Şimdi Ara

Apartmana tek termostat

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
8
Cevap
0
Favori
1.343
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Düzcede lojmanda oturuyorum. Lojman 5 kat 10 daire, ben 5. kat kuzey taraftayım yalıtım yok. Merkezi ısıtma sistemi var doğalgazlı ve apartmandan biri görevlendirilip yakıyor kaloriferi. Bu sene ilk kışımı geçirdim ve hiç ısınamadık, komşularla tartıştık defalarca gelecek sene de 3. katlardan bir daireye bir termostat takmayı düşünüyorlarmış, o kata göre kazan otomatik açılıp kapanacakmış, böyle bir sistem var mı ve buna hakları var mıdır? Yani 3. kata termostat takacaklar o kat 23 derece olunca kazan kapanacak bizim ev 18 19 derecede olsa umurlarında değil. Bu pazar toplantı var ne gibi öneriler getirebilirim sizce, ne gibi haklarım var? 3. kattakiler de zaten sürekli çok para ödendiğinden şikayetçi olanlar, gece yarısı kafalarına göre inip kazanı kapattıkları oldu çok yandı diye. 1. ve 5. katta oturan diğer kişilerse az yandı çok yandı umursamıyorlar pek. Sürekli elektrik sobası yaktım bu sene bebeğimiz olduğu için.
    Fikirlerinizi bekliyorum

• ozzzz kullanıcısına yanıt
    Merkezi ısıtma sistemleri için kazan ısısını kontrol ederek tasarruf sağlamak için dış ortam sıcaklık sensörü, oda termostatından çok daha konforlu ve kullanışlıdır. Eğer kazanınızda elektronik kontrol paneli varsa uygun ısıtma eğrisi seçimi yapılarak panele kablo ile bağlanacak dış sensör, algıladığı dış sıcaklığa göre kazan ısısını ayarlar. Dış ortam ısındıkça kazan ısısı düşer, hava soğudukça kazan sıcaklığı arttırılır. Radyatörlere ise termostatik vana (kuzey cephede ve metrajı düşük olan peteklere gerekmeyebilir) takılarak ayrıca daire içinde de ekstra tasarruf elde edilir...Mümkünse petek metrajlarını arttırmanızı da öneririm...
    Sizin yapmanız gereken önce yönetimin mümkünse uzman bir ısı/tesisat mühendisinden teknik bilgi almasını sağlamak olmalı. Eğer yine karar değiştirmezlerse, karar defterine şerh düşülmesini isteyin ve kararın tebliğinden itibaren 1 ay içinde yetkili mahkemeye başvuracağınızı yönetime bildirin ve gereğini yapın...

• Üstad, benim anlamadığım şey şu yanlış anlamadıysam bizim apartmana takılacak sizin dediğiniz tarz bir termostat değil, adam evine takadak 3. kattaki, onu 22 dereceye ayarlayacak evi o dereceye gelince kazan sönecek, gece 20 yapacak mesela evin iç ısısı 20 olunca sönecek kazan 19 olunca 20 olana kadar yine yanacak vs. Tabi 1. ve 5. kattaki 4 daire de donacak, böyle bir sistem var mı varsa adı nedir? önceki mesajda yazdıklarınızı da yarın toplantıda aynen uygulayacağım, Teşekkürler. @memint
    Sizinkilerin düşündüğü, oda termostatını ortalama sıcaklığa sahip olan bir mekana koyup, burayı referans alarak sistemi kontrol etmek. Burdan soğuk alanlar üşüyecek, daha sıcak olanlar ise terleyecek.Tasarruf edeceğiz derken, bir tarafı dondurup diğer tarafı terletmeden, konforu heryerde dengeli tutarak işi çözümlemek marifet gerektirir. Bunun için de temel bilgilere sahip olmak şart. Üç önerim var:
    * Ya oda termostatını en üst kattaki evin kuzey cephesine koysunlar ve (burası 21-22C diğer alanlar 24-25C'i görür) diğer tüm mekanlardaki peteklere termostatik vana konularak fazla sıcaklık ve sarfiyat dengelensin...
    * Ya da oda termostatı konacak alandan soğuk olan mekanlardaki petek metrajları arttırılsın, sıcak alanların peteklerine ise termostatik vana takılsın...
    * Önceki mesajda önerdiğim dış sensörden beklenen faydanın tam olarak sağlanması için özellikle sıcak olması beklenen peteklere mutlaka termostatik vana takılmalı...

Bu arada kazan marka/model ve tekniği (klasik mi yoğuşmalı mı) nedir? Ayrıca elektronik kontrol paneli var mı? Evlerde termostatik vana var mı?

• kazan şu resimdeki
    https://docs.google.com/file/d/0BxqRUZaSQVC1RjJkYXl4RFo4ZTA/edit?pli=1

evlerde termostatik vana yok, saat 7 de toplantı var bugün, sunduğunuz önerileri sunacağım ama açıkçası hiçbirinin kabul göreceğini sanmıyorum çünkü en büyük dertleri mümkün olduğunca az para ödemek ve evlere sıfır masraf yapmak.
    Bu ilk doğalgazlı kazanlardan olmalı yalnız marka/model fotodan anlaşılmıyor.

Daha önemlisi, evlerde petek yeterlilikleri test edilip gerekli düzeltmeler yapılmazsa ve peteklere (en azından yeterli olanlara) termostatik vanalar takılmazsa bu girişimin sonu hüsran olur...

İnşallah akıl batıla üstün gelir de toplantıdan olumlu sonuçlarla çıkmış olursunuz...
  • Toplantı yapılmadı, 10 daireden 4 ü vardı sadece ama konuşmalardan anladığım kadarıyla kafalarında o oda termostatı işi var, zaten karşı çıkan da 2-3 kişiyiz ve o 3 kişiden tek ben katılıyorum toplantıya.

http://www.unmak.com/urunler/1006/gaz-ve-sivi-yakitli-kazanlar/1030/ugs3g-serisi-sivi-ve-gaz-yakitli-merkezi-sistem-kazanlar.aspx

kazan galiba bu,
    bizim peteklerin üstü ısınıp altı ısınmıyordu kaloriferci çağırdık hava mı var diye, adam baktı etti hava yok dedi kazanı çift pompa çalıştırmalısınız (veya benzeri bir şey) dedi, kastettiği şey nedir? daha çok mu sarfiyata sebep olur?

Şunu anladım merkezi ısıtma büyük sorun hele lojmandaysa eziyet.

Tesisat ve petekler gazdan önce kömürde kullanıldıysa ve son 2-3 yılda içleri temizlenmediyse, petekler kısmen tortu ile dolmuş olabilir. Durum böyleyse basınçlı suyla temizlenmeleri şart, pompa gücünü arttırsanız da verim kaybı yaşarsınız...

Merkezi ısıtma değil de mevzuat ve denetim yetersizliği ve bir de cehalet büyük eziyet...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.