Şimdi Ara

ASRock z77 Extreme6 Kullanıcı İncelemesi ve Overclock Denemeleri

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
186
Cevap
2
Favori
9.963
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Şu aralar emekliye ayıracağım c2d sistemim den sonra oluşturacağım yeni PC için çok fazla araştırma yaptım. Bileşenlerden en çok merak edilenin ASR z77 Extreme 6 olduğunu düşüyonüyorum ve bu nedenle bir ön inceleme yapmaya karar verdim. Anakart ile kullanacağım donanımlar kısaca özetlersek;
    • Venom Toxic High Tower Kasa
    • Venom Power 750W Modüler Psu
    • Venom Voodoo Tower Soğutucu
    • Geil Enchance Corsa LV 2x4GB 1600 MHz Ramler
    • 3570k Overclock ile ilgili ilk testler postun sonunda.

Kutu İçeriği
    • 4 adet Sata Kablosu
    • Front Panel USB 3.0 Aparatı
    • 1 Adet Sabit SLI Köprüsü
    • Bundle Yazılım Klavuzları
    • Lucid Virtu MVP klavuzu
    • Hızlı Başlangıç Kitabı (Evet 14 dilde çok kalın kitap, Türkçe Dahil)
    • Sürücüler, Zenginleştirici Programlar, Yardımcı programlar DVD’si
    • I/O Shield

Çok zengin bir içerik yok açıkçası fakat herkese hitap etmeyebilecek içerikle maliyeti artırrmamaları benim bu anakartı satın almamadaki en büyük etkenlerden biridir.

Montaj (Kasaya montaj, Kasa fanlarını anakarta, Kule Tipi Soğutucu Montajı vb)
    Anakartı ilk defa tuttuğunuz zaman ne kadar sağlam olduğunu ilk saniyeden hissedebiliyorsunuz. Soğutucuları çok güzel dizayn edilmiş. Eski Asrock modellerine göre 5-7 derece arası Mosfet, PCH ısısı değerlerinin düşük olması ASR’nin ne kadar hızlı kendileri geliştirdiklerinin göstergesi. Gold-Cap kapasitörler tabiri caizse Allah’a emanet durmuyorlar orda. Çok kaliteli bilinen? Anakart üreticisinin 100-150 USD arası anakartlarından biliyorum. Baktığım ilk şey anakartta o oldu.Bunca zamandır giriş seviyesi anakartlar üreten ve ismini duyunca kaçtığım bir Markaydı. İlk saniyeden itibaren dikkatlice boardu süzüp “aha işte biliyodum ezrak’tan üst seviye board anca bu kadar olur” dedirtecek bir hata arıyordum. Açıkçası beni kıllandırabilecek bir durum var sadece. Öznel tartışmalı da durumlar yok değil, ama keşke almasaydım dedirtecek bir durum da söz konusu değil. Bunlara Anakart Bileşen Tercihleri ve Dizilimi başlığında değineceğim.
    Anakartı kutusundan çıkarıp Venom Toxic’e monte ederken bir sorunla karşılaşmadım. I/O shieldı tak, pirinçleri kasaya yerleştir zaten hem boardda hem de kasada yuvalar numaralı olduğu için vidalama işlemi hemen bitiyor.

Kasa fanlarım üstte 230mm arka tarafta 120mm egzost fanlar, ön tarafta 230mm ve yan kapakta kasa ile birlikte gelmeyen Aerocool 200m içeri üfleyen fanlar var. Anakart ile kasa bu konuda çok uyumlu oldu, beklediğim den daha iyi bir şekilde çok harika kablolamaya izin veren bir fan yuvaları yerleşmi var. Anakartın üzerinden geçirtmek zorunda kaldığım hiçbir kablo olmaması 20-25 cm lik kabloların sadece 2-3 cm görünür kısımları şeklinde board dışından yuvasına takılabilmesi beni ayrı bir şekilde memnun etti.

