Şimdi Ara

Asansör boşluğundan kablo çekmek yasak mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
15
Cevap
0
Favori
3.336
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Taşındım... Yeni aldığım evde kablo tv servisi var dediler, nakil yaptırdım, yok çıktı... Bir hafta İnternetsiz kaldıktan sonra mecbur kaldım TTNET'e. Evden çalıştığım için tam sınırsız (AKN'siz) modem püsür 199 TL/ay :(

Kablo olayını zorluyorum. Tesis kuracak taşeron geldi, hallederiz dedi. Ama apartmandan kimse karışmayacak. Biri ne yapıyorsun derse işi yapamam, bırakırım. Nereden çıkartırsın kabloyu? "Asansör boşluğundan çıkartıyoruz genelde..."...

Apartman yönetimi şirkette. Bir hafta ilgili birini bulamadım. Bu akşam yönetim toplantısı vardı şansıma, gündeme getirdim. Denen şu:

Asansör boşluğundan kablo çekmeye makine mühendisleri odası engel oluyor, çekemeyiz.

Böyle bir durum bilen var mı arkadaşlar?

• quote:

Orijinalden alıntı: bozden

Taşındım... Yeni aldığım evde kablo tv servisi var dediler, nakil yaptırdım, yok çıktı... Bir hafta İnternetsiz kaldıktan sonra mecbur kaldım TTNET'e. Evden çalıştığım için tam sınırsız (AKN'siz) modem püsür 199 TL/ay :(

Kablo olayını zorluyorum. Tesis kuracak taşeron geldi, hallederiz dedi. Ama apartmandan kimse karışmayacak. Biri ne yapıyorsun derse işi yapamam, bırakırım. Nereden çıkartırsın kabloyu? "Asansör boşluğundan çıkartıyoruz genelde..."...

Apartman yönetimi şirkette. Bir hafta ilgili birini bulamadım. Bu akşam yönetim toplantısı vardı şansıma, gündeme getirdim. Denen şu:

Asansör boşluğundan kablo çekmeye makine mühendisleri odası engel oluyor, çekemeyiz.

Böyle bir durum bilen var mı arkadaşlar?

Doğru asansör boşluğu içerisinde asansörün elektrik kablolama yapısı hariç başka bir amaç için kullanılacak bir kablolama sistemi kullanılması yasaktır. Asansör sisteminin kablolama sistemi bile birçok şarta bağlanmıştır.

Ha siz kablolamayı yaparsınız ama mühendisler odasından asansörü denetlemeye geldiklerinde eğer kablolamayı görürlerse asansörü güvensiz olarak işaretleyip site yönetimine ceza kestirebilirler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi donanımcı123 -- 26 Ocak 2015; 23:10:05 >

• bozden B kullanıcısına yanıt
    Can güvenliğiniz, kablonun neden olacağı görüntü kirliliğinden daha önemlidir.
  • Hmmm... Saptamalar için teşekkürler...

Ben herşeye rağmen kendim çekerim demiyorum kabloyu! Sonuçta hizmeti verecek TürkSat'ın adamları geldi, 5. kattaki kapıma kadar çekecekler... Ben de bir mühendis olarak gelen kişiye bu olur mu diye sorduğumda "her yerde böyle yapıyoruz" dedi.

İnternet üzerinden araştırdım. 2003 tarihli Asansör Yönetmeliği'nde de bu konuda bir belirleme yok. Oda'nın çıkardığı başka yayınlarda da...

Bina yeni. İlk oturanlar biziz. Asansör boşluğu kullanılmayacaksa iki seçenek kalıyor:

1) Merdiven boşluğu kullanılarak her katın tavanını 5 kat boyunca delmek.
    2) Dış cepheden geçecek bir kablo.

Tahmin edersiniz ki her ikisi de estetik açıdan kötü ve asıl kat malikleri/apartman sakinlerinin kolay kabul etmeyeceği şeyler...

Doğru özelliklerde bir zayıf akım kablosunun yetkin/yetkili kişilerce çekildiği sürece nasıl bir risk yaratacağını da çıkaramıyorum şu saatte... Asansörler gibi can güvenliğinin önemli olduğu bir yerde kısıtlamalar olması ve mevzuatta bunların yerinin olması kadar doğal bir şey de yok.

Ama devlete ait TürkSat firmasının bunu hep yaptıklarını söylemesi her iki açıdan bakıldığında da anlaşılabilir değil.

Yarın TürkSat'ı ve Makine Mühendisleri Odası'nı arayacağım bakalım... Sizleri de bilgilendiririm sonuçtan.
    @donanımcı123 @Dr. Boone

• quote:

Orijinalden alıntı: bozden

Hmmm... Saptamalar için teşekkürler...

Ben herşeye rağmen kendim çekerim demiyorum kabloyu! Sonuçta hizmeti verecek TürkSat'ın adamları geldi, 5. kattaki kapıma kadar çekecekler... Ben de bir mühendis olarak gelen kişiye bu olur mu diye sorduğumda "her yerde böyle yapıyoruz" dedi.

İnternet üzerinden araştırdım. 2003 tarihli Asansör Yönetmeliği'nde de bu konuda bir belirleme yok. Oda'nın çıkardığı başka yayınlarda da...

Bina yeni. İlk oturanlar biziz. Asansör boşluğu kullanılmayacaksa iki seçenek kalıyor:

1) Merdiven boşluğu kullanılarak her katın tavanını 5 kat boyunca delmek.
    2) Dış cepheden geçecek bir kablo.

Tahmin edersiniz ki her ikisi de estetik açıdan kötü ve asıl kat malikleri/apartman sakinlerinin kolay kabul etmeyeceği şeyler...

Doğru özelliklerde bir zayıf akım kablosunun yetkin/yetkili kişilerce çekildiği sürece nasıl bir risk yaratacağını da çıkaramıyorum şu saatte... Asansörler gibi can güvenliğinin önemli olduğu bir yerde kısıtlamalar olması ve mevzuatta bunların yerinin olması kadar doğal bir şey de yok.

Ama devlete ait TürkSat firmasının bunu hep yaptıklarını söylemesi her iki açıdan bakıldığında da anlaşılabilir değil.

Yarın TürkSat'ı ve Makine Mühendisleri Odası'nı arayacağım bakalım... Sizleri de bilgilendiririm sonuçtan.
    @donanımcı123 @Dr. Boone

Makine mühendisleri odasını aramak sağlıklı olacaktır en net bilgiyi onlar verir, türksat siz nerden çekin derseniz ordan çeker ama asansör boşluğundan tesisat çekmenin daha kolay olacağıda aşikar.

• Yeni bina ise genelde Su tesisatı için binayı boydan boya giden boşluklar oluyor ordan çektiriverin? Eğer varsa tabi böyle birşey
  • quote:

Orijinalden alıntı: faststyla94

Yeni bina ise genelde Su tesisatı için binayı boydan boya giden boşluklar oluyor ordan çektiriverin? Eğer varsa tabi böyle birşey

Olabilir belki. Elde proje yok, bu da Belediye'ye gitmek demek... Bir bakalım belki deve hendek atlar :)

Bu arada MMO ilgili adreslerine e-posta attım bile... Bu tür bir şeyin mutlaka mevzuatta yeri olması gerekir. Oda'nın yönetmeliği olsa bile...
    Sonucta SOL sonradan binalara altyapı çekiyor nerden çekiyor?Yada türk telekom aynı şekilde...

Örnek bi video

https://www.youtube.com/watch?v=cTqosWeH_Hs
  • quote:

Orijinalden alıntı: faststyla94

Sonucta SOL sonradan binalara altyapı çekiyor nerden çekiyor?Yada türk telekom aynı şekilde...

Örnek bi video

https://www.youtube.com/watch?v=cTqosWeH_Hs

Süperonline havalandırma boşluğu varsa ordan kabloları çekiyor sonra 1 kattan itibaren havalandırma boşluğundan kabloları çıkarıp kablo kanallama yapıp tesisat müsaitse eve kadar gelen kanaldan iletebiliyor tabi bunu son 3-5 yılda yapılmış yeni binalarda yapabiliyor.

Eski binalarda genelde kapı duvarının yanından matkapla deliyorlar oraya kendi kanallarını açıyorlar, isteyen aboneye o kanaldan fiber geçiyor.

• Müteahhit 1.5 sene önce binayı yaparken elektrik şaftından tasarruf etmiş... Ama mutlaka tesisat şaftı vardır. Bina garanti süresi içinde, bir de müteahhiti arayayım... Büroları da yakında...
    Yasa dışı ve tehlikeli zaten bina izin vermez

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Binada anten tesisatı yok mu? Eğer var ise mevcut kablo kanallarından sadece sizin dairenize kadar kablo çekilebilir. Hatta standart uydu anteni kullanilmissa bu kabloyu bile kullanabilirsiniz. Ama bu kablo kanallari bina girişine yakin bir yerden geçiyor mu ona bakmak lazım. Her halükarda bir delme işlemi yapılmalı gibi duruyor.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Merhaba,

Makine Mühendisleri Odası'na attığım e-postadan yanıt geldi. Zamansızlıktan diğerleri ile uğraşamadım daha. Görüldüğü kadarıyla asansör boşluğu ile ilgili genel bir yasak bu ve kablolamada doğru izolasyon sağalanabiliyorsa olabilir gibi algılanabiliyor. Bu tür bir genel kural konmasa önüne gelen o alana elinden geldiğini yapmaya kalkar. Detaylandırmadan ise bu "yassah gardaşım" mantığına geliyor ama...

quote:

Merhaba

Asansöre ait olmayan teçhizatın asansör kuyusu içerisinde bulunmaması gereği TS EN 81-1 Asansörler – Yapım ve Montaj İçin Güvenlik Kuralları standardının aşağıdaki maddesi ile belirtilmiştir.

(ekteki resim)

Uygulamada asansör yıllık kontrollerimizde bu husus kontrol edilmektedir. Eğer kuyu içerisinde gaz vb teçhizat bulunması durumunda asansörün kullanılmasında sakınca tespit edilerek kırmızı etiketlenmektedir. Yazınızda bahsi geçen anten tesisatı ise kullanımda sakınca yaratmayan kusur olarak değerlendirmekte ve bir sonraki muayene periyoduna kadar düzeltilmesi veya izole edilmesi istenmektedir.

Binada uydu var. Uydu dağıtımı tam benim bulunduğum duvarın arkasında (en üst kat). Kutuyu da oraya koymak istiyorlar ki var olan kablolardan dağıtım yapılabilsin. Ben de tek delikle kendi odama uydu hatlarını bozmadan bile çekebilirim. Sorun sokaktan benim kata nasıl geleceğinde...

Asansör boşluğundan kablo çekmek yasak mı?

• Kendilerine sorduğum diğer konularda da şu yanıtları verdiler:

Soru:
    quote:

Kablonun izole edilmesi durumunda olabileceğinden bahsetmişsiniz. Bundan kastınız nedir acaba?

Not: Bir bilgisayar yüksek mühendisi olarak "aşırı zayıf akım" kablonun neden sorun yaratacağını anlayabilmiş değilim. Bu anladığım olası her duruma karşı genel yazılmış bir madde.

Yanıt:
    quote:

Meslek alanım olmadığı için zayıf akım tesisatı konusunda herhangi bir yorum yapmayacağım. Fakat asansör ile ilgili standart akımın cinsine veya ne olduğuna ilişkin bir değerlendirme yapmıyor. Asansör harici bir şey olmayacak diyor.

Bu noktada özellikle anten tesisatının yaygın olarak asansör kuyusundan geçmesi nedeniyle biz konuyu biraz esnetiyoruz. İzolasyondan kastımız kablo kanalıdır. Bu kabloların asansör boşluğundan sarkıtılması yerine uygun şekilde kanallanması yeterli olacaktır. Dağınık ve sarkıtılan kötü uygulamalar kontrollerimizde karşılaştığımız hususlardır.

• ben de onu yazacaktım, eğer asansör boşluğu boyunca kroşelerle sabitleyebilirse gelecek tesisatçılar, yapılacak kontrolde de çok büyük sorun olacağını sanmıyorum

ama boşta sallanan bir kablo her zaman bir tehlike
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.