Şimdi Ara

AMD Ryzen 7800X3D Kullanma Rehberi (7. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
2.225
Cevap
127
Favori
95.801
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
60 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Sıcaklıklarım normalse sorun yok o zaman hocam. :D Bende başka bir soğutucu alayım diyordum hatta Arctic yerine. :D RAM'lere geçeyim o zaman.

• AirLife kullanıcısına yanıt

Gayet normal hocam,biraz daha düşüreyim derseniz thermal throttle limiti 80-85 arasına değiştirebilirsiniz,default 89 geliyor oradan da biraz sıcaklık düşüşü yaşarsınız.

Arctic 360 gayet iyidir hocam gerek yok masrafa,şimdiden kolay gelsin ram ayarlamalarında.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Digital Reaction -- 12 Şubat 2024; 17:9:54 >
  • Digital Reaction kullanıcısına yanıt

hocam bu thaipoon burner dan baktım da a die mı m die mı bu hynix nasıl öğrenilir. bir de benim %0.1 fps hala 100 ün alta düşüyor 70 lere kadar düşüyor

• crashris kullanıcısına yanıt

Hocam %0.1 için normal,genelde %1 low'lar baz alınıyor bu tarz düşüşleri ölçerken.

Thaiphoon Burner bende de göstermiyor Die bölümü ama Gskill kitlerin arkasında yazıyor.

Onun dışında üreticiyi görmek için AIDA 64 programın da SPD altında veya yine Thaiphoon Burner içinden ''manufacturer''da görebilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Digital Reaction -- 13 Şubat 2024; 21:42:27 >

o zaman %1 e bakayım ben 0.1 e bakmışım bu arada ram şu M88SPD5118A5-T gskill trident z5 neo rgb 6000 cl30

hocam ben 80w enerji 70C ısı sınırı koysam ve işlemci ile başka ayar yapmasam ne olur ? yani yine aynı sonuçları almaz mıyız bu arada

Hocam işlemci 7800X3D dimi yani 70c ısı sınırı baya bir performansı etkiler.

yok düz 7600

Hocam ECO Mode zaten 65w,sizin için 75w sıcaklık limiti tatlı nokta olacaktır.

peki hocam diğer voltaj curve falan herşeyi boş bıraksam sadece 80w sınır versem yeter mi yoksa curve ve voltaj ayarlarının performansa ve fps ye etkisi var mı *?

Voltaj düşürmenin etkisi şurada önemli,işlemci yükteyken yüksek frekans da daha çok kalır ve sıcaklıkdan dolayı throttle yapıp frekansı kısmaz.

FPS'e etkisi olur mu evet olur yani yüksek frekans=yüksek fps veya stabil fps'dir.

Voltaj ve Curve ayarların,işlemci sıcaklığını,güç veya sıcaklık limiti koyduğun kadar düşürmez.

Burada senin şunu sorman lazım,düşük sıcaklık ve sessiz bir sistem mi yoksa kabul edilebilir sıcaklık ile yüksek performans mı?

Ona göre de ya limit koyarsın yada curve ayarlarsın.

Bence 7600x'e curve atayıp devam et derim.

7950X3D/14900k gibi daha çok ısınan ve güç tüketen işlemcin olur ozaman sınır koyarsın ama 7600x'de önceliğin performans olmalı ve güzel bir curve ayarlayıp performans/sıcaklık dengesi ile devam edebilirsin.

• PBO'da curve ayarı yaparken hangi çekirdeğin patlak verdiğini anlamak için, Event Viewer'da (İngilizce işletim sistemi kullanıyorum, Olay Görüntüleyicisi olmalı) özel filtre yazabilirsiniz. Ben kendimde çıkan hataları silmişim ama özel ayar şu şekilde.

AMD Ryzen 7800X3D Kullanma Rehberi

Ben Prime95 çalıştırmıştım, HWINFO64 zaten hata sayacını arttırıyor. Sonrasında EventViewer'dan hata detayına baktığınızda işlemci numarasını 2'ye bölüp düşüğe yuvarladığınızda numarayı bulabilirsiniz. Örneğin, 5 hata verdiyse, 5/2 = 2,5 = aşağı yuvarlayınca 2. BIOS'ta per core curve ayarını 0 yönünde değiştirmek gerekir.