Gelelim Venom Voodoo Soğutucu montajına. Bildiğiniz üzere bu işlemci soğutucusu çift 120mm fanlı. Ve anakartın yüksek mosfet soğutucularının egzost fanın montajına izin vermeyeceği kuşkularım arasındaydı. Ufak bir testten sonra mosfet soğutucusunun çok tatlı/sert yükseklikte olduğunu ve piyasadaki tahminen bütün kule tipi soğutucularının montajında bir sorun çıkartmayacağına kanaat getirdim. Fakat beklediğim gibi 1. Ram yuvasına yüksek profil soğutuculu ram takarsanız, benim taktığım Geil ramler gibi (Corsair Vengeance’lar içinde aynı durum söz konusu) Voodoo’yu monte edemiyorsunuz. Neticede 1- 1.3 cm yüzünden bir ram yuvasından oluyorsunuz. Önem sıranıza göre bu durumu dikkate alırsanız sürpriz ile karşılaşmamış olursunuz. Venom Voodoo 1155 soket tipini aparatları ile destekliyor. Fakat elinizde çok iyi bir 775p cpu block yada hava soğutma sistemi varsa çöpe atmak zorunda değilsiniz çünkü Z77 Extreme 6 775p tipi soğutma sistemi montajına uygun tasarlanmış.

Bileşen Tercihleri ve Dizilimi (Layout)
    Benim için çok önemli bir bölüm açıkçası. Dijital 8+4 güç fazları (8 işlemci, 2 ramler, 2 tane pciex için), GoldCaps kapasitörler bu anakartı üst seviye yapan özelliklerden bazıları. ALC898 çipi ve THX Tru Studio lisanslı yazılımları onboard ses çözümünü kesinlikle vasat üstü yapan özellikler. USB çıkışları, Sata çıkışları, Fan yuvaları, Genişleme yuvaları, tercih edilen çipleri herşeyi ile kontrol ettiğimde olası bir sorun görmedim. Sorun teşkil edebilecek 4 şey var.
    • Rapid Response için takılacak SSD disk ilk iki PCI-EX slotları arasında. Montaj boşluğu olarak bir sorun yok fakat çok ısınan 2 ekran kartı arasında SSD disk çalıştırma ihtimaliniz var.
    • CLEAR CMOS düğmesi anakart üzerinde değil, USB 2.0 ve eSATA portlarnın arasında arka panele yerleştirilmiş. En çok şikayet edilebilecek durumlardan birisi. Yalnız şöyle bir durum sözkonusu. Düğme plastik muhafazanın içinde ve oldukça derine basmanız gerekiyor “çıt” sesini duymanız için. Şahsen alıp flash Belleğimi usb portuna takmaya çalışırken yanlışlıkla biosu resetleme senaryolarına baktığımda gerçekten kötü bir deneme yapmanız lazım. Kaldı ki burada USB 2.0 portlarına hız gerektirmeyen Mouse ve ya USB 3.0 desteklemeyen cihazlarınızı takarsanız sorun kendi kendine çözülmekte. Asıl önemli nokta “Beni bios resetlemek için bütün kabloları söküp, kasayı yerinden çıkarıp, yan kapağı açıp ondan sonra bios resetleme düğmesine ulaştıran dizaynı ne yapayım?” sorusunu sorabilirsiniz.

• Genişleme yuvaları konusunda ise 2 tane eski PCI slotu var. Şahsen 1 PCI + 1 PCI-EX yaklaşımını tercih ederdim.
    • ETRON USB 3.0 kontrolcüsü. Nam-ı diyar BSOD kaynağı. P67 ve z68 dönemlrinden beri kullanıcıların yakasını bırakmayan, hem muadil çiplerden yavaş, ciddi uyumluluk sorunları olan bu çip keşke kullanılmasaymış. Durum o kadar da kötü değil. Hem Etron tarafından gelen yeni sürücüler hemde ASR’nin nisan ayı içerisinde çıkarttığı v1.4 Biosu BSOD hatalarını ve hız problemlerini (%10 civarından yavaşlık) çözdüğünü diğer kullanıcı postlarında rapor edilmekte ve bu soruna karşı bir çalışma olduğunu göstermekte.
    Güncelleme : En son çıkan 109v sürücüsü ile BSOD problemlerinin, 110v sürücüsü ile bu portlara takılan cihazların çalışmayı durdurması sorunun çözüldüğü rapor edilmekte. Ben şahsen şunu söyleyebilirim, Etron EJ108a kontrolcüsü ile problem yaşamıyorum ve şu ana kadar hep bu 2 portu kullandım.

