Şimdi Ara

Arsa Tapulu Evin Tapusu Hakkında, Hisse Payı Hakkında Sorum Var?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
20.143
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar 18 dairenin bulunduğu bir apartmanda oturuyoruz. Geçen gün evimizin tapusunu baktık, arsa tapusu payı olarak 16/250 yazıyor. Metrekare olarakta 312 metre kare görünüyor. 18 dairenin olduğu apartmanda pay nasıl 16/250 oluyor? 2 dairenin arsa payları kaç olabilir?

Oturduğumuz daire 3+1 oda, 90 metrekare civarı net kullanım alanı var.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi coderMX -- 24 Ağustos 2016; 0:45:36 >

• Yapay Zekanın Yanıtı

Arsa Tapulu Evin Tapusu Hakkında, Hisse Payı Hakkında

Arsa Tapulu Ne Demektir?

Bir arsa tapulu ev, üzerine inşa edildiği arsanın tapusunun da mülk sahibinin adına kayıtlı olduğu evdir. Bu, mülkün tamamının, yani hem evin hem de arsanın size ait olduğu anlamına gelir.

Hisse Payı Nedir?

Bir mülk birden fazla kişiye aitse, her bir kişinin o mülkteki payına hisse payı denir. Hisse payları, mülkün toplam değerinin bir yüzdesi olarak ifade edilir. Örneğin, bir arsa tapulu bir evde %50 hisseniz varsa, evin yarısına sahipsiniz demektir.

Arsa Tapulu Bir Evin Tapusuna İlişkin Bilgiler

Arsa tapulu bir evin tapusu, mülkün resmi belgesidir ve aşağıdaki bilgileri içerir:

• Mülk sahibinin adı
    • Mülkün adresi
    • Mülkün büyüklüğü
    • Arsanın tapu numarası
    • Evin inşaat yılı
    • Mülke ilişkin kısıtlamalar veya ipotekler

Hisse Payı ve Tapu İlişkisi

Bir arsa tapulu bir evde birden fazla hisse sahibi varsa, her bir hisse sahibi mülkün tapusunda belirtilir. Tapuda ayrıca her bir hisse sahibinin hisse payı yüzdesi de yer alır.

Hisse Payının Önemi

Hisse payı, mülkün kullanımı ve yönetimi açısından önemlidir. Hisse payı oranına göre, mülkün kullanımında ve karar alma süreçlerinde söz hakkına sahip olursunuz. Ayrıca, mülkün satışı veya devri gibi durumlarda hisse payı oranınıza göre bir pay alırsınız.

Profesyonel Yardım Almak

Arsa tapulu bir evin tapusu ve hisse payı ile ilgili konularda profesyonel yardım almak önemlidir. Bir avukat veya emlakçı, mülkün tapusunu incelemenize, hisse payınızı anlamanıza ve mülkle ilgili haklarınızı korumanıza yardımcı olabilir.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Kat irtifakı kurulmamış sanırım.
    16/250 dairenize arsadan verilen payı gösteriyor.

yani (16/250)*312= 20m2

apartmanın bulunduğu arsanın 20m2 si sizin.
  • quote:

Orijinalden alıntı: proya

Kat irtifakı kurulmamış sanırım.
    16/250 dairenize arsadan verilen payı gösteriyor.

yani (16/250)*312= 20m2

apartmanın bulunduğu arsanın 20m2 si sizin.

Peki hisse payı olarak 16 görünüyor ama apartmanda 18 daire var. Bunun bir açıklaması var mı?
  • dostum tapuna göre senin orda dairen yok arsadan hissen var, eski bir bina sanırım kat irtifakı-kat mülkiyeti işlemleri yapılmamış, yapı ruhsatı var mı Allah bilir :)
    eski binalarda öyle arsa tapusuyla millet dairesini alıp satıyor.
    18 daire olabilir, daire adedinin önemi yok, dairelerin arsa payları önemli diğer daireler de 250 payda örneğin 17/250, 27/500 gibi paylarda hisseleri vardır, kaçak kat varsa arsa da hissesi olmayıp mevcutta dairesi olan bile vardır:)
  • quote:

dostum tapuna göre senin orda dairen yok arsadan hissen var, eski bir bina sanırım kat irtifakı-kat mülkiyeti işlemleri yapılmamış, yapı ruhsatı var mı Allah bilir :)
    18 daire olabilir, daire adedinin önemi yok, dairelerin arsa payları önemli diğer daireler de 250 payda örneğin 17/250, 27/500 gibi paylarda hisseleri vardır, kaçak kat varsa arsa da hissesi olmayıp mevcutta dairesi olan bile vardır:)

