Şimdi Ara

AMD Carrizo Apu'lar Göründü!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
67
Cevap
2
Favori
3.200
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Yeni Excavator mimarili apular %23 zar boyutunda küçülme sayesinde 3.1 transistör sığdırılmış,%40 a varan enerji verimliliği vadediyor,TDP 65 Watt olarak belirlenmiş ,önceki streamrollerden % 30 daha performanslı deniyor.
    Tabi grafik performansıda 2 kata yakın arttırılmış bu işlemciler FM2+ soket tabanlı A88X'lerle tam uyumlu olarak (bios güncellemesiyle beraber) kullanabileceğiz.
    Kaynak:http://wccftech.com/amd-disclose-details-carrizo-apu-isscc-2015-features-28nm-excavator-core-architecture-31-billion-transistors/
    Evet apular tanıtıldı buda videosu:www.youtube.com/watch?v=I6zX2IqBI7A
    Ayrıca samsung yeni nesil monitörlerinde FreeSync kulanacağını bildirdi,Capcom firmasıda Mantle ekosistemine katıldı.
    Yeni haberler var:
    AMD'nin APU Carrizo için Grafik performansı 2X Pro Kaveri ve 3X Intel Iris bu performansını gösteren SiSoft Sandra testler.
    http://cdn2.wccftech.com/wp-content/uploads/2015/01/AMD-Carrizo-Graphics-SiSoft-Sandra-Leak.jpg
    http://cdn.wccftech.com/wp-content/uploads/2014/11/Gardenia-Carrizo-General-Specifications.png
    Bu testlere göre bir R7 265 ekran kartı, Playstation 4 içinde aynı grafik performansı sunan bir kart gücünde içindeki gpu.
    bir diğer haber carrizonun masaüstüne bga olarak geleceği,yani anakarta lehimli olarak,kaveri refresh işlemcilerin geleceği söylenmiş:
    http://wccftech.com/kaveri-refresh-landing-carrizo-bga-desktop/
    http://wccftech.com/amd-carrizo-graphics-benchmarks-leaked-double-performance-kaveri/

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi redoracle -- 19 Ocak 2015; 7:06:43 >

• +1

Üstelik bunların hepsi 28 nm'de yani nod değişimi yok. Glofo'nun FD SOI üretim tekniği 28 nm'de çok iyi iş çıkarmış. Umarım Excavator'un FX modeli de çıkar çünkü yeni oyunlara baktığımızda mevcut FX serisi resmen havlu altmış görünüyor. Fx 8350'nin güncel oyunlarda i3'ün bile yer yer altında kalması artık değişimin şart olduğunu gösteriyor.
    Steamroller'a %30 far demek mevcut Piledriver FX'lere rahat %35-40 fark demek. Ciddi bir sıçrayış olmanın yanında 2016'ya kadar AMD'ye zaman da kazandırır. Ama hala bir haber yok.
  • redoracle R kullanıcısına yanıt
    GPU performansının 2 kat civarı arttığı çok yerde belirtiliyor. Ancak 2133 bellek bant genişliği sınırı ile bunu nasıl başardılar acaba. Zira A10-7850K içindeki GPU harici 7750 karta yakın sonuç veriyor. HD-6670 kart 64 GBs, HD-7730 ve 7750 ise 72 GBs bant genişliği kullanıyor. Ancak çift kanal 2133 bellek ile 34,1 GBs, 2400 bellek ile 38,4 GBs bant genişliği sağlanabiliyor.

Bu durumda gücü iki kat civarı artan GPU birimini beslemek için nasıl bir çözüm buldular bilemiyorum. Eğer gerçekten yapabildilerse HD-7770 ayarına yaklaşacak, iyi bellek ve OC ile yakalayacak demektir. Bir APU için muazzam GPU performansı demek olur bu. Birçok kişiye de yeter.

Ancak kastettikleri sadece teorik hesap gücü ise ve bellek bantgenişliği darboğazı nedeni ile normal kullanıma yansımayacaksa pek anlamı yok. Zira A10-7850K APU 2133-2400 bellek ile kullanılınca 1866 belleğe göre büyük FPS artışı oluyor ve bellek darboğazını açıkça gösteriyordu. Gidip artık kimse APU ile COIN kazmaz sonuçta. Veya herkes dahili GPU ile encode yapacak da değil. HBM filan olmadan zor gibi.

