Şimdi Ara

Apartman hayatı insanı delirtebilir (Müjde artık şikayet edebiliyoruz!!) (18. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
381
Cevap
13
Favori
33.015
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
394 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1516171819
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: Petrichor_

Mizofoni seviyesinde değilim çok şükür ama alt ve üst katımdaki insanlardan dolayı yaklaşık 10 aydır sese karşı hassasiyetim oluştu.

Gün içinde bir nebze de olsa tolerans gösterip sabretmeye çalışıyorum ama kitap okurken, bir şeyler izlerken ve özellikle de uyumaya çalışırken çok fazla etkileniyorum.

Önceden böyle değildim. Uykum hafif olmasına rağmen çevresel seslerden (apartman içi değil de sokaktaki çocuk sesleri, araba sesleri, TV/müzik gibi) pek etkilenmez ve uyurdum ama ne zaman ki alt ve üst kattakilerin çocukları 4-5 yaşlarına geldi işte o zaman başladı bu sorunum. İlk başlarda aldırış etmeyip uyumaya çalışsam da bir yerden sonra olmadı ve kulak tıkacı kullanmaya başladım.

Kulak tıkacı kullanınca hava yolundan gelen sesler baskılanıyor ama bu sefer de tıkırtı, koşturma, sertçe yürüme sesleri kemik yoluyla birlikte kulağa iletildiği için başımı yastığa koyduğum anda kafaya darbe etkisi oluşturuyor. Tıkacı çıkarınca sese hassasiyet durumu olduğu için bu sefer de sokaktan geçen araba sesleri, alt/üst kattan gelen TV ya da bağırarak konuşma sesleri devreye giriyor. Anlayacağınız kısır bir döngü...

Hatta bazen öyle seviyelere geliyor ki bir yandan gece uyuyamamanın verdiği yorgunluk, diğer yandan gün içindeki huzursuzluktan dolayı bazı anlar stres tavan yapıyor. Gelen sesleri duydukça çarpıntı, terleme, iç daralması, kas gerilmesi gibi şeyler de yaşayabiliyorum. Bunları mizofoniye değil de öfkeye bağlıyorum. O an bu insanlarla karşı karşıya gelsem kim bilir neler olacak.. Böyle durumlarda kendimi sakinleştirmekten başka çarem olmuyor.

Bilmiyorum belki kullanıyorsunuzdur ama gün içinde bile bu seslerden çok fazla etkilendiğiniz anlarda kulak tıkacı takabilirsiniz. Geceleri uyku için zaten kullanmaktan başka çare kalmıyor.

Onun dışında ilacı mizofoni için soruyorsanız, daha çok psikolojik kökenli bir rahatsızlık olduğu için ilaç tedavisi yok diye biliyorum. Ama eğer seslerden dolayı uykuya dalmakta güçlük çekiyorsanız bir KBB doktoruna da danışaraktan uyku ilacı etkili olabilir.

Haklısınız mizofoni doğrudan OKB ile ilşkili. Sonuçta istemsizce oluşan bir tepki. Aslında başta kabul edilebilir şeyler ama sonrasında bir şekilde birikip birikip geliyor.

Örneğin 20-30 metre arkamda bir cami var, min 80-90 db gürültü yapıyor günde 5-6 defa.

Çaprazımda 5 yol birleşimi var, minibüs, taksi, kamyon her türlü araç geçiyor. Akşam üstü iş dönüşü kırmızı ışık varsa onlarca korna.

Birkaç yüz metre ötemde itfaiye var, haftada 3-5 acil durumda mutlaka o 5 yolu kullanarak geçiyor, sirenler ortalama 60-70 db. Trafik sıkışıksa 1-3 dk sürüyor.

50 metre ötemde mermer üzerine çalışan bir dükkan var, gün içinde kesim vs yapıyorsa mutlaka gürültü oluyor...

Üstteki komşular..

Daha 10 tane madde sıralarım, gün bitiyor migren bağlıyor böylece.

