Şimdi Ara

AMD Asus anakartlarda voltaj nasıl düşürülür?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
28
Cevap
0
Favori
4.255
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Asus TUF B350M Plus Gaming anakartımda AMD Ryzen 3600 işlemcime yapmak istiyorum. Sanırım yeni çıktığı için BIOS'u tam oturmadı, ben buna veriyorum. Sürekli yüksek voltaj (1,375-1,475 arası ve genelde 1,4 üstü) veriyor, GTA V gibi bu işlemci için basit bir oyunda 85 dereceyi gördüm (kullanım %30 'u geçmedi bile). Tamam belki düzgün bir soğutma sistemi olsa baya iyi olabilir ama stock fan için çok fazla bunlar, ve düşürülmesi gerekiyor. Anakartın menüsünden anlamıyorum ama 1,25V yeter sanırım 4.2 GHZ 'de stabil çalıştırmak için. Bir yandan da işlemcide sorun mu var diye aklıma takılıyor. Bundan önce elimden 2 tane 2600 geçti ikisi de bozuktu(serviste değiştiler sonunda para iadesi alıp 3600 aldım). Yine gönderip 1 hafta daha bilgisayarsız kalmak ta istemiyorum, 3600 aldığım için şu anda sıvı soğutma alacak durumum da yok. Şu anda Biostan core performance boostu kapattım voltaj olması gereken yere geldi fakat şimdi de işlemci 4.2 GHZ 'e çıkmıyor. Bu şekilde stress test yaptım 63 dereceyi geçmedi lakin aida nın değil cpu z nin stress testiydi. Bilirsiniz 10 derece daha az ısınır cpu z'de. Aidanın galiba güncellenmesi gerekiyor stress testi başlattığım an failed diyor. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-FDCF59BE8 -- 12 Temmuz 2019; 14:44:47 >

• Voltajı biostan yada amd ryzen master programından ayarlayabilirsin. Yeni soğutucu alana kadar düşük frekansta kullan işlemcini. 4GHz'de mesela. Biosta CPU voltage yazan yeri "Manual" seç ve silikon lotonda şansına ne geldiyse artık işlemcinin voltajını ufaktan başlayıp (1.250 mesela) stabil bir değer bulana kadar yükselt. Kasa içi hava sirkülasyonunda da sorun olabilir, kasanın kapağını açık bırakarak dene birde testlerini ama sorun büyük ihtimal stok soğutucunun yeterli gelmemesidir.
    www.anandtech.com
    Overclocking The AMD Ryzen APUs: Guide and Results
    https://www.anandtech.com/show/12542/overclocking-the-amd-ryzen-apus-guide-results/4
    https://images.anandtech.com/doci/12542/how_to_overclock_using_asus_am4_motherboard_%2813%29.jpg https://www.amd.com/en/technologies/ryzen-master

• Yoizhik kullanıcısına yanıt
    Ayarlamayı hiç bilmiyorum işte. Attığın fotoğraflarda APU'nun GPU'su ve RAM için overclocklar var. + - diye değerler girilmiş offset denilmiş başka bir şey yok.

AMD Asus anakartlarda voltaj nasıl düşürülür?

Kasa içi hava sirkülasyonum gayet iyi, ortalıkta kablo yok 2 tane önde 1 tane arkada fan var. Corsair spec alpha kasa var bende.
    www.corsair.com
    Carbide Series™ SPEC-ALPHA Mid-Tower Gaming Case — White/Red
    https://www.corsair.com/ww/en/Categories/Products/Cases/Mid-Tower-ATX-Cases/spec-alpha-config/p/CC-9011083-WW

2600 ler bu kadar voltaj vermiyordu aynı soğutucuyla en fazla 71 derece oluyordu ama bunda gta 5 gibi cpu yu az kullanan bir oyunda (%35 en fazla) 85 derece görünce bir dur dedim. 2600 nadiren en fazla 1.3V falan veriyordu bu maşallah utanmasa 1,5V verecek.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-FDCF59BE8 -- 12 Temmuz 2019; 17:27:25 >