Intel sandy bridge (2.ci nesil) üzerine Ivy Bridege ile %10-15, haswell ile de %5-10 ekleyebildi. AMD de bulldozer çekirdek üzerine piledriver ile ortalama %15-20 kadar ekleyebildi. Örneğin FX-8120-8320 farkları CPUworlda göre tek çekirdek için 1.15, çok çekirdek için 1.20 civarında. Passmark değerleri de 8120-8320 için 6587-8081 yani %23 gibi. Yani bulldozer-piledriver farkı ortalama %15-20 civarında.

Piledriver-steamroller arasındaki fark ise 5800K ve 7850K arasında passmark farkı 4647-5657 olup %22 kadar. CPUworlda göre ise tek-çok çekirdek farkları %16-21 civarında. Yine piledriver X4-760K ile steamroller X4-860K arasındaki fark da passmark 4581-5748 oranında yani %25 kadar.

Bulldozer->Piledriver = + %15-20 - OK
    Piledriver-> Steamroller = + %15-20 - OK
    Steamroller->Excavator = + %30 - ???
    *
    Piledriver->Excavator= + %45-50 - ?????????

Excavator çekirdek kullanan CPU kısmı için de steamrollere çekirdeğe göre ortalama %30 artış deniyor. Yukardaki verilere steamroller çekirdek piledriver çekirdeğe göre %15-20 daha hızlı. Bir de bunun üzerine excavator ile %30 fark gelecekse bu çok büyük artış olur. Yani excavator çekirdek piledriver çekirdekten benzer MHz ile %45-50 hızlı olmalı teorik olarak. %40 saysak bile acaip olur.

Ben %30 olmasının beklemiyorum ama yine %15-20 olur kanaatimce. Bu bile şu anki Piledirver FX serisine göre kümülatif %30-35 artış demek.

%30 CPU perf artışı üzerine %100 GPU perf artışı ve 65 watt. Şu an 95 watt APU tipleri bile gayet iyi OC oluyor. Özellikle 5800K-6800K içindeki 800-844 MHz GPU ile 1150+ görenler varken 65 watt ile acaba nerelere gidilir. Bunun GPU kısmını düşşek 8 çekirdek FX ile 95 watın altına inilebilir demek. 125 watt TDP ile 4.7-4.8 sıklıkla görülürken 95 watt altı TDP ile 5.0-5.5 arası zorlanamaz mı.

Bu %30-35 bile şu anki FX serisi için ilaç gibi gelir. Sonuçta 9018 passmark veren FX-8350 işlemci %30-35 ile 11723-12174 passmark gücüne ulaşacak demektir. 4770K-4790K işlemciler 10258-11296 passmark verdiğine göre yakalama şansı doğacak demektir. Gerçi tek kanal DirectX yüzünde oyunlarda yine geri kalacaktır ama fark çok azalacaktır.

Yok birde %40-45-50 gibi fark hakkaten olursa ve AMD Excavator çekirdek FX çıkarmazsa batsın anasını satayım. Salaklığına yansın deriz.
    Gerçi batarsa intel hepimizi öper ama kaçınılmazsa zevk almak mecbur.

Hatta çıkarmazsa beklemeyip basmaya gidelim, bombalayalım filan yani.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi melikulupinar -- 19 Kasım 2014; 16:46:15 >

• Foxbat kullanıcısına yanıt
    FD SOI ile üretileceğine dair bilgi var mı? GF 28nm SHP diyor wccf, 28nm SHP ile FD SOI aynı üretim yapısı değil diye biliyorum ben. Hani FD SOI olursa, ilk büyük başarısı ve gerçekleşen üretimi olacak. FD SOI teoride iyi gözüküyor ama daha saha testi yapılmadı, geniş üretim yapılmadı. Katkısı olabilir de. Diğer taraftan AMD 2 seneden beri yoğunlaştırılmış-sıkıştırılmış FP kütüphanelerinde çalışıyordu, uygulanılmamış deniyordu(high density math library, hani bahsediyoruz ya mantıksal tasarımlar var bunların mesela verilog gibi diller ile tasarımı faln var, bi de bunların RTL denilen fiziksel silikona nasıl aktarılacağı ile ilgili sentezlenme hali var faln diye. Bunlarla ilgili ).

