikdüzü nerdeyse her binada superonlime uydunet ttnet hepsi ve daha fazlası beraber varlar. Tt hariç krtak altyapı anlaşması imzalandı ama henüz aktif de değil. Bahsettiğin anlaşma kesinlikle yok.

ayrıca dayı amca yahut 10 yıl muhabbetinde de sıkmışsın. sana tonlarca örnek verebilirim sen yan binasında olup 10 yılı bırak 1 ayda alamayan örneğini göstersene?

bilmiyorsanız susun firma karalamak bu kadar kolay olmasın. attığın çamurun arkasında delilin olsun yada.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HeroTech -- 14 Kasım 2016; 16:32:42 >

• altyapıyla alakalı birinin olduğu yerde diğeri olamaz diye bir muhabbet yok,sadece kendi altyapısını diğerine kullandırtmaz,arkadaş demiş ya caddede var sokağıma veremem diyorlar,işte caddeden sokağa gecerken telekomun güzergahlarını kullanmak istemediği ya da kazı ruhsatı alıp kendi altyapısını oluşturmakla uğraşmak istemediği için verilemez deniyor,ama havai geçiş varsa ve binalar sorun cıkarmıyorsa 1-2 günde binanıza altyapı gelir,tabi bu süre o ildeki taşeron firmanın hızına göre değişir..
  • HeroTech kullanıcısına yanıt
    yenibosna ozduru sitesi bit blokda üiturksat var digerinde yok annemin evine ilk aboneligim 2002 yılında kendi daireme geliş yılı 2014.
    ben daha yeni abone oldum cünkü 2014 de benim binamda uydunet yoktu.
    iki üyelikde benim üstüme istersen gel binalatıda gezdireyim sana site aynı site bir blokda var diger blokda yok.

şimdi bilmeden konuşma.
    benim yazdıgı hiç bir şey dayı amca muhabbeti değil.

belki sen firmanın nemalanan bir elemanı olabilirsin ama ben kullanıcıyım olanı yazarım.

utdunet hariç digerleri tek alt yapı üzerinden hizmet verir bir mahalleye fiberi kim önce sokuyorsa diger firma onun alt yapısını kullanır. bu aynı anda iki firmanın hizmet vermesine mani degildir.

yazarken uslubunuda düzgün takın. AKILLI OL bilip bilmeden kimseyi suclama.

• quote:

Orijinalden alıntı: pisburun44

altyapıyla alakalı birinin olduğu yerde diğeri olamaz diye bir muhabbet yok,sadece kendi altyapısını diğerine kullandırtmaz,arkadaş demiş ya caddede var sokağıma veremem diyorlar,işte caddeden sokağa gecerken telekomun güzergahlarını kullanmak istemediği ya da kazı ruhsatı alıp kendi altyapısını oluşturmakla uğraşmak istemediği için verilemez deniyor,ama havai geçiş varsa ve binalar sorun cıkarmıyorsa 1-2 günde binanıza altyapı gelir,tabi bu süre o ildeki taşeron firmanın hızına göre değişir..

Bravo aynen öyle
  • quote:

yenibosna ozduru sitesi bit blokda üiturksat var digerinde yok annemin evine ilk aboneligim 2002 yılında kendi daireme geliş yılı 2014.
    iki üyelikde benim üstüme istersen gel binalatıda gezdireyim sana site aynı site bir blokda var diger blokda yok.

şimdi bilmeden konuşma.

belki sen firmanın nemalanan bir elemanı olabilirsin ama ben kullanıcıyım olanı yazarım.

utdunet hariç digerleri tek alt yapı üzerinden hizmet verir bir mahalleye fiberi kim önce sokuyorsa diger firma onun alt yapısını kullanır. bu aynı anda iki firmanın hizmet vermesine mani degildir.

Arkadaşım uslübuna dikkat et burda akıl yarışına gireceksen bu hususta biraz geri dur. Benim nemalanacak bir durumum yok. Sana soruyorum aynı siteye mahalleye girmezlere örnek ver? Ben sana vereyim aynı binalarda sitelerde ortak hizmetleri!

