Merhaba sayın donanım haber üyeleri. bugün sizlere hayat hikayemi anlatıp büyüklerimden tavsiye istemeye geldim. Ben marmara bölgesinde üniversite üçüncü sınıf bir kardeşinizim. üniversite hayatımın başından beri kendimi resmen dış dünyaya kapatıp derslerime delicesine çalıştım. şuan bölümümde yüksek derecelere sahip aynı zamanda çift anadal yapan muhasebe finans uzmanlık alanında ilerleyen bir kardeşinizim. Hayatım boyunca hammallık yapıp sanayilerde çalıştıktan sonra aklım başıma geldi ve ben bu hayatta rahat etmek istiyorum dedim. sonunda ise üstten ders almam sebebiyle dersim neredeyse kalmadığı için kurumsal bir tekstil fabrikası tarafından muhasebe uzman yardımcısı olarak sigortalı işe alındım. Bu hayatta işten hiç kaçmadım ve asla doğamda bu yoktur. Ben kazanıyorsam önce iş yerim kazanmalı mantığı ile işime yaklaştım ve girdiğim her işte takdir edildim. Bu işe alındığıma çok sevindim çünkü günümüzde üniversite mezunları iş görüşmesinde komik rakamlar almayı bile başaramazken ben onlarca kişiyi mülakatta eleyip işbaşı yaptım. Fakat siz de takdir edersiniz ki günümüzde asgari ücretin pek bir değeri kalmadı. asgari ücreti asla küçümsemiyorum ve benim yaşımda aile evinde yaşayan birisi için bu rakamın yeteceğini düşünüyorum. Sizlere şunu sormak istiyorum; siz büyüklerim okulu bitirdiğinizde alım gücü ve kiralar nasıldı, geçinebiliyor veya eğlenebiliyor muydunuz? (ben bu parayla şehrimde tek başıma yaşayamam kiralar 5000 tl den başlıyor, İstanbul'da yaşamıyorum) hem okuyup hem tecrübe edinmek sizce mantıklı bir karar mı? verdiğim zamana sizce değecek mi? bu ekonomide araba almayı hayal bile edemez hale gelmişken benim maaşım nereye kadar yükselecek de ben arabaya, ev gibi temel ihtiyaçlarımı karşılayacağım? Çaresiz hissediyorum. Eskiden ailem az bir para biriktirip ev, araba alabiliyorlardı. bizim neslimiz nasıl alabilecek? Son olarak da, sizce biriktirdiğim parayı nereye yatırmalıyım(finansal bilgim yeterli seviyede fakat yine de danışmak istedim)? Herkese hayırlı iftarlar dilerim. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi welyu789 -- 13 Nisan 2023; 19:48:6 > |
Asgari ücretle işe giren yeni mezun gence tavsiyeler.
-
-
welyucuğum meslek öğrenmeye bak diploma 5 para etmiyor. Bes sistemi var ona gir ayda 500 tl ödeyeceksin bişey değil. Türkiye'de %60 ı asgari ücrete çalışıyor. Şuan asgari ücret 11.500 TL oldu odtü bilgisayar işletmeni mezunu abimde büfede çalışıyor benden tavsiye meslek öğrenmen özel sektör zaten 40 yaşından sonra kapı önüne koyuyor emekliliği düşünme bes yaptır.
-
welyucuğum mu...iyimiş
welyuyediyüzseksendokuzcuyum demelisin.
gençler aceleci gençler bilgisiz...
paran az çünkü iş hayatına yeni başladınbundan yok
kenarı ayırdıkça birikecek tecrube edindikçe maaşın artacak her yer para olacak ve sen insanların gerçek yüzünü görünce her şey bu kağıt parçaları için miydi koyacak yer bulamıyorum gidin başımdan rahat bırakın diyeceksin....ileride tabii
sabredersen olur daha yolun başı...hepinizin derdinin kaynağı bu
değmezmiş demek için vakit var.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pspsexer -- 14 Nisan 2023; 14:46:18 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
günümüz şartlarında prim günlerini doldursam dahi 60 yaşında emekli olacağımı düşünürsek ki maaş azlığının saçmalığından hiç bahsetmiyorum bile, emeklilik saçmalıktır.