Excavator eğer FD SOI gibi prosesle ilgil değl de bu tarz tasarımsal bi iyileşmeden daha iyi konuma gelebilecekse güzel haber.

Öbür taraftan Kaveri, düşük TDP'li modellerde perf açısından büyük sıçrama yapmıştı (45W TDP'li modellerde mesela). Umarım bu haber benzer bi durum değil, tamamıyla yani en güçlü modeller için de geçerli olur.

• melikulupinar kullanıcısına yanıt
    Bana pek inandırıcı gelmedi a10 7850k daki gpu performansını 2 ye katladılarsa hd7790 a yakın performans demek ddr3 te zor gibi acaba hbm bellek olayını mı yaptılar onu çözemedim
    Hocam AMD yeni işlemci çıkardığında bizim AM3+ anakartlarla uyumlu olacak mı?
    Bir bilgin var mı bu konuda?
  • quote:

Orijinalden alıntı: İsaac Newton

Yeni mimari zen ddr4 ile yeni soketle gelecek,zaten ben o yüzden excavatör çekirdekli fx çıkaracağını düşünmüyorum,yoksa yeni anakart çıkarmak zorunda kalacak tüm gücünü zene vermesi dha iyi şu an.
    Hatta bu carrizolarda hem ddr3 hem ddr4 destekli olacaktı ama anlaşılan yeni zen mimarili apulara -onlarda yeni soketle gelecek tabi- saklıyor Amd tüm gücünü yeni mimariye vermesi daha iyi bence.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: redoracle

quote:

Yeni mimari zen ddr4 ile yeni soketle gelecek,zaten ben o yüzden excavatör çekirdekli fx çıkaracağını düşünmüyorum,yoksa yeni anakart çıkarmak zorunda kalacak tüm gücünü zene vermesi dha iyi şu an.
    Hatta bu carrizolarda hem ddr3 hem ddr4 destekli olacaktı ama anlaşılan yeni zen mimarili apulara -onlarda yeni soketle gelecek tabi- saklıyor Amd tüm gücünü yeni mimariye vermesi daha iyi bence.

Şu yeni mimarinin tek çekirdek performansı güçlü olsun da bari.

• İsaac Newton kullanıcısına yanıt
    Güçlü olacak heralde bu sefer intel mimarisindeki gibi olacakmış çoğu şey,modul yapısıda olmayacak eski hatalara dönülmeyecek.
    Hem eski Fx işlemcileri yapanlar hazırlıyor bu sefer ,16 nm üretim teknolojiside cabası.
  • yıl olmuş 2015 hala çoklu çekirdekleri verimli çalıştıracak uygulamalar yaygınlaşmayacaksa niye ha bire yok 4 çekirdek yok 10 çekirdek diye çıkarıyorlar işlemciyi anlamadım gitti.çıkarın 1 bilemedin 2 sağlam çekirdek işlemci verimli çalıştırsın onu olsun bitsin.eskiden mhz mevzusu vardı şimdi çekirdek mevzusu var.
    bir de dx12 gelmeden işlemciler oyunlarda işkence çekip duracak galiba anlaşıldı.
  • quote:

Orijinalden alıntı: qaanx

Bana pek inandırıcı gelmedi a10 7850k daki gpu performansını 2 ye katladılarsa hd7790 a yakın performans demek ddr3 te zor gibi acaba hbm bellek olayını mı yaptılar onu çözemedim

2400 Mhz bellek bile kullansalar çift kanalda 38.8 GBs bant genişliği ile güçlü GPU beslemeleri imkansız.

HD-7750 kartın az altında GPU içeren 7850K işlemciyi 1866 yerine 2133-2400 bellekle kullanınca FPS bayağı artıyor. Yani bellek darboğazı var.

Bu darboğaz ortada dururken harici kart olarak 96 GBs isteyen HD-7790 ayarına ulaşmak imkansız. GPU saf güç olarak bunu verse bile bellek boğacaktır onu.

Şimdi 4 kanal bellek deseler olabilir ama sorun FM2+ kartlarda çalışır mı ?
    HBM bellek deseler bunlar FM2+ kartlarda DDR3 bellek yuvasına nasıl uyacak.