Bundle Programlar ve ASR Özellikleri
    XFAST RAM, XFAST USB, XFAST LAN vs bu özellikler 555 olarak anılmakta. Reklam oyunları kategorisine rahatlıkla sokabiliriz. ASR’ye göre herşeyi 5 ile çarpıyoruz. Tabi oldu :D. Bu özellikler zaten bilinen şeyler. Mesela internet paket önceliklerini ayarlama durumu, Ben wow oynarken torrent açtığımda 1k ms'i görüyorum. Bu program ile önceliğimi wow'a verirsem sanki hiç download yokmuş gibi değil de (65ms) oyun geciklemelerini idare edilebilecek bir seviyeye çekmekte (200ms). Yoksa gidipte 65 ms yerine 15 ms beklemeyin. O kısımda işimiz tiğtiğnet ile. Xfastram dedikleri şey ramde belli bir alanı ayırı Ramdisk oluşturma zaten. XFAST usb konusunda çok bilgili değilim, etron çipimiz normal olması gerektiği gibi çalıştıralım ondan sonra ilgileniriz :D.

MAGIX Multimedia Suite’i şahsen kullanmama rağmen yabancı kaynaklı incelemelerde ASR son dönemdeki çıkışı gibi bu programlarında keşfedilmeyi bekleyen çok iyi programlar olduğu yönünde yorumlar var. Denenmesinde hiçbir sakınac yok belki hoşlanıp kullanabilirsenizde. İşin iyi Tarafı Full sürüm bundle edilmekte.

Ayrıca intel tarafından gelen sistem uyku modunda iken sisteminizin güncellenmesi. İstediğiniz uygulamanın aç-çalıştır güncelle exe’si varsa programda bunu listeye ekleyin (wow-update.exe gibi) uyku durumunda bu uygulamalar güncellensin.

XFAST LAN: Çok harika bir program. Torrent tam hızda açıkken World of Warcraftta 88 ms, Street Fighter 4 Arcade Edition da oynanabilir seviyede.
    AXTU: Overclock programı. Tüm fan portlarının kontrolü, işlemci çarpanı, Bclk ayarları, Tüm voltaj ayarları, Performans kayıpsız enerji sarfiyat tasarruf modu, Fan hız, bileşen voltaj ve sıcaklık göstergeleri. Ben çok beğendim.
    Mufin Player: Açıkçası deneme amaçlı yüklemiştim ama artık müziğimi bu program aracılığı ile dinliyorum. Bedava üyelik var ve nete müzik yükleme alanımız var 2gb kadar. Her yerden erişebiliyorsunuz.
    Instant Boot: Güç düğmesine basar basmaz masaüstü ekranı geliyor. Harika birşey. Tek zaafı doğal olarak shutdown yaptıktan sonra bilgisayar restart yapıyor, masaüstünü çok temiz ıvır zıvır programlar ram vs yemiryorken son olarak kendi kapatıyor. Bilgisayarın nasıl kapanadığını önemsemiyorsanız fakat saniyeler içinde masaüstüne erişmek istiyorsanız çok güzel bir program.

