Şimdi Ara

ASRock z77 Extreme6 Kullanıcı İncelemesi ve Overclock Denemeleri (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
186
Cevap
2
Favori
9.963
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: robinhoof

azcık okusak incelemeyi. tahminen baya bir kişi scroll down yapıyor. Neyse işlemcim dün geldi, kurcalamaya başladım. Bugün de akasa venom power supply gelicek (eski psunun kabloları soketlere yetişmedi :p). Cumartesi uğraşabileceğim.

Anakart hakkında ki olumlu ilk izlenimlerim var. Detaylı olarak cumartesi artık.

Selam robinhoof
    Bende bu anakarti ve 3570k dusunuyorum
    O yuzden eline dustuk :)))

Ivy bridge'in ozellikle isi ve anakart testlerini 4 gozle bekliyorum
    simdiden kolay gelsin

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mad_Wolf -- 4 Mayıs 2012; 8:36:48 >
  • quote:

Merhaba;

Şu aralar emekliye ayıracağım c2d sistemim den sonra oluşturacağım yeni PC için çok fazla araştırma yaptım. Bileşenlerden en çok merak edilenin ASR z77 Extreme 6 olduğunu düşüyonüyorum ve bu nedenle bir ön inceleme yapmaya karar verdim. Anakart ile kullanacağım donanımlar kısaca özetlersek;
    • Venom Toxic Kasa
    • Venom Voodoo Soğutucu
    • Geil Enchance Corsa LV 2x4GB 1600 MHz Ramler
    • 3570k (An itibari ile elimde olmadığı için, çalışan sistemi inceleme yapamıyorum)

ASRock z77 Extreme6 Kullanıcı İncelemesi ve Overclock Denemeleri

Kutu İçeriği
    • 4 adet Sata Kablosu
    • Front Panel USB 3.0 Aparatı
    • 1 Adet Sabit SLI Köprüsü
    • Bundle Yazılım Klavuzları
    • Virtu MVP klavuzu
    • Hızlı Başlangıç Kitabı (Evet 14 dilde çok kalın kitap, Türkçe Dahil)
    • Sürücüler, Zenginleştirici Programlar, Yardımcı programlar DVD’si
    • I/O Shield

Çok zengin bir içerik yok açıkçası fakat herkese hitap etmeyebilecek içerikle maliyeti artırrmamaları benim bu anakartı satın almamadaki en büyük etkenlerden biridir.

Montaj (Kasaya montaj, Kasa fanlarını anakarta, Kule Tipi Soğutucu Montajı vb)
    Anakartı ilk defa tuttuğunuz zaman ne kadar sağlam olduğunu ilk saniyeden hissedebiliyorsunuz. Soğutucuları çok güzel dizayn edilmiş. Eski Asrock modellerine göre 5-7 derece arası Mosfet, PCH ısısı değerlerinin düşük olması ASR’nin ne kadar hızlı kendileri geliştirdiklerinin göstergesi. Gold-Cap kapasitörler tabiri caizse Allah’a emanet durmuyorlar orda. Çok kaliteli bilinen? Anakart üreticisinin 100-150 USD arası anakartlarından biliyorum. Baktığım ilk şey anakartta o oldu.Bunca zamandır giriş seviyesi anakartlar üreten ve ismini duyunca kaçtığım bir Markaydı. İlk saniyeden itibaren dikkatlice boardu süzüp “aha işte biliyodum ezrak’tan üst seviye board anca bu kadar olur” dedirtecek bir hata arıyordum. Açıkçası beni kıllandırabilecek bir durum var sadece. Öznel tartışmalı da durumlar yok değil, ama keşke almasaydım dedirtecek bir durum da söz konusu değil. Bunlara Anakart Bileşen Tercihleri ve Dizilimi başlığında değineceğim.
    Anakartı kutusundan çıkarıp Venom Toxic’e monte ederken bir sorunla karşılaşmadım. I/O shieldı tak, pirinçleri kasaya yerleştir zaten hem boardda hem de kasada yuvalar numaralı olduğu için vidalama işlemi hemen bitiyor.