aynı şey bes için de geçerli sistem çökmeyecek veya ömür boyu garantide kalacak diye bir durum yok, 56 yaşında bireysel emekli olabiliyorum bu çok uzun bir süre ve ucu belirsiz.
paramı yönetecek kişiler ilah değil sonuçta onlar da hata yapacaklar, devlet garantisine hiç güvenmiyorum güya sosyal bir devletiz ama emekli maaşıyla insanlar kirasını zor ödüyor, bir de ben gidip her ay oraya 500 tl vereceğim ileride bana faiz işletip fon döndürüp daha fazla para ödeyecek. vadeli mevduattan hiçbir farkını göremedim şu ana kadar.
tarla alıp icara(kiraya) versem en fazla piyasası düşer eskimez sonuçta bina değil ya. en kötü kriz anında köye yerleşir tarla ekerim. zaten köyde evim de var kafasıyla olaya rahat bakıyorum. ayrıca şuan asgari ücret nisan 2023 için 8506 tl.
bizim sektörde 40 yaşında 15+ yıl tecrübesi olan adamı kapı önüne koyacaklarını hiç sanmıyorum, tabi gelecek neyi getirir bilemem.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi welyu789 -- 14 Nisan 2023; 18:57:31 >
-
Tarla ve arsa olayı mantıklı yapılabilir. Hatta şehirleşmeye doğru giden arsaları falan kovalarsan imarlı alıp 3-5 daire sahibi bile olabilirsin ileride. Tabii alabilmek sermaye için parayı biriktirmek yemeden içmeden çalışman lazım sosyal hayatı kısacan. BES olayı ise düşündüğün gibi değil %25 devlet katkısı ve otomatik fon olayı var. Kamu bankalarından herhangi birine girersen türkiye bankalar birliği tarafından güvence veriliyor yani öyle eski etibank,citibank olayı olamaz. Parayı faize yatırırsan enflasyondan dolayı değer kaybı ve düşük faiz olayı var, fazla kar edemezsin. Atalarımız ne demiş - Gençliğinde taş taşı, yaşlılığında ye aşı diye...
''kenarı ayırdıkça birikecek tecrube edindikçe maaşın artacak her yer para olacak ve sen insanların gerçek yüzünü görünce her şey bu kağıt parçaları için miydi koyacak yer bulamıyorum gidin başımdan rahat bırakın diyeceksin....ileride tabii''
Böyle yazmış sayın pspsexer ama hayal tüccarlığı yapmış. Türkiye şartları bellidir özel sektörde tutup kimse sana doktor maaşı vermez en fazla 3-5 lira fazla verir. Polyanacılık oynamaya gerek yok burası Türkiye. Kendi işini yapacaksın en güzeli Odtü matematik mezunu birisi kredi çekmiş şuan ufak pansiyon apart otel işletiyor deli gibi kazanıyor.
Özel sektörde elin adamının yanında sendikasız bir işte çalıştığın sürece kapı önüne koyma durumu her zaman vardır çünkü güvencen yok. Forumdan tanıdığım birisi +45 yaşında mühendis Ankara'da yaşıyordu adamı yaşlandılar diye işten çıkarmışlar ufak bir şehre göç etmek durumunda kalmış. Patron yeni mezun düşük maaşa birini çalıştırmak varken eski çalışan, tecrübeli adama niye yüksek maaş versin ? 3-5 yıl onu çalıştırır ardından yeniden kısır döngü sirkülasyon yapar. Bunlar hayatın gerçekleri toz pembe senaryolar yaratıp alice harikalar diyarında bende oynamak isterdim ama gerçek hayat böyle değil.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X