Overclock ile ilgili İlk İzlenimlerim

Günlük Max

İşlemci hızı =45x100 = 4.5 Ghz
    1.31vid (biostan girdiğiniz işlemci V değeri, L
    Loadline calibration level 5 1,240 (1,31vid seçtiğiniz yerde Cpuload esnasında Vcore'a giden gerçek gerilim)
    Max Temp =79 derece prime 95, 85 derece AIDA64 cpu stress test Sadece FPU

Soğutma Limitli Max

İşlemci hızı =47x100 = 4.7 Ghz
    1.370vid (biostan girdiğiniz işlemci V değeri, Loadline calibration level 5 1,336 (1,4vid seçtiğiniz yerde Cpuload esnasında Vcore'a giden gerçek gerilim)
    Max Temp =92 derece prime 95

Sonuç

Anakart hakkında ki çekincelerim siparişi geçtiğim andan ilk defa win7 kurulumuna kadar devam etti. Her ne kadar yabancı forumlarda kullananların yorumlarını okuyup, prestijli donanım sitelerinin incelemelerini okuyup almış olsamda ilk defa tanıştığım ASR ile her geçen gün sanki hiç yeni birşey denememişim, hali hazırda düzgün çalışan sistem kullanıyormuşum yönünde hissiyatım değişmeye başladı.

Overclock : ilk 30 dakika OC denemeler ile 4,7 ghz. Soğutma sistemi yüzünden aşırı yüksek ısıl değerler, çok iyi sıvı soğutma lazım. Meşhur ivy bridge ısı sorunu 1,4vid, 4,7ghz ve 95 derece yüzünden hava soğutma barajına takılıyor gibiyim. Noctua ile veya sıvı soğutma ile biraz daha fazla voltaj verilebileceği için 5ghz+ olabilir.) 1600 mhz Geil ramlerle 4-5 saniyede sırası ile 1800-1866-200-2133 mhz de çalışma. XMP sorunsuz çalışıyor.
    Ses :dip gürültüsü yok, anakartın üzerindeki bileşenlerden yansıyan manyetik kirlilik yok)
    Genel Kalite ve Uyumluluk : Çalışması gerektiği gibi çalışmayan herhangi bir bileşen yok yok , Kitapçıklarında baya bi ingilizce imla hatası var ama çok sorun değil, biosta 2 tane imla hatası var.)

Kullanmaya başlıyalı daha 4 gün oldu. Gerçekten kalitesini hemen anlamak mümkün değil tabi. Zaman gösterecek. Gelelim bas bas bağırdığım etron usb (bi kaç kere daha) sorununa. Evet şu ana kadar 1 kere bile BSOD gelmedi ama Harici HDD ve MOUSE larım güçten kesildi "unplug" oldu sadece 1 sefer.. Benim incelememde bahsettiğim windows yüklenirken mavi ekranlar (yükleyememe), masaüstünde rastgele mavi ekran olayları falan daha başıma gelmedi. Gelecek gibi durmuyor.
    Üstelik en güncel sürücü kullanmadığım halde. En son sürücü ile herşeyin daha iyi olacağını beklemek yanlış olmaz sanırım.

Güncelleme: 3. haftasına girdi anakart. Hiçbir stabilite problemi olmadı şu ana kadar.
    Onlarca deneme yaptım, bazıları sistemi çok zorlayıp post esasını geçirtmeyecek kadar ciddi denemelerdi. Genelde anakart kendi kendi restart ederek normal ayarlarda açtı. Bazılarında sorunlarım devam etti (Ramler için sıkı timing ve hız denemelerinde). Neyse ki arka panelde clrCMOS düğmesi var. Bilgisayarın kablolarını sök kasayı aç jumperı ara vesaire ile hiç uğraşmadan düğmeye basarak iş çözülebilmeniz çok büyük bir artı. 4 adet Sata 3.0 portu sayısı, 6 adet usb 3.0 portu sayısı, etkili soğutma sistemi, beraberinde gelen lisanslı yazılımlar (THX tru studio), Xfastlan Cfosspeed özellikleri bu boardu kesinlikle kalbur üstü yapıyor. 200$-250$ fiyat aralığında kesinlikle üzerinde ciddi düşünülmesi gereken bir anakart olduğunu düşünüyorum.