Kasa fanlarım üstte 230mm arka tarafta 120mm egzost fanlar, ön tarafta 230mm ve yan kapakta kasa ile birlikte gelmeyen Aerocool 200m içeri üfleyen fanlar var. Anakart ile kasa bu konuda çok uyumlu oldu, beklediğim den daha iyi bir şekilde çok harika kablolamaya izin veren bir fan yuvaları yerleşmi var. Anakartın üzerinden geçirtmek zorunda kaldığım hiçbir kablo olmaması 20-25 cm lik kabloların sadece 2-3 cm görünür kısımları şeklinde board dışından yuvasına takılabilmesi beni ayrı bir şekilde memnun etti.

Gelelim Venom Voodoo Soğutucu montajına. Bildiğiniz üzere bu işlemci soğutucusu çift 120mm fanlı. Ve anakartın yüksek mosfet soğutucularının egzost fanın montajına izin vermeyeceği kuşkularım arasındaydı. Ufak bir testten sonra mosfet soğutucusunun çok tatlı/sert yükseklikte olduğunu ve piyasadaki tahminen bütün kule tipi soğutucularının montajında bir sorun çıkartmayacağına kanaat getirdim. Fakat beklediğim gibi 1. Ram yuvasına yüksek profil soğutuculu ram takarsanız, benim taktığım Geil ramler gibi (Corsair Vengeance’lar içinde aynı durum söz konusu) Voodoo’yu monte edemiyorsunuz. Neticede 1- 1.3 cm yüzünden bir ram yuvasından oluyorsunuz. Önem sıranıza göre bu durumu dikkate alırsanız sürpriz ile karşılaşmamış olursunuz. Venom Voodoo 1155 soket tipini aparatları ile destekliyor. Fakat elinizde çok iyi bir 775p cpu block yada hava soğutma sistemi varsa çöpe atmak zorunda değilsiniz çünkü Z77 Extreme 6 775p tipi soğutma sistemi montajına uygun tasarlanmış.

Bileşen Tercihleri ve Dizilimi (Layout)
    Benim için çok önemli bir bölüm açıkçası. Dijital 8+4 güç fazları (8 işlemci, 2 ramler, 2 tane pciex için), GoldCaps kapasitörler bu anakartı üst seviye yapan özelliklerden bazıları. ALC898 çipi ve THX Tru Studio lisanslı yazılımları onboard ses çözümünü kesinlikle vasat üstü yapan özellikler. USB çıkışları, Sata çıkışları, Fan yuvaları, Genişleme yuvaları, tercih edilen çipleri herşeyi ile kontrol ettiğimde olası bir sorun görmedim. Sorun teşkil edebilecek 4 şey var.
    • Rapid Response için takılacak SSD disk ilk iki PCI-EX slotları arasında. Montaj boşluğu olarak bir sorun yok fakat çok ısınan 2 ekran kartı arasında SSD disk çalıştırma ihtimaliniz var.
    • CLEAR CMOS düğmesi anakart üzerinde değil, USB 2.0 ve eSATA portlarnın arasında arka panele yerleştirilmiş. En çok şikayet edilebilecek durumlardan birisi. Yalnız şöyle bir durum sözkonusu. Düğme plastik muhafazanın içinde ve oldukça derine basmanız gerekiyor “çıt” sesini duymanız için. Şahsen alıp flash Belleğimi usb portuna takmaya çalışırken yanlışlıkla biosu resetleme senaryolarına baktığımda gerçekten kötü bir deneme yapmanız lazım. Kaldı ki burada USB 2.0 portlarına hız gerektirmeyen Mouse ve ya USB 3.0 desteklemeyen cihazlarınızı takarsanız sorun kendi kendine çözülmekte. Asıl önemli nokta “Beni bios resetlemek için bütün kabloları söküp, kasayı yerinden çıkarıp, yan kapağı açıp ondan sonra bios resetleme düğmesine ulaştıran dizaynı ne yapayım?” sorusunu sorabilirsiniz.