Bu arada benim de bir sorum olsun. Bilgisayarı toplayıp ilk Windows kurduğum gün Digital Reaction hocam henüz konuyu yazmamıştı sanırım, ben kendi bulabildiğim kadarı ile bazı ayarlar yapmıştım, vaktinde görmemişim . BIOS otomatik olarak SOC=1.30V olarak ayarlamış (MSI B650 Tomahawk için son beta sürümdeyim), arada 1.308 V'a kadar çıkabiliyor. Bunu manuel 1.25 V'a düşürmem tavsiye olunur mu? EXPO açık, PBO açık, CO (-10, -15, diğerleri -35), PPT 75W, BIOS süresi 14 saniye, son update sonrası pin girdikten sonra login süresinde bir 10 saniye artış oldu ama onun update sorunu olduğu belli, başka da en ufak bir sorunum yok. Core Isolation da Logitech G19 klavye yüzünden mecburi kapalı. CB r23 18.480 civarı, ısı 76 derece max.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gkhnAy -- 18 Şubat 2024; 0:50:49 >

• gkhnAy G kullanıcısına yanıt

-31 NEG/SOC 1.2/ThermalThrottle 84/EXPO OFF bu sekilde kullanıyorum, aynı anakart ve işlemciye sahibiz, Cinebench R23 18502. Manüel gelen voltaj gereksiz fazla hocam, 1.25 iyi değer. düsürün bence.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ruaF1912 -- 18 Şubat 2024; 4:41:25 >

Hocam selamlar,bilgilendirme için teşekkür ederim ve böyle alternatif bilgilerin,deneyimlerim paylaşılması gerçekten çok güzel.

Hocam şöyle söyleyim,Soc voltajını auto'da bırakmayın derim,bazı kullanıcılar biosta 1.30(Auto) olan voltajı yük altında 1.32'lere çıktığını HWINFO'dan görmüşler ve kritik bir voltaj olduğu için elle girilmesi en garantisidir.

Voltaj olarak da 1.25 ile 1.20 arasında bir değer deneyebilirsiniz ama 1.25'i aşmayın.CB puanınız da gayet normal hocam zaten 18.400 -18.800 arası çoğu kullanıcının aldığı değerler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Digital Reaction -- 18 Şubat 2024; 21:14:10 >

Selamlar.

Ben de YT'da bir videoda rastlamıştım özel filtre oluşturma işine :)

SoC 1.25 çektim, ama sanırım PPT 75W ayarlı kaldığından skor epey düştü, 18100 civarı. Sonra PPT tekrar Auto'ya aldım. CO'ları da yanlış hatırlamışım (-15, -20, gerisi -35).

CO'ları da biraz yükselttim, WHEA uyarı (hata hiç görmedim) aldıkça düşürüyorum, şu an -20, -29, gerisi -35. Son bir CB23 yaptım şimdi, HWINFO64 çalıştırmadım, başka herhangi bir programı kapatmadım 18490. Sıcaklıklar az biraz yükseldi bu haliyle 80 civarı max. Fanları da az biraz düşük çalıştırıyorum uğultu yapmayacak şekilde. Fena değil.

Yanlız şunu fark etmiştim daha önceden, CO herhangi bir çekirdeği azaltmak skoru oldukça aşağı çekiyor gibi, sanki bir şekil birlikte çalışıyorlar, en düşük çekirdeğe göre. Veya şöyle diyelim, tüm çekirdekler 10, 20, 30 yaparken bariz bir şekilde 100er küsür puan artıyor, ama hepsi 30 aralarından biri 20 ise, puan hepsi 20 ile adığımız skora daha yakın gibi çıkıyor. Merak ettim bu tarz bir gözleminiz oldu mu?

SoC'u düşürmek stabil olması kaydıyla CO'ları da düşürebilmeyi veya daha önceden hata aldığımız değerler ile stabilite sağlıyor mu?