Artılar

• Fiyat
    • Yüksek Hızaşırtma Yeteneği ile 30 dakikada Ivy Bridge 3570k@4.5-4,7 ghz
    • Genel kalite
    • Güç , Reset, CLR Cmos düğmeleri
    • Dijital VRM 8+4 , Goldcap Kapasitörler, Gerçekten etkli Soğutma
    • Yakışıklı Görünüm (Silah, kurşun vs gibi şeyler yok)
    • Bundle Yazılımlar (XfastLan Özellikle ve Mufinplayer 2.0)

Eksiler

• Nispeten az kutu içeriği
    • Floppy Çıkışı?

Aklınız takılan başka sorular varsa buradan yardımcı olabilirim.

İyi forumlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi robinhoof -- 29 Mayıs 2012; 21:24:17 >

• Bekliyorum
  • Neden (-)eksilerine 3 kez USB 3.0 yazdın?
    1kere yazsan olmuyor mu?
  • quote:

Orijinalden alıntı: lapry

Neden (-)eksilerine 3 kez USB 3.0 yazdın?
    1kere yazsan olmuyor mu?

USB 3 olduğu için olabilir
  • quote:

Orijinalden alıntı: *Furious*

quote:

1kere yazsan olmuyor mu?

Puahhahahaha

Hayır bide üstüne basabasa yazmış arkadas ,zaten temiz bir türkce kullanmamış bazı yerleri anlamadım,yazıyı gözden geçirmesini oneririm
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: *Furious*

quote:

1kere yazsan olmuyor mu?

Puahhahahaha

Hayır bide üstüne basabasa yazmış arkadas ,zaten temiz bir türkce kullanmamış bazı yerleri anlamadım,yazıyı gözden geçirmesini oneririm

Anakartın z68 p67 çöpe atanlar var bu sebepten. Tam tesir etmedi galiba ne kadar durumun ciddi olduğu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi robinhoof -- 29 Nisan 2012; 19:18:30 >

• eline saglık arkadaşım güzel inceleme.

arkadas okadar ugrasmıs bir tesekkür etmek biryana dursun kafa yapıyorsunuz, yazık ne deyim.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Xanu

eline saglık arkadaşım güzel inceleme.

arkadas okadar ugrasmıs bir tesekkür etmek biryana dursun kafa yapıyorsunuz, yazık ne deyim.
    Anakartı ilk gördüğümden beri çok beğeniyorum
  • quote:

Orijinalden alıntı: Hümiyettin

Anakartı ilk gördüğümden beri çok beğeniyorum

Alıntıları Göster
    ddevamını bekliyoruz
  • quote:

Orijinalden alıntı: 1444

ddevamını bekliyoruz

Alıntıları Göster
    Bol yazı, resim çok çok az.
    inceleme için yetersiz gibi.
    okurken çok fazla sıkıldım.

yinede emeğine sağlık dielim, ama bu yorumlarımızı dikkate alıp incelemende düzenlemeler yap
  • quote:

Orijinalden alıntı: kemal2238

Bol yazı, resim çok çok az.
    inceleme için yetersiz gibi.
    okurken çok fazla sıkıldım.

yinede emeğine sağlık dielim, ama bu yorumlarımızı dikkate alıp incelemende düzenlemeler yap

Alıntıları Göster
    Ayrıntılı resimler bekliyoruz..
    Emeğine sağlık
  • quote:

Orijinalden alıntı: Mckhan

Ayrıntılı resimler bekliyoruz..
    Emeğine sağlık

Alıntıları Göster
    resimler yarın gelecek yada 1i gibi. OC test sonuçlarıda eklenecek. Ön inceleme başlığını bu yüzden koydum zaten. İnceleme değil daha.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi robinhoof -- 29 Nisan 2012; 22:34:56 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: robinhoof

resimler yarın gelecek yada 1i gibi. OC test sonuçlarıda eklenecek. Ön inceleme başlığını bu yüzden koydum zaten. İnceleme değil daha.