• Genişleme yuvaları konusunda ise 2 tane eski PCI slotu var. Şahsen 1 PCI + 1 PCI-EX yaklaşımını tercih ederdim.
    • ETRON USB 3.0 kontrolcüsü. Nam-ı diyar BSOD kaynağı. P67 ve z68 dönemlrinden beri kullanıcıların yakasını bırakmayan, hem muadil çiplerden yavaş, ciddi uyumluluk sorunları olan bu çip keşke kullanılmasaymış. Durum o kadar da kötü değil. Hem Etron tarafından gelen yeni sürücüler hemde ASR’nin nisan ayı içerisinde çıkarttığı v1.4 Biosu BSOD hatalarını ve hız problemlerini (%10 civarından yavaşlık) çözdüğünü diğer kullanıcı postlarında rapor edilmekte ve bu soruna karşı bir çalışma olduğunu göstermete.

Bundle Programlar ve ASR Özellikleri
    XFAST RAM, XFAST USB, XFAST LAN vs bu özellikler 555 olarak anılmakta. Reklam oyunları kategorisine rahatlıkla sokabiliriz. ASR’ye göre herşeyi 5 ile çarpıyoruz. Tabi oldu :D. Bu özellikler zaten bilinen şeyler. Mesela internet paket önceliklerini ayarlama durumu, Ben wow oynarken torrent açtığımda 1k ms'i görüyorum. Bu program ile önceliğimi wow'a verirsem sanki hiç download yokmuş gibi değil de (65ms) oyun geciklemelerini idare edilebilecek bir seviyeye çekmekte (200ms). Yoksa gidipte 65 ms yerine 15 ms beklemeyin. O kısımda işimiz tiğtiğnet ile. Xfastram dedikleri şey ramde belli bir alanı ayırı Ramdisk oluşturma zaten. XFAST usb konusunda çok bilgili değilim, etron çipimiz normal olması gerektiği gibi çalıştıralım ondan sonra ilgileniriz :D.

MAGIX Multimedia Suite’i şahsen kullanmama rağmen yabancı kaynaklı incelemelerde ASR son dönemdeki çıkışı gibi bu programlarında leşfedilmeyi bekleyen çok iyi programlar olduğu yönünde yorumlar var. Denenmesinde hiçbir sakınac yok belki hoşlanıp kullanabilirsenizde. İşin iyi Tarafı Full sürüm bundle edilmekte.

Ayrıca intel tarafından gelen sistem uyku modunda iken sisteminizin güncellenmesi. İstediğiniz uygulamanın aç-çalıştır güncelle exe’si varsa programda bunu listeye ekleyin (wow-update.exe gibi) uyku durumunda bu uygulamalar güncellensin.

Artılar

• Fiyat
    • Genel kalite
    • Güç , Reset, CLR Cmos düğmeleri
    • Dijital VRM 8+4
    • Goldcap Kapasitörler
    • Gerçekten etkli Soğutma
    • Yakışıklı Görünüm (Silah, kurşun vs gibi şeyler yok)
    • Bundle Yazılımlar

Eksiler

• Etron USB3.0 host
    • Nispeten az kutu içeriği
    • Etron USB 3.0 host
    • Floppy Çıkışı?
    • Ve Son olarak ta Etron USB 3.0 host.

Güzel bir kamera ile ön incelemeyi tam incelemeye çevireceğim. Overclock, bios vb.

Aklınız takılan başka sorular varsa buradan yardımcı olabilirim.

İyi forumlar.

abi şöyle türkiyede olduğunu kesinleştirecek bir resim ekle bizde "heh arkadaki ....ya bak .tamam bu türkiyeden" diyelim

• metal küllük olması lazım resimlerin birinde
  • quote:

metal küllük olması lazım resimlerin birinde

• sistem testleri nerede kaldı?
  • Evet, Core2Duo overclock çusu olarak yeni sistemde biraz afalladım ama sonra ivy bridge hava soğutma overclocku çok aşırı kolay çıktı. Neyse gece atacağım detaylı sonuçları şimdilik bir kaç resim ve biraz yazılı bilgi.

