Şimdi Ara

AMD Ryzen 7800X3D Kullanma Rehberi (8. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir (1 Mobil) - 4 Masaüstü1 Mobil
5 sn
2.198
Cevap
127
Favori
92.787
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
59 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Emeğinize sağlık çok güzel be bilgilendirici bir rehber olmuş.
    Size kısa bir sorum olacak;
    - Elimde 7800x3d var ekran kartım zotac trinity 4090, 6400mhz cl32 ram ile kullanıyorum. Uygun fiyata 7950x3d buldum, geçiş yapmaya değer mi sizce? 2k ve 4k da oynuyorum genelde

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • @Abdülkerim Satuk Buğra arkadaşımın da dediği gibi FCLK ve UCLK=MCLK bağımsız ayarlanıyor.EXPO'da kullansanız kesinlikle bu iki ayarı ayarlayın.

• amaat A kullanıcısına yanıt

Teşekkür ederim hocam,

7800X3D tek CCD olduğu için oyunlar da 7950X3D'ye göre daha iyi sonuç verir.

Amaç sadece oyun ise 7800X3D üzerinde işlemci yok şuan,verdiğim bios ayarları,windows ayarları ile maksimum performans da kullanırsınız.

Eğer iş için kullanacaksanız ozaman tabiki 7950X3D alın derim.

7950X3D ile şöyle bir alternatif de söyleyim size,AMD Ryzen Master üzerinden tek CCD kapatırsanız ki buda +200 mhz'lik bir 7800X3D olmuş olur yani işlemcinin yarısını disable ediyorsunuz.

Oyuna her girdiğiniz de kapatmanız oyundan çıkınca tekrar aktif etmeniz gerekiyor,ben her oyuna girdiğimde CCD kapatır,açarım derseniz ozaman 7950X3D de olur hocam.

Bana sorarsanız gereksiz bir geçiş olur,onun yerine bu yıl içinde çıkacak 9000 serisine direkt geçersiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Digital Reaction -- 19 Şubat 2024; 13:55:37 >
  • @Digital Reaction Hocam testler devam. Sizin verdiğiniz (Buildzoid Easy Timings) değerlerle sabahtan beri FCLK arttırarak devam ediyorum. 2133 Mhz şu an, bunun ötesini zaten denemeyeceğim.

Yine farkettiğim bir detay, videoda tRas için 28'e çekin orjinal değer çok gevşek demiş. İlk mesajda siz orjinal değerde bırakmışsınız. Bunda da incelikli bir durum var mı yoksa önemsiz mi? Son ayarımda ben 28'e çektim FCLK 2133 yaparken. Linpack 10G x 10 devam ediyor, bakalım.

Kendimde farkettiğim bir durum ise Aida memory latency 63.5 ns altını pek göremedim, o da az önce 2133 FCLK ile testte. Genelde 65 ms. Sizin değerler PDM ve MCR kapalı ile mi? 10 ns fark buradan kaynaklanır mı?

Gear Down Mode bende Auto durumda, kapalı mı açık mı anlayamadım.

TestMem5 25 cycle dün 1 saat civarı bitmişti, biraz önce 2100 ile denedim, bariz bir şekilde daha uzun sürüyor gibiydi (8 cycle sonrası durdurdum). Bu durumdan FCLK fazla geliyor sonucu çıkar mı?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gkhnAy -- 19 Şubat 2024; 18:44:58 >

• gkhnAy G kullanıcısına yanıt

Kolay gelsin hocam,ram overclock veya timing ayarlamak zahmetli ve sabır isteyen bir süreçtir ama güzel bir değer yakalayınca da çok faydasını görürsünüz özellikle %1 low lar da.

Tras'i özellikle orjinal bıraktım ki Primary Timings'ler orjinal olursa Secondary Timing'ler de stabiliteyi yakalamak daha kolay olur.

Bir diğer sebepte ilk gecikmeler de ki değişiklikler direkt voltaj ile etkilenen değişiklikler yani Tcl:32'yi 30 a veya 28'e çekerseniz voltajı arttırmanız gerekir.

MCR ve PDM kapalı bende,genel olarak MCR kullanmıyorum,birincisi PDM açmak zorunda kalıyorsunuz buda bellek performansına olumsuz etkiliyor bir diğeride stabilite.

Sistem biraz geç açılıyor ama kafam rahat ve sorunsuz kullanıyorum.

TREFI değerini 65535 deneyebilirsiniz extra performans için.

GDM auto'da ise enable'dir hocam.

GMD biraz karın ağrısı bir ayar,kapalı olması gecikmeleri düşürür ama stabilitede sıkıntı çıkarır,kapatıp deneyin eğer mavi ekran alırsanız veya sistemin tepkimesi ağırlaşırsa tekrar açık yaparsınız.

GDM'i öncelikle belleklerin stabilitesini sağladıktan sonra deneyin derim, çünkü mavi ekranın sebibi GDM olabilir.

Ben gecikme testi olarak PYPrime öneririm hocam çok daha net geri dönüş yapıyor bana.

Benchmate programını kurup oradan,PYPrime catagory:2B ve Priority:Realtime olarak ayarlayıp test edebilirsiniz.

3-5 saniyelik bir test,bellek gecikmeleriniz düşük de olsa,bellekler kararlı stabil değilse gecikmeleriniz artar,PYPrime direkt yansıtır.

