Şimdi Ara

AMD'den ekran kartları için Catalyst Omega sürücüsü: Yepyeni özellikler, artan performans ve dahası... (7. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
155
Cevap
4
Favori
4.399
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: M@U

quote:

Orijinalden alıntı: meydey45

o senin görüşün ekran kartı bölümünde nvidia gtx970 colin while sorunu ile ilgili baya şikayet var iyi bir firma olsaydı piyasaya sürmezdi.

pahalı ekran kartlar piyasaya sürdü sattamadı elde kaldı .

para göz firma!!!

amd r9 390x bir gelsin boyunun ölçüsü alır nvidia

Coil Whine sorunu iki tarafta da sıkça görülmekte. GTX 970'in talihsizliği çok yüksek satış oranlarına ulaşmış olması. Bir de sessiz bir kart olması. İyi firma - kötü firma olayı değil.

O zaman AMD de hem Coil Whine sorunu olan hem de kendi kendine hızı düşen 290'ları niye sundu? İyi firma olsaydı sürmezdi demek lazım.

GTX 970 peynir ekmek gibi satmakta. Hatta Steam istatistiklerine göre tüm R9 200 serisi (toplam 7 kart), yalnızca GTX 780'in kullanım oranını yakalayamamış durumda. Hem de bu kart son 3 aydır EOL durumunda.

GTX 970'e pahalı demeye imkan yok. O kadar sorununa rağmen F/P kralı ilan ettiğimiz 290'lar üzerine, hem o sorunların hiçbirini yaşamayan, hem de çok düşük güç tüketimine sahip olan ve performansı da azcık yüksek olan GTX 970, bariz şekilde daha düşük fiyatla girdi pazara. Bizim memlekette sırf "Nvidia" ismi sebebiyle pahalı satılması bambaşka bir mevzu. Nvidia'nın belirlediği Türkiye fiyatı ise 1000-1100 TL'dir. Ama buna bile uyulmadı. Ona rağmen çatır çatır sattı. Zaten bu yüzden Coil Whine sorunu çok sık görüldü. Yurtdışında da aynı durum (hatta çok daha fazla satış) geçerli.

Tüm firmalar paragözdür. Amaçları bir şeyler satıp paranızı almaktadır. Geride kalan fiyata oynar, o kadar. Yoksa fırsatını bulan fiyatları kökler. Hatta Nvidia GTX 900 serisi ile fiyatları uçurmadığı için paragöz firma lakabını da ufaktan sildi.

Nvidia'nın en son boyunun ölçüsünü aldığı seri, HD 4800'lerin çıkışıyla tepe taklak olan GTX 200 serisidir. Fiyatlarda çok ciddi indirimler yapılmıştı. Ancak Nvidia'nın hızlı hamleleriyle HD 4800'lerin etkisinin de yalnızca birkaç ay sürdüğü görülmektedir.

Daha sonraki dönemde HD 4890'ın çıkışında GTX 275'le Nvidia, AMD'nin boyunun ölçüsünü almıştır. HD 5000 serisinde zaten uzun süre Nvidia'dan rakip ürün gelmediği için boyunun ölçüsü gibi bir durum söz konusu olmamış, GTX 460'la birlikte AMD'ye sağlam tokat atmıştır. Nvidia çok ani bir şekilde GTX 580/570'i sununca, yine AMD boyunun ölçüsünü almıştır. GTX 680/670'le yine benzer bir durum yaşanmıştır. 290'lar çıktığında yine HD 4800 etkisi olacağı düşünülmüştü, ama o da olmadı. Daha kartlar tam olarak tanıtılmadan Nvidia'dan hem bariz daha hızlı bir kart duyurusu geldi, hem de haftasında fiyat indirimi ve oyun kampanyası geldi. Sonucunda da en başta belirttiğim durum ortaya çıktı.

Son olarak da AMD Tonga vs. işlerle uğraşırken Nvidia Maxwell'le kontraya çıktı ve sonucunda da pazar payları ve kârlılık durumuna bakarsanız 3 puanı almış olduğunu görürsünüz. Son birkaç seride ağzının payını alan genelde AMD oldu. Zaten o yüzden bugün sallanan taraf görünümünde. 300 serisinden de o kadar emin olmayın derim. Zira AMD bile emin değil. İşin kötüsü, G900 serisi halihazırda 3 aydır yanıt bekliyor ve şuan pek ses yok. İşte bu süre ne kadar uzarsa, 300 serisinden o kadar şüphe edin derim.

şu yazıyı okuyupta nvidia dostu olmadığını söylemek saçma bir cümle olur diğer bir deyişle amd düşmanı olman yüksek bir olasılık

• M@U kullanıcısına yanıt
    dostum baya yazmışın bu devir döngü yılardır böyle
    Nvidia Amd arasında rekabet sürecek

290 muadili 780 dir
    295x2 verdiğin performans 780ti sli olarak verdi

şimdi r9 390x çıksın nvidia bak yeni kart çıkarır o zaman da onu tartışırız yıl 2015 sonu olmuş olur

İşin sonu müşterinin parasını nasıl alırız mantığı
    bitcoin yüzünden amd geçen sene bu zamnalar paraya para demedi. 6 tane ekran kartı aldırdılar millete.
  • quote:

Orijinalden alıntı: kankatree

quote:

Orijinalden alıntı: crazy585858

çok komikmiş kardeş paket yap bi ara güleriz.. ya sabır yarabbi.. züğurt tesellisiymiş..

adres ver kargonu yollayayım o zaman

zeka seviyesi yerlerde :)

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • hem gel ben şöyle yaparım böyle yaparım de yok yerin dibine sokarmışta yok oymuşta ben şöylemişimde sanane ? gelip atlamak o mesaji uzerine atlamak zorundamiydin ? birse uzuncana yazmışki ben şöyleyim ben böyleyim sen bilmessin diye.mesajin muhattapı senmisin ? kendini ne sanıyorsan kibir tavan yapmış bi bak bakalım ilk verdiğin cevaba başımıza alikıran başkesen oldu beyefendi git başka yerde oyna banada bulaşma milletin avukatlığınıda yapma

• Nolmus gene burda.tartismalar almis basini gitmis :)

• M@U kullanıcısına yanıt
    lafı nereye uzatsam da nvidiayı yalasam yazısı olmuş Firmanın ceosu bile bu kadar yalamıyor. Nvidia bana para verse dese ki forumlarda benim durumumu savun. Şu yazdıklarını yazsam utanırım kendimden

steamde en çok kullanılan üst seviye denebilecek kart 7970. 2011 de çıktı ve hala üst seviye kartlar arasında. Nvidia da bu kadar uzun süre ringde kalan bir kart yok.

"5000 serisinde zaten uzun süre Nvidia'dan rakip ürün gelmediği için boyunun ölçüsü gibi bir durum söz konusu olmamış,"
    bu nedir lan? Daha ne olacaksa Yazdıklarında dalga geçilecek çok malzeme var ama üşendim

Ayrıca cw sorunu şimdiye kadar hem amd hem nvida da nadir görülen bir sorundu. Ama 900 serisinde az veya çok her kartta var. 5 tane kart değiştirdim hepsinde de çıktı diyen bile var.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hobar -- 15 Aralık 2014; 8:34:44 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Hobar

lafı nereye uzatsam da nvidiayı yalasam yazısı olmuş Firmanın ceosu bile bu kadar yalamıyor. Nvidia bana para verse dese ki forumlarda benim durumumu savun. Şu yazdıklarını yazsam utanırım kendimden

steamde en çok kullanılan üst seviye denebilecek kart 7970. 2011 de çıktı ve hala üst seviye kartlar arasında. Nvidia da bu kadar uzun süre ringde kalan bir kart yok.

"5000 serisinde zaten uzun süre Nvidia'dan rakip ürün gelmediği için boyunun ölçüsü gibi bir durum söz konusu olmamış,"
    bu nedir lan? Daha ne olacaksa Yazdıklarında dalga geçilecek çok malzeme var ama üşendim

Ayrıca cw sorunu şimdiye kadar hem amd hem nvida da nadir görülen bir sorundu. Ama 900 serisinde az veya çok her kartta var. 5 tane kart değiştirdim hepsinde de çıktı diyen bile var.