Öncelikle mantık sınırlarım ve elimdeki soğutma sistemine göre aldığım yüksek sonuçlardan birisi. Benchmark falan yok 50 tane sitede var açıkçası.

Not: Resimlerde Prime95 2-3 dakikalık çalışmış görünüyor. Bu resimleri şipşak foruma koyabiliyim diye çektim tekrar beklemek istemedim 30 dakika.

İşlemci hızı =47x100 = 4.7 Ghz
    1.4vid (biostan girdiğiniz işlemci V değeri, Loadline calibration level 5 1,336 (1,4vid seçtiğiniz yerde Cpuload esnasında Vcore'a giden gerçek gerilim)
    Max Temp =96 derece prime 95, 102 derece AIDA64 cpu stress test Sadece FPU

Eriştiğim en iyi günlük kullanılabilicek değerler aşağıda. Resimleri var fakat 1,36vid ile gereksiz yerefazla Voltaj verilmiş hali. O nedenle koymadım.

İşlemci hızı =45x100 = 4.5 Ghz
    1.3vid (biostan girdiğiniz işlemci V değeri, L
    Loadline calibration level 5 1,228 (1,3vid seçtiğiniz yerde Cpuload esnasında Vcore'a giden gerçek gerilim)
    Max Temp =78 derece prime 95, 85 derece AIDA64 cpu stress test Sadece FPU

Bu arada ASR Extreme 6 hakkında da yeni ekleyeceğim şeyler var. Sağda solda şu tarz şeyler okursanız eğer;

-Anakart çok kötü hiç oc yapamıyor (ilk 30 dakika OC denemeler ile 4,7 ghz. Soğutma sistemi yüzünden aşırı yüksek ısıl değerler, çok iyi sıvı soğutma lazım. Meşhur ivy bridge ısı sorunu 1,4vid, 4,7ghz ve 95 derece yüzünden hava soğutma barajına takılıyor gibiyim. Noctua ile veya sıvı soğutma ile biraz daha fazla voltaj verilebileceği için 5ghz+ olabilir.) 1600 mhz Geil ramlerle 4-5 saniyede sırası ile 1800-1866-200-2133 mhz de çalışma. XMP sorunsuz çalışıyor.
    -ses çamur gibi berbat (dip gürültüsü yok, anakartın üzerindeki bileşenlerden yansıyan manyetik kirlilik yok)
    -onu tanımıyor bunu tanımıyor (:p)
    -şu özellik çalışmıyor bu yanlış falan (Çalışması gerektiği gibi çalışmayan birşey yok , Kitapçıklarında baya bi ingilizce imla hatası var ama çok sorun değil, biosta 2 tane imla hatası var.)

kulak asmayın. Kullanmaya başlıyalı daha 3 gün falan oldu. Gerçekten kalitesini hemen anlamak mümkün değil tabi. Zaman gösterecek. Gelelim bas bas bağırdığım etron usb (bi kaç kere daha) sorununa. Evet şu ana kadar 1 kere bile BSOD gelmedi ama Harici HDD ve MOUSE larım güçten kesildi "unplug" oldu sadece 1 sefer.. Benim incelememde bahsettiğim windows yüklenirken mavi ekranlar (yükleyememe), masaüstünde rastgele mavi ekran olayları falan daha başıma gelmedi. Gelecek gibi durmuyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi robinhoof -- 5 Mayıs 2012; 19:22:08 >

• Mouse olayi sikinti olmus
    ben oyun oynarken mouse u cikartip tekrar takmak sikintili olur
  • Arka daki iki tane usb 3.0 çıkışı buraya bağlı, uzun süre street fighter oynadım madcatz Tournament edition ile. Etron portlarına takılı halde. Hiç sorun çıkmadı. Eğer bende bu çipin ümitsiz vaka olduğuna kanaat getirirsem kullanmam. 4 tane intel usb 3.0 portu var. Yeter bana :p

