Şimdi Ara

Analog SLR & Rangefinder Kullananlar (10. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1.691
Cevap
28
Favori
88.891
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 89101112
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Ben de Zenit 12'mle aranızdayım. Yarın film alıp çekimlere başlıyorum inşallah.

Ayrıca, evde S&B film banyosu yaparken, hiç ışık olmayan bir ortamı nasıl bulabiliriz? Ve ayrıca, hiç ışık olmazsa ben filmi falan göremem, nasıl halledeceğim? Tahmin ederek mi? Fotoğrafçıların karanlık odalarında kırmızı bir ışık olur hani, o filmlere zarar verir mi? Vermezse eğer, ben bu ışığı nasıl elde ederim?
  • aykutzilif detaylı bir yazı hazırlayayım

mayonezlitonbaligi karanlık ortam yaratmak çok basit, işlemi gece yapıyoruz olayın büyük bölümü zaten halloluyor, geriye ufak detaylar kalıyor. Ben banyoyu kullanıyorum, havalandırma penceresine karton yapıştırdım. Evde başkaları varsa 2-3 dakika bütün ışıkları kapattır ve açmamalarını söyle, televizyon çalışan odanın kapısını falan da kapat, en son banyonun ya da banyoya açılan bi koridor varsa o kapıyı da kapatıp kapının altını paspas falan ile izole et. Olsun bitsin.
    Negatif filmler kırmızı ışıktan da etkilenir, o bahsettiğiniz negatifi agrandizör ile kağıda basarken kullanılan ışık, baskı kağıtları güvenlik ışığından etkilenmez.

Detaylı bir anlatım için beni takip edin

• quote:

Orijinalden alıntı: WWF

Ben uzun zamandır çekim yapmıyorum, filmler bitti. Netten ısmarlamam gerekecek yine Ilfordlarımı.
    Geniş açı m42 önerisi olan var mı ? Bir de Epson V300 tarayıcı hakkında fikri olan..?

xbagci hocam, karaçarşaflıları bir yerde görmüş gibiyim, ya burdadır ya fotokritikte..
    imageshack.us ne zamandır üyelik sistemini kullanıyor. ben geri kalmışım epey :)

tek kelime ile peleng 8mm
  • quote:

Orijinalden alıntı: xbagci

Arkadaşlar kısaca film banyosundan da bahsedeyim. Bir kaç PM aldım bu konuda. Burada bahsetmek daha uygun olur herhalde. Arkadaşlar da umarım buradan takip ederler.
    Bu film yıkama tankı.
     Analog SLR & Rangefinder Kullananlar

Demirbaşlar arasında en pahalı olanı budur. 35-40 YTL arası bir fiyata satılır. Yapmamız gereken en önemli şey filmi tamamen karanlık bir ortamda kasetinden çıkartıp, fotoğrafta görünen beyaz spirale sarmak ve onu da tankın içine koymak. İşte olay bu kadar kolay. Sonra ışıkları açabiliriz. Bu tankın içine sıvı döküp boşaltabiliyoruz ama ışığı geçirmiyor.

Bu ölçü kabı

Bundan iki tane lazım. Biri ilk banyo diğeri son banyo için.

Bu kullanılan kimyasallardan biri. (Geliştirici)

İki tane de kimyasalımız var ilk banyo (geliştirici) ve son banyo (sabitleyici). Bunlar 1/9 ve 1/4 oranında su ile karıştırılarak kullanılıyor epey gider. Bir adet termometre de lazım. Çünkü kimyasallarımız 20 derecede olmak zorunda. Hepsi bu kadar ve fiyatta toplam 70-80 ytl.
    Her filmin kaç dakika yıkanacağı bellidir. Ona göre önce tankımıza geliştirme banyosunu dökeriz. filme göre 6-10dk. bekler sonra onu döker, 30 sn su ile çalkalarız sonra sabitleştiriciyi tanka dökeriz. O da 5 dk kadar kalır. Sonra onu da döküp, kısık akan musluğun altında 10 dk. bekleriz. Sonra tankımızı büyük bir heyecanla açarız. Negatifi kuruması için asar ve karşısına geçip "vay be ne banyo yaparmışım" deriz.

Bu işlemler esnasında dikkat edilecek önemli hususlar da var. Onları da eğer yapmak isteyen arkadaşlar olursa detaylı yazarım.

hocam şu konudada detaylara girsen.

• quote:

Orijinalden alıntı: jeofizikci

quote:

Orijinalden alıntı: Katzé

Ben de yeni Olympus OM-10 aldım, taş gibi makineymiş. Daha bitirmedim filmi, daha sonra onları da eklerim.

quote:

Orijinalden alıntı: emrahozkan

analog makinam geldi canon a-1

ikinizede hayırlı olsun, çok güzel makineler. çok temizler

Uzun zamandır girmedim bu konuya, hiç bakamadım. Çok teşekkür ederim.

