Askerlik zamanım gelmedi eğitimden ötürü, o yüzden merak ediyorum. Askerlik kültürünü tanımlamak isteseydiniz nasıl tanımlardınız?
Etrafımda askerle işler yapan hocalarım var,akrabalarımdan asker olanlar var,tanıdık askerler de var. Onlarda fark ettiğim bir şey ki o da, iradelerini karşısındakine rahatlıkla hissettirebiliyorlar. Diğer insanlardan tamamen ayrı olması ile birlikte dikkat çeken bir husus bence. Askeri disiplin evet serttir, çetin zamanlar için lazımdır. Hatta Almanya'da ağırlıkla bu hissedildiği için hala eleştirilir, yine de bir düşünüyor insan. Öteki türlü daha mı iyi diye? Görev aşkı ile dimdik durabilmek ve buna temel oluşturacak bir disiplinden bahsediyoruz en nihayetinde.
Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Ve diğer can alıcı soru: Askerlikte de kadını erkeği eşit olsa nasıl bir toplumda yaşardık ?
Amerikan ordusundaki kadın askerlerin çoğunun tecavüze uğradığına dair haberler nette dolaşıyor. İslamiyetten önceki Türk toplumlarında kadınlar erkekler ile eşit kabul ediliyordu. Eski Türk toplumları salt asker toplumlardı. Onlar bile kadını orduya sokmadıklarına göre vardır bir bildikleri.
Askerde olgunlaşırsın.
quote:
Orijinalden alıntı: Doktor.Z
Askerde olgunlaşırsın.
Çok saçma.
quote:
Orijinalden alıntı: WirLieBen
quote:
Askerde olgunlaşırsın.
Çok saçma.
Nedenini de söyle bari ..
quote:
quote:
Askerde olgunlaşırsın.
Çok saçma.
20 yaşında askere giden adam olgunlaşır. aslında okuyup geç giden çoğu kişi de olgunlaşır.
Çünkü insan; Olgunlaşması için itilik kakılması veya acı çekmesi gerektiğine inanan bir varlıktır...
Sen üniversite mezunu adamı ver sanayiye çalıştır adam filozof olur.
Kendimden biliyorum, dört kolla derslerime sarıldım sanayi maceramdan sonra.
Neyse konudan uzaklaştırmak gibi olmasın.
e tabi. askeriyenin olgunlaştırdığı düşüncesinin temelindeki 1. neden o.
1 nedeni daha var. askeriyede birçok disiplin kazanır insan. zamana riayet, büyüklerine saygı, sorumluluk bilinci gibi sayısız bilinç verilir iyi kötü. kötü etkileri de oluyordur elbet, ama o saydıklarımın çoğunu askerlikte öğreniyorlar.
27'sinden sonra gitmiş adama hiçbir şey vermiyor.
quote:
quote:
Orijinalden alıntı: hashus1099
quote:
quote:
Askerde olgunlaşırsın.
Çok saçma.
20 yaşında askere giden adam olgunlaşır. aslında okuyup geç giden çoğu kişi de olgunlaşır.
Çok doğru. Kadıköy'den, Varto'ya gidiyorsun. Bir kar yağar ki elektrik direkleri karların altında kalır, buz tabakası neredeyse karakolun 1. nci katına kadar yükselir. Askeri elbise üzerine parka, onun üzerine kürklü takviye ve iki kar maskesine rağmen kirpiklerin donar, gece nöbeti 15 dakikaya düşer, sabah kapı girişindeki termometrenin çatladığını görürsün. Günlerce yaya intikal sürer, beyaz bitler tüm vücudunu sarar ve konserve yemekten ishalden kurtulamazsın. Ayakların pişer, yara olur, canın acır, kahredersin yaşadığına...
Artık bakmazsın; ama görürsün. Gördüğünü kavrarsın. Hayatın laylaylom olmadığını, insanların ne kadar farklı yapılarda, kültürlrde ve zihniyetlerde olduklarını görürsün. Her kesimden arkadaş edinirsin.
Sabah güneş doğarken kafanı kaldırıp bayrağını yerinde gördüğün zaman ise çok doğru bir iş yaptığını anlarsın
quote:
Orijinalden alıntı: El Fuego
quote:
Orijinalden alıntı: hashus1099
quote:
quote:
Askerde olgunlaşırsın.
Çok saçma.
Çok doğru. Kadıköy'den, Varto'ya gidiyorsun. Bir kar yağar ki elektrik direkleri karların altında kalır, buz tabakası neredeyse karakolun 1. nci katına kadar yükselir. Askeri elbise üzerine parka, onun üzerine kürklü takviye ve iki kar maskesine rağmen kirpiklerin donar, gece nöbeti 15 dakikaya düşer, sabah kapı girişindeki termometrenin çatladığını görürsün. Günlerce yaya intikal sürer, beyaz bitler tüm vücudunu sarar ve konserve yemekten ishalden kurtulamazsın. Ayakların pişer, yara olur, canın acır, kahredersin yaşadığına...
Artık bakmazsın; ama görürsün. Gördüğünü kavrarsın. Hayatın laylaylom olmadığını, insanların ne kadar farklı yapılarda, kültürlrde ve zihniyetlerde olduklarını görürsün. Her kesimden arkadaş edinirsin.
Sabah güneş doğarken kafanı kaldırıp bayrağını yerinde gördüğün zaman ise çok doğru bir iş yaptığını anlarsın
hani vardır ya teori ile pratik kavramı, işte pratikte ne işe yaradığının özeti.
Askerlik birilerini veyahutta gidenleri adam ettiği düşüncesini çürütmek için genel olarak etrafımıza bakmamız yeterlidir herhalde diye düşünüyorum.