Normalde bu tip hakaret içerikli mesajlara cevap atmam. Özellikle de trollük amacıyla yazılmışsa... Ama sizi azbuçuk bildiğimden, belki okursunuz ve durumu anlamaya çalışırsınız düşüncesiyle yazayım diyorum. Zira sizleri de kaybedersek forum iyice çöplüğe dönüşecek.

Yazdığınız birçok şeyde yanlış anladığınız veya yanlış yorumladığınız nokta olduğunu söyleyebilirim.

Öncelikle HD 7970'in en çok kullanılan üst seviye kart olduğunu ifade etmişsiniz ama bu anlatamayacağım boyutta bir hatadır. Zira bu kart 28nm'deki ilk GPU'yu kullanan 22 Aralık 2011'de tanıtılmış, 9 Ocak 2012'de satışa sunulmuş bir karttır. Her ne kadar üst seviye olarak sunulmuş olsa da daha 2012 bitmeden 400$'ın altındaki fiyatı ile üst seviye durumundan yavaş yavaş kopmaya başlamış dahası bunun nedeni ise Nvidia'nın kartlarına karşı hemen her konuda geride kalması olmuştur. Hatırlatmak gerekirse, HD 7970 550$'lık fiyatı ile sunulduğunda (benim gibi) birçok kişi tarafından eleştirilmiş ve gereksiz pahalı bulunmuştur. Sonrasında ise daha ucuza sunulan (500$) GTX 680 tarafından hem performans, hem güç tüketimi hem de sessizlik konularında geride bırakılmış ve zaten çok yüksek olmayan satışları ciddi derecede düşmüştür. 1,5 ay sonra ise performans olarak kafakafaya rakibi olan GTX 670 400$'a sunulmuş ve bunun sonucunda HD 7970 çok daha ciddi bir kıyıma uğramıştır. Zira maliyeti daha yüksek olan bu kart, fiyatının 400$ ve aşağısına indirilmesi zorunluluğu ile karşılaşmıştır.

Ne yazık ki eski Steam verilerini saklamadığım için şak diye koyamıyorum ama hepimizin bildiği gibi, o dönemde GTX 670'in kullanım oranı, HD 7000 serisi tüm kartların toplamına yakındı. Zaten o dönemde Nvidia bu kartlardan dünyanın kârını yaptı, pazar payı oldukça yükseldi. AMD ise işlemci tarafından sonra GPU tarafında da ciddi yara aldığı için hem pazar payı hem kârlılık hem de borsada çakıldı. 2012, AMD için çok sıkıntılı bir dönem oldu.

İşte tam o dönemlerde üretilmiş ve sonrasında EOL sürecine girmiş olan HD 7970, 3 yıldır satılıyor olmasına rağmen, ancak %1,12'lik kullanım oranına ulaşmış görünüyor. Bu tam anlamıyla rezilliktir. Zira aynı dönem içerisinde Nvidia daha yüksek ve benzer fiyattan sattığı benzer seviyedeki kartlarını HD 7970'in önüne geçirip EOL yapmıştır (GTX 680, GTX 670, GTX 770). Yani Nvidia'da çok daha hızlı bir dönüşüm durumu söz konusudur. Adamlar kartı çıkarıp yüksek satış rakamlarına taşıyıp çok geçmeden yerine yenisini koyarak aynı şeyi onda da yapmayı başarıyorlar. Hatta son olarak GTX 970'in kullanım oranındaki artışa bakarsanız bunu daha rahat görebilirsiniz (3 ay olmadan 3 yıllık HD 7970'in yarısına ulaşmış durumda). Şuan yerine geçtiği GTX 780 ve GTX 770 EOL olmuş durumda bu kartlar belli bir satış adedini zaten yakaldılar. Şimdide bunların kullanım oranı düşüp GTX 970 çıkacak. Aynısını GTX 680, GTX 670, GTX 580, GTX 570, GTX 560 vs. kartlarda da gördük. Yani Nvidia sunduğu kartı çok hızlı şekilde satabiliyor. AMD ise rekabette geride kaldığı için üretip satamadığı kartlarını zamana yayarak satma ve zarar etmeme politikası izliyor. Bunu hem bu HD 7970 örneğinden hem de 2013'e kadar sıfırı bulunabilen HD 4800'lerden biliyorum (bizzat Ocak 2013 çıkışlı HD 4850 geçti elimden). Eskiden bunu Nvidia da yapardı. Artık pek yapmıyor sanırım.

Özetle HD 7970'in 3 yılda ulaştığı kullanım oranı ve ondan başka üst seviye hiçbir AMD kartının bulunmuyor olması, AMD adına rezalettir. Bunu anlamak için müneccim olmaya gerek yoktur. 1,5 yıl sonra çıkmış ve şuan EOL olmuş (kullanım oranı düşmeye başlamış olan) GTX 770'in daha pahalı olmasına karşın HD 7970'e fark atmış olması da bunun en net örneğidir.

Gelelim, HD 5000 serisi ve Nvidia'nın o dönemki durumuna karşı söylediğim sözlere dair düşütüğünüz yanlışa... Öncelikle şunu söyleyeyim, yukarıda "boyunun ölçüsünü alma" deyimi, karşılıklı yanıtların olduğu ve bir tarafın başına buyruk davranırken gelen sert karşılık sonucunda tökezlemesi anlamına gelir. O dönemi hatırlayın, Nvidia bir önceki dönemde "boyunun ölçüsünü aldığı için" başına buyruk davranır bir halde değildi. Tek GPU'daki en hızlı kart olan GTX 285, makul sayılabilecek bir fiyata, 400$'ın altına düşmüş, çift GPU'da 600$ gibi bir fiyatla en hızlı çözümü sunuyordu. Hatta GTX 275 gibi F/P oranı oldukça iyi bir kartı da mevcuttu. Benzer şekilde GTX 260'lar da gayet iyi durumdalarda. Zaten bu yüzden Nvidia'nın 2009 yılbaşı döneminde pazar payının yine rekor seviyeye geldiğini görebilirsiniz. İşte bu dönemde çıkan HD 5000 serisi kartlar, HD 4000 serisinin sunduğu F/P oranını sunmadığı için eleştirilmiş, ancak getirdiği yeniliklerle çok gözde bir seri olmuştu. Yalnız aynı dönemde Nvidia'dan bu seriye yanıt gelmediği için havalara girmesi ve bunun sonucunda boyunun ölçüsünü alması gibi bir durum söz konusu değildi. Anlamadığınız kısım bu sanırım. Daha iyi anlatmak için örneğini tekrarlayayım; Nvidia gerçek anlamda boyunun ölçüsünü G200 serisi ile aldı. Hatırlayın, 650$ gibi faiş bir fiyattan sunduğu GTX 280, çok durumda GTX 295'in gerisinde kalıyor ve daha yüksek fiyatla satılıyordu. Benzer şekilde GTX 260'ın fiyatı da uçuk sayılacak bir seviyedeydi (450$). İşte tam bu dönemde AMD/ATI, HD 4800'lerle öyle bir tokat atıyordu ki; ekran kartı tarihinde pek görülmeyen indirimler, ürün tanıtımları vs. görüyorduk. Nvidia GTX 285'in fiyatını 450$ seviyesine, GTX 260'ın fiyatını ise 300$ seviyesine çekiyordu. Hatta HD 4870'in hafiften gerisinde kalan GTX 260'ı güncelleyip 216 CC modelini çıkarıyordu. Benzer şekilde HD 4850 tokatını yiyen 9800 GTX da fiyatı düşürülüp güncelleniyor ve sonuna "+" alıyordu. İşte bu tam manasıyla boyunun ölçüsünü almaktır. HD 5000 döneminde Nvidia'nın havalarda gezindiği, faiş fiyat çekip o fiyatı düşürmesi gibi bir durum hiç olmadı ki. Ürünleri gecikti, aylarca rakip sunamadı, bu tam anlamıyla rezillikti ama AMD'den Fermi'ye gelen şiddetli bir yanıt falan olmadı. İkinci bir HD 4800 tokatı görmedik. HD 6800'lerle güzel işler yaptı ama onlar da baya olaydı oldu (sürücü meseleleri, isimlendirmedeki tartışmalar, yüksek shader'lı kartlar vs.). Hatta tam tersine AMD o dönemde biraz havalarda gezdiği için GTX 460 tokatıyla kendine geldi ve HD 5830 gibi saçmalıkları bir kenara bırakıp HD 6800 gibi adamakıllı kartlar sundu.