Kulak tıkacı ve gürülü engelleyici kulak üstü kulaklıklar gibi seçenekleri denemedim ama dediğiniz gibi ses mutlaka vücutla beraber bir şekilde iletilecek. Active noise canceling odaklı bir kulaklık daha mantıklı gelebilir günlük yaşam için, şuan araştırmaktayım.

O kalp çarpıntısı vs öfkeden çok kaygıdan oluyor bence. Sonuçta 1 lira için birbirini öldüren insanlarla beraber yaşıyoruz, kaybedecek çok şey var ki o komşunun kapısına dayanıp avaz avaz bağıramıyorsun. Özellikle gündüzleri, evin erkeği gelsin onunla muhatap olayım, kadına bir şey desem olayın sonu nerelere gider siz düşünün. Adamla konuşsam defalarca uyarmama rağmen tamam deyip geçiştiriyor. Çocuğu neyse ailesi de odur, sonuçta çocuğu eğiten onlar. İşin sonu kan dökmeye varacak belli ki. Her sene haberlerde mutlaka birileri gürültü için uyarınca ya öldürüyor ya da ciddi zararlar veriyor.

Hem okuyup hem çalıştığım için günün yaklaşık 20 saati uyanık olmam gerek, o uyku ilaçları günün yarısını çalıyor benden ne yazık ki. 3-5 saatlik bir şey verin diyemem herhalde  

• Üst, alt, yan kat artık her neyse insanlar durmayacak ve ses gelmeye devam edecek.( Aslında benim beklediğim gece 23.00 ve sabah 07.00 arası yani uyku saati sessizlik olması ki birazcık insafı olan bunu anlayabilir.)
    Bu saatten sonra yalıtım da yaptiramayiz kaldı ki yaptırsak bile kesip kesmeyeecegi meçhul. Geriye tek seçenek kalıyor:sesten rahatsz olmayan hiçbir şekilde duymayan, umurlarında olmayan insanlar gibi olmak istiyorum güzel Allahim
    Amin.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu konuda dertli biri olarak yazayım ben de. Öncelikle üstte biri yazmış tavan yüksek olsa sesi biraz kesmez mi diye? Biz evlendikten 2 yıl sonra ev almaya karar verdik ve 3 katlı bir sitenin orta katını severek aldık. En beğendiğim özelliği ise yan daireler ile bağlantı yok. Bizim mutfak yan dairenin ebeveyn banyosuna denk geliyor bu yüzden rahatız. Evin tavanı çok yüksek. Öyle ki perdelerimiz çok kısa geldi.
    Gelelim katlar arası yalitima. Evi sıfır aldık. İlk 6 ay alt katımız boştu. Fakat bu süreçte üst kattan sürekli TV sesi geliyordu. Sabah akşam ama sürekli. 1 ay kadar sabredip gidip konuştum. Ses kesildi. Bu sefer eşya sesleri gelmeye başladı. Adam eve sanayi tipi langırt falan almıştı ya. Eşim bu sefer sinirlendi gitti konuştu adamın eşiyle. Bu sesten de kurtulduk. Sonra gece içmeleri oturmaları başladı. Ulan tamam misafirin gelir idare ederiz ama her hafta 2 3 kez sabaha kadar içilmez. Beni ilgilendirmez istedigini iç ama sesin gülüşmelerin gelmesin gecenin 3'ünde. Bu konuyu da konuştum. Duzelmeyince gittim ev sahibine söyledim. Gerçekten kesildi bu sesler de. Bu sefer alt komşu taşındı. Çok tatlı ikizleri var. Çocukları çok severim fakat çocuklar asla gece 12'den önce yatmiyorlar ve asla dakikalarca koşturmadan yatmiyorlar. Alt kattan koşturan çocukların ayak sesleri öyle bir geliyor ki sanırsın 100 kg adam koşuyor. Bam bam bam. Çok araştırdım bir çok ses yalıtımı işi yapan isyeriyle konuştum. Hem pahalı hem de çözüm garantisi yok. Çözüm garantisi olsa gerçekten neyse parası verip en azından salona yaptıracağım ses yalıtımı.

