Selamlar, ilk kez konu açtığım için eksiklerim olabilir, bunun için özür dilerim şimdiden. Geçtiğimiz Haziran ayında(2023) bir Sandero Stepway araç aldım 6500 km.lerde, araç ilk tescil tarihi de yine haziran 2023 idi, şuan kasım itibariyle araç 17.000 km oldu. Şimdi ben bu aracı satıp sıfır bir chery omoda 5 almaya karar verdim. Bayi ile görüştüm durumu anlattım ve bana elimdeki aracı henüz 6 ay dolmadığı için alamayacaklarını söyledi. Bir başka bayi ise benim aracımı 6 ay dolmadan ticaretle uğraşmayan normal birine dahi satamayacağımı söyledi. Bu işin doğrusu nedir? Konu hakkında bilgisi olanlardan bilgi almak istiyorum, teşekkürler. |
Araç Satışında 6 ay 6 bin km soruları
![](/static/forum/img/downicon.png)
![](/static/forum/img/upicon.png)
![](/static/forum/img/Forum-Mobil.gif)
![](/static/forum/img/close.png)
-
-
Bu işin ticaretini yapmıyorsanız istediğiniz yere satış yapabilirsiniz . Şahıslar için 6 ay 6 bin km sınırı yok. KESIN BIR BİLGİDİR.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Chery sizin aracı almak istememiş…
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi YouGotThatRight -- 22 Kasım 2023; 18:26:46 >
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Aslında bende öyle düşündüm, tüm bayiler aynı sözleri söyleyince hatta iddialı bir şekilde araştırın isterseniz diyerek belirtince bir bildikleri vardır diye düşündüm. Sonuç olarak bu aracın 6 ayı doldurmamış olması bayinin benden alması için sorun teskil etmiyor anladığım kadarıyla. Cevaplar için teşekkür ederim. İyi akşamlar.
Sanırım bayinin 6 ay dolmadan alması değil ama onların 6 ay dolmadan satması sorun olur.
Bu yüzden kaçınmış olabilirler...
şahıs olarak 2023ü 6 ay şartı olmadan satabilirsiniz ( noter satışına 6100-7000km girerek )
(bazı noter çalışanları bilmiyor bile şahıs olarak 2023 satamazsınız diyorlar. koşarak kaçın başka notere )
şahıslar ve galericiler sorunsuzca tekrar alıp satabilir.
yetkili bayiler 2023 satışı yapamadığı için aracı da alamazlar
-
Bayii tarafından bakınca mantıklı, teşekkür ederim.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Bu piyasa şartlarında benim araba satılacak gibi durmuyor, galericiler de 200 bin aşağısını söylüyor bir heves için galeriye 200 bin bağışlayacak kadar zengin değiliz, sonuç olarak benim hayaller ertelendi ilginç kurallar yüzünden. Teşekkür ediyorum.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Bu konuyu Cimer’e sordum. Verdikleri cevabı aynen aktarıyorum
cimer’in cevabı:
“Sayın ilgili;
Başvurunuz Bakanlığımız görev ve yetki alanı çerçevesinde incelenmiştir.
Bilindiği üzere, İkinci el motorlu kara taşıtlarının ticaretine ilişkin usul ve esaslar İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik ile düzenlenmiş olup Yönetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasında ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretinin, yetki belgesine sahip işletmeler tarafından yapılacağı ve bir takvim yılı içinde doğrudan (kendi adına kayıtlı) veya aracılık yapılmak suretiyle gerçekleştirilen üçten fazla ikinci el motorlu kara taşıtı satışının, aksi Bakanlıkça tespit edilmedikçe ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti kabul edileceği hüküm altına alınmıştır.
Bununla birlikte, İkinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal edenler tarafından otomobil ve arazi taşıtlarının doğrudan veya dolaylı olarak pazarlanması veya satışının, bu taşıtların ilk tescil tarihinden itibaren altı ay ve altı bin kilometre geçmedikçe 1 Ocak 2024 tarihine kadar yapılamayacağı, ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgesiyle satış yapanların yanı sıra, bir takvim yılı içinde yetki belgesiz 3 ve üzerinde ikinci el motorlu kara taşıtı satışı yapan tüm gerçek ve tüzel kişilerin 6 ay 6 bin km düzenlemesine aykırı satışları noterlikler nezdinde engellenmektedir.
Satışı yapılmak istenen taşıtın ruhsat fotokopisi ile birlikte doğrudan Bakanlığımıza veya bulunduğunuz ildeki ticaret il müdürlüğüne bir dilekçe ile başvurulması halinde satış izni başvurusu değerlendirilip tarafınıza bilgi verilecektir.
Bu kapsamda, yıl içerisinde 3 ve altında taşıt satışı yapan şahıslara yönelik 6 ay 6 bin km kuralı ve idari para cezası uygulanmayacak olup 4 ve üzeri satış yapan tüm şahıs ve ticari işletmelerin satışları 6 ay 6 bin km düzenlemesi kapsamında değerlendirilecektir.
Bilgilerinize sunulur.”
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X