Coil Whine meselesinde size katılmam mümkün. "900 serisi her kartta var" diyerek ahkam kestiğinize göre Nvidia ile birlikte çalışıyor olmanız gerekiyor. Zira başk şekilde her karta tek tek bakmanız mümkün değil. Bu konuyla ilgili olarak 5 tane kart aldım, hepsi sorunlu çıktı, 10 tane kart aldım cw anakarta da bulaştı şeklindeki kahve muhabbeti yerine yapılmış bir çalışmayı örnek olarak vereyim, en azından işin ciddiyeti artar:

AMD'den ekran kartları için Catalyst Omega sürücüsü: Yepyeni özellikler, artan performans ve dahası...

290'ların durumu daha acınası duruyor ne yazık ki. Ama o kartlarda cw sorunun fazla gündeme gelmemiş olması, bana kalırsa öncelikle az satmalarından, sonrasında ise zaten gürültülü kartlar olmalarından kaynaklanıyor. G900 serisi ise çok hızlı şekilde satıldı ve çok hızlı şekilde kullanıcı kitlesi büyüdü (bkz: GTX 970 kullanım oranındaki artış). Bu da sorunun çok daha hızlı şekilde farkedilmesine ve normalde farketmeyecek kimselerin bile bu sorunu dillendirmesine yol açtı. Doğrusu da buydu. Tabi bir de firmaların özel tasarımlarını çok hızlı biçimde hazırladığı biliniyor. Hatta G900'ler tanıtılmadan 1-2 ay önce yazmıştım, birçok firma özel tasarım olarak çok özenilmiş işler yapmayacak, eski tasarımları kullanacak diye. Bu sorun ondan da kaynaklanıyor olabilir. Sonuç olarak bu seride daha fazla olmuştur, bir şey diyemem. Ama diğer serilerde de çok ender görülmediği ortada.

Velhasıl, öncelikle ne yazıldığına dikkat edip kendi ön yargılarınıza dayalı şekilde yorumlar yapmazsanız sevirim. Yoksa zaten düşen kalite iyice ayak altında inecek. Gelecek ay biraz boşluğum olacak diye düşünüyorum. Daha önce yapmak isteyip yapamadığım uzunca bir yazılı çalışmayı, o dönemde yazıp buraya koymayı düşünüyorum. En azından o çalışmada isteyen istediği noktaya bakıp, durumu anlar da böyle gördüğü her lafa "fanatik, fanboy, şu, bu" diye atlamaz.

@sendomi

Bir iddiada bulunuyor ancak bunu katılayacak bir şey sunmuyorsanız, yahut sunulan şeyin yanlış olduğunu söyleyip buna karşı bir şey sunmuyorsanız, söylediklerinizin çok da anlam ifade etmeyeceğini bilin. Yukarıda yazdıklarımı siz de okuyun. Bir şey söylendiğinde arka planına dair çok fikriniz yoksa, yorumda bulunmaktan kaçının derim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi M@U -- 15 Aralık 2014; 13:11:45 >

• Bir önceki yazıda maunun yazısının ortasına kadar olan kısım tamamen doğru yani şuraya kadar doğru "" 5000 serisinde zaten uzun süre Nvidia'dan rakip ürün gelmediği için boyunun ölçüsü gibi bir durum söz konusu olmamış, GTX 460'la birlikte AMD'ye sağlam tokat atmıştır."" Bundan sonraki kısım biraz duygusal olmuş doğruluk payı olsada duygu karışmış.Kullandığın kelimeler yüzünden insanlar nvidia fanatiği diyor.Rubisco gibi daha üstten bakıp firmalara eşit davransan hemen bu algı kalkar.Sonraki kısımda yazıda duygusal olarak yaklaşımdan ötürü nvidia övgüsü seziliyor.Bunu kırmak kolay yazıyı daha yukardan obejktif duygu katmadan yazabilirsin.

2.yazında nispeten daha az duygusal olarak yaklaşmışsın daha okunası bir yazı olmuş.Verdiğin bilgilerin çoğu doğru kanıtlanabilir durumda.Diğer yandan verdiğin son tablo bence fiyasko.Ben o tablo hakkında uzun şekilde yazmıştım.Yanlı olduğunu düşünüyorum.

970 ile ilgili olarakta uzun şekilde yazdım ben üretim kalitesinin daha ucuza mal edilmek için düşürüldüğünü düşünüyorum.Çok yüksek oranlı coil whine çıkması 970 için iyi bir reklam kesinlikle değil.Firmanın revizyona gidip eski kartları rma call back tarzı bi işlem yapmasını bekliyorum.

amd 3x serisi için bişey demek mümkün değil.Ortada yeni eklencek çok katmanlı ram dışında elde avuçta tutulcak bir bilgi yok.Yorum yapılcak durumu olmadığını düşünüyorum.Nvidia için amd 3x serisi geldiğinde eğer performans olarak 3x önde olursa ( ki önde gelmesi bekleniyor) özellikleri artırılmış bir 980 ile yeniden konumlandırma yapmasını umuyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi H.E.B Sup -- 15 Aralık 2014; 13:22:23 >

• Hep son model kartlarda performans artışı yapılıyo birde düşük kartlarda görsek ne olur kardeşim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-2BAE0C551 -- 15 Aralık 2014; 13:48:21 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: EMRES754

Bir önceki yazıda maunun yazısının ortasına kadar olan kısım tamamen doğru yani şuraya kadar doğru "" 5000 serisinde zaten uzun süre Nvidia'dan rakip ürün gelmediği için boyunun ölçüsü gibi bir durum söz konusu olmamış, GTX 460'la birlikte AMD'ye sağlam tokat atmıştır."" Bundan sonraki kısım biraz duygusal olmuş doğruluk payı olsada duygu karışmış.Kullandığın kelimeler yüzünden insanlar nvidia fanatiği diyor.Rubisco gibi daha üstten bakıp firmalara eşit davransan hemen bu algı kalkar.Sonraki kısımda yazıda duygusal olarak yaklaşımdan ötürü nvidia övgüsü seziliyor.Bunu kırmak kolay yazıyı daha yukardan obejktif duygu katmadan yazabilirsin.

2.yazında nispeten daha az duygusal olarak yaklaşmışsın daha okunası bir yazı olmuş.Verdiğin bilgilerin çoğu doğru kanıtlanabilir durumda.Diğer yandan verdiğin son tablo bence fiyasko.Ben o tablo hakkında uzun şekilde yazmıştım.Yanlı olduğunu düşünüyorum.

970 ile ilgili olarakta uzun şekilde yazdım ben üretim kalitesinin daha ucuza mal edilmek için düşürüldüğünü düşünüyorum.Çok yüksek oranlı coil whine çıkması 970 için iyi bir reklam kesinlikle değil.Firmanın revizyona gidip eski kartları rma call back tarzı bi işlem yapmasını bekliyorum.

amd 3x serisi için bişey demek mümkün değil.Ortada yeni eklencek çok katmanlı ram dışında elde avuçta tutulcak bir bilgi yok.Yorum yapılcak durumu olmadığını düşünüyorum.Nvidia için amd 3x serisi geldiğinde eğer performans olarak 3x önde olursa ( ki önde gelmesi bekleniyor) özellikleri artırılmış bir 980 ile yeniden konumlandırma yapmasını umuyorum.