Yok carrizo ile anakart-soket değişir de 4 kanal DDR3-DDR4 desteği veya Jaguar gibi HSA üzerinden HBM gelir mi bilemem.

Biraz düşük ihtimal. Belki APU içine ESRAM filan eklemişlerdir. Ancak bu durumda 65 watta değerine nasıl indiler.

Görmeden tahmin çok zor.

• quote:

Orijinalden alıntı: ilkerinanç

yıl olmuş 2015 hala çoklu çekirdekleri verimli çalıştıracak uygulamalar yaygınlaşmayacaksa niye ha bire yok 4 çekirdek yok 10 çekirdek diye çıkarıyorlar işlemciyi anlamadım gitti.çıkarın 1 bilemedin 2 sağlam çekirdek işlemci verimli çalıştırsın onu olsun bitsin.eskiden mhz mevzusu vardı şimdi çekirdek mevzusu var.
    bir de dx12 gelmeden işlemciler oyunlarda işkence çekip duracak galiba anlaşıldı.

O konuda IBM'in çalışmaları var zaten :
    http://forum.donanimhaber.com/m_94818006/tm.htm

• quote:

Carrizo APU zaten AM3+ sokete olmaz.

Hatta ben iki kat güçlü GPU ve %30 hızlı CPU dediklerine göre mevcut FM2+ anakartlarla bile bunun nasıl yapılabileceğini bilmiyorum.
    Soket değişme ihtimali var desem hiçbir işareti yok bunun.

Ancak bir ihtimal Excavator FX çıkarsa AM3+ sokete uyacaktır.
    Zira AMD yol haritasında AM3+ için Steamroller ve Excavator FX görünüyordu.

Her ne kadar Steamroller FX çıkmadı ise de yol haritası da yalanlanmadı ve çıkmayacağına dair açıklama da yapılmadı.

Sanırım AMD üretimde sıkıntı yaşıyor. Bir yandan XBOX-PS4 için Jaguar APU, bir yandan yeni OPTERON serisi, diğer taraftan Kaveri APU ve ekran kartları üretimi varken FX için üretim kotası kalmıyor gibi geliyor bana.

Eğer Globalfoundries FD-SOI tekniği ile üretim işini halledebilirse FX gelebilir.

• quote:

quote:

ZEN taa 2016 yılında çıkacak. O da gecikme olmazsa.

Piledriver FX üzerinden 2 yılı aşkın zaman geçti.

ZEN çıkıncaya kadar yeni FX gelmezse mevcut FX serisi sürünür. Şimdilik iyi-kötü gidiyor ama dahada dayanması zor.

Masaüstü pazarı kaybetmek istemiyorsa yeni FX şart ZEN çıkana kadar.
    Üretim sıkıntısını aşarlarsa tabii.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi melikulupinar -- 19 Kasım 2014; 17:59:17 >

• quote:

Orijinalden alıntı: melikulupinar

quote:

quote:

ZEN taa 2016 yılında çıkacak.

ZEN çıkıncaya kadar yeni FX gelmezse mevcut FX serisi sürünür. Şimdilik iyi-kötü gidiyor ama dahada dayanması zor.

Hocam öylede bu Amd'nin fazladan yatırım yapacak hali yok,intelde erteledi zaten yeni seriyi.
    Zaten kaç senedir sürünüyor fx serisi tek çekirdekte hem zen 2015 sonuna yetişebilirde deniyor.
    Şimdilik apularla,konsollarla götürüyor amd şimdi ne gerek var fxler çin yeni yatırımlar yapmaya,yeni anakartlara vs.ye,biraz bekletsin ama bomba gibi bi dönüş yapsın,zaten şu an piyasada durgun,ddr4lerde hala pahalı ve hızları tam potansiyeldedeğil.

• Şimdi piledriver-steamroller arasında ortalama %20 perf artışı var.
    İddiaya göre steamroller-excavator arasında da %30 olacak.

Şu çizelgeye bakalım.
     AMD Carrizo Apu'lar Göründü!

Çizelgeye göre Bulldozer-Piledriver çekirdek arasında ortalama %17 fark yani %15-20 fark bariz görünüyor.
    APU kısmında bu oran %30+ gibi ama bunun sebebi ilk APU modellerinin iyi olmamasından kaynaklı. Yanıltmasın.

