RAM: 16 GB DDR3 1600 MHz G-SKILL RIPJAWS Anakart: ASUS M5A97 R2.0 2021 yılının ilk ayında ikinci ele aldığım bir bilgisayar. 2 ay önce bilgisayar boşta çalıştığı halde 20-30 dakika sonra kapanıyordu. İşlemci sıcaklığını kontrol ettiğimde ise 87 dereceydi. Ondan sonra hasta oldum ve bir takım sıkıntılardan dolayı bilgisayara vakit bulamadım. 3 gün önce ise Teknobiyotik'ten sipariş ettiğim Arctic MX-4 markalı termal macun geldi ve bilgisayarın tozunu silip, yeni macunu işlemciye uyguladım. 2 gündür ki işlemci boşta 17-20 derece iken yükte ise 50-60 derecelerdeydi ve her şey çok güzel gidiyordu ki bugün yine bilgisayar boşta, işlemci sıcaklığından dolayı 20-30 dakika sonra kapandı. İşlemci fanı stok fan değil ama RGB ışıklandırmalı normal bir fan. Kule tipi bir fan gerekli ama 1 sene hiç boşta kapanmayan bilgisayar şimdi neden kapanıyor? Acaba işlemci de bir sıkıntı mı var? Yardımlarınız için şimdiden sağ olun. < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
AMD FX 8320 Boşta 87 Derece
-
-
Ayaklar oynamış olabilir mi? Bence yeniden montaj yapın, benim de başıma gelmişti.
-
quote:
Orijinalden alıntı: SuppordleAyaklar oynamış olabilir mi? Bence yeniden montaj yapın, benim de başıma gelmişti.
Soğutma bloğu, ayağı ve fanın kendisi zaten sabit. Hatta dün ikinci defa yine söküp, tekrar montajladım. Yarın bilgisayarcıya götürmeyi düşünüyorum.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
50 - 60 dereceler aslında çok iyi değerler yüke göre. Bu işlemciyi 2013 - 2017 arası bnde kullandım. Bugünden bahsederken işlemci ısısını kaçlarda gördünüz mesela da kapandı boşte iken ?
Stok fan değil deniyor ve mx 4 iyi bir macun teknobiyotik zaten orjinal satıyor . Şunu sormak isterim macun sürme ve montaj işlemi soğutucunun düzgün takılıp doğru yapıldığından eminmiyiz ?
Boşte iken normalde kapatacak kadar 90 - 100 lere kadar gelmez ısı. İlk önce ona bakılmalı programdan ısı nerelere kadar çıkıyor. Her şey doğru yapılıyorsa , anakart ve psuda da sorun yoksa işlemci arızasıda olabilir ama bunları iyi dikkat ederek ve bilerek bakmak lazım. Macun sürme işleminde macunu sürdükten sonra her tarafına işlemcinin yedirerek yapıyorsunuzdur umarım. İnce bir tabaka olana kadar inceltilerek sürülmesi lazım, soğutucu montajı ve yüzeyin işlemciye tam temas etmesi gibi şeylerde önemli. Boşta ısı o kadar yükseğe çıkıp kapanma oluyorsa yaz montajda sıkntı var yada işlemci de sıkntı olabilr diğer bir iki parça dışında.
Not :Son bir ekleme yapayım düşük bir ihtimal virüs de olabilir öteki şeylerin dışında.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Erhan1982DZC -- 7 Nisan 2022; 20:19:45 >
-
Öncelikle vakit ayırıp detaylı bir cevap verdiğin için sağ olasın Erhan kardeşim.
1. 20-30 dakika da bir bilgisayar kapanıyor ama bazen 1 saatide buluyor.
2. Dün zaten fanı söküp, tekrar montajladım. Hatta az bir şey daha macun sürdüm ve işlemcinin her tarafına macun zaten yayılmış. Soğutucu bloğu, ayağı ve fanın kendisi zaten doğru bir şekilde montajlanmış, sabit, kaya gibi.