Alıntıları Göster
    güzel anakart
  • quote:

Orijinalden alıntı: Want to

güzel anakart

Alıntıları Göster
    emeğine sağlık ASRock incelemesi yorumu yazısı testi vs. olunca sanki ilk defa bir anakart hakkında yazı yazılıyormuş gibi heyecan duyuyorum yıllarca hasret bıraktılar bu markaya şimdi patlamasını yaşıyoruz herhalde. Sen yaz kardeş resim falan kafana göre + - leri ver her türlü güzel zaten.
  • quote:

Orijinalden alıntı: DemirAtlı

emeğine sağlık ASRock incelemesi yorumu yazısı testi vs. olunca sanki ilk defa bir anakart hakkında yazı yazılıyormuş gibi heyecan duyuyorum yıllarca hasret bıraktılar bu markaya şimdi patlamasını yaşıyoruz herhalde. Sen yaz kardeş resim falan kafana göre + - leri ver her türlü güzel zaten.

Alıntıları Göster
    quote:

robinhoof

arkadasim ben de bu anakarti almayi dusunuyorum ama etron sadece usb de mi yavaslik veya problem cikartiyor yoksa genel olarak
    ornek olarak ben usb 3.0 i iptal etsem bir sorunla karsilasir miyim ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mad_Wolf -- 1 Mayıs 2012; 13:12:57 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Mad_Wolf

quote:

robinhoof

arkadasim ben de bu anakarti almayi dusunuyorum ama etron sadece usb de mi yavaslik veya problem cikartiyor yoksa genel olarak

Alıntıları Göster
    İnceleme için tşk ler resimler etkileyici değil.
  • quote:

Orijinalden alıntı: spleenish

İnceleme için tşk ler resimler etkileyici değil.

Alıntıları Göster
    resimler eklendi. Umarım beğenirsiniz.
  • quote:

• quote:

quote:

Sorduğun sorunun kısa cevabı, bu çipe bağlı usb çıkışlarını kullanmadığın zaman bir sıkıntı yok.

Benim dediğim bezdirici sorunlar z68 başları ve p67 chipset dönemlerinden kalma olaylar. Okuduğum çoğu post 6-7 ay öncesinde atılmış postlar. Bunun üzerine yeni bir etron usb 3.0 sürücüsü ve asrock tarafından bu sorun için hususi (bu çipi kullanan diğer markalara bakmadım) yeni bir bios çıktı. Son seri anakartlarla birlikte ASrock'ın bile bile lades dediğini zannetmiyorum. En kötü ihtimalle diğer usb 3.0 kontrolcülere nazaran %10-%15 daha yavaş ama sorunsuz bir kullanım bekliyorum. İşlemcim yarın geliyor bizzat usb 2.0 olarak chipseti zorlayabileceğim, o zamana kadar net konuşamıyorum.

• quote:

quote:

quote:

Sorduğun sorunun kısa cevabı, bu çipe bağlı usb çıkışlarını kullanmadığın zaman bir sıkıntı yok.

Benim dediğim bezdirici sorunlar z68 başları ve p67 chipset dönemlerinden kalma olaylar. Okuduğum çoğu post 6-7 ay öncesinde atılmış postlar. Bunun üzerine yeni bir etron usb 3.0 sürücüsü ve asrock tarafından bu sorun için hususi (bu çipi kullanan diğer markalara bakmadım) yeni bir bios çıktı. Son seri anakartlarla birlikte ASrock'ın bile bile lades dediğini zannetmiyorum. En kötü ihtimalle diğer usb 3.0 kontrolcülere nazaran %10-%15 daha yavaş ama sorunsuz bir kullanım bekliyorum. İşlemcim yarın geliyor bizzat usb 2.0 olarak chipseti zorlayabileceğim, o zamana kadar net konuşamıyorum.

Alıntıları Göster
    hocam işlemci soğutucu deliklerinde 5 tane var 3 resimde yanlışlıklamı açılmış yoksa başka bir amacımı var bir tuhaf geldi bana

• 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.