Milletin bana nasıl baktığına çok takılmıyorum. Zira forum garip şekilde AMD'yi yücelteni seviyor. Bizzat denedim gördüm. Nvidia'nın geçmişte yaptığı çakallıkları yazdığım zaman "işte şimdi tarafsız oldun" diyenler oldu. Aynı şeyi AMD için yaptığımda direk olarak sen fanatiksin, fanboysun vs. diye takılan kişiler beliriyor. Siz de bu grubun içindesiniz. Ama gördüğümü yazıyorum. Bana bunları söyleyenler ise genel olarak benim gördüklerimi görmemiş olan kimseler. Mesela, geçenlerde Nvidia rekor pazar payına ulaştı diye bir başlık açılmıştı. Forumdaki çoğu kişi bundan habersizmiş. Hatta son birkaç yıldır devam eden durumdan da habersizmiş. Hatta ve hatta o habere inanmayan, yanlı bulan garip kişilikler de vardı. 3dcenter'ın yıllardır yayınladığı ve güncellediği tabloyu da görmemiş çoğu kişi. O nedenle de AMD'nin çoğu zaman Nvidia'nın önüne geçtiği gibi bir algı oluşmuş. Ama yıllardır öyle bir şey yok. Ben bundan haberdarım mesela. Ama ben de 2010 sonlarından beri uyandım diyebilirim. Öncesinde ben de her çıkan karta göre yorum yapıyor, firmaların birbirini ezdiğini sanıyorum. Meğer hiç de öyle değilmiş. G80'den beri Nvidia piyasayı domine etmiş, egemenliğini kurmuş ve sonraki süreçte de buna göre daha büyük hamlelere girişmiş (aylarca geç kalmak pahasına Fermi gibi bir mimariye girişmek, Kepler'le GPGPU'da kendi kurallarına göre GPU geliştirmek vs.) Onun öncesinde en azından X1800 serisine kadar gerçek anlamda kafakafaya giden ve genelde de ATI'nin önde olduğunu söyleyebileceğimiz bir rekabet durumu söz konusuydu. Zaten o zamanlar ben de "alayına isyan ölüme ATI" mantığındaydım. Çünkü Nvidia'nın çakallıklarını birebir görüyordum. GeForce 4 MX kazığı yemiş daha sonrasında FX serisini görmüş bünyede Nvidia nefreti olması, ATI sevdası uyanması kadar normal bir şey yoktur sanıyorum. Nvidia'nın çatır çatır para pastığı, ATI'nin ise zararına GPU sattığı X1900 - 7900 rekabetinde bile ben "ATI ezdi geçti yine" diyerek kendimi tatmin ediyormuşum mesela. Benzer bir algı, HD 4800'lerle de oluşmuştu. Ta ki HD 6900'lerle birlikte gerçeği görene kadar.

Forumu 2002'den beri takip ederim. Yanlış hatırlamıyorsam 2002-2003 döneminden beri de mesaj atarım. G80'den sonra gelen R600 faciası ile birlikte forumdan biraz uzaklaşmıştım. 2007 Mayısında falan bırakmıştım. O sıralar üniversite vs. işlerle uğraşmam gerekiyordu. Sonra 2010 Mayıs-Haziran gibi tekrar yazmaya başladım. İşte o dönemlerdeki mesajlarımı görürseniz, Nvidia'nın oldukça başarısız olduğunu, o dönemde yeni çıkan GTX 465 ile iyice dibe vurduğunu falan yazıyordum. AMD/ATI ise HD 5000 serisi ile aldı başını gidiyor gibi düşünüyordum. HD 6800'ler de güçlü bir şekilde gelince, AMD iyice malı götürecek diye düşünmeye başlamıştım. Ama işte tam da o dönemde işler değişmeye başladı. Aslında işler GTX 460 işe değişmeye başlamıştı. Zaten GTX 460 Fermi'nin efsanes (beklenen Fermi) olmuştu. Ben de o kartı çıktığı dönemde alıp yıllarca kullandım. Ama işte bu değişimin o sırada farkında değildim.

Öncelikle Fermi'nin çıkışında beklendiği kadar kötü olmadığını görmüştük aslında. Neden böyle diyorum, çünkü ben ve benim gibi birçok kişi Fermi'yi yeni bir FX yahut R600 (HD 2900XT) olacak diye bekledik. Yani ne adam gibi yeni teknoloji desteği ne de adam gibi performans sunacak diyorduk. Oysa Fermi'nin ilk kartları olan GTX 480 ve GTX 470, yeni teknolojilere rakibinden daha iyi destek sunarak FX rezaleti yaşatmıyor, performans konusunda R600 gibi performans rezaleti yaşatmıyordu. Hatta en düşük karenin ne kadar önemli olduğu gibi konularda konuşulmaya başlanmıştı. Sonradan gelen sürücüler de ciddi getiriler sunmuştu. Ama yine de G400'ler yüksek güç tüketimleri, sıcaklıkları ve gürültüleri ile rezalet olarak görüldüler. Ama işte sonrasında Fermi mimarisinin potansiyeli ortaya çıktıkça, Nvidia durumu toparladı ve öne geçti. Sonraki dönemlerde de farkı açtı. Bunun ilk yansıması G500 - HD 6000 serisi ile oldu. Ben de o dönemde uyandım diyorum. Çünkü G400'le Nvidia'nın 6-7 ay kadar zaman kaybettiğini düşünürken adamlar yıllar kazanmış desek yeridir. Hatırlayın, o dönemde Nvidia'dan kimse GTX 580 gibi bir kart beklemiyordu. Ama kart geldiğinde performansı artmış, daha düşük güç tületimine sahip, daha az ısınan ve çok daha sessiz bir kart olarak karşımıza çıkmıştı. HD 6900'lerse tam tersine HD 5800'lerden daha fazla güç tüketen daha fazla ısınan ve daha sesli çalışan ve tüm bunlara karşın fazla bir performans artışı sunmayan kartlar olarak gelmişti. Hem de mimaride beklenen değişiklik yapılmış olmasına rağmen. İşte o zaman bir şeylerin bizim düşünmediğimiz gibi ilerdiğini farkettim. Hemen ardından gelen AMD CEO'sunun istifası, HD 5000 serisindeki kadar parlak olmayan bir GPU satış dönemi, ardından yeni mimariye geçme zorunluluğu ve bunun 28nm geçişi ile çakışması, ardından GPU departmanındaki yaprak dökümü, sonrasında ortaya çok parlak olmayan bir serinin çıkışı, ardından Nvidia'nın esas bomları patlatmaya başlaması ve AMD'nin o dönemdeki çakılışı büyük resmi tamamlayan noktalar oldu.

2012'de birçok kişi, HD 7000 serisini, Nvidia'nın yeni nesil kartlarının olmadığı bir dönemde çıkmış olması itibariyle yeni bir HD 5000 serisi olarak gördü. Bense HD 7970'in tanıtıldığı günden itibaren tam tersini savundum (mesajlarım mevcuttur). Ardından da tahmini olarak Kepler'in oldukça iyi şekilde geleceğini söylemeye başladım. Zaten GTX 680 çıkmadan bir ay önce Evga'da çalışan bir eleman sayesinde oldukça fazla bilgiye de ulaşmıştım (hangi GPU, ne kadar performanslı, ne özelliklere sahip vs.) ve forumda 1-2 kişiye de söylemiştim. GTX 680'in ilk testleri ortaya çıkınca da bunları yazmıştım. Benim tahminlerim de tutmuştu. Ama esas mesele, AMD'nin daha önce pek olmadığı GPGPU alanına tam anlamıyla girişmek için oluşturduğu GPGPU tabanlı mimarisi için başka birçok noktadan ödün vermesi sonucunda Kepler'in gerisinde kalmasıydı. İşte benim 2010 sonunda yani G500 - HD 6000 serisinde farkettiğim şey buydu. AMD yalnızca oyun performansını düşünerek hareket etmişti ve sonucunda da HD 5000 serisi ile bu konuda ulaşabileceği en üst noktaya ulaşmıştı. Ancak hemen ardından gelen HD 6900'lerle birlikte GPGPU alanında bir şeyler yapmaya soyunmuş ve başarısız olmuştu. İşte burada açıkça görülmüştü ki; Nvidia G80'le birlikte başlattığı GPGPU hamlesini, Fermi ile zirveye taşımış, oyun tarafında belli bir süre kayıp yaşamış olsa da hem GPGPU, hem oyun hem de mobil platformlar için rakibine yıllarca devam edecek bir üstünlük kurmuştu. İşte bizim forumun ve genel olarak oyun GPU'ları ile haşır neşir olan biz son kullanıcıların farketmediği nokta bu.