Şimdi hem aşağıdan hem yukardan bombardıman altındayız :) Ara sıra sessizlik oluyor. 2 3 Gün diyoruz ki heralde onlar da farkına vardı bizi düşünüyorlar. Sonra bir başlıyor aşağıdakiler yardiriyor usttekiler bize saatlerce tv8 reklamlarını dinletiyor. Bir de bu eve aylık 5bin veriyorum kredi ödemesi. Anlayacağınız ev ne kadar yeni de olsa, lüks te görünse bu işin çözümü inşaat halindeyken müdahaleden geçiyor. Bir daha ev alacak olursam ya müstakil olacak ya da temelden alıp yalıtımına müdahale edeceğim. Herkese bol sabırlar.

Ekleme: Bu sesler yüzünden psikologa gitmeye başladım. Sorunun bende olduğuna, abartılacak bir şey olmadığına dair kendimi ikna etmeye çalışıyorum. :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kyurekli -- 12 Aralık 2020; 0:24:1 >

• quote:

Orijinalden alıntı: kyurekli

Bu konuda dertli biri olarak yazayım ben de. Öncelikle üstte biri yazmış tavan yüksek olsa sesi biraz kesmez mi diye? Biz evlendikten 2 yıl sonra ev almaya karar verdik ve 3 katlı bir sitenin orta katını severek aldık. En beğendiğim özelliği ise yan daireler ile bağlantı yok. Bizim mutfak yan dairenin ebeveyn banyosuna denk geliyor bu yüzden rahatız. Evin tavanı çok yüksek. Öyle ki perdelerimiz çok kısa geldi.
    Gelelim katlar arası yalitima. Evi sıfır aldık. İlk 6 ay alt katımız boştu. Fakat bu süreçte üst kattan sürekli TV sesi geliyordu. Sabah akşam ama sürekli. 1 ay kadar sabredip gidip konuştum. Ses kesildi. Bu sefer eşya sesleri gelmeye başladı. Adam eve sanayi tipi langırt falan almıştı ya. Eşim bu sefer sinirlendi gitti konuştu adamın eşiyle. Bu sesten de kurtulduk. Sonra gece içmeleri oturmaları başladı. Ulan tamam misafirin gelir idare ederiz ama her hafta 2 3 kez sabaha kadar içilmez. Beni ilgilendirmez istedigini iç ama sesin gülüşmelerin gelmesin gecenin 3'ünde. Bu konuyu da konuştum. Duzelmeyince gittim ev sahibine söyledim. Gerçekten kesildi bu sesler de. Bu sefer alt komşu taşındı. Çok tatlı ikizleri var. Çocukları çok severim fakat çocuklar asla gece 12'den önce yatmiyorlar ve asla dakikalarca koşturmadan yatmiyorlar. Alt kattan koşturan çocukların ayak sesleri öyle bir geliyor ki sanırsın 100 kg adam koşuyor. Bam bam bam. Çok araştırdım bir çok ses yalıtımı işi yapan isyeriyle konuştum. Hem pahalı hem de çözüm garantisi yok. Çözüm garantisi olsa gerçekten neyse parası verip en azından salona yaptıracağım ses yalıtımı.

Şimdi hem aşağıdan hem yukardan bombardıman altındayız :) Ara sıra sessizlik oluyor. 2 3 Gün diyoruz ki heralde onlar da farkına vardı bizi düşünüyorlar. Sonra bir başlıyor aşağıdakiler yardiriyor usttekiler bize saatlerce tv8 reklamlarını dinletiyor. Bir de bu eve aylık 5bin veriyorum kredi ödemesi. Anlayacağınız ev ne kadar yeni de olsa, lüks te görünse bu işin çözümü inşaat halindeyken müdahaleden geçiyor. Bir daha ev alacak olursam ya müstakil olacak ya da temelden alıp yalıtımına müdahale edeceğim. Herkese bol sabırlar.