Beylikdüzü barış, büyükşehir , cumhuriyet vs hepsinde superonline uydunet ttnet var
    Yenibosna yasemin evler arel kolej çevresi hepsinde ttnet var uydunette var, yenibosna thy uydunet var ttnet bar so da olabilir emin değilim
    Bahçeşehir, esenyurt vs daha sayarım.

Sen emin olmadan yazıyorsun ben sana ötnek veriyorum. Üslubuna dikkat et tekrar efendiliğimizi bozmayalım. Arkadaşın yapıcı olumlu yorumlara ihtiyacı var

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HeroTech -- 14 Kasım 2016; 22:51:54 >

• quote:

Orijinalden alıntı: HeroTech

quote:

şimdi bilmeden konuşma.

Arkadaşım uslübuna dikkat et burda akıl yarışına gireceksen bu hususta biraz geri dur. Benim nemalanacak bir durumum yok. Sana soruyorum aynı siteye mahalleye girmezlere örnek ver? Ben sana vereyim aynı binalarda sitelerde ortak hizmetleri!

Beylikdüzü barış, büyükşehir , cumhuriyet vs hepsinde superonline uydunet ttnet var
    Yenibosna yasemin evler arel kolej çevresi hepsinde ttnet var uydunette var, yenibosna thy uydunet var ttnet bar so da olabilir emin değilim
    Bahçeşehir, esenyurt vs daha sayarım.

Sen emin olmadan yazıyorsun ben sana ötnek veriyorum. Üslubuna dikkat et tekrar efendiliğimizi bozmayalım. Arkadaşın yapıcı olumlu yorumlara ihtiyacı var

ben beylikdüzü'n deyim ama hiçbir isp yok şu an sokakta. beylikdüzü ana caddenin bir sokak altında(50m) olmama rağmen 6 aydır ne kazı var ne birşey

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yunusesss -- 14 Kasım 2016; 23:38:54 >

• Saydığım mahalleler genel için hocam arkadaşta aynıhatalı örneği vermiş. Aynı sitede bir blokta var diğerinde yok diye. Ne olur o siteye altyapı çekilirken 10-20 yıl önce yönetici para ister veya musade etmez veya guzergah tıkalıdır taşeron es gecer bi şekilde yapılmayabilir.

Sizde ki yeni binadan kaynaklı muhtemelen tahmin edeyim esenyurt tarafı beylikdüzü bile değil? Çünkü o bölgede tt sıkıntılı şuan ve altyapı musaitse başvuruda yoksa ne uyduney ne so gelmez. Hangi site veya neresi tam olarak?

bak güzel kardesim benim.
    gelip beni suclayıp sonra ne yaptım ben moduna girme.

gelip sucluyorsun. bilip bilmeden afra tafra yapıyorsun.

1- verdiğim site tek bir site aynı yönetici bir blokda ozaman kablolu tv için abone olanlar varken diger blokta abone olan olmayınca kutu koymadılar kaç tane dilekce yazdığımı ben bilirim.
    2- hala yazdığımı okumuyorsun ttnet ve superonline fiber -- ayrı
    uydunet ayrı alt yapı kullanır.
    3- verdiğin yerlerin hiç birinde yenibosna için konusuyorum ikiside yok.
    arel koleji ve civarında ttnet alt yapısı var.
    yasemin konaklatı ttnet alt yapısı.
    yenibosnada süperonline yapısına sahip tek yer coban çesme.

simdi fiberin gittigi yere hem süper online hemde ttnet fiber hizmeti veriyor ama ttnet fiber döşediği yere superonline gelip fiber döşeyemiyor. ancak uydunet farklı altyapısı farklı rica ederim anlayın bunu.

haa kesin olarak su bina bu bina diye biliyorsanız bizzat ögrenmek isterim hangi şanşlı bina o iki firmada fiber çekmiş (uydunet hariç yine yazıyorum).

eger durum sizin dediğiniz gibi ise firmalar bizi kandırıyor.

• Bahçeşehir ıspartakule bizimevler 4-5 etap belki 5-6bin hane hem tt hem so hem uydunet var. Aynı yerde 1isttanbul evleri 800 hane aynı şekilde. Ben piyasadanım çalışan olarak hepsini biliyorum. O dedi şu dediye bakmam üstad. Seni suçlamam ondan sen duyduğuna inanıyorsun ben gördüğüme hatta yaptığıma.