Askerlik çok karmaşık duygular bırakıyor insanda. Sert koşullarda yaptıysanız garip bir bağ oluşuyor arkadaşlarınızla ve hatta üstlerinizle. Ben bu duyguyu sivilde tadamadım mesela. Garip şekilde arıyor insan o günleri bazen. Yani biraz da nerede, hangi koşullarda, hangi görevde ve kesinlikle kimlerle askerliği yaptığınız önemli. İşini bilen bir rütbeliyle askerlik bir keyfe dönüşebiliyor mesela. Tam tersine bazen işkenceye de dönebiliyor. Dedim ya çok karışık bu askerlik durumları. Ama şu kesinlikle söylenebilir; sabrınızı, dayanma eşiğinizi, gücünüzün sınırlarını ölçmek için askerlik birebir. Hatta disiplin kazandırması bakımından da faydalı. Spor yapmayan bana bile düzenli bir spor alışkanlığı kazandırdı mesela. Sivilde bu iradeyi gösteremiyordum bir türlü. Kendimi çok da zorlamayan birisiydim. Ama askerde seve seve yapmak durumunda kalınca bazı şeyleri kendinize hükmetmeyi öğrenebiliyorsunuz.
Askerlik, genelde dertli olduğunuz bir konu olduğunda bunu ancak arkadaşlarınızla paylaşmanıza imkan veriyor. Üstlerinize dertlerinizi anlatamayacağınız, fikir alışverişinde hatta fikir önerisinde bulunamayacağınız bir yer (bu durum üstlerinize göre değişebilir.) Sosyal hayatı olup standart bir hayat kalitesi olan herkes, askerlikteki kısıtlı imkan ve yetkiler nedeniyle üzerinde o baskıyı daha ilk dakikadan hissediyor. Ancak bu baskı sayesinde çok güzel arkadaşlıklar da kuruluyor, adeta aile gibi oluyorsunuz arkadaşlarınızla belli bir süre sonra... Bana askerlik ne kattı bilmiyorum, 25 yaşında gittim. Ama yine de herkesin kısa da olsa uzun da olsa gidip askerlik yapması gerektiğini, o havayı soluması gerektiğini düşünüyorum
Konuyu açan arkadaşım askerlik hakkında tek düşüncem koskoca boşa harcanmış bir zaman dilimi derim ve sıra ile cevap vereyim
Doktor.Z
Askerlik olgunlaştırmaz. Hayatta ne yapacağını bilmeyen avare insanlardansan ve bir disiplin anlayışın yoksa, düzenli olmanın ne olduğunun farkında değilsen gerçekten biraz hayatına renk katar. bakın çok derin meselelere girmeden yüzeysel yazdıklarım zira askerde derinliğe dair hiçbirşey görmedim ve en baba yiğidide bana duygusallık naraları atmasın. çok kötü laf kullanmam ama burada kullanacağım. götünüzü koruyan nöbette uyuyan ve kendini kalifiyeli olarak tanıtan bir asker arkadaşını varsa hele hiçbirşey ifade etmez askerlik. Adam olmak için askere gitmeye gerek yok yani
WirLieBen
demek istediğinizi anlayaraktan katılırım ancak tamamen saçmada değil zira uzun dönem askerlere eğitim veren komutanlar biraz dediğini anlayan askerlerle kaşılaşınca emin olun insan gibi hareket etmeleri gerektiğini anlıyorlar.
hashus109
Askerlik bana sadece iyi dostluklar kazandırdı bu noktaya katılırım. Kitap odası var tamamen sürekli kapalı, Tv izleyeceksiniz şafak muhabbeti. Muhabbet edeceksiniz limon sıkan adamlar. İki lafından biri A.q olan adamlarki bu kısaltmayı bile yazmak utandırır beni.
Bunların hepsinin dışında kısa dönem askerlik yapmış biri olarak emin olun uzun dönem askerlerin bir çoğu ile çok çok ayrı düşüyorsunuz. yanlış anlaşılmasın ama orada küfür ede ede askerlik yapıp sonra "vatan sana canım feda" naraları atmanın hiçbir önemi yok. Ben gece çavuşluğu yaptım askerde ve nöbeti gece genelde 1 kişi tutardı ve bende nöbetçiolduğum için sürekli dolaşırdım gözetlerdim heryeri, emin olun defalarca nöbette uyuyan asker yakaladım. Şimdi bu adamı komutana şikayet etsen bir türlü etmesen bir türlü. Yani o adam etkisiz hale getirilirse bittiniz ki ben askerlik yaparken bulunduğum yer terör bölgesi ilan edildi.
Ayroca arkadaşlar hani bunu övünmek için demem ama defalarca arkadaşlarımın yerine nöbet tuttum aralıksız 6 saat nöbet tuttum. dış görevlerde yorulanlar olduğu için gece nöbetlerini üst üste tuttum ve denilen ne bilyormusunuz. enayiye bak. Ayrıca kaldığınız yerde çok güzel temiz adamlarla kalmıyorsunuz emin olun ben çorap falan yıkamadım çoğu zaman giydim attım ve yıkadıysamda lavoboda yıkadım.
komutanların huysuzluklarını hiç anlatmıyorum bile. gelmemize 2 gün kala süründürdüler ve arkadaşımın karburga kemiği zedelendi ve hala acısını çeker. kısa dönemseniz zaten sevilmezsiniz. Dua edin iyi bir yere düşün tabi herkesde bizim gibi değildi ama emin olun askerlik olgunlaştırmaz. Olgun olan adam ortama zaten rahat ayak uydurur ama ortam dediğiniz farklı noktalara kayıyorsa o ortama ayak uydurmak emin olun çok zordur...
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme