< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > |
Apple iPhone 15 Pro / iPhone 15 Pro Max [ANA KONU] (1893. sayfa)
-
-
Selamlar
15pro kullanıyorum, şarj soketi çok iyi tutmuyor, en ufak dokunuşta çıkıyor. Aldığımdan beridir bu şekilde. Şarj kablosu orijinal kutudan çıkan. Aynı sorunu yaşayan var mı?
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Küçücük cihazlarda pc seviyesinde aşırı güçlü işlemciler var belli senaryolarda ısınmaları çok normal
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
15pm mukemmel hem fikiriz ama sunu soyleyim kullandigim modeller sirasiyla
11duz 13duz 13pro 13promax 14promax 15plus 15promax 16promax bular arasinda duzleri saymiyom vasat benim gozumde 13pro hayatimin hatasiydi pil yonunden promax candir 13pm 14pmye gelince guzel cihazlar tek eksisi tugla tasiyon hissiyati veriyo 15plus pili guzel benim icin vasat kamera vs konusunda seni tatmin eder beni etmez prof makina kullanmisligim var gecmiste maxle duz arasindaki farki hemen anlayabiliyorum 15promaxe butun serileri kullanmis biri olarak tek isinamadigim cihaz acikca soyleyim yerin dibine sokmuyorum ama isinamadim problemleri susu busu isinmadir sudur budur ios 18den sonra pilin icinede ettiler… neyse olan oldu 16pmye gectik umarim 13pm 14pmdeki keyifi alirim zaten en buyuk artisi buyuk pil hafiflik tugla tasiyin hissiyati vermemesi neyse bu forumda bu kadar sohbet yeter 16promaxe kayma zamani
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
bende gayet sağlam. 2 farklı orjinal kablom var ikisi de sorunsuz. siz baska kabloyla denediniz mi? belki kablodandır eğer değilse cihaz sorunlu sanırım.
-
A17 Pronun üretim süreci sıkıntılı biraz, ilk nesil 3nm de silikon kalitesi düşük kaldı biraz. Android tarafı da o sebeple 3nm ye geçmeyince A17 Pro ve M3 serisi o bandın deney faresi gibi oldu. O yüzden o seri işlemciler yük altında çok ısınıyor. A18 ve M4 de yeni üretim bandına geçip çözdüler o sorunu, tabi Android de bu yıl aynı bandı kullanmaya başladı.
Apple geleneği bozup düz 16 ya A17 Pro vermek yerine neden düz A18 diye ayrı bir çip çıkardı? Veya neden M3 ile iPad göremedik de M4 daha Maclere gelmeden iPad için erken duyuruldu? Sorularının cevabı da bu meseledir.
Bu arada bazısı ısınmıyor der bazısı aşırı ısınıyor der bu çok normal. Eğer cihazda ciddi bir ısınma sorunu yoksa şanslısınız silikonunuz iyi, tabi Apple da o işlemcilere ısınmasın diye biraz ayar çekti ondan dolayı da ısınma azaldı.
Bu bilgilerde biraz sıkıntı var maalesef.
Artık düz seriler eski nesil işlemcileri kullanmayacak. Bu uzun süre önce açıklandı.
Mesela düz iPhone 17 seneye A18/Pro kullanmayacak. A19 işlemci kullanacak. iPhone 17Pro ise A19Pro kullanacak.
A17Pro işlemcisi yeni nesil iPad Mini’de hali hazırda kullanılıyor. Satış başlama tarihi 23 Ekim 2024.
Yeni nesil 3nm üretim sürecine gelince %10 ile 20 arasında daha verimli.
İlgili sıcaklık karşılaştırmalarını YouTube üzerinden izleyebilirsiniz.
Asıl farkı yaratan ve ısınan A18Pro’yu bu kadar verimli çalıştıran şey yeni üretim sürecine ek olarak yeni iç kasa tasarımı.
Ama bu da yeterli değil. Gelecek oyunları ve yapay zeka özellikleri sorunsuz çalışsın diye iPhone 17Pm’de vapor chamber kullanılacak.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Kısmen doğru, yeni serilerde düz kullanılmasının başka sebepleri de var, mesela A17 Proda olan USB 3 kontrolcüsünü düze vermek işlerine gelmiyor. Büyük ihtimalle düz A19a da koymazlar o kontrolcüyü ki Pro satabilsinler. Ek olarak kasadaki geliştirmeler hakkında dedikleriniz de doğru, 15 Proda titanyum ilk defa kullanıldığı için soğutma konusu yeterli değildi 16 Proda iç malzeme ve soğutma yapısı falan değişti.