• offset mode yazan yere tıklayıp manual mode seçeceksin işte sonra alttaki o +- gidecek değer gireceksin elle.
  • Anlamadığın şeyi elleme. O işlemciyi elle ayarlayamazsın, yüzlerce alıcıdan hızını belirliyor. Orada yapacağın bir tek şey var, işlemciyle alakalı attığın fotoğraflarda performance bias 'auto' yazan yerde manual yazıyorsa onu seç. Bu gibi ayarlar asusun değil, amdnin fabrika ayarlarıdır, auto olduğunda ise asusun ayarları olduğu için testlerde yüksek gözüksün diye ayarları oynanmış olur. Vrm spread spectrum falan varsa kapa. Offsetlerle oynamana gerek yok, işlemci sana ayarlıyor. PB, PBO, bir sürü ayar var.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ayarlar arasında EDC, PPT, TDC ve FIT olmalı. FIT voltaj demek. Eğer CPU Core Ratio değerini sabit çarpan yaparsan, bir kere PB'yi kaybediyorsun - işlemci tek çekirdeği hızlandıramıyor. Ancak PBO üzerinden serin çalışmasını istediğin gibi ayarlayabilirsin dediğim gibi. O 4 ayarı düşür, sıcaklıkları da düşsün, tekil çekirdek performansıysa sabit kalsın çünkü tek çekirdek hız aşırtmada işlemci güç değerine yaklaşılmıyor.

• Yoizhik kullanıcısına yanıt
    3900X ile hız aşırtırken gereken tavan değer 1.225v. FIT değerinden voltajın hemen bu ayara düşürülmesi yararlı olur arkadaşımız açısından. 4.0'da bu hız sağlanabiliyor. 4.2 için çok zorlanmasına gerek yok. Eski 14nm 1800X'lerde ise 1.35v güvenli tavan değerdi. Hız aşırtırken voltajı bırakıp sıcaklıkları göz önüne alma vakti geldi de geçiyor. Sizleri tavsiyede bulunurken bu gibi değişikliklere uyum göstermeye bekliyorum.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • 4.2'de çalışmak için 1.425v gerekli. Durum böyleyken işlemci 3 aya elinizde kalır, bu dediğim eşikleri düşürmezseniz diye uyarımı yapayım. FIT değeri zaten bir tek tekil çekirdekte geçerli ama sıcaklık tek başına buna bağlı olmadığından diğerlerini düşürmenizin de yararı dokunur.

• Voltajdan emin misiniz? Bazı tiplere göre Asus anakartlar fazla voltaj vermezmiş Bu sorun yalnızca Msi anakartlarda olurmuş
  • Alex5 kullanıcısına yanıt
    Oho, benim anakartımı bana mı anlatıyorsun... sırf bu nedenle Stilt asus ile alakasını kesti, 6066 bios kullanacaklarına tanıtım incelemesinde yöndergede yer almayan biosla test edip fazla voltaj bastıklarından, da sorun bu değil: FIT ile tek çekirdekteki performansı arttırmak, EDC ile çok çekirdekteki performansı arttırmak. Bana sorarsanız EDC gibi ayarlar FIT'ten hem güvenli hem de güvenilir. Sonuçta FIT'e sadece bir çekirdekte ulaşılıyorken tutup işlemciyi yakarsa(tek çekirdek bile yansa-performansı düşse mala zarar gelmiş olur) veya çok ısıtırsa bence değmez.
    İki seçenek kalıyor, o da tekil mi çoğul çekirdek mi hız aşırtmaya önem verdiğiniz: diğer tüm EDC PPT TDC ayarlarını düşürüp tekil çekirdek yüksek kalsın diye FIT'i açmak, ya da FIT'i azaltıp diğerlerini açmak.