Bir blokta var diğerinde yokun bir sürü nedeni olabilir yöneticibunlardan sadece 1 ihtimal.

Ortak altyapı konusundada bilgilendireyim. Oaş denen bir oluşum ve türksat değil turktelekom hariç kırulan bir oluşum. Telekomun altyapı ağı en geniş olduğundan karşı firmalar altyapı ortaklığı ile rekabet etmeye çalışıyor. Bilgi:http://www.telkoder.org.tr/turkiye-telekomunikasyon-sektoru-icin-tarihi-karar-turkcell-superonline-vodafone-turksat-ve-alternatif-operatorler-ortak-altyapi-sirketi-kurmayi-planliyor,DP-5435.html

Bunca örnek veriyorum hala gelip beni suçlayıp ne yaptım moduna girme diyebiliyorsan helal olsun.

Türksata ilgisiz dedin,
    Amca dayı yoksa 10 yılda yan binaya gelmez dedin,
    Ortak altyapı veya aynı binaya fiber olmaz dedin bunların hepsi yanlış bilgi.

Halada inanmıyorsan birşey diyemem. Sana daha da laf anlatacak değilim. Hadi selametle

benim kimseye inanmama gibi bir inadım olamaz ben sana bizzat kendi yasadıgım olayı söylüyorum bulursam dilekceye gelen cevada gönderirim yan binada kablolu tv varken benim bulundugum binaya kutu parasını karsılarsanız getiririz diye cevap verdiler. bende alt yapı masrafları tarafınıza ait nasıl benden taleb ediyorsunuz dedigimde cevap yok. bu arada site yöneticisi abim o dönemde. ve başvuru dilekcesinde o binadaki 40 dairenin 15inden fazlasının imzası var

ben şimdi böyle dönüş yapan firmaya nasıl ilgili diyebilirim.
    elini vicdanına koy söyle.

hatta ayın 2. sinde uydunet bağlattım gelen adam ilk önce yan komsudan sliptter koyup dagıtmaya kalktı. ben itiraz ettim komsumu uyardım adam baglamaya kalkınca komsunun taahhütü yokmuş iptal edecegim diye aradı adama onun üzerine vaz geçip üst kattan kabloyu kesip 2 splitter ile baglamaya kalktı ben ozaman kalsın istemiyorum dedim müşteri hizmetlerini aradım adam daha bağlanmamış internete 50 tl kullanım parası çıkardı. ben olsun istemiyorum iptal edin diyince eleman tamam abi sen kapatma ama yardım et aşağıdan sizin kata kablo döseyelim dedi adamla birlikte kablo döşedik. şimdi bu firma ilgili bir firmamı allah aşkına.

ben bilgim yerleri söylüyorum yenibosna tarafıdaki neredeyse her yerin alt yapısını ögrendim telekom sağolsun. bahceşehiri bilmiyorum iki alt yapı varmı yokmu müsait oldugum ilk zaman sorduracagım. ama o bölge hakkında bir bilgim yok

sana başka bir örnek vereyim yer kayseri melikgazi binanın içinde cat6 kablo var ama fiber internet yok 3. dilekceye telekom cevap yazıyor şuanda o bölge altyapısı ile ilgili calışmamız yoktur. ben 4. dilekceyi yazıyorum cevap vdsl bölgenizde mevcuttur alt yapı calışmalarımız tamamdır diye cevap geliyor internetim 24 mbit lakin gelen 4mbit internet son dilekceden sonra binaya telekomda calışan müdür yardımcısı taşınıyor ve binaya 10 gün içinde fiber geliyor. firma sagolsun vok ilgili dimi.

yer kırıkkale site o 5 yıllık bir site sokak girişinde fiber var ama siteye kadar gelmiyor. site içi bakır kablo. internet hızı en fazla 8mbit oda yogun olmazsa. tedavi ettigim hastalardan biri bil bakalım kim çıkıyor. telekom bölge müdürü. adamla samimi oldukdak sonra sağolsun adam sokagın başındaki fiberi siteye getirip, dairelerede çok cüzzi bir miktar ile cat 6 kablo döşetiyor.

sen sonra bana amca dayı muhabbeti yapıyor diyorsun. eee nasıl yapmayayım.