• quote:

Orijinalden alıntı: jeofizikci

quote:

Orijinalden alıntı: WWF

Ben uzun zamandır çekim yapmıyorum, filmler bitti. Netten ısmarlamam gerekecek yine Ilfordlarımı.
    Geniş açı m42 önerisi olan var mı ? Bir de Epson V300 tarayıcı hakkında fikri olan..?

xbagci hocam, karaçarşaflıları bir yerde görmüş gibiyim, ya burdadır ya fotokritikte..
    imageshack.us ne zamandır üyelik sistemini kullanıyor. ben geri kalmışım epey :)

tek kelime ile peleng 8mm

Bütçeyi aşar o hocam. :)

• takipdeyiz xbagci :D
  • arkadaşlar, uygun fiyatlı film nereden alıyorsunuz. Ankara her zamanki gibi pahalı. internetten falan bulunmaz mı?
    ilford 125 asa 16 lira diyenler var
  • GittiGidiyor'da gozdecolor rumuzlu biri vardı. Ben ondan kargo dahil 22'ye almıştım 2 Ilfordu. Pan100 ve Pan400.
    Sanırım web siteleri bu bir sorun isterseniz:http://www.gozdecolor.net/
  • Şu haftasonu bir geçsin, çok detaylı bir anlatım hazırlayacağım.
  • eyvalah hocam
    beklemedeyim.
  • e hadi da 2 hafta oldu :D
  • Merakımdan soruyorum şimdi filmli slr canon bir makina alsak günümüzde kullanılan lensleri takabilirmiyiz biraz kurcaladım 1986dan sonra bayoneti değiştirmiş vede o zamanın en pahalı lensleri çöpe gitmiş belki gitmemiştirde değer yitirmiş bayaa bu lensleri temin etmek zordur belki ama ucuzdur demi? nereden ve kaça temin edilir acaba Fotoğraflarınızdan gördüğüm kadarıyla film fotoğrafları daha bir doğal daha bi sıcak nası desem dijitallerde illa güzeldirde bu bambaşka yav
    birde film konusu bu filmler 36lımı oluyo hep 100lüsü yokmu fiyatları kaliteleri ne kadar prosu? acemisi? markası? fiyatı? (memedalibey bi yardım etseiz) sonra
    baskısı? banyosu? taraması?bunların maliyeti? neyse kafanızı fena yordum ama pek kalabalık değil galiba bu topic iyi geceler.. saygılar

• hocam o lenslerin bazıları dijitallerde kullanılabiliyor aynı lensler diye biliyorum. filmler en fazla 36lık var fiyatlarıda 5 tl ile 20 tl arası işte. analog kullanmak daha zor dijitale göre çünkü çektigini göremezsin ama verdigi zevk pahabiçilemez. baskısı da ben istanbul kagıthanede banyo+tab+tarama cd işte hepsine 15 tl veriyorum daha ucuzada bulabilirsin ama gezmek lazım biraz saygılar.
  • Arkadaşlar kusura bakmayın, bu aralar gözüm bişey görmüyor. Bir Leica M6 sahibi oldum, gerçi elime 2 ay sonra geçecek ama, onun hayaliyle yatıp kalkıyorum bu aralar

Neyse hızlı bir giriş yapalım o zaman. Kimyasallarımızı az çok anlatmıştım en başta, bir geliştirme banyomuz bir de fixer banyomuz olacak. Şimdi yıkama tankımızın tek film için 300ml iki film birden yıkamak istiyorsak 600ml kimyasallara ihtiyacı var. Önce bunu bi hazırlayın bakalım. İki tane ölçü kabımız vardı, birine geliştiriciyi diğerine fizeri döküp öylece bir kenara koyuyoruz. Bir de termometremiz var onunla sıcaklıklarını ölçüyoruz. Kimyasallar 20 derece olacak, eğer soğuklarsa sıcak suya oturtuyoruz, sıcaklarsa buzları lavabomuza serpiştirip biraz su ekleyip buzlu suda bekletiyoruz. (Termometreyi birinden çıkartıp ötekini ölçmeden önce tabiki bi güzel yıkıyoruz)
    Geliştirici ile fixer hiçbir zaman karıştırılmamalı. Hatta ölçü kablarımızın altına CD kalemi ile yazıyoruz. Geliştiriciyi hep aynı kaba diğerini hep aynı kaba koyarak kullanıyoruz.