Daha sonraki süreçte GCN ile AMD ciddi anlamda GPGPU konusuna eğilmiş olsa da yıllarca geride kalmış olmanın acısını çekmeye başladı. Hem de bu yalnızca GPGPU tarafı için geçerli değildi, oyun GPU'ları konusunda da rakibinin gerisinde kalıyor ve ona zaman kazandırmaya devam ediyordu. Hatırlayın, Tahiti'nin GK104 karşısında düştüğü durumu. Hemen her yönden geride kalan bir HD 7970, onu iyice sıkıştıran GTX 670, bir yıl boyunca yanıt verilemeyen, GTX 690, o dönemlerde birçok karta bios güncellemeleri ile rekabeti canlı tutma hamleleri sonrasında aylarca rakipsiz kalan GTX Titan ve 700 serisi vs... GCN - Kepler rekabetinde AMD o kadar yara aldı ki; masaüstünde çok ciddi biçimde geride kaldı. Mobil tarafta devamlı geride kalıp çok fazla pazar payı kaybetti. GPGPU alanında OpenCL tarafı ile biraz ilerleme kaydetti ama istenen noktaya ulaşamadı, CUDA hakimiyeti kırılamadı. Dahası, CUDA tarafını iyice pekiştiren Nvidia, Kepler ile ara verdiği OpenCL'e Maxwell'le tekrar el attı.

Bunların sonucunda da 2012'de çok büyük bir gerileme yaşadı AMD. Borsadaki durumuna bakarsanız, AMD'nin tarihi boyunca yaşadığı en büyük ikinci gerilemenin 2012'de gerçekleştiğini görürsünüz. Hemen ardından da tıpkı en büyük gerilemenin yaşandığı 2008-2009 dönemi gibi firmanın belli bölümleri satıldı, bankalarla anlaşmalar yapıldı, çalışanlar çıkarıldı, belli kısıtlamalar ve zorunlu mesailer getirildi. Sonucunda da 2013'te biraz düzelme durumu yaşandı. Ancak sonuç olarak ortaya yine çok büyük işler çıkmadı. GPU tarafında rakiple yalnızca rekabet edebilecek, ancak bunu her yönden yapamayacak, yalnızca fiyata oynayan yeni tek bir GPU geldi. APU tarafı ise esas beklentilerin yaşandığı taraftı. Ancak orada da çok büyük hadiseler yaşanmadı. Bunların sonucunda 2014 içerisinde AMD yine gerilemeye başladı. 3. çeyrek sonunda gelen Maxwell'le çok daha sert şekilde köşeye sıkışan AMD, Bay Trial'ler sebebiyle Kaveri'den de umduğunu bulamadı. İşte bu durum AMD'nin iyiden iyiye küçülmesine sebep oldu.

İşin en kötü tarafı ise rekabette geri kalmasının yanısıra artık Ar-Ge konusunda da küçülme hatsafhaya ulaşmış durumda. Koskoca AMD, hem CPU, hem GPU, hem APU, hem de yongaseti üreticisi olan AMD, Ar-Ge bütçesini Nvidia'nın altına indirmiş durumda. Çalışan sayısı da yine Nvidia'nın altına inmiş durumda. Elinde GPU tarafı için oldukça iyi bir mimari var ancak rakibinde şuan bariz daha üstünü var. İşlemci tarafında kaç zamandır rekabet edemediğini artık sayamıyoruz zaten. Bu durum doğrudan APU'yu da etkileyecek. GPU tarafındaki rekabette daha önce tam olarak Ar-Ge durumu nedir bilmiyorum ama toplam bütçesi Nvidia'nın üzerindeyken bile Nvidia'nın gerisinde kalan AMD, şimdi çok daha kısıtlı imkanlarla ne yapar, bilemiyorum. Nvidia ise tam tersine Ar-Ge bütçesini artırmaya devam ediyor. Elinde işlemeye hazır yeni bir yapı var ve bir sonraki esas değişime hazırlanıyor. İşte bunların temel sebebi, AMD'nin yıllar öncesinde izlediği yanlış yollar diyorum ben. Bugün ancak durumu geçici olarak kurtarmaya yönelik işler yapıyor. Mesela 2012'de yapılan GPU'ların bioslarını güncelleyerek kartları yenileme işlemi öyleydi, 290'lar öyleydi, 285 öyleydi. Kaveri daha ciddi bir amaç taşıyor olsa da sonuç istendiği gibi olmadı. Arada elden çıkaralım da zararı azaltalım mantığı ile gelen FX'ler oldu. Keza yeni Athlon'lar öyleydi...

Şimdi AMD'den büyük beklentilere girmemekte fayda var diyorum. Çünkü mevcut GPU mimarisi 28nm'de çok büyük işler yapacak durumda değil. Hadi yaptı diyelim. 28nm'de üretilen yeni GPU'ların hükmü ne kadar sürecek? Yavaş yavaş 16nm'yi konuşmaya başladık. 2013'te teklike üretiminden geçmiş bir üretimden bahsediyoruz. 2015'de 16nm daha fazla konuşulmaya başlanacak. 2015'te 28nm ile gelecek olan herhangi bir seri geçtiğimiz dönemdeki kadar etkili olmayacaktır. İşte bu durumda AMD'nin yeni üretim süreçlerine adaptasyonu söz konusu. O konusu ise şuan tam anlamıyla Arap saçına dönmüş durumda. Çünkü 20nm ile GPU üretilmesi hâlâ muğlak. Olsa bile dediğim gibi 16nm çok uzakta görünmüyor. TSMC 20nm'de GPU üretmek istemiyor. Bu konuda en büyük destekçisi olan Nvidia da aynı fikirde. O nedenle 16nm FF+ diye GPU'lara yönelik bir çalışmaları var. AMD'nin orada adı geçmiyor. Samsung ile iş birliğinden bahsedililiyor ama Samsung'un sunacağı üretim tekniği büyük yongalar olan GPU'larda ne kadar başarılı olacak belli değil. Dahası çok yakın bir tarih de yok ortada. Tüm bunların toplamında, AMD'nin yeni serisi ile ilgili çok fazla bir netlik yok. Hatta bunlar ortaya çıktığından beri Hawaii XTX diye bir GPU'nun geleceği söyleniyor devamlı olarak. Geçiş sürecinde rekabeti devam ettirebilmek amacıyla böyle bir kart gelebilir AMD'den. Ancak bu ne kadar mantıklı bir girişim olur, merak konusu.

Sonuç olarak AMD'nin GPU tarafı biraz daha sallantılı bir dönem geçiriyor. Nvidia Maxwell sayesinde çok daha sağlam durumda. GM206 gibi ara bir model tanıtıp, GM207 ile alt seviyeyi de revize ederek 2015 rahat rahat geçirebilir. Daha sonrasında da ufaktan 16nm'ye geçerek yoluna devam edebilir. Tabi orada da yeni sorunlar çıkabilir. Bilemeyiz. Ama şu tabloda Nvidia'nın çok daha rahat olduğu kesin. AMD ise yeni APU'ları ile bir sınav verecek. Hem CPU, hem de GPU tarafındaki durumunu gösterecek. Zaten bu sebeple yeni GPU'larını oldukça övüyor. Şimdilik elde somut veriler olmasa da beklentiler büyük, söylemler güçlü. Ama bu APU'lar da bekleneni veremezse, AMD için bu kış çok daha sert geçer.