• Mete Can Karahasan kullanıcısına yanıt
    Auto 'yu offset olarak seçebiliyorsun işte. + - diye seçtiriyor benim + - içerisine ne yazmam ve + yı mı - yi mi seçip yazmam lazım bunu bilmiyorum. PBO 'yu kapattım şu anda 63 dereceyi görüyor en fazla. 63 derece bir şey değil ama ben daha güçlü olsun diye 2600 değil 3600 aldım şimdi gidip ısınmasın diye performansını düşürüyorum. 2600'ler oyunda 71 dereceyi geçmiyor pek stock soğutucuyla işte. Bu niye böyle oldu anlam veremedim. Tek anladığım tek şey fazla voltaj bastığı.
    Zannetmiyorum ya 1.425v gerekli olduğunu. 2600'de mesela 1.3v civarı veriyordu en fazla fakat voltajını düşürüp 1.2v da falan sabitleyip kullananlar vardı. Eğer öyleyse sıvı soğutma şart oldu bana.
  • Alex5 kullanıcısına yanıt
    Kim diyor onu ya, marka fark etmeksizin ryzenlar sıka sıka gidiyor abi.
  • Şu an için bioslar sorunlu, voltajlar düşürülecek updateler ile. x570 hiç akıl kârı değil şu an, gen2 ler beklenmeli en kötü
  • Bu yeni mimari, üstelik ilk adımı. Tıpkı Ryzen 1800'ler gibi. AMD Zen 5 sözü verirken daha 2'sini gördük. Hız aşırtma beklersek, daha yolumuz var. PBO kapatmakla iyi etmişsiniz. PBO, tdp sınırları dışında çalışmayı temsilen bulunduğu üzere şuanki performansının tam 65w fabrika ayarı olması gerek.
    Offsetlerle uğraşmamanızı öneririm, tekrardan.

• ibo-wan kullanıcısına yanıt
    Aynı şekilde düşünüyorum bende. Lakin 3600 kullanıp ta benim aldığım sonuçları alan birkaç kişi daha görsem içim rahat edecek. Belki işlemci bozuk bilemiyoruz. Ben artık şu saatten sonra AMD 'den her şeyi beklerim, iki işlemci aldık ikisi de peş peşe arızalı çıktı. İlk aldığım voltaj basmayıp 1.1 civarında kalıp hiç turbosunu açmıyordu, aşırı ısınıyor ve çok yavaş soğuyordu. İkinci aldığım ramlerimin bozuk olduğunu söyledi ama kendisi bozuktu, ramleri 3200 mhz'e aldığımda makine ram kaynaklı mavi ekranlar veriyordu hatta bir ara ciddi ciddi ramler arızalı mı dedim. O işlemciyi de değiştirip 3600 aldık şu anda 3200 mhz de kullanıyorum belleklerim taş gibi.

Birde ne alaka bilmiyorum, buraya ilk defa yazacağım. Önemsiz olduğunu düşünüyorum ama biraz da aklıma takıldı. Benim makineye gelen ilk 3. nesillerle uygunluk bios'unda bios ekranında problem yoktu ama 2. gelen yamadan sonra bios ekranında fare kasmaya başladı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-FDCF59BE8 -- 13 Temmuz 2019; 13:25:21 >

Bir üst mesajda yazdığım gibi 3600 kullanan birileri gelip benim sıcaklık verilerim bu şekilde dese içim rahatlayacak. Şu durumda youtube'taki testleri bekliyorum, hatta yeni bir konu açıp millete sıcaklık değerlerini sorsam mı diye de düşünüyorum. Şu durumda kullanmaya devam edeceksem sıvı soğutma alana kadar PBO'yu kapalı tutacağım. offsetle uğraşmıyorum çünkü gerçekten hiç anlamıyorum.

Cooler Master MasterLiquid ML240L RGB 240mm düşünüyorum f/p olarak aklıma bu yattı :

Arkadaşlarla konuşuyorum, 100 liraya dark'ın kule tipi soğutucusunu al geç diyor ama sesli çalışırsa benim için çok kötü olur, stock soğutucunun fanına dayanamıyorum daha.

• BoşnakAğa kullanıcısına yanıt
    İnsanlar GHZ'e neden bu kadar takılıyorlar? Basitçe anlatayım, 3. Viteste 5000 devir çeviren aynı otomobil ile 4. viteste 2000 rpm çeviren otomobil aynı hızda giderler(ortalama olarak söyledim, hızlanmayı kastetmiyorum.)

Yani önemli olan bence kaç GHZ olduğu değil, günün sonunda bize sunduğu güçtür. Ben her şeye bu şekilde yaklaşıyorum, 75 HP araç geri kalan bazı şeylerden dolayı yerine göre 100 HP 'lik araçtan daha hızlı hızlanabilir ve daha yüksek hızlara çıkabilir. Biraz argo olacak ama kusuruma bakmayın. Önemli olan boyu değil, işlevidir.
  • Soğutucunun fanını ayarlamak için anakartta smartfan sayfasından sınırlama yapabiliyorsun. 2500-3000 arası çok sessiz çalışıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mete Can Karahasan -- 13 Temmuz 2019; 15:21:29 >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.