Ekleme: Bu sesler yüzünden psikologa gitmeye başladım. Sorunun bende olduğuna, abartılacak bir şey olmadığına dair kendimi ikna etmeye çalışıyorum. :)

Geçmiş olsun hocam. Paramızla rezil olduk derler ya böyle bişey olsa gerek. Ben çok araştırdım bu ses yalıtımını mümkün değil. Dediğiniz gibi apartman inşa edilirken projeye dahil olan bişey olması lazım. Zor bir durum yaşamayan anlamaz. hiç tanımadığınız insanlarla evinizi paylaşmakla aynı şey.

• kyurekli K kullanıcısına yanıt
    Adınıza çok üzüldüm. İnşallah daha fazla hırpalanmadan bir çözüm yolu bulabilirsiniz.

Ben de en üst katta bir daireye geçerek üst kat sorunundan kurtulmayı düşünüyordum ancak sizin oturduğunuz gibi nitelikli bir yapıda bile alttaki ses bu kadar yoğun geliyor ise yandık..

Şu an bebeği uyuttuk. Taş çatlasın yarım saat veya 1 saat arası uyur. Ancak yukarıdan gelen sesler sebebiyle ha uyandı, uyanacak diye gergin gergin bekliyorum.
  • Roland Deschain kullanıcısına yanıt
    İşin psikolojik boyutu şu şekilde; hiçbir şey olmasa bile ses gelmese bile her an ses gelecek uykumuz bölünecek kızımız uyanacak diye gergin oluyorsunuz. Çok iyi anlıyorum sizi bizim de yeni doğan kızımız var. En son zar zor uyuttuk. 1 saat sonra bir gümbürtü koptu. Kızımız uyandı korkuyla. O sinirle kapıya duvara daldım. :) Ondan sonra ses kesildi 2 gündür ses yok ama işte bekliyorsun sıradaki rahatsızlık ne olacak diye.
    Hafta sonu yasakları çok yorucu oluyor bu sebeplerden ötürü. Evde oturup kalmak zorundayız günlerce. Diğer türlü en azından çoluk çocuk arabaya binip turalıyorduk bir süre. Şimdi o imkân da yok. Allah hepimize sabır ve sağlık versin.
  • Roland Deschain kullanıcısına yanıt
    Kesinlikle katılıyorum. Eskiden haftasonu gelsin diye dua ederdim şimdi bir an önce haftaici olsun diye :)
    Aynen o durumdayım ben de. Pazartesiyi bekler olduk maalesef.
  • quote:

Orijinalden alıntı: command_4

he ya burada yazan herkes sanki sütten çıkmış ak kaşık. osurmuyorlar, sevişmiyorlar, eşya taşımıyorlar, sünger üzerinde yürüyorlar di mi?

gürültüden şikayet edenler müzik dinlemiyor, kapıları yavaşça açıyorlar, fısıltı ile konuşuyorlar zaten...

yüksek ses ile müzik, film ve bağırma harici bu duyduklarınızın alayı hayatın normal akışından olan seslerdir. apartman hayatı böyledir. beğenmeyen taşınır gider.

"omo sos yolotomo ostoyoroz" diyen zatlara; ev sahibi isen yaptırırsın, kiracı isen taşınırsın.

"omo poromoz yoook" culara gelsin; türkiye'de her bütçeye uygun müstakil ev vardır. beğenmiyorsan, pırasanın püskülü hesabı...

Komşuların senin hakkında hiç iyi şeyler söylemiyorlar emin olabilirsin :D

• quote:

Orijinalden alıntı: kyurekli

İşin psikolojik boyutu şu şekilde; hiçbir şey olmasa bile ses gelmese bile her an ses gelecek uykumuz bölünecek kızımız uyanacak diye gergin oluyorsunuz. Çok iyi anlıyorum sizi bizim de yeni doğan kızımız var. En son zar zor uyuttuk. 1 saat sonra bir gümbürtü koptu. Kızımız uyandı korkuyla. O sinirle kapıya duvara daldım. :) Ondan sonra ses kesildi 2 gündür ses yok ama işte bekliyorsun sıradaki rahatsızlık ne olacak diye.

Çocuklar için de ilerde psikolojik etkileri olabilen bir durum. Sadece çocuklar da değil yetişkinler için de geçerli. Gürültü ile uyandığımızda stres hormonları salgılanıyor, kalp atışları hızlanıyor. Organizma güvende olmadığı mesajını çıkarıyor böylece uykuların derinliği ve uyku kalitesi azalıyor. Stres bozukluğu ve anksiyete gelişiyor. Şu açgözlü müteahhit tayfası en azından sadece oturma ve yatak odalarında ses izolasyonu yapsaydı o da işimize yarardı aslında.

• Sanırım üst katımızda mobilya atölyesi var. Başka türlü sabahın köründen geceye kadar durmadan masa,sandalye vb. şeyler itilip çekilmezdi. Aklım almıyor gerçekten. Gün boyu ne oluyor da durmadan zart, zurt bir seyler çekiliyor anlayamıyorum. Yani bir Allah'ın kulu da burada bu kadar ses çıkıyorsa kim bilir aşağıya ne kadar gidiyordur diye düşünmez mi? Her şeyi geçtim de kendi rahatın için neden üç kuruşluk keçe koymazsın..

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Evet arkadaşlar az önce haberlerde izledim, evde yüksek sesle tv izleyen, koşan tepinen, bağıran, kısacası gürültü yapan komşuyu şikayet ettiğimizde 1500 tl civarı para cezası kesiliyor. Haydi hayırlı olsun. Bu zamana kadar meydanı boş bulup at koşturanları şikayet etme zamanı geldi  

• quote:

Orijinalden alıntı: Roland Deschain

Sanırım üst katımızda mobilya atölyesi var. Başka türlü sabahın köründen geceye kadar durmadan masa,sandalye vb. şeyler itilip çekilmezdi. Aklım almıyor gerçekten. Gün boyu ne oluyor da durmadan zart, zurt bir seyler çekiliyor anlayamıyorum. Yani bir Allah'ın kulu da burada bu kadar ses çıkıyorsa kim bilir aşağıya ne kadar gidiyordur diye düşünmez mi? Her şeyi geçtim de kendi rahatın için neden üç kuruşluk keçe koymazsın..

Tahminimce bu tipler çok gizli dini bir tarikat. Her apartmanda bunlardan bir tane var. Mobilyaları sürekli ordan oraya çekerek ayin yapıyorlar. Benim üstümde de vardı böyle bir aile defolup gittiler neyse ki.

• Faizler inş daha çok çıkar da kimse ev alamaz kimse ev alamayınca bu müteahhitler batar.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu yasa zaten vardı :) yanlız bu gürültüyr ceza kesmek için yapılcak işlem öyle kolay değil :) öncelikle desibel ölçümü yapılıyor 2-3 gün cihaz ile ve sürekli sonrada kayıtlar inceleniyor .
  • Şikayeti nasıl ve kime yapıyoruz biraz bilgilendirirmisin
  • quote:

Orijinalden alıntı: Mekatroniks

Bu yasa zaten vardı :) yanlız bu gürültüyr ceza kesmek için yapılcak işlem öyle kolay değil :) öncelikle desibel ölçümü yapılıyor 2-3 gün cihaz ile ve sürekli sonrada kayıtlar inceleniyor .
    Arkadaşın dediği haberi bende izledim. Bu desibel ölçümü şikayet kaynağı üst komşudan habersiz olmak zorunda. Aksi takdirde ruhani derecede bir sessizlik yaşanır en az 3 gün.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 1516171819
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.