- 2 x Rear USB 3.0 ports by Intel® Z77, support USB 1.0/2.0/3.0 up to 5Gb/s
    - 2 x Rear USB 3.0 ports by Etron EJ168A, support USB 1.0/2.0/3.0 up to 5Gb/s
    - 1 x Front USB 3.0 header by Intel® Z77 (supports 2 USB 3.0 ports), supports USB 1.0/2.0/3.0 up to 5Gb/s

Edit: Bu arada tam hız torrent download varken wowda 88ms orgrimmarda, oyunu bilenler için. Xfast Lan iyi iş yapıyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi robinhoof -- 5 Mayıs 2012; 21:27:19 >
  • PATA girişi ürünün eksilerinde gösterilmiş ama bence çok ince düşünülmüş bir şey, hala eski ide dvd okuyucusunu kullananlar olabilir
  • kullandigin Etron surucu bu mu?
    http://download.asrock.com/drivers/all/usb/USB3_Etron_Win7-64_Win7_Vista64_Vista_XP64_XP(v0.110).zip
    bu son surucu ve hic sorun olmamasi lazim.
  • quote:

Orijinalden alıntı: k8aan

PATA girişi ürünün eksilerinde gösterilmiş ama bence çok ince düşünülmüş bir şey, hala eski ide dvd okuyucusunu kullananlar olabilir

pata değil orası, floppy
  • quote:

Orijinalden alıntı: bozce

kullandigin Etron surucu bu mu?
    http://download.asrock.com/drivers/all/usb/USB3_Etron_Win7-64_Win7_Vista64_Vista_XP64_XP(v0.110).zip
    bu son surucu ve hic sorun olmamasi lazim.

hayır
    109 versiyonu var bende. gözümden kaçmış yükledim hemen, duruma göre ,OP'u güncelleyeceğim hemen

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi robinhoof -- 5 Mayıs 2012; 22:26:38 >

• bilgliler için teşekkürleryeni testler olursa paylaşımlarınızı bekleriz
  • bu arada anakart hiç bir yerde yok sebebi nedir acaba?
  • çizgi az ama sık yapıyor ithalatı. hemen yine biraz girer stoklara. çarşamba- cuma arası perkandeciler de olur.
  • ellerine saglik guzel inceleme olmus. bu incelemeyi ASRock Turkiye facebook sayfasinda paylasabilir miyiz?
  • quote:

ellerine saglik guzel inceleme olmus. bu incelemeyi ASRock Turkiye facebook sayfasinda paylasabilir miyiz?

Yazım dilinin revize edilmesi lazım, biraz daha resim ve sonuç gerekiyor. USB testlerim devam ediyor. 3tb veri taşıdım geçe boyu bir kaç sefer, mouse, arcade stik, flash bellek, harici disk vsd herşeyi deniyorum. 2 gün önce olan rastgele kapanan mouse/ext hdd bakalım diye. Ona göre OP'ta yazdığım eksileri revize ederi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi robinhoof -- 6 Mayıs 2012; 10:15:49 >
  • quote:

quote:

ellerine saglik guzel inceleme olmus. bu incelemeyi ASRock Turkiye facebook sayfasinda paylasabilir miyiz?

Yazım dilinin revize edilmesi lazım, biraz daha resim ve sonuç gerekiyor. USB testlerim devam ediyor. 3tb veri taşıdım geçe boyu bir kaç sefer, mouse, arcade stik, flash bellek, harici disk vsd herşeyi deniyorum. 2 gün önce olan rastgele kapanan mouse/ext hdd bakalım diye. Ona göre OP'ta yazdığım eksileri revize ederi.

usta pmine bakar misin rica etsem
  • Emeğine sağlık kardeş
  • Emegine saglik
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.