Steamroller çekirdek FX çıkmadı ama Steamroller çekirdek Kaveri serisi APU modelleri çıktı. (arada Piledriver 2 diyeceğimiz richlard APU da çıktı)
    5*** serisi Piledriver APU ile 7*** serisi Steamroller APU arasında ortalama %22 perf artışı var. Bunu da %20 kabul edebiliriz.

Şimdi Piledriver A10-5700 ile Steamroller A10-7700K aynı frekansta ve %27 perf artışı var. Yani mimari ile %30 fark yapılabilir görünüyor.

Bu durumda olsa ne olabilirdi diye düşünürsek;
    Steamroller FX çıksa ve APU gibi %20 fark yapsa, üzerine de iddia edildiği gibi excavator ile %30 gelse acaip bir şey çıkıyor ortaya.
    Yani Piledriver ile excavator arasında %50+ gibi bir perf artışı olması lazım.

Bu gerçekten verilirse ZEN beklenene kadar FX serisi belini doğrultur.
    Yapabiliyorlarsa ve buna rağmen çıkarmazlarsa mallığın daniskası olur.

Zira APU perf artışını örnek alırsak Fx için %50+ artış demek bu.
    Şu an FX-8350 işlemci 9018 passmark puanı alıyor. I7-4790K ise 11296 puan alıyor.
    Çizelgedeki ihtimal gerçekleşirse yeni FX işlemci 14068 passmark puanı alacak denebilir.

Bu durumda 11296-14068 oranı ile öne geçecek.
    Bırakılım bunu, totalde %30 artsa bile 11723 ile yine geçebiliyor.
    I7-5930 bile 13483 passmark değerinde.

Yani bu durumda ZEN beklemeye değer mi. Mimari hazırsa mevcut FX üretimini kesip yerine yenisini üretsinler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi melikulupinar -- 19 Kasım 2014; 17:42:54 >

Elinize salık güzel tablo olmuş en az bi %40 ık artış olmalı genel performansta piledriverla,demekki zen in % 60 filanolması lazım demekki.
    Acaba oyunlardaki performansı nasıl olurdu exca fx in,gerçi oyunlarda pek ço etken giriyor işin içine.
  • redoracle R kullanıcısına yanıt
    Böyle bir artış gelirse yani Pd->St arasındaki %20 üzerine birde %30 gelirse FX serisi toplam güç olarak masaüstü tüm I serisini toz eder.
    Zira APu ile %22 verebilmişlerdi. Şimdi de %30 gelirse acaip olur.

Bu durumda FX-8750 (8150-8350-8550 pas-8750) çıkarsa 14068 passmark ile çok çekirdekte 13483 passmark veren I7-5930K işlemciyi geçebilir.
    Bunun ilk faydası çok çekirdek kullanan işlerde, mesela render, CAD-CAM, encode vb görünür. 500 liraya işlemci alıp 1500 liralık işlemciden iyi sonuç alınabilir.

Ancak çıksa bile oyunlarda sorun çözülmez tam olarak. Zira yeni FX toplamda iyi olsa bile tek çekirdekte yine geri kalacak biraz.

Mesela çizelgedeki gibi olsa 14068/8=1758 passmark verir tek çekirdekte. Mevcut I5-4670K ise 7740/4=1935 passmark verecektir tek çekirdekte. (I7 yazmadım HT birimi oyunlarda pek işe yaramaz)

Yani %56 ile gelse bile 1935/1758 oranında oyunlarda yine %10 kadar geri kalacaktır.
    Çünkü DirectX tek çekirdek kullandığından total gücün önemi kalmıyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: melikulupinar

quote:

quote:

ZEN taa 2016 yılında çıkacak.

zaten şu an AMD'yi ayakta tutan ekran kartları ve APU teknolojisi değil mi ?

Üstüne bide -zendede artık gpu olacakmış- hsa komutları,hatta directx 12 komutları,mantle komutları-çekirdeği- gömseler bide windows 10 da native hsa desteklese Amd bomba gibi dönüş yapar.
    Zira bence danışıklı dövüş olduğu için şimdilik exca fx çıkarmaz,intelde hemen erteledi zaten bi bahaneyle yeni işlemcileri,ellerindekini tüketirler daha önce yaptıkları gibi.
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.