Son olarak şunu da söyleyeyim; AMD'nin 2010'dan bu yana güçlü bir çıkışını görmemişken nasıl oluyor da benden olumlu sözler söylemem bekleniyor anlayamıyorum. Tamam rekabeti canlı tutan, hâlâ görece ucuza donanım almamızı sağlayan bir firma olması itibariyle önemli ve taktir edilesi. Ama bu her iki taraf için de geçerli. Yani AMD rakipsiz kalınca fiyatları uçurmayacakmış gibi bir algı var. Yok öyle bir dünya. AMD'nin yıllardır F/P'ye oynaması, tamamen geride kalması ile alakalı. Azcık fırsatını bulduğunda daha önce sözünü verdiği "bundan sonra 400$ üzeri GPU yapmayacağız" laflarını yutup, 550$'dan HD 7970 gibi kartlar sunuyor. İşlemci tarafında Athlon, FX dönemine bir bakın, nasıl fiyatlar varmış. Yani tüm firmalar için durum aynı. Hepsi cebine bakar, en fazla kârı yapmaya çalışır. Bu sebeple de iyi fiyat sunmanın ötesinde gerçek anlamda başarılı olma üzerine konuşuyorum ben. AMD'nin 2010'dan bu yana ciddi bir başarısını görmedim ki, neye olumlu konuşayım? Daha üst bir bakış açısı belirleyin diyorsunuz ama çoğu zaman neden bahsettiğimi, yahut arka planında nelerin olduğunu bilmeden yaftalarda bulunuyorsunuz ve daha üst bir bakış açısı benimseme gibi bir kaygı sizde hiç olmuyor. Benim verdiğim tabloya bile güvenmiyorum, yanlı olduğunu düşünüyorum demekten başka bir şey sunamıyorsunuz. En azından ben bir şeyler sunuyorum.

Yukarıda bahsettiğim hadiselerin büyük ölçüde kanıtlanabilir olduğunu söylemişsiniz. Hayır, hepsi kanıtlanabilir. Duygusal davransam, sizin gibi argüman sunmadan ben buna inanmıyorum der geçerdim.

HD 5000 serisi ile boy ölçüsü alma gibi bir durum olmadığını tekrar söylemiştim, hem de açıklayarak. Bunun nasıl olacağına dair örnek vermiştim, G200 - HD 4800 serileri ile. HD 5000 serisinde öyle bir durum hiç olmadı ki. Nvidia'nın yaşadığı ve yaşattığı rezaletti. Ama öncesinde bir kart sunup, faiş bir fiyat çekmiş olsa, HD 5800'ler de bunun üzerine gelmiş olsa, boyunun ölçüsünü aldı diyeceğim ama öyle bir şey olmadı. Ha ama AMD resmen ve açık açık Nvidia ile dalga geçmiştir, bu önemli bir hadisedir. Çünkü o zamana kadar böyle bir şey görülmemişti. Ancak yukarda da bahsettiğim üzere Fermi ile girilen kaybedilen süre ve zaman, kazanılan süre, zaman, deneyim, gelişim seviyesi ve özellikler bağlamında devede kulak kalıyor. Bu da sonradan anlaşılan durumdu.

Bir diğer söylemim olan Nvidia'nın GTX 460'la AMD'yi tokatlamasına mı şaşırdınız? Açın bakın; 2010 3. çeyrek GPU satışlarında durum ne imiş:http://www.guru3d.com/news-story/amd-gpu-marketshare-declining-again.html

Elbette o dönemde GF104 GPU'su ile mobilde de adam akıllı işler yapması ve GTX 470 gibi kartların satışının yükselmesi gibi etkenler de vardı ama esas hadise piyasaya çok hızlı ve bol miktarda giriş yapan ve diğer Fermi'lere göre mükemmel durumda olan GTX 460'tı. Aslında bir de harici GPU satışı ile ilgili haber vardı ama onu bulamayacağım şimdi. Kabaca Nvidia 10,5 milyon, AMD ise 7,8 milyon gibi bir şeydi. Kaldı ki o dönemde AMD tüm serisini sunmuş, Nvidia ise yalnızca GTX olarak adlandırdığı üst seviye kartlarla rekabet ediyordu. Buna rağmen AMD'den çok daha fazla satış yapmıştı. Bunların çoğunun da GTX 460 ve GF104 GPU'su olduğunu anlamak için üstün bir zeka gerekmiyor.

@Rubisco'yu örnek vermişsiniz ama adam bizzat AMD ile çalıştığını söylüyor. AMD'ye yönelik daha ılımlı bir izlenimi var ama bence de kendisi tarafsız. En azından meselelere teknik olarak yaklaştığında gayet tarafsız bir tablo çiziyor. Ama iş tahminlere geldiğinde pek öyle olduğunu görmedim. Nerden biliyorum, bizzat girdiğimiz tartışmalarda ve başka konularda yaptığı tahminlerde genel olarak AMD tarafına yönelik pembe tablolar çizerken Nvidia tarafında çok daha eleştirel olduğunu görüyorum. Mesela kendisine kalsa, biz asla GK110'un 10-11 SMX'ten daha fazlasını kullanan kartları oyuncu GPU'ları olarak göremeyecektik. Çünkü Nvidia zarar ederdi. Hatta 15 SMX'li bir GK110'u GeForce olarak görmek imkansız denilebilecek bir şeydi. Ben de tam tersini savunuyordum, 10 SMX'li bir GK110'u oyuncu GPU'su olarak görmeyi kimse beklemesin diyordum ve gerektiğinde Nvidia full GK110'u da piyasaya sunar diyordum. Sonuç ortada. 10-11 SMX'li GK110 gören var mı? Peki daha fazla SMX'e sahip GK110'lar?

Benzer şekilde 290'ların GTX 780'lere karşı durumu konusunda kısmen farklı görüşlere sahiptik. Gerçi 290X'in çıktığı zaman söylediklerim sebebiyle beni yerden yere vuranları siz daha iyi bilirsiniz. Bugün kimin dedikleri gerçek olmuş hem de Bitcoin hadisesine rağmen böyle bir tablo oluşmuş, bir bakın bakalım:

http://store.steampowered.com/hwsurvey/videocard/

290'lar çok büyük hadiseler değildi. Yani dünyayı değiştirecek şeyler değildi. Ben bunu iddia ediyordum. F/P oranı iyiydi, o kadar. Nvidia'nın bir indirimine, bir oyun kampanyasına bedelmiş işte. Nvidia bunları yapınca o rüzgar duruldu. Bizim forum ise bunu kabul etmek istemedi. Sonuç yine ortada. O sırada Rubisco da AMD'nin GPU tarafındaki olumsuz duruma şaşkınlığını gizleyemiyordu.

Mantle konusunda @Rubisco ile tartışmaya pek girişmemiş olsak da benim söylemlerimi sık şekilde eleştirdiğini görüyordum. Genel olarak söylemlerin şu minvaldeydi: "AMD, Mantle desteği sunulan oyunları yapan firmalarla zaten anlaşma içerisinde ve bu firmaların oyunları zaten bir önceki dönemde "Gaming Evolved" etiketi taşıyordu. Şimdi de Mantle etiketi taşıyor. Farklı firmalardan gelen bir talep yok. Yine herkes eski usül DX kodlama ardından AMD'ye özel olarak Mantle kodlaması ile uğraşmak zorunda kalıyor, bunu da kimse istemez. Ancak AMD'nin ortaklığı bulunan oyun firmaları kabul eder" şeklindeki yorumlarıma oldukça sert şekilde karşı çıkılıyordu. Sonuç ortada.