Edit: CPU Offset Voltage 0.025 ayarli

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gkhnAy -- 18 Şubat 2024; 21:57:30 >

• @Digital Reaction İşlemci tarafından ayrı olsun diye ayrı sormak istedim. Bu link verdiğiniz Buildzoid videosunda 6000 Mhz için en iyi değerlerin 2033 FCLK ile alındığından bahsediyor. Hatta şöyle belirtmiş 2067, 2100, 2133 hepsi 2000'den daha performanslı ama 2033 hepsinden iyi. Bir çok MB vs ile denedim, neden böyle bir sonuç çıkıyor hiç bir fikrim yok da der.

Hocam,Buildzoid 2033 fclk hızını işlemci ilk çıktığı zaman denemişti ve videoda da neden böyle olduğunu açıklayamamıştı ve ilgiç demişti.

İlk bioslar da 2033 üzeri fclk hızlarından tam verim alınamıyordu ve daha sonra bioslar güncellendikçe performansı oturttular.Şuan en ideal 2133 çoğu kişide bu ayarda kullanıyor ama 2133 de bile post etmeyen işlemciler de mevcut,biraz silikon kalitesi ile ilgili.

Şöyle bir durum da var 2167 ve 2200 gibi hızlar agresif hızlar ve genelde performansa da negatif etki ediyorlar,silikon kalitesi çok iyi işlemciler bunun altından kalkabiliyordur ama çoğu 7800x3d için sıkıntı çıkartıyor.

PPT,ben ayarlamadım hocam auto'da bıraktım,çok baltalamak istemedim işlemcinin performansını.

Sıcaklık düşüşleri için thermal limit koyabilirsiniz ama oda doğal olarak performansı düşürür.

Negatif offset'e gelirsek de CO ile negatif offset beraber voltajı iyice düşürürler,sıcaklıklar güzel düşer ama makina yetersiz voltajdan reset atar.

Negatif offset kullanılacak ise CO sınıra getirmeden kullanmak gerekiyor.

Minumum performans kaybı ile kabul edilebilir sıcaklık işlemcinin en tatlı noktası olacaktır.

Curve optimizer,negatif offset,thermal limit,ideal fclk bunların hepsini deneyerek,test ederek en optimum sonucu öyle bulabilirsiniz.

Her işlemci farklı olacağı için,şunları kesin yapın artar veya düşer diyemem ama soc voltajı kesin olarak 1.25 voltu geçmesin derim.

• PPT önceden ayarlıydı, bugün SoC ilk düşürdüğümde ona dokunmamıştım, ama şu an Auto'da.

CO ve negatif offset uyarınızı anladım, açıkçası PC'ye 1 kez reset attırmayı başarabildim, o da yaklaşık 10 gün önce epey aggresif CO değerleriyle (all core -45 gibi) OCCT zorlu bir test sırası, meraktan denemiştim onu da. BSOD, Post etmeme, donma, reset hiç yaşamadım.

O 2033 FCLK için de LinusTechTips forumunda bir yorum buldum: "It was said in his easy AM5 timings video when talking about DDR5 6000 back when there was an AGESA bug that would raise the memory clock 100MT/s if the FCLK was set just right, so at DDR5 6000 FCLK 2033 it would actually be running DDR5 6100, but that's since been patched and it doesn't matter. "

Ram'ler için şu konuyu araştırıyordum ama bir cevap bulamadım: Ram'ler EXPO ON default ayarlar ile sadece FCLK ve UCLK=MCLK ayarlayabiliyor muyuz? Yoksa tüm ayarları tek seferde mi yapmak gerekir? RAM konusunda hepten bilgisizim. :)

Fclk bağımsız olarak ayarlanabilir. Ram OC olayı ile ilgileniyorsanız ve OC yapmayı ve uğraşmayı severim derseniz sizi bununla ilgili actigim konuya yonlendireyim. Bir okuyun.

https://forum.donanimhaber.com/mesaj/yonlen/158023759

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Abdülkerim Satuk Buğra -- 19 Şubat 2024; 9:24:13 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.