3. Programdan zaten baktım ve 90 derecede kapandığını gösteriyordu. İşlemci yavaş yavaş zaman geçtikçe ısınıyor. İşte benim bir bilgim olmadığı için yarın bilgisayarcıya götüreceğim. Anakartın ışığı sarı yanıyor ve ilk aldığım zaman yeşildi. Dediğiniz gibi ya anakart, psu ya da işlemci de bir sıkıntı olabilir. Son olarak ise bende virüsten şüphelenmiyorum değil. Önereceğin bir virüs programı var mı? En azından tarattırır ve denemiş olurdum.
Rica ederim kardeşim , burda forumdaki amacımız elimzden geldiğnce birbirimize yardımcı olmak. Anlattıklarından macun ve montaj değil diye düşünüyorum o zaman. Programdan bakarken fırsatın olursa gitmeden önce anakart
ısısına da bakarsın bir bakalım o kaçlarda. Işık meselesinden dolayı onunda vrm - mosfet yapısında çipsette bir sıkntı olmuş olabilir yıılar geçtikçe. Virüs için nod 32 , kaspersky ve total 360 falan olabilir mcafee de olabilir.
İşletim siisteminde virüs de olabilir oun analmaka için ya bu programlardan birini kullanıcan denemek için, bir de şunu denersin sistem açılırken bios ekranına gir, hani ramler, işlemci, diskler fanların ince ayarların yapıldığı yer var ya
orada sistem açık kalsın bakalım orada da işlemci sıcaklığı yükselişe geçecekmi. Eğer orda geçmiyorsa yukarı doğru işletim sisteminde vardı virüs programlar yakalayamayabilir çünkü windowsta ama bu enderdir.
Biosta pek virüs bulaşma olmaz nadirdir zaten biosta virüs olsa oraya pek giremezsin sistemde pek açılmaz, sende zaten işletim sisteminde sıkntı oluyormuş. Eğer biosta da işlemci hızla ısınıyorsa 65 - 70 lerin üstüne o zaman anakart - işlemci veya psuda sorun var demektir. Ordayken anakart ısısına da bakın zaten orada bir işlemci ısısını birde anakartı ısısını görebilirsin. Taratma işlemlerinide bir dene istersen.
-
quote:
Orijinalden alıntı: Erhan1982DZCRica ederim kardeşim , burda forumdaki amacımız elimzden geldiğnce birbirimize yardımcı olmak. Anlattıklarından macun ve montaj değil diye düşünüyorum o zaman. Programdan bakarken fırsatın olursa gitmeden önce anakart
ısısına da bakarsın bir bakalım o kaçlarda. Işık meselesinden dolayı onunda vrm - mosfet yapısında çipsette bir sıkntı olmuş olabilir yıılar geçtikçe. Virüs için nod 32 , kaspersky ve total 360 falan olabilir mcafee de olabilir.
İşletim siisteminde virüs de olabilir oun analmaka için ya bu programlardan birini kullanıcan denemek için, bir de şunu denersin sistem açılırken bios ekranına gir, hani ramler, işlemci, diskler fanların ince ayarların yapıldığı yer var ya
orada sistem açık kalsın bakalım orada da işlemci sıcaklığı yükselişe geçecekmi. Eğer orda geçmiyorsa yukarı doğru işletim sisteminde vardı virüs programlar yakalayamayabilir çünkü windowsta ama bu enderdir.
Biosta pek virüs bulaşma olmaz nadirdir zaten biosta virüs olsa oraya pek giremezsin sistemde pek açılmaz, sende zaten işletim sisteminde sıkntı oluyormuş. Eğer biosta da işlemci hızla ısınıyorsa 65 - 70 lerin üstüne o zaman anakart - işlemci veya psuda sorun var demektir. Ordayken anakart ısısına da bakın zaten orada bir işlemci ısısını birde anakartı ısısını görebilirsin. Taratma işlemlerinide bir dene istersen.
Öncelikli olarak bios ekranında 1.30 saat boyunca işlemci sıcaklığı 44 derece ve anakart sıcaklığı ise 26 dereceydi, gayet normal.
Sonra Eset Nod32 adlı antivirüs programını kurdum ve otomatik olarak kendisi başlangıç taraması yaptı. 20 tane algılama görüldü ve 12 tanesi temizlendi. Karantinada ise 12 tane virüs vardı. Hepsinde de "truva atı türevi" yazıyordu. Karantinaya alınan virüsler öylece dursun mu? Yapılması gereken başka bir şey var mı?
Nedendir bilmem ama 3 saate yakın işletim sistemindeyken, bilgisayar kapanmadı. İşlemci sıcaklığı boşta 10-20 dereceydi. Oyun açtım ve sıcaklık max 50 derece. Şunuda belirtmek isterim ki, bilgisayar gece saat 00.30'dan 05.20'ye kadar hiç kapanmadan çalıştı. Acaba gerçekten de virüsten dolayı mı ısınıyordu? Bilgisayarcıya götürmekten vazgeçtim.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Evet virüs programı görevini yapmış gibi gözüküyor. Karantinanın amacı zaten ( bu kelime son 3 yıldır popüler malesef hayatımızda ) bulunan virüsleri oda hapsi gibi sistem den uzak ayrı tutmaktır. Zaten 12 taneyi silmiş , truva atı türevi deniyorsa sıkntılıdır onlar içeriyi karantinaya alınmazsa işte sıkntıya sokar eskisi gibi. Sistem onlar karantinadayken çalışıyorsa ısı yükselmeden ve öyle deniyor şu anda. Bir sorun yoktur program onları 1 ay içinde siler onlar şuanda netten yenileri içeri girmezse bir şey yapamaz virüsler yani nod 32 artık aktif açık dursun.
Muhtemelen zaten netten sitelerden veya indirme işlemlerinden bulaşmış. Kişi kendisi de o programdan odadan elle de silebilir önemli olanları silmiştir program. Ama onları geri yükle gibi birşeyleri yapmayın , aynı şey olur.
Dedimiz gibi bir kaç gün daha böyle test edin ara sıra tarama yapın işlemci ısısı bu seviyelerde ise gerek yok götürmeye veya fırsat olursa temiz bir usb bellek ile format atın ve nod 32 gibi bir programla kullanmaya devam edin.
2- 3 güne anlaşılır ne olduğu , nod 32 aktif olsun kapatmayın korumayı, girdiğiniz sitelerde veya indirme işlemi sırasında uyarı verirse o işlemi yapmayın nette. Demek ki truva atı saldırısı var , geçmiş olsun.
Not : Biosta onun için bir deneme yapın demiştim parçalardamı sıkntı var diye , büyük ihtimalle virüsmüş daha önceki yorumlarda hep böyle değildi denince aklıma geldi virüs işi . Bazen olabiliyor böyle virüsa sıkntısı.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Erhan1982DZC -- 8 Nisan 2022; 11:28:18 >
-
Evet, işe yaradı gerçekten. Bugün 5 saat açık bıraktım bilgisayarı ve boşta sadece en fazla 26 dereceyi gördü işlemci. Demek ki sıkıntı virüslerden kaynaklanıyormuş.
Tüm yardımların için, vakit ayırdığın için ve güzel bir insan olduğun için tekrardan sağ olasın Erhan kardeşim. Bu detaylı ve özenle yazılmış cevapların olmasaydı, boş yere bilgisayarcıya götürecektim.
Rica ederim kardeşim eyvallah ne demek , şimdilik bir sıkntı yok gözüküyor , inşallah da olmaz. Olursa da buradan yazarsın etiketleyip yine
-
Kuletipi fan ve iyi macundan başka birşey ile kullanmayın o cpuyu.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
ALLAH razı olsun kardeşim, sağ olasın.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X