Bu durumda arsada dairesi olmayıp, arsada hissesi olan, tanımadığımız kişiler bile çıkabilir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • o dediğin günümüzde teknik olarak mümkün olmasa da eskiden yapan müteahhitler vardı.
    İnşaatı yapıp, dairelerin arsa hisselerinden kırparak kendilerine hisse bırakıyorlardı.
  • quote:

Orijinalden alıntı: coderMX

quote:

dostum tapuna göre senin orda dairen yok arsadan hissen var, eski bir bina sanırım kat irtifakı-kat mülkiyeti işlemleri yapılmamış, yapı ruhsatı var mı Allah bilir :)

Bu durumda arsada dairesi olmayıp, arsada hissesi olan, tanımadığımız kişiler bile çıkabilir.

kat kaçak olsa bile arsada hissesi olmadan nasıl alım satım yapılacakki?benim anladığım 250/16 demek, 250 metrede 16 metre hisse demek, bu durumda 15 yada 16 daire çıkar kalan 62 metre hisse kimde orası meçhul??

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Kira Hakkında Bir Husus
    geçen yıl önce açıldı
    Arsa Payı Nedir?
    2 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Almayı düşündüğümüz daire var. Tapusu resimde görüldüğü gibi, kat irtifakı var. Yarın belediyenin imar bölümüne gidip, iskanın neden alınmadığını soracağız. Bunun dışında bilmemiz gereken bir şey var mı? Daire 20-25 senelik veya daha eski, depreme dayanıklı değildir.

Tapusunun fotokopisini aldık, araştırmamış, bilmemiz gereken şeyler nelerdir?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi coderMX -- 5 Nisan 2017; 22:43:12 >

• coderMX C kullanıcısına yanıt
    Hocam belediye gerekli açıklamaları yapacaktır..

Onun haricinde sağlamlık açısından ;

Binanın girişine
    temellerine(su alıp almama durumu)
    binada çatlak vb hususlar varmı
    en üst kat ise su alıp almadığı
    otopark
    bina cepheleri
    güneş alıp almadığı
    daire içerisinde elektrik ve su borularıının kontrolü
    ses ve ısı yalıtımı
    belki de en önemlisi komşuları
    öğrenebilirseniz evin gerçekten satış sebebi
    binanın masrafı varmı(boya,sıva vb)
    Evdeki kapı pencerelere bakmak gibi gibi..Tavsiyem bu işlerden anlayan birisi ile gidebilmek.Yine merak ettiğiniz konu varsa yardımcı olmak isterim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Antalya.Gayrimenkul -- 5 Nisan 2017; 23:24:37 >
  • Dairenin satış sebebi, mirastan kalmış olması, evin sahibi olan kişi (babaları) vefat edince, çocukları satmak istiyor, dairede oturan anneleri ise satmaya razı olmasa da mecburen satış fikrini onaylıyor.

Bine depremden önce yapılmış, kaç senelik bilemiyorum ama 20-25 sene vardır diye tahmin ediyorum.

Yarın yada cuma günü belediyenin imar bölümüne gideceğim, öncesinde tapuyu avukata göstereceğiz, tapunun arkasında çok fazla isim var.

Dairenin içi masraflı, komple masraf yapacağız. Depreme dayanıklı olduğunu zannetmiyorum. İleride kentsel dönüşüm söz konusu olursa o zaman duruma göre hareket ederiz.
    Böyle kişilerden daire almak gerçekten zahmetli bir iş.Avukat ile hareket etmek sizin açınızdan çok avantaj sağlar..

Avukat benden çok daha iyi bilir ancak Şufa hakkı diye bir yasal öncelik var.Kardeşlerden(mirascılardan) birisi almak isterse öncelik her zaman o kişiye aittir.Eğer ki birisi satışı onaylamazsa satış yapılsa bile şufa hakkı ile geri alınabiliyor.Bu konuda avukat size gerekli açıklamaları yapacaktır.