Diğer bir söylemim de AMD'nin Mantle ile esas amaçladığı şeyin ekran kartı vs. olmayıp işlemciye yönelik bir iyileştirme olduğuydu. Çünkü hem AMD'nin söylemlerinden bunu anlamak mümkündü, hem de mevcut durumundan. Neydi o durum, CPU'larının sürünüyor olması ve rekabet açısından artık yalnızca APU'lara güveniyor olmasıydı. Zaten tanıtımını bile APU üzerinden yaptılar "bakın APU ile 290X'i besleyebiliyoruz" demek için. Adamların derdi ekran kartı performansı değil ki. İşlemcilerinin eski kodlama mantığı ile adam akıllı kullanılmıyor olması ve bunun da ötesinde artık oyuncuları bile elden kaçırmaya başlamış olmasıydı. Şimdi Mantlevari bir DX12'ye en fazla sevinecek firmanın da AMD olduğunu söylüyorum. Çünkü işlemci kullanımını adam edecek bir gelişme, en fazla AMD'nin rakibi karşısındaki düşük performanstaki işlemcilerini toparlayacaktır. Bu bizi de sevindirecek bir gelişme. Zira biz de görece ucuz işlemciler alıp, yüksek seviye kartlarla kullanabileceğiz. Zaten AMD ekran kartı bazında bir şey yapıyor olsa, gelin bunu kullanın demez başkalarına. Adamlar işlemcilerin durumunu toparlamaya çalışıyor. Ha uzun vadede ekran kartına yönelik de bir şeyler gelebilir belki ama DX12'de sonra Mantle ne kadar iş yapar tartışmalı. İşte @Rubisco Mantle'ın teknik detaylarına daha hakim olan biri olarak getirebileceği yenilikler karşısında daha fazla heyecan duyuyordu ama hiç de öyle olmadı. Piyasaya olmasa bile farklı firmalara kabul ettirmek bile mümkün olmadı. Benim söylemim de buydu zaten. Hatta AMD ile ortaklığı bulunan bazı firmalar bile Mantle'ı kullanmadı. Başkası neden kullansın. Bunun farkında olduğumdan heyecan duymadım. Ama işte belki etkisi olur umudum vardı, DX12'de de o oldu, işte bu beni esas heyecanlandıran kısım diyebilirim.

AMD'nin çakma teknolojilerine de çok taktığımı görürsünüz. Ama artık heralde bu konuda bana hak veriyorsunuzdur diye düşünmeye başladım. Bu konuda beni körü körüne eleştirenlerden biri de sizdiniz ve gene argümanınız yoktu. Şimdi ben iddiamı yeni argümanlarla destekleyeyim. AMD'nin Omega sürücüsü ile birlikte sunduğu VSR, resmen Çin işi DSR gibi bir şey. Birebir Nvidia çakması, "rakipte gördük hadi biz de yapalım" mantığı. İtirazınız var mı? Varsa çok duygusal olduğunuzu söyleyeceğim. Zira çakma olduğu isminden, yapısından ve DSR kadar kapsamlı olmamasından o kadar net şekilde anlaşılıyor ki; itiraz edilecek bir tarafı yok. VSR'ın adam akıllı çalıştığı tek kart, 285. Sebep? Kendisi GCN 1.2. Diğerleri GCN 1.1 ve 1.0. GCN 1.0 diye bilinen HD 7000 serisi zaten yalan oluyor direk. Onlara VSR yok. O kartların 200 serisindeki isim değişikliğine uğramış modellerine de yok. GCN 1.1 olan 290'lara da var ama hepsi yok. Sonuç ne? Biz VSR yaptık, çok güzel oldu. Şaka mı bu? Nvidia bırak bir önceki seriyi, bir önceki nesle bile destek sunuyor. Yani VSR ben çakmayın diye bağırıyor.

FreeSync konusunda da tartışmıştık diye hatırlıyorum. O zaman da daha önce bunun gibi bir çok şey gördüğümü(zü) söylemiştim ve eleştirilmiştim. Sağolsun firmalar artık yanıltmıyorlar. Adından da anlaşılacağı üzere "bedava olacak" diye başlayan FreeSync mevzusu, zaman içerisinde kart değiştirmeyi, monitör değiştirmeyi gerekli kılan bile yenilik olarak şekillendi. Çıkışına yaklaşırken ise "G-Sync'ten 100$ ucuz olacak" lafları söylenmeye başladı. Mübarek çıkmadan fiyat artışına gidiyor. Çıktığında sanırım G-Sync'ten pahalıya gelecek. Demek ki neymiş, bir teknoloji daha fikir aşamasındayken, fiyat konusunda çok kesin konuşmamak gerekliymiş. Kaldı ki kalitenin de ne durumda olacağını bilemiyoruz. Mesela G-Sync'te yeni yeni sorunlar çıktığı söyleniyor. Daha önce tahmin bile edilmeyen şeyler. Ancak elde edilen deneyimlerle görülen sorunlar bunlar. E şimdi Nvidia bunları da gidermeye çalışacak. Ama daha biz FreeSync'i görmedik. Onda yeni sorunlar çıkıp çıkmayacağı ne malum. Ve yine tekrar edeyim, kalite ne durumda olacak? Yani FreeSync, AMD'nin her zaman olduğu gibi "rakip yeni bir şey yaptı, dur biz de yapalım hemen" diyerek işe giriştiği çakma bir teknoloji olmaktan öte bir şey değil. Ha güzel tarafları var mı var. Ama son durumdaki halini görmeden "AMD yine çaktı, aynısını yaptı hem de bedava" diye ahkam kesmek, abes kaçıyor.

Şimdi de AMD'nin bir sonraki serisine yönelik olarak "AMD çıkarınca Nvidia boyunun ölçüsünü alır" lafı oldukça abes kaçıyor. Daha ortada olmayan, bilgisi bile olmayan konular hakkında ahkam kesmek, dediğim abes oluyor. Özellikle de konuyla alakalı olan firma AMD ise. Son dönemde başarılı pek bir iş görmediğim için kendilerinden 300 serisi de çıkınca görürüz diyorum.

Ha bir de bundan sonra yapacağım yorumlar da bundan öncekilerde olduğu gibi yukarıda bahsettiğim ve bahsetmediğim bir sürü gerçeğin süzgecinden geçecek ve ona göre olacaktır. Yani her yeni seride "aha o ezdi, aha bu bitirdi" modunda değil, arka planda ne film dönüyor tadında olacaktır. Sizin beni taraflı görmeniz, duygusal görmeniz gerçekleri değiştirmez. Ben gördüğümü söylerim, ortada olanı yazarım. Siz "ben buna inanmıyorum, taraflı buluyorum" diyebilirsiniz.

Not: Sözde uzun yazmayacaktım, yine uzun olmuş.

• Yazın gerçekten çok uzun olmuş ama güzelce okudum tşk ediyorum.

1.Paragrafta dediğin doğru forumda amd yücelteni sevme olayı mevcut.Bunun nedeni fanboyluktan ziyade forum yönetimi ile ilgilide olabilir gibi düşünüyorum.Misal nvidia bize kart yollamadı bizde amd yi överiz 295x2 incelemesi çok güzel bir örnek bence.
    2. 3. paragrafları aynı şekilde düşünüyorum 2900xt fiyaskonun daniskasıydı kullandığım 2.nvidia kartı olan 8800 gt yi aldırmıştı.
    4.paragrafa ek bende 7970 kazık yiyenlerin içindeyim.Kesinlikle katılıyorum amd fırsat bulsun o da aynı şekilde fiyatları abartacaktır.Ki yaptı zaten.

Aşağı kadar olan kısıma kadar ""Şimdi AMD'den büyük beklentilere girmemekte fayda var diyorum"" tamamen doğrudur.Nvidia mimari anlamında yaptığı ciddi çalışmayla şu an meyvesini yemektedir.970 bunun en bariz örneğidir.Her ne kadar başka arkadaşlar katılmasada bende artık gcn ile devam edilmesine bir anlam veremiyorum.İyidir hoştur.Burda yapılan geliştirmeler üniteleri artırmaktan başka birşey olmuyor.Yeni gelcek 3x te ünite artırımı olarak gelicek.Mimarisinde kanaatim sonuna gelmiş olduğudur.