Verim konusunda şöyle bir detay var, ortalama işlemciler arasında %10-20 verim farkı olabilir ama A17 Proda kötü silikonla çıkan işlemci sayısı çok. Çoğu zaten çöpe gidiyor ama çöpe gidecek kadar da kötü olmayanlar belki %40 farkla cihaza giriyor. Bu biraz da Apple’ın denetim sorunu ya da TSMC ile yapılan anlaşma ile alakalı olsa da hem fansız M3 cihazlar hem A17 Pro ısınma sorunu ile gündeme geldi.
iPad minide A17 Pro kullanılma sebebi çok yüksek ihtimalle ellerindeki düşük kalite çip stoğunu eritmek, zaten detaya inince o tabletteki işlemcinin GPU tarafının büyük ihtimalle 15 Pro için gereken 6 çekirdek gereksinimini sağlamadığı için 5 çekirdeğe kırpılmış olduğu gözüküyor. Bir yandan da hem cihaza AI desteği vermiş oldu hem de çipteki USB3 kontrolcüsünü kullandı.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 55superx -- 4 Ocak 2025; 23:23:9 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
16 pro serisi hiç ısınmıyor mu hocam yani biri 40 dereceye çıkar biri 42 dereceye en fazla öyle uçurum bir fark olacağını sanmıyorum
Fark o kadar az değil, ama şuan normal kullanıcı A13 ile A18 çip arasındaki hız farkını bile anlayamayacağı için A17 ile A18 arasındaki o farkı da kolay kolay anlamaz. Telefonu bir yolunu bulur zorlarım diyen varsa (test edenler var) yüksek farklar çıkıyor. (Not: önceki mesajda da dediğim gibi A17 Prolar arasında da verimlilik değişiyor, büyük ihtimalle son seriler gayet stabil ve verimlidir)
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 55superx -- 4 Ocak 2025; 23:37:16 >
Arkadaşlar 400x400 bir vesikalık tarzı fotoğrafı tam ekran duvar kağıdı yapamıyorum. Bir yöntemi var mı?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bastien -- 5 Ocak 2025; 11:12:52 >
üretim süreçlerinden pek anlamam hocam ama bu seneki A18 çipler (hem düz hem pro) harika olmuş. demek ki 2 nm çıkınca ilkine bulaşmamak gerekiyor ikincisi daha verimli oluyormuş
ortalama 70 bin tl ye satsak 15 pm i arada 30 bin tl ye değecek bir fark görmüyorum normal bir kullanıcıyım bu benim şahsi görüşüm
kesinlikle değmez hocam 15 pm 16 pm aynı telefonlar. işlemcideki bazı farklar işin biraz fantezisi. gündelik kullanımda aynı hissettiriyorlar
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hayloft -- 5 Ocak 2025; 19:11:26 >
aynen öyle adam gibi yazılım verseler sürekli şarja takmayız pil sağlığını koruruz uzun süre götürür
2nm de o hatayı yapmaz Apple, 2nm iyice oturana kadar işlemcilerini 3nm çıkarır. Büyük ihtimalle A19 da bu sebeple yeni çıkan 2nm ye bulaşmadan gelişmiş 3nm kullanarak üretilir ama ondan sonraki sene A20 direkt olarak optimize olmuş sorunsuz 2nm ile çıkar.
iPhone 11 den 16 serisine geçenler tanıyorum hız olarak aynı diyorlar. Fark hisseden kamerada hissediyor bir de pilim iyi gidiyor diyor. Kaç senelik A13 bile hala sorunsuz ise zaten şuan A17 Proyu verimsiz 3nm kullandı diye yerin dibine sokmak saçma, A18 serisi ile kıyaslayınca verimsiz ama en az 4-5 sene de sorunsuz gider hani 😀
Bende onu diyorum zaten bir ferrariden başka ferrariye geçmeye gerek yok
Herkese iyi akşamlar, 15pm için önerebileceğiniz güzel ekran koruyucu var mıdır ? Spigeni kullandım birkaç aydır söktüm sıkıldım. Mat veya parlak farketmez tavsiyelerinizi bekliyorum.
Bende spigeni söküp buradan bir arkadaştan benks glass warrior aldım, çok fark var arada hissiyat çok daha iyi spigeni sökerken ne kadar dandik olduğunu anladım, glass warrior öneririm.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X