Madem içerisi masraf isteyen bir daire;Bir kaç tane usta ile giderek yaptırmak istediğiniz şeyleri söyleyerek size bir fiyat vermesi sizin menfaatinize olacaktır.Çünkü o işe girince hayal bile edilmeyen yerlerden masraflar çıkartabiliyor. 10 lira tutar dediğiniz yerler 15 lira çıkabiliyor.Zaten cıkan fiyatın üzerine daire fiyatını eklediğiniz zaman daha net bir hesap yapar ona göre pazarlık yapabilirsiniz.Getireceğiniz ustalar sizin göremediğiniz yerleri masraf olarak çıkartacağı için eve ekspertiz yaptırmış gibi oluyorsunuz

Ek olarak: Depreme malesef ki cok dayanıklı olmayacaktır..Evi görmediğim için net bir şey söyleyemeyeceğim ancak binada eğrilik varmı kayma varmı onlara mutlaka bakın.En belirgin sorunlar onlar oluyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Antalya.Gayrimenkul -- 5 Nisan 2017; 23:44:39 >

• quote:

Orijinalden alıntı: coderMX

Dairenin satış sebebi, mirastan kalmış olması, evin sahibi olan kişi (babaları) vefat edince, çocukları satmak istiyor, dairede oturan anneleri ise satmaya razı olmasa da mecburen satış fikrini onaylıyor.

Bine depremden önce yapılmış, kaç senelik bilemiyorum ama 20-25 sene vardır diye tahmin ediyorum.

Yarın yada cuma günü belediyenin imar bölümüne gideceğim, öncesinde tapuyu avukata göstereceğiz, tapunun arkasında çok fazla isim var.

Dairenin içi masraflı, komple masraf yapacağız. Depreme dayanıklı olduğunu zannetmiyorum. İleride kentsel dönüşüm söz konusu olursa o zaman duruma göre hareket ederiz.

Bu evi neden alıyorsunuz?? Kentsel dönüşüme girse zaten yaptığınız masraf boşa gidecek onu geçtim.

200 m2 arsa 1/10 paydan sizin 20 m2 niz var . Benim gördüğüm Maksimum emsal 3.3 hadi diyelim o oldu . Size 66 m2 düşer hadi taban alanı filan 80 diyelim. % 50 ile verseniz size 40 m2 brüt daire düşüyor. Bence kentsel dönüşüm için alıyorsanız almayın. Oturacaksanız da bu kadar eski daire alınmaz. Büyük ihtimal fiyat uygun ama dikkat edin son kullanıcısı siz olmayın. Ayrıca banka kredisi için uygun değilse nakit alacaksanız bile almayın ileride satarken müşteri bulmada sıkıntı olur.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Evi oturma amaçlı almayı düşünüyoruz.

Bina da toplam 10 daire var, giriş katta ise 2 dükkan var. Tapu da arsa payı olarakta 1/10 yazıyor. Bu durumda inşaat planında dükkanların bulunduğu giriş kat dahil 10 daire olarak planlanmış ve üst çatı katına 2 tane daire yapılmış diye anlıyorum. Fakat inşaat planını görmeden net birşey söylemek mümkün değil. Avukattan destek aldık, avukat sorun olmaz alabilirsiniz, tüm mirasçıların tapuda imza atması gerekiyor yada vekalet vermeleri gerekiyor demiş, iskan, inşaat planı hakkında belediyenin imar bölümünden bizler bile bilgi alamıyoruz, tapu sahibinin olması gerekiyor, apartman yöneticisi ile görüşebilirsiniz demiş. Dün akşam binanın fotoğrafını çektim ama karanlıkta anlaşılmıyor, sarı ile işaretlediğim yerde bir kat daha var, önü teras iki dare daha var.

Eğer çatı katına kaçak iki dare yapıldıysa, daire krediye uygun değildir diye tahmin ediyorum. Ama inşaat planını görmeden birşey de diyemiyorum. Biz nakit para alacağız. Ev krediye uygun mu olduğunu en iyi bankaya kredi başvurusu yaparak anlayabilirim fakat bunun içinde bankaya eksper ücreti 850 TL başta olmak üzere ekstra masraflar çıkacak.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi coderMX -- 8 Nisan 2017; 13:32:15 >

Belediyeden mirascılardan birisi giderek detaylı bilgi alınabilir.Sizin de dediğiniz gibi ekspertiz için kadar para vermeye gerek yok diye düşünüyorum.Sonuçta onun yapacağı araştırmayı sizde varislerden birisi ile yapabilirsiniz.Eğer ki varisler gitmiyor bir şeylerden kaçıyorsa orada bir sorun var ve o sorunu gizlediklerini düşünürüm.

Ek olarak bölgedeki;Muhtar,eski semti bilen kişiler ile görüşerek fikir alınabilir.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.