Şimdi Ara

Anlam süratle kaybolurken, sen ne yapıyorsun?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
287
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Ataların binbir güçlükle inşâ ettiği, uğrunda kan akıttığı anlamlar, ortalıkta yok artık. Bize bıraktıkları emanetler, taşınmak için fazla ağır. Herkes onlara düşman, alaycı ya da kayıtsız kesilirken, belki bazılarımız ancak göstermeliğine şöyle bir elinden tutuyor.

Peki hangi dayanak, hangi sayıklama bize bu cüreti verebiliyor? Gökten anlam mı yağıyor kardeşim?

Putçuluk yapalım demiyorum. Ama burun kıvırdıklarının yerine, daha iyisini, daha güzelini koyamıyorsan haddini bileceksin. Tüm gün aylak aylak dolanırsın, en ufak bir çaban yoktur ama eldekini yıkmaya gelince maşallah pek acelecisin.

Biraz akıllı olmak lâzım. Herkesin yaptığı kendine.

• Birisi sana 'kara kedi uğursuzdur' diyorsa, senin ona kara kedinin güzel bir hayvan olduğunu veya onun uğurla pek de alakası olmadığını öğretmen gerekir. Eğer bunu yapamıyorsan 'kara kedi diye bir şey yoktur' demeyeceksin. Adamın elinden bir şeyi alıyorsan, yerini dolduracaksın. Çocuklar, kadınlar gibi kıskançlık yapmayı bırakman gerek.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-E57029DB9 -- 22 Aralık 2019; 4:50:46 >
  • Eskiden belli bir çizgide duran, şimdilerse ise pişkin pişkin nasıl değiştiğinden bahseden tiplere bakın. Hiçbirinin, kendi yağında kavrulan özgün tavrı kalmamıştır. Çünkü elinde sıkıcı, klişe ve uyduruk zamâne oyuncaklarından başka bir şey yok. O da zamanında, belki bir hevesle, belki kandırılarak, anlamından mahrum bırakılmış ve şimdi o zavallı hâliyle bir oyalanmanın içinde kalmış.

İnsanları çağırdığınız yere şöyle bir bakın, biraz aklı olan biri için câzip bir tarafı var mı diye. Doğrunun ve gerçeğin böyle bir ortamda yeri olabilir mi hiç?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-E57029DB9 -- 22 Aralık 2019; 4:58:44 >
  • kimse duymak istemediği kadar sağır, görmek istemediği kadar kör olamaz.
  • HADO77 kullanıcısına yanıt
    Anlam süratle kaybolurken, sen ne yapıyorsun?
  • yaz dostum
    yaz...

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • “Eğer ölümü öldürüp zevali dünyadan izale etmek ve aczi ve fakrı, beşerden kaldırıp kabir kapısını kapamak çaresi varsa söyle dinleyelim. Yoksa sus.”
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    nasıl bir hayat istiyosun
    6 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Atalardan bırakılan emanetler yüzünden öldürülebilirsin. Anlam hiçbir yere gitmez merak etmeyin.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • anlam...an lam...(n)an lam... (nu)n lam...

anlam eksiltili kaldığında onu tamamlama çabası anlamın kişiselliği ve bireyselliği ile ilgilidir. aynı eseri yazıtı okuyan iki ayrı kişideki iki ayrı uyarılan güç istenç bunu ayrıntılar.

..................

an lam bir açıdan kişiselliğin ortaklığı adına sonuç üretir. bir şey ekmek gibidir (nan) ve herkes onun arayışındadır.

bir şey (nun) gibidir en güzel kafiye ve sondur. arayışın bu açısında anlam kendisine verilmek istenen güzel şekli ihtiva eder. meali güzel olmayanın pürmemalinden bana ne ki denmesi boş olmaz. anlam hüznü ihtiva etmedikçe açıklanan bir şeye inkılab eder.

..................

herkes açısından anlam ekmek gibi olan ve açıklandığında oh be dedirten bir halin açıklaması olduğu sürece verilesi olandır ve verili olanın sonucu bakımından istenç unsuru açısından, kişinin anlam sorununu oluşturmuş olması halinde dahi sanki doğumun sancısını yaşayan gebe bir kadının rahatlığına yol alır.

okunamayan bir kitap vardı ve sorumlu bendim ancak anlam sorununu ben dahi yapmış olsam bu şey benim düşünce dünyamda 'aslında' ön eki ile anlatılmaya başlanarak, karşılaşılan sorunun çözümüne giden yolda meal vermek zorunda kalanı dahi rahatlatacak bir sürece sebeb olabilir.

..................

anlam iki açıdan ele alınırsa ortak kanaat hasıl olur diyelim.

birincisi kişi için ekmek gibi aranan şeyde ve ikincisi sonucu bakımından doğumun rahatlığına ermiş bedende bulunma süreci anlamı herkes açısından ortak kılar.

bu açıdan kadın denen unsurun anlam denen şeyde yeri vardır. anne vasfı ile bize süt kaynağı olan şey aynı zamanda doğumun sancı ve ferahlığına da işarettir.

..................

teorik olarak anlamın kaybının dünyevi örüntüsü süt vermeyi bırakan ve doğumdan azade olmak isteyen kadına işaret eder. bu şey anlam konusunda sorun oluşturmayan bir hal ile tavır almış gibidir. verilecek anlamı yorumlayacak bireysellik an itibariyle yoktur.

bir şeyin anlam karması içinde mealsiz kalmasına sebeb olan şey bana kalırsa insan türünün istenç olarak varlığı ve yokluğu arasındaki tercihsel tutum olarak anlam kazanmışlığı muhtevidir.

anlam süratle kaybolurken denen sureta bu açıdan doğumdan vazgeçmiş bir kadının evladı olmak gibidir ki esasen verilecek her türlü anlam somut dünyada suyun üstüne yazılmış yazı gibi olmakla maluldur. bu esemede anlam bir fırsat şans uhrevi veya metafizik bir yaklaşımdır. ilahiyat varmış ve sonuç üretmiş gibidir. zira yokluktaki evlat denen şey varlıktakine nufuz etme çabasını göstererek ona yön tayin etmeye çalışmaktadır.

................................

bu açıdan anlam evlat ile anne arasındaki bağ gibidir. evlat yokken dahi annenin varlığı anlamlıdır zira dünyaya gelen şey zaten ondadır. bu tavır bakımından bireysel manada kadın denen varlığın öz nefsinden türemeye girmesi(erile ihtiyaçsızlığı) denen şey salt kendisine aidiyeti olmasını istediği(evlat), başkasının pay sahibi olmadığı bir ahval olarak, kadının(doğum yapmasa da anne olduğundan) verdiği meali anlam yitimi olarak kabulle sonuçlanabilir.

teorik olarak eril bireyin kendisine olan ihtiyaçsızlığı anlamın kaybı olarak yorumlaması bencilce ve istikrasız bir tutum olarak kabul edilebilir.

evlat denen şey anne denen bireye salt kendi ayakları üzerinde kalması ve başkasına ihtiyaç duymadan varlığa ermesine doğru yaptığı beyan anlamın en özleşmiş hali olarak şekil kazanacaktır. bu ikilinin arasına girmek isteyen şeyin tamam manada yitime uğrayacağı ise muhakkaktır diyebiliriz.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.