şu anki oturdugum binaya telekom interneti fiber internet diye veriyor en iyi durumda internetim 8mbit tivibuyu acarsam hd kanllarda o net 3mbit olyor. 800m ilerimdeki sitede istwestde süperonline fiber alt yapısı var ve siteye özel kampanya bile yapmışlar. yine 400m ilerisinde ikebana konakları var ondada so alt yapısı var. süperonline fiber için başvuruda bulundugumda bana o bölgede vdsl hizmetimiz var diyor. sonra bir başka arkadasın firmada calışan tanıdıgına gittigimizde ise adam sokagınızda fiber var lakin telekomun alt yapısı biz buraya giremeyiz onun alt yapısı tamamlanırsa ancak fiber hizmeti verebiliriz diyor. ee benim sucum ne şimdi istanbulda ben yasal yollardan neden parasını ödedigim (72 tl 24mbit internet telefon ve tivibu) hizmeti hakkı ile satın alamıyorum neden firma var olan alt yapıyı tamamlamıyor. 24mbit netin parasını alıyor ama internetim yavaş diyince alt yapınız sorunlu diyor. ttnetten yılıp süper onlina gidiyorum anlarda bana aynı altyapıdan hizmet vermeye kalkıyor.
    şimdi benim burada bir tanıdım olsa bak bakalım hizmeti alıyormuyum almıyormuyum. ama gel görki tanıdıgım yok burda.

şimdi elini vicdanına koy önceki yazdıklarımı ve bu yazdıgımı oku ve söyle duyduğum kulaktan dolma ahmet aganın binası mehmet aganın binası diyemi kunuşuyorum yoksa başıma gelenimi anlatıyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi abuabuabu -- 15 Kasım 2016; 10:58:29 >

• pm attım biz böyle anlaşamayacağız
  • abuabuabu A kullanıcısına yanıt
    hocam yazdığın şeylerin birçoğunda haklısın,ama şöyle bir durum varki Türksat kendi ayağına sıkıyor taşeron sistemiyle çalışmakla,neden diyeceksin senin muhatap olduğun adamların çoğu asgari ücretle veya biraz üzerinde çalışan adamlar,işin zorluğunu biraz görünce buraya yayın veremiyoruz diyorlar(işinin benimsemiş bazı çalışanları ayrı tutuyorum) türksat kalkıp bunu sorgulamıyor,neden yapılamadı diyor aldığı cevap güzergah yok,tamam dilekçeye cevap verip kapatalım,bunu yerinde görecek,inceleyecek personeli yok zaten istanbulda kendi çalışan sayısı toplasan 20 kişi,diğer küçük illeri var sen düşün..

pazarlama taşeronda,altyapı getirme taşeronda,kurulum taşeronda,taşeron kontrolü sağlam olmadığı zaman taşeron borusunu öttürmeye başlıyor,taşeron geçmişten beridir çalışan iyi bir firmaysa hizmet daha kaliteli oluyor,süreler kısalıyor,memnuniyet artıyor bir nevi taşeronun insafına kalmış herşey,bu istenilen ekstra paraların çoğu kontrolsüz,gelen personel bazen ne koparırsam derdinde,ama senin dediğin amca dayı olayları normalde direk olmaz diye cevap verilen yerler için geçerli oluyor,şimdi direk lokasyon olarak söylemek istemiyorum ama şebekeden bağımsız apayrı bir yerde bakıyorsun altyapı mevcut,nası gelinmiş diye sorguluyorsun,bi bakıyosun olmazlar olmuş,telekomdan kıllar kiralanmış,güzergahlar kullanılmış oraya kadar şebeke oluşturulmuş önemli zatın evine kadar getirilmiş,çevresindekilerde ondan dolayı yararlanmış işte,ama kendi binana altyapı için öyle büyük tanıdıklara gerek yok,gelen ekibi kafalasan işin o an bile çözülebilir,maalesef sistem böyle.

uzun lafın kısası bu mantıkla Türksat çalışmaya devam ettiği sürece sen adanada çok memnunken benim boluda burnumdan gelmeye devam edecek ve sen derdini anlatabileceğin muhatabı bile zor bulacaksın..

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.