Öncelikle filmi spirale sarma ile başlayalım.
    Eğer benim FM2 gibi tam mekanik bir makinanız varsa ve film bitince kendiniz geri sarıyorsanız işiniz nispeten biraz daha kolay, sararken kulağımız filmde oluyor ne zaman bir klik sesi duyarsak (ki elinizle de hissedersiniz biraz zorlar) orada sarmayı bırakıyoruz ve kapağı açıyoruz, filmimiz ilk makinaya taktığımız haldeki gibi duruyor yani ucu dışarıda. Bunu alıp ucundaki o ince yeri kesip düzleştirdikten sonra spiralin film giren yoluna aydınlıkta takıyoruz, işimiz çok kolaylamış oluyor. Daha sonra karanlığa girip filmi sarıyoruz, yıkama tankının içine yerleştiriyoruz. Ama baştada belirttiğim gibi eğer Nikon F60 ve benzeri biraz daha gelişmiş bir makinanız varsa onlar film bitince kendiliğinden geri sarıyor (çok marifetmiş gibi) ve elinizde kapalı bir film kaseti kalıyor, işte o zaman biraz daha zor herşey. O kasetle karanlık odaya giriyoruz, yanımızda bir pense oluyor, penseyle filmin çıktığı o boşluğu boydan boya iyice açmaya çalışıyoruz, filmin ucunu çıkartıyoruz, ince kısmını kesiyoruz (düz bir şekilde kesmek çok önemli) el yordamı ile spiralin yolunu buluyoruz ve sarmaya başlıyoruz. (Filmin ucunu çıkartan aletler de var fakat ben almadım, ihtiyaç duyan için faydalı bir alet) Sarma işlemi bitince (spirali zaten elinize aldığınızda nasıl sarıldığını anlıyorsunuz, iki kenarından tutup ellerinizi bilekten biri ileri diğeri geri, biri geri diğeri ileri yapıyorsunuz film bilyalı sistem ile kendi spiralin içinde yol alıyor). Burada önemli nokta spiralin kuru olması, her banyodan sonra spirali kaloriferin üzerine falan koyup iyice kuruduktan sonra kaldırmaya özen gösterin. Nemli spiralde film ilerlemiyor.

Bir sonraki ders arası bu kadar uzun olmayacak

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi xbagci -- 18 Mart 2011; 9:27:31 >

• Filmimizi sardık mı? Sardık.
    Şimdi banyoyu yapacağımız yere gidelim (ben mutfakta yapıyorum, aman tezgahın üzerine gazete sermeyi unutmayın, kimyasal sonuçta, sağa sola bir damlası bile bulaşmasın)

Şimdi kullandığımız filmin karton kabını elimize alalım, dikkatlice kenarlarından yırtarak açalım içinde çizelge göreceğiz (ilfordlar öyle, Kodak larda yok) Bu filmin hangi geliştirici ile kaç dakikada geliştirileceğini gösteren çizelge. Ben geliştirici olarak D76 kullanıyorum, size de tavsiyem odur. Toz halinde alınıp hazırlanıyor (detaylarını sonra anlatırım).
    Şimdi çizelgeye bakıyoruz Pan400 filmimiz var mesela. Herhangi bir zorlama yapmadığımızı düşünelim (yani 400 asa filmi 400asa olarak çektiysek) 20 derecede 400 asa değerini D76 için görüyoruz. (7 dakikaydı galiba, yanımda olmadığı için tam bilmiyorum).

Kronometremizi hazırlıyoruz başlatıp, ilk (geliştirici) banyomuzu yıkama tankına bocalıyoruz. Her dakikada 10sn. ajitasyon yapıyoruz (filmi ritmik hareketlerle başaşağı yapıp düzeltiyoruz ne çok hızlı ne çok yavaş, yaklaşık olarak 10 saniyede 5 defa), 7 dakikayı bu şekilde geçirince tankın kapağını açıp geliştiriciyi döküyoruz. (geliştirici dökülür, saklanıp bir daha kullanılmaz). 2-3 kere musluğun altında akan suyla doldurup boşaltıyoruz, ufak bir durulama. Onsan sonra kronometreyi 5 dakika ya ayarlayıp, fixerimizi tanka döküğyoruz.
    (Geliştirme banyosu ile ışık alan gümüş tuzlarından görüntüyü elde ettik, ama filmimizin ışık almamış ya da az ışık almış taraflarında vede diğer aydınlık taraflarda da daha gümüş tuzları mevcut onları filmden koparıp atmamız lazım ki, filmimiz gün ışığına çıkabilsin, işte fixer bu işi yapıyor) Tekrar aynı çalkalama işlemini 5 dakika için yapıyoruz. Bitince kapağı açıyoruz ama fixeri lavaboya dökmüyoruz, bir kaba ayırıyoruz. Çünkü fixeri 2-3 defa kullanabiliyoruz. Tabi enerjisi azaldığı için her kullanımda süreye 1 dakika ekliyoruz.

Ondan sonra filmimizi akan suyun altında 10 dk yıkatıyoruz (tankın içinde tabiki, daha kapağı açmıyoruz. Yıkama işlemi bittiyse artık kapağı açabiliriz. Fotoflu diye bir şey var, onun içinde de 1 dakika bekletiyoruz (bu filmin yüzeyindeki sürtünmeyi arttırıyor, lekesiz kuruma oluyor) filmimizi asıyoruz, geçmiş olsun.

Ufak tefek detaylara da değineceğim.

• ya bu çok karışıkmış arkadaş ben birşey anlamadım ya :D video falan bulmak lazım karanlıkda sarma falan yapamam hele ki filmi hiç çıkaramadım zifiri karanlıkda nasıl yapayım ki :D
  • Diyelimki negatifleri banyoladık asıl maliyet sanırım bundan sonra mesela banyo edilmiş filmleri götürsek cdye aktarma işlemi ne kadar teşekkürler Saygılarımla
  • en fazla 5 tl
  • 
Sayfa: önceki 89101112
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.