Devam eden kısımda da katılıyorum 28nm de yapılcak birşeyi kalmadı artık.""2015'te 28nm ile gelecek olan herhangi bir seri geçtiğimiz dönemdeki kadar etkili olmayacaktır"" kesinlikle katılıyorum.""Ancak bu ne kadar mantıklı bir girişim olur, merak konusu. "" hiçte mantıklı olmaz o.c olmuş 290x ten farkı olmayacaktır.

Freesync konusunda benim sanırım msjım olmayabilir.Varsada tek tüktür.Tartışma argüman sunma gibi bi bilgim olmadığı için girdiğimi zannetmiyorum.Eğer yapılmışsa kısa olarak biri için özel monitör lazım diğeri için gerek yok demişimdir.Fakat görünen o ki amd de monitör istiyor.

Dsr nvidia gibi yapılmaya çalışıldığı kesin.Önce nvidia düşündü uyguladı ardından amd uyguladı.Benim açımdan gereksiz bi özellik.Nvidia çakması olduğuna bende katılıyorum.

Mantle in büyük savunucusuyum ama bu amd de olduğundan değil.Defalarca seninde yazdığın gibi dx te bazı problemler mevcut.Bu performans eksilmesini aşıcak her apu altın değerinde benim için.Mantle veya xyz olsun nvidia da yapsın çok memnun bırakıcaktır.Kişisel kanaatim aynı dx12 de artık Microsoftun işin ciddiyetini anlamsı lazım diye düşünüyorum.Ms i daha fazla sıkıştırmak için keşke nvidia da bir apu yapsa işlerin daha da hızlancağını düşünüyorum.

Duygusal olman sorun değil orayı tam anlatamıyorum.Son yazında amd yi çok güzel eleştirmişsin yazmışsın.Kimse itiraz edemez.Rubisco örneğini bilerek verdim onunda amd yi sempati duyduğunun farkındayım.Senin de nvidiaya sempati duyman çok normaldir.Kimse yadırgayamaz.

Foruma 2.el dışında son zamanda nadir girişlerimden birisi oldu.Eskiden ekran kartı vs bölümler nası haldeyken şimdi nasıl halde çok açık gözüküyor.Ciddi anlamda saygısız ve terbiyesiz bir ergen grubu sürekli çen çen laf yetiştiren msj sayısını artırmaya çalışan bir ergen topluluğu bariz belli.Forumun bu düşük kalitesinin üstüne satıcı distribitör servislerinde kalitesizliği eklenince ülkemizdeki bilgisayar oem vs dünyası zaten sakat kalmış durumda.Pek çok kişininde belirttiği üzere dh ın bu kalitesizliği ile ne kadar devam edeceği gerçekten soru işareti.Dh oem inceleme sitesinden telefoncuya döndü bunuda yazmak lazım.

Fazla şikayet ettim ama gerçekleri değiştirmiyor.Gidişat aynı ülkenin gidişatı gibi günlük yaşayım kurtulayıma döndü.

• Rekabet her zaman son kullanıcıya yarar sağlar.
    AMD işlemcide gerçekten fazla geri kaldı.
    2012 yılında çıkan Fx işlemciler ile nereye kadar idare edebilir insan???
    İşlemcide Amd'den intel e geçiş yaptım.
    Ekran Kartım Amd. Ekran Kartındaki gelişmeler ndivia'nın gerisinde kalmaya devam ederse Amd ile yolları ayıracağım

• Arkadaşlar kitap yazar gibi yorum yazmış

• quote:

Orijinalden alıntı: memo006

Arkadaşlar kitap yazar gibi yorum yazmış

Puhahaha

Ben de yorumları görünce, hemen çekmeceden fularımı çıkarıp taktım. Ciddi bir aydınlanma yaratıyor hocam; size de öneririm

• quote:

Orijinalden alıntı: sonofrhye

quote:

Orijinalden alıntı: memo006

Arkadaşlar kitap yazar gibi yorum yazmış

Puhahaha

Ben de yorumları görünce, hemen çekmeceden fularımı çıkarıp taktım. Ciddi bir aydınlanma yaratıyor hocam; size de öneririm

Para verseler o kadar yazmam. O satmış bu tokatlamış bilmem ne. Ben elimdekine bakarım...

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • selmand kullanıcısına yanıt

• Millet kafayımı yediniz... Yahu arkadaşlar, insafa gelin, neyi yarıştırıyorsunuz, neyi paylaşamıyorsunuz? Yazık harcadığınız efora zahmete.. Ne oldu şimdi o kadar laf söyleyince, ne kazandınız? Kesinlikle bir markanın taraftarı, savunucusu, fan boyu, seveni, aşığı, yalayanı yutanı.. vs değilim, onu bir belirteyim. İntel kullandım, nvidia kullandım şu an amd kullanıyorum hem cpu hem gpu. Neden amdye geçtim, e aradığım performansı en ucuza bu verdi ondan. Basit yani... Kullandığım tüm ürünlerdende memnundum şu anki kullandıklarımdanda memnunun. Belki bir sonraki işlemcim intel olur, belki nvidia bir kart alırım, o zaman hangisi uygunsa bakarım olur biter. Genel olarak söylenebilecek tek şey amd fiyat performans olarak daha öndedir genellikle. Sebebi neden bu kadar önemliki..? İntel ve nvidia performans olarak daha öndedir genellikle. Bunun sebebi neden bu kadar önemliki..?

Ya lütfen, size hiçbirşey kazandırmayacak işlerle bu kadar uğraşmayın, birbirinizi kırmayın. Bir işlemcimi ekran kartımı her ne haltsa artık aradığınız bakın hangisi işinizi görecek seviyede, gidin ve alın. Bu kadar basit şeyleri büyütmenin, anlamsız münakaşalara girmenin anlamı nedir..?

Yanlış anlaşılmasın, kimseye bireysel değildir lafım, genel olarak okuduğum, forumda bir türlü bitmeyen anlamsız muhabbetlerden birisi olduğu için yazdım, kimsenin kalbini kırmak değildir niyetim. Konu nereden nereye gelmiş yani.. Bir kaç kişi dışında kimse konunun başlığıyla ilgili birşey yazmamış...

Her neyse uzatmanın lüzumu yok, kalın sağlıcakla, güzel günlerde...

Bu arada yeni driver süpermiş, kurdum aman yarabbi bu nasıl bir performanstır süper yani... Amd bir numaradır ha onu bir kere söyleyeyim sonra.... (bu iki cümlenin tamamen şaka amaçlı olduğunu belirteyimde yeni bir tartışma başlamasın)

Yeni driver sorunsuz çalışıyor arkdaşlar bir iki fps artış var yok olan biten bu genel olarak benim gördüğüm... Detaylı incelemeler mevcut, onlardada deniyorki altı üstü bir driver, uzaya götürmez, keyfinize bakın...

• Omega Driver ile oyunlarda 3200x1800 çözünürlüğe aldığımda ekranı içeride doğru kıstığını gördüm, yani kenarlardan kalın siyah bi çerçeve içerisine alıyor çözümü nedir acaba?

• AMD'nin mutlaka yapması gerekenler;

1: Windows 8.1 veya Win 10 gibi işletim sistemlerinin arayüzüne daha uygun bir tasarım ve Denetim Masasinda veya Win 10'daki Ayarlarda mutlaka bir kısayol...
    2: 3. Parti oyun optimizasyon programının yerine kendilerinin olan ve Kontrol Panelleriyle hem entegre hemde bağımsız çalışabilen yeni bir AMD Game Booster gibi yazılım.
    3: Razer Cortex gibi bir yazılım nasıl PC'de bazı tweakler yapıyorsa böyle bir özellik yapıp tek tıklamayla veya oyunu açınca hemen sistemdeki gereksiz şeyleri temizleyip performansı arttırmalı..
    4. Notebook'lara artık çok daha önem vermeli kaç tane R8-R9 işlemcili notebook var?
    ......

• Merhabalar hd 7350 ekran kartı kullanıyorum sizce bu driveri kurmalımıyım.?

Şuan ki versiyon 14.9

• 
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.