TestMem5'de aynı config ile test ettiniz dimi hocam,test config'ini değiştirdiyseniz o uzatmıştır süresini ama FCLK değişikliğinin testi uzattığına dair birşeye dek gelmedim ama tam olarak da emin değilim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Digital Reaction -- 19 Şubat 2024; 19:34:4 >

• TestMem 5, evet config dosyası belirttiğiniz, sadece klasördeki 3 cycle'dı notepad++ ile 25'e çektim.

PDM ve MCR şu ara PC'yi çok açıp kapatıyorum ama belli bir aşamaya gelince ben de kapatırım belki. GDM belki hiç dokunmam sanırım.

PYPrime github'dan indirdim dün gece. 8.4 saniye civarı, hiç de değişmedi ama tabi CPU ile ilgili bir değişim yok.

1 saatlik OCCT 57:30'da hata verdi bugün :) Ama o da zaten belli olan çekirdeğin CO'sundan, kendisi düğünlerden eksik olmayan kamber gibi, hata çıktıkça 1 düşüyorum.

CO vs yüzünden Idle sırası bir hata olmaması halinde şimdiki ayarlarım stabil gibi duruyor. Ufaktan ince ayarları araştırmaya başlamak lazım. Misal SoC 1.25 ve 0.025 offset voltajı...

Güzel gidiyorsunuz hocam,aşama aşama,yavaş yavaş sistemin stabil halini yakalamışsınız.

Soc için 1.20v ve 1.25v arası deneyebilirsiniz.

Offset için de hocam,baktınız 0.025 stabil değil,0.020v,0.015v olarak ilerleyebilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Digital Reaction -- 19 Şubat 2024; 23:4:7 >
  • AMD Ryzen 7800X3D Kullanma Rehberi
    Arkadaşlar bir sorum olacak size. Biostan curce optimizer kısmını -30 yaptım da herhangi bir sıkıntı varmı? Başka bişi yapmam lazım mı curve optimizer için?

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • MonkeyDLuffy06 M kullanıcısına yanıt

Hocam merhaba,ilk aşamada Soc voltajını 1.25 volta çekin daha sonra CO değerleriniz stabil ise -30 da kalsın.

Detaylı tüm bios ayarları ana sayfada mevcut hocam.

• hocam sizin ayarlarla sistemi ayarladım ryzen 5 7600 için gskill trident z5 neo rgb ile işlemci başı hızı 102mhz yaptım. çarpan otomatikte. ram ayarlarında boost açık ama gear down kapalı ve manuel ayarlar yapıldı. voltajlar -0.100mhz vcore 1.25v vsoc ram 1.35v cure -15 80w enerji sınırı 70C ısı sınırı 1.255-6 snde boot geliyor 25. saniye windows masaüstüne çıkıyorum bence çok iyi oldu eğer stabilite sorunum olmazsa gayet iyi çok şükür teşekkürler.

• crashris kullanıcısına yanıt

Rica ederim hocam,güle güle keyifle kullanın,yine bir sorunuz veya sıkıntı olursa yardımcı olurum.

• İyi akşamlar, SoC azalttığımızda CO'da daha düşük değer vermemiz mümkün oluyor mu? Misal, en iyi çekirdek en düşük -19 ise, SOC azaltarak CO'yu daha düşük değere çekmek mümkün olur mu?

Bu arada test amaçlı tRefI 50.000 -> 57.600 (32 x 1800) denedim, RAM ısıları 3-4 derece kadar arttı. 33-34 dereceden, 36-38 civarı.

İyi akşamlar hocam, Soc voltajını genelde yüksek frekanslı belleklerin stabil kalması için öneriyorlar 8000 mhz gibi.

CO tamamen işlemci silikon kalitesi ile ilgili herhangi bir voltaj farklılığı CO etkilemez.

Sıcaklıkların artması normal hocam hatta 65535 de 2-3 derece daha artar.

Bellekler ısındıkça stabil problemi ve hata vermesi artar ama bu durum soğutmasız yüksek voltajlarda geçerli.

Ben 1.4v ile 6400 mhz'e overclock yapıp, memtest5'in extreme testini sorunsuz 65 derece de tamamlamıştı.

AMD Ryzen 7800X3D Kullanma Rehberi

• İstesem böyle denk getiremem :)

• Digital Reaction kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler önerdiğiniz bios ayarlarını yaptım bakalım

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

Hocam helal olsun zoru başarmışsınız :))

• MonkeyDLuffy06 M kullanıcısına yanıt

Rica ederim hocam,merak ettiğiniz olursa yine yardımcı olurum.

• Merhaba, 7800x3d işlemcimde XPG Lancer RGB Black AX5U6400C3216G-DCLARBK (2x16GB) 6400MHz ramim var A-Die M-Die nasıl anlayabilirim bunu ? ilk başta 79 ns falan çıkıyordu biraz ayar değiştirdim böyle oldu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi qdry -- 22 Şubat 2024; 20:7:43 >

• qdry kullanıcısına yanıt

Hocam merhaba,

Thaiphoon Burner programı ile Die density bölümünden bakabilirsiniz ama her ramde göstermiyor.

Belleğin arkasında ki barkod'dan da bakabilirsiniz.

• Digital Reaction kullanıcısına yanıt

Teşekkürler A-Die'mış

Burada gördüğüm değerleri girdim 66 ns e kadar düştü

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi qdry -- 22 Şubat 2024; 22:43:35 >
  • 
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.