Şimdi Ara

ASELSAN, 5 yılda 755 ürünü millileştirdi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
32
Cevap
0
Favori
2.988
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
39 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • ASELSAN, 5 yılda 755 ürünü millileştirdi
    Türk savunma sanayisinin gelişmesinde büyük rol oynayan ASELSAN, yurt dışından tedarik edilen ürünlerin yerli ve milli versiyonlarını geliştirmeye devam ediyor. ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, 5 yılda 755 ürünün millileştirildiğini söyledi.

Yurt dışından tedarik edilen 755 ürünün millileştirilmesi sayesinde Türkiye’nin bu ürünlerdeki yurt dışına bağımlılığı sona erdi. Bu ürünlerin ithalatı yerine üretimlerini gerçekleştirip 320 milyon doların ülkemizde kalmasını sağlandı. ASELSAN tarafından geliştirilen tüm ürünler sayesinde 1 milyar doların Türkiye’de kalması sağlandı.

Ayrıca Bkz.Yerli uçak geliştiren UÇAKSAN, Türkiye'den çıkıyor!

Ürünlerin üretiminde yaklaşık 3.500 KOBİ’nin yüksek kalitede üretim yapabilir hale gelmesi sağlandı. ASELSAN, Türkiye genelinde 5.600 aktif tedarikçi ile çalışıyor. Türkiye genelinde en çok tedarikçi ile çalışan ilk beş firma arasında yer alıyor.

ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, “Türkiye’de kilogram başına ihracat rakamlarında diğer sektörlerde 1,4 dolar/kg ihracat gerçekleşirken, savunma sanayisinde bu rakamlar 60 dolar/kg dolayında. ASELSAN’da bu rakam yaklaşık 2.000 dolar bandında. Önümüzdeki dönem bu odaklanma stratejimizle kilogram başına maliyeti 20.000-30.000 olan ürünleri çıkarttık, çıkartıyoruz.” dedi.

Kaynak:https://www.bloomberght.com/aselsanakyol-yuksek-teknolojiye-odaklanacagiz-2343401

• Türkiye'nin dünya markası.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Allah devletimize başta içimizdeki ve dışarıdaki düşmanlarımıza karşı, güç kuvvet versin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi joven -- 9 Aralık 2023; 9:28:33 >
  • Helal olsun hepsine. Sağ olsunlar.

• joven kullanıcısına yanıt

Anlatım bozukluğu yaptığın için devlete karşıda güç duası etmiş anlamı çıkabiliyor, virgül o yüzden önemli.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • savunma sanayinde bu işler çok güzel yapılıyor. peki diğer ithalat kalemlerinde neden uygulanamıyor? esas sorulması gereken soru şuan budur. ve acilen üzerine gidilmesi gereken konu da budur bana göre.

ticaret bakanlığımızda ithal edilen bütün mallar kayıt altındadır. bunlar yavaş yavaş, tek tek, aynı aselsan'ın yaptığı gibi yerlileştirilmelidir.

bence genel fakirlikten kurtuluş ancak bu şekilde olabilir.

aksi taktirde dövize olan bağımlılığımız bence bitmez. aksine katlanarak artar.

savunma sanayinde bu işleri yapanları tek tek tebrik ederim. elbette bu işlerin siyasi arka planı da olduğunu adım gibi biliyorum. emeği geçen siyasi,askeri kim varsa tek tek tebrik ediyorum ve hepsine teşekkür ediyorum. bu işler küçük görünse de büyük başarılardır.

inşallah halk olarak da bu işleri daha iyi anlayabiliriz. neden şimdiye kadar yapılmadı diye sorgulayabiliriz.

• Bu yazdığın sebeblerden dolayı Cumhuriyet tarihinden beri kurulan fabrikaların kapatılmasına, satılmasına karşı çıktık ama vatan haini ilan ediliyoruz.

• aselsan 'ın yerlileştirdiği ürünler genelde askeri sanayi için. keyfine yerlileştirmiyor aselsan aslında boykot yediğimiz ülkeler var. örn. kanada 'dan alınan kamera vardı siha'lar için. boykot edildiğimiz için türkiyeye satılmadı ve aselsan üretti. tabi ki aynısı değil birisi 450 kiloyken aselsan 'ın ürettiği 700 kg civarındaydı.

diğer ithalat ürünlerinde neden uygulanamıyorun cevabı da şu, yerlileştirmeyi devlet değil özel sektör yapar her ülkede(komünist yönetimler hariç) böyledir. çünkü kar getirmesi lazım. yani ülkede ürünü ithal etmek yerine ürettiğinde kar etmiyorsan üretmenin de satmanın bir anlamı yok. eğer devlet zararına üretir satarsa o zaman da özel sektör diye birşeyin olmasının anlamı yok. herkes devlete çalışsın devlet bize ev, araba falan üretsin. ki zaten çin, rusya gibi ülkeler bunun gibi kısmi komünizmle yönetiliyor. ithalat düşük, para değersiz, iş gücü değersiz. kısa vadede aslında kur düşük olsa ithalat ülkesi olmak daha mantıklıydı. abd, çin dahil her ülke ithalat yapar. durduk yere kur yükselterek kendi ayağımıza sıktık.

• Katılıyorum. Karlılığın önemli olmadığı, üretmeye mecbur olduğumuz ürünleri millileştiriyor Aselsan. İyi ki böyle bir kurumuz var (Bu kurumun da sağlığı ayrı bir forum konusu aslında. İçeriği ve çalışanları eski kalitede midir diye tartışılabilir).

Diğer kalemler için ise karlılık önemli ki genelde üretim miktarı ile alakalı. Mesela bir IP kamera yapmak istiyorum diyelim. Plastik kalıbından devre elemanlarına kadar her şey için birer maliyetim var. Ben yılda 10 bin tane üretebilecekken maliyetim kamera başına 200TL oluyor diyelim. Aynı kamerayı Çindeki bir firmadan 180 liraya alıp 200'e satabilirim. Çindeki firma 10 bin değil 10 milyon tane ürettiği için maliyetleri çok daha ucuz ve yol parasını vergisini bile eklesen benim burada 200'e üreteceğim şeyi oradan 180'e alabiliyorum. Neden işin içinde batma riski de varken 200'e üretmeye çalışayım. Ha yanlış anlaşılmasın, 180'e alıp 200'e satmak da bir katma değerdir eğer yurtdışına satıyorsan.

Böyle bir durumda devlet çeşitli teşvikler vererek özel sektörü destekler. Mesela der ki üretip dışarıya satacağın kameralar için getirteceğin bileşen ve hammaddeler için senden vergi almayacağım. Böylece senin maliyetin de düşer. Ancak maliyetin 180'e düşmesi yeterli değil. Hazır 180 almak varken niye üretime bir sürü para yatırıp riske giresin ki. İşte yine devlet burada devreye girer. Mesela belli bir süreyle üretim vergisini de almaz. Ya da daha önemlisi bağlantılarını kullanıp diğer devletlerle ticaret anlaşmaları imzalayarak senin pazarını genişletir. Sen de 10 bin değil de 1 milyon satış hedefiyle işin içine girersen maliyetinin çok daha düşük olacağını hesaplar ve işe atlarsın.

Tabii çok yüzeysel bakış açıları bunar. İşin içinde daha onlarca yüzlerce başka faktör de giriyor. Yoksa Cumhuriyet tarihindeki hiçbir hükümetin düşünemediği bir şeyi söylüyor değilizASELSAN, 5 yılda 755 ürünü millileştirdi 

@muammer816

• Bir de iktidarı yerli ve millileştirse..

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • tamamen balon bir şirketimsi, bol miktarda cahil cühela yandaş beslemesi ile bilinir.

• birçok arkadaş cevap yazmışlar. fikirlerini beyan etmişler, teşekkür ederim onlara.

tek tek cevap yazmak istemedim. çünkü maalesef bu konular eninde sonunda siyasete çıkıyor/evriliyor.

yukarıdaki mesajım gayet açık ve net bence. ithalatımız azaldıkça, üretimimiz arttıkça daha özgür , daha refah olacağız diye düşünüyorum.

savunma sanayideki başarılarımız inşallah ilk sektör olur ve diğer bütün sektörlere devam/ları da gelir diye buraya ve tarihe not düşünüyorum.

• @joven

allah önce içimizdekilere akıl fikir versin inşallah.

• Bize ne zaman sıra gelir ASELSAN, 5 yılda 755 ürünü millileştirdi ASELSAN, 5 yılda 755 ürünü millileştirdi 

• 755 urunun donanim ve yazilim da halen yabanci unsurlari var midir ?

Millestirmek denilince ALGISAL olarak yazilim ve donanim tamamen Turk kokenli Turkiye demek oluyorda ...

• Yapılan tüm yararlı çalışmalar içimizdeki